200 Megapixels als de nieuwe standaard? Maak kennis met de Infinix Zero Ultra

FacebookPinterestDelen

De nieuwste smartphone die wordt uitgebracht met maar liefst 200Mp cameraresolutie is de Infinix Zero Ultra. Het belooft veel, maar hoeveel gaat het opleveren?

Telefooncamerasensoren beloven al jaren grote resolutie-upgrades dankzij steeds meer geminiaturiseerde productie voor hun interne pixelarrays.

Dit heeft geleid tot one-up concurrentie tussen telefoonmakers waarin steeds grotere megapixelbereiken worden beloofd.

Een van de nieuwste kanshebbers op dit gebied is de Infinix Zero Ultra, die beweert een 200 MP hoofdcamera te bieden die hem in dezelfde klasse plaatst als Motorola’s Edge 30 ultra en Xioami’s 12 Pro.

Het bevat ook een donderladingscapaciteit van 180 W waarmee het zijn 4500 mAh-batterij in 12 minuten volledig kan opladen en een watervalscherm van 71 graden.

De nieuwe telefoon van de in Hong Kong gevestigde smartphonemaker Infinix wordt geleverd met veel andere krachtige specificaties. Deze omvatten de eerder genoemde turbocapaciteit, de ongelooflijk grote cameraresolutie en een gebogen 71-graden “waterval” 6,8-inch AMOLED-scherm dat Full HD + -resolutie levert.

Andere functies in deze telefoon zijn ook een 360Hz touch sampling rate en een in-display vingerafdruksensor.

Intern beschikt de telefoon over een MediaTek Dimensity 920 CPU 8GB RAM en 256GB interne opslag die verder kan worden uitgebreid met een ingebouwde microSD-sleuf.

De Infinix Zero Ultra draait op Android 12 en overlapt Infinix’ eigen XOS12-interface over het Android-besturingssysteem.

Teruggaand naar de cameraspecificaties, hebben we echter een schijnbaar ongelooflijke 200 MP krachtpatser met fotografische resolutie. Dit wordt verder versterkt door een 13MP ultrawide camera en een 2MP macrocamera.

Dan is er de selfiecamera aan de voorkant, die zelf een resolutie van 32 MP heeft die schijnbaar overeenkomt met wat sommige van de beste APS-C- en full-frame spiegelloze camera’s van vandaag kunnen beheren.

Hoe zijn deze voornemens dan mogelijk? Nou, er zit een addertje onder het gras. Hier is een korte uitsplitsing voordat je te enthousiast wordt.

Het belangrijkste van alle smartphonecamerasensoren is dat ze extreem klein moeten zijn in vergelijking met hun tegenhangers in stand-alone camera’s van normale grootte van bijna elke soort. Hierdoor zijn hun sensoren noodgedwongen ook fysiek erg klein.

Als gevolg hiervan zijn de individuele pixels die deel uitmaken van de megapixelspecificaties van deze telefoons meestal veel, veel kleiner dan de individuele pixels in een zelfstandige camera.

Om u een voorbeeld te geven van wat we bedoelen, de gemiddelde full-frame spiegelloze camera of DSLR heeft individuele pixels met een grootte van 6,9 tot 8,4 (of groter) μm. Dat kleine symbool staat voor micron, die 0,00004 inch breed zijn.

In een smartphonecamera met grote resolutie, zoals die van de Infinix Zero Ultra, zijn de afzonderlijke pixels op die 200MP-sensor elk slechts 0,64 μm breed. Dit is ruim 10 keer kleiner dan de 8,4 μm van een gemiddelde DSLR of spiegelloze camera.

Dan is er nog pixel binning. In de meeste telefooncamera’s met een grote resolutie is dit wanneer ergens tussen de 4 en 9 (of meer) pixels worden gegroepeerd om het equivalent van een enkele superpixel te vormen. Zelfs deze superpixel is echter nog steeds vrij klein en is vaak niet groter dan 1,6 tot 2,4 μm.

Bovendien worden geautomatiseerde verwerkingstechnologieën gebruikt om de beeldkwaliteit voor een bepaalde foto verder te “verbeteren”.

Ondanks al deze trucs is het eindresultaat in een telefooncamera een beeld dat meestal ver achterblijft bij wat de natuurlijke lichtