20 tips voor mooie lichaamsfotografie

FacebookPinterestDelen

Wil je graag mooie lichaamsfotografie doen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen?

In dit artikel vind je 20 tips om prachtige foto’s te maken, ongeacht de camera en lens die je bezit.

Om je lichaamsfotografie te verbeteren, heb je niet per se dure uitrusting nodig – wat je nodig hebt is de gevoeligheid en creativiteit om de menselijke vorm en vorm vast te leggen.

Je hebt ook geen topmodel of zelfs een professioneel model nodig – het mannelijke en vrouwelijke lichaam is mooi in alle vormen, van plus-size boudoir tot petite.

Aan de slag!

Inhoudsopgave

20 tips voor het maken van foto’s van het menselijk lichaam

1. Vier diversiteit

Bron: Anna Shvets

Bodyfotografie gaat niet over topmodellen, en het hoeft ook geen boudoirfotoshoot te zijn – hoewel het dat wel kan zijn. Lichaamsfotografie gaat over de menselijke vorm.

Je kunt prachtige lichaamsfotografie maken met modellen van alle geslachten, maten, etniciteiten, leeftijden, etc. Om diversiteit verder te omarmen, kunt u meerdere modellen gebruiken – professionals of gewoon een groep vrienden.

2. Wees niet bang om bij te snijden

Bron: Rodolfo Clix

Sommige fotografen, vooral beginners, denken dat onderwerpen in hun geheel moeten worden vastgelegd. Dat is niet het geval – je kunt het onderwerp bijsnijden, zelfs vrij gedurfd.

Het enige is dat je voorzichtig moet zijn waar je het lichaam moet bijsnijden. De vuistregel als het gaat om het menselijk lichaam is om niet in de gewrichten te snijden.

Dat wil zeggen dat een gewas in de benen niet in de knieën, enkels of taille moet zijn. In de armen moet je de ellebogen vermijden – voor de handen, vermijd de knokkels enzovoort.

Afgezien daarvan, voel je vrij om te experimenteren.

3. Close-ups

Bron: Anna Tarazevich

Over bijsnijden gesproken – waarom probeer je geen close-ups? Wanneer je dichtbij komt, elimineer je alle afleidende elementen waardoor het hoofdonderwerp alle aandacht krijgt.

Het gebruik van een macrolens op uw camera kan een interessante manier zijn om een deel van het vrouwelijk lichaam te markeren, voor onderzoek.

4. Focus op ongebruikelijke onderdelen

Bron: Nsey Benajah P

Bepaalde lichaamsdelen zijn bijzonder aantrekkelijk en je kunt in de kunstgeschiedenis zien dat veel kunstenaars uit alle disciplines prachtige werken hebben gemaakt.

Neem even de tijd om de body van je model echt te zien en te ontdekken wat het uniek maakt. Misschien is het een moedervlek of misschien is het de manier waarop de spieren opvallen tijdens het poseren – je kunt zelfs wat abstracte fotografie proberen.

Gebruik dit ook om jezelf uit je comfortzone te duwen. Als je meestal armen fotografeert, probeer dan scherp te stellen op de schouders. Als je graag benen fotografeert, experimenteer dan misschien met het maken van abstracte foto’s met de knieën.

5. Vertel een verhaal

Bron: Michelle Leman

De mooiste lichaamsfotografie is degene die emotie kan overbrengen op de kijker. Om dit te bereiken, kunt u zich van tevoren voorbereiden – denk na over een concept of een verhaal.

Het bovenstaande voorbeeld maakt deel uit van een reeks afbeeldingen waarin de auteur het vrouwelijk lichaam en haar succesverhaal als overlevende van borstkanker laat zien.

6. Kom in contact met de natuur

Bron: Ariel Pilotto

Fotograferen in de studio is ongetwijfeld verleidelijk – met kunstlicht heb je volledige controle en is het gemakkelijker voor je onderwerp als ze verlegen zijn.

Naar een buitenlocatie gaan heeft echter zijn magie. Denk er eens over na, welke betere achtergrond voor een mooie lichaamsfotoshoot dan de natuur?

Tegelijkertijd kunt u profiteren van de schoonheid van natuurlijk licht. Het zachte en warme licht van het gouden uur is perfect voor het fotograferen van de huid.

Zie in de bovenstaande afbeelding – de kijker wordt overgelaten om de rest van het vrouwelijk lichaam voor te stellen terwijl het buiten op het strand wandelt.

7. Achtergrondverlichting

Credit: Eeuwig Geluk

Het hebben van de lichtbron aan de achterkant van het onderwerp zorgt voor fantastische lichaamsfotografie. Wanneer je het licht volledig blokkeert en de achtergrond blootlegt, maak je een silhouet. Dit is geweldig als je je alleen wilt concentreren op de vorm van het lichaam.

In plaats daarvan kunt u een lensflare gebruiken als u enkele details van het onderwerp wilt hebben (zoals weergegeven in het bovenstaande voorbeeld). Je kunt deze techniek gebruiken met alle soorten lichamen.

8. Verander je standpunt

Bron: Masha Raymers

Portretfotografie wordt meestal rechtdoor gedaan – lichaamsfotografie zorgt voor meer experimentele camerahoeken. Wees dus niet bang om je nieuwsgierigheid te koesteren en je onderwerp vanuit alle mogelijke perspectieven te benaderen.

Begin met een vogelperspectief en werk je een weg naar beneden. Op de bovenstaande foto van het vrouwelijk lichaam werd het model eenvoudigweg gevraagd om te hurken, zodat de fotograaf een ‘normale’ hoogte kon behouden terwijl het perspectief van het beeld wordt gewijzigd.

9. Versterk uw model

Bron: Sharon McCutcheon

Er zijn verschillende manieren om dit te doen – van de manier waarop je met hen praat tot het poseren.

Veel mensen houden van een fotosessie als een oefening om hun zelfrespect te vergroten, anderen omdat ze een specifieke levensgebeurtenis willen behouden of vieren.

Het vrouwelijk lichaam wordt bijvoorbeeld onderworpen aan sociale controle in het dagelijks leven – u kunt lichaamsfotografie gebruiken om een positief lichaamsbeeld in uw model aan te moedigen.

Een ander voorbeeld gebeurt wanneer uw onderwerp een ziekte of een ongeluk overwint. In dit geval is het mooi om fotografie te gebruiken om hen te helpen schoonheid te vinden in hun littekens of andere delen van het lichaam die een trauma hebben opgelopen.

10. Gebruik lichte gels

Bron: Aleksandar Pasaric

Kleurgels zijn filters die je op een lichtbron zet – meestal flits of stroboscoop. Je gebruikt ze voor het creëren van een specifieke sfeer of sfeer met verlichting.

Je kunt een kleurgel alleen in een van de lampjes doen of gels in alle lampjes doen. Het is ook interessant om kleuren te mengen en een sfeer te creëren die nergens in het echte leven op lijkt.

11. High-key fotografie

Bron: Rodnae Productions

High key is een type foto waarbij het grootste deel van het frame helder en overbelicht is, terwijl slechts een klein deel enkele middentonen of donkere tonen laat zien.

Deze verlichting is erg flatterend voor allerlei soorten lichamen omdat de huid textuur verliest en het lichaam eruit ziet alsof het is geverfd.

Het creëert ook een etherische sfeer die perfect is voor prachtige lichaamsfotografie – u kunt uw afbeeldingen zelfs in de categorie beeldende kunst duwen.

Om in high-key te fotograferen, moet je je onderwerp en achtergrond relatief gelijkmatig belichten. Pas vervolgens de camera-instellingen aan om het beeld te overbelichten.

Vergeet ten slotte niet dat u het effect tijdens het bewerken van uw foto kunt verfijnen om te beslissen hoeveel detail u op de body wilt hebben.

12. Zoek naar contrast

Bron: Roberto Hund

Of je het nu bereikt met licht of met kleur – contrast zorgt ervoor dat je lichaamsfotografie opvalt.

U kunt kleurcontrast creëren door complementaire kleuren te gebruiken – deze staan tegenover elkaar in het kleurenwiel. Je kunt het ook doen door tegenovergestelde kleurenpaletten te gebruiken, zoals warme kleuren en koude kleuren.

Als je niet erg bekend bent met kleurentheorie, kun je Adobe Color gebruiken – maak je geen zorgen, je hebt geen Adobe-lidmaatschap nodig om het te gebruiken. Ga naar de website en begin met het maken van de gewenste kleurencombinaties, of bekijk de Trends en Bibliotheken voor inspiratie.

U kunt ook contrast maken met behulp van hooglichten en schaduwen. Dit betekent dat je gebieden hebt met zeer heldere tinten en andere met donkere tinten – het is het meest effectief met zwart-witfotografie.

Natuurlijk kunt u kleurcontrast en tooncontrast tegelijkertijd combineren – experimenteer met verschillende combinaties om degene te vinden die de gewenste emotie beter overbrengt.

13. Maak een kleurenpalet

Krediet: Cottonbro

Kleur is een essentieel element om een specifieke sfeer in je foto’s te creëren. Het is ook een uitstekende manier om de kijker te helpen elementen te identificeren die het concept met elkaar verbinden.

Bij lichaamsfotografie is het ook belangrijk om een flatterend kleurenpalet voor je onderwerp te kiezen – denk aan de vorm, huidskleur, haarkleur, enz.

Probeer een triadisch kleurenschema te gebruiken om wat eenheid te brengen in de tonen in je fotografie.

14. Probeer monochrome foto’s

Bijschrift Daniel Reche

Probeer bij het kiezen van het kleurenpalet voor uw afbeeldingen verschillende tinten van slechts één kleur te gebruiken. Het maken van monochrome afbeeldingen elimineert afleiding en helpt de kijker zich te concentreren op de vorm en textuur.

De most veel voorkomende monochrome afbeeldingen zijn zwart-wit – u kunt echter kiezen welke u wilt.

15. Voeg textuur toe

Bron: Koolshooters

De textuur is een andere manier om diepte aan een foto toe te voegen – het geeft een tactiele kwaliteit die de kijker meer informatie over het onderwerp biedt.  Daarom is textuur een krachtig compositie-element in de fotografie.

De ideale belichting om textuur te fotograferen is om de lichtbron opzij te plaatsen. Hoe frontaaler de lichten het onderwerp raken, hoe minder schaduwen het heeft – en hoe platter de foto eruit zal zien.

16. Wees creatief met bodypainting

Bron: Albinas Kirkilas

Het mooie van het fotograferen van bodypainting is dat je twee kunstvormen samenstelt. Als fotograaf kunt u het proces documenteren of samenwerken met de bodypaintkunstenaar en een gezamenlijk werk maken.

Soms is de bodypaintkunstenaar tegelijkertijd de fotograaf. Je hebt vast wel eens het werk van Johannes Stoetter gezien. Hij creëerde een kikker door zorgvuldig vijf geschilderde modellen op een bladachtergrond te poseren – dit beeld is over de hele wereld bekend en stuwde zijn carrière voort.

Hij is vaak de fotograaf van zijn creaties, maar hij heeft voor sommige projecten met andere fotografen gewerkt , bijvoorbeeld de foto die de cover van Vogue haalde.

17. Gebruik schaduwen

Bron: Julia Kuzenkov

Heb je overwogen om lichaamsfotografie te doen zonder een lichaam in beeld? Nou, laat me je vertellen dat een schaduw een zeer creatieve foto creëert.

Natuurlijk kun je ook het lichaam erbij betrekken. Om dit te doen, moet je harde verlichting gebruiken omdat je diepe en goed gedefinieerde schaduwen wilt om de vorm van het lichaam te laten zien.

Door het licht in verschillende hoeken te plaatsen en de pose van het onderwerp te veranderen, kunt u een grote verscheidenheid aan afbeeldingen maken.

18. Gebruik bewegingsonscherpte

Bron: Jo Kassis

Motion blur is een fotografische techniek die beweging vastlegt in een stilstaand beeld – dit is een prachtige manier om lichaamsfotografie te doen.

U moet uw camera in de handmatige modus gebruiken als u er vertrouwd mee bent of deze instellen op sluitertijdvoorkeuze als u de voorkeur geeft aan een semi-automatische modus.

Gebruik vervolgens lange sluitertijden en vraag je onderwerp om te bewegen terwijl je de foto belicht – dit creëert een spoor dat de kijker het idee van actie geeft.

Andere manieren om bewegingsonscherpte vast te leggen, zijn het volgen van het onderwerp om de achtergrond te vervagen of het draaien van de zoomlens om sporen te creëren die vanuit het midden van de foto uitstralen.

19. Voeg creatieve rekwisieten toe

Credit: Het leven van Pix

De fotografie van het lichaam verkent de menselijke vorm, maar je hoeft het niet volledig te isoleren om dit te bereiken – je kunt rekwisieten opnemen om een specifiek deel te markeren of het poseren aan te vullen.

2o. Onderwaterfotografie

Bron: Engin Akyurt

Onderwaterfotografie is een prachtige manier om het lichaam te verkennen omdat het anders beweegt dan hoe we gewend zijn het te zien – dit maakt geweldige experimenten in het poseren mogelijk. Vergeet niet dat je speciale uitrusting nodig hebt om onder water te gaan.

Laatste woorden

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om je lichaamsfotografie te verbeteren en een aantal prachtig creatieve beelden te maken met het mannelijke en vrouwelijke lichaam.

Als je nog meer ideeën hebt, kun je ze met ons delen in de reacties – we horen ze graag.

Misschien vind je het ook leuk om ons artikel te lezen over waarom we de neiging hebben om er dikker uit te zien in foto’s en hoe je dat kunt oplossen door specifieke keuzes.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer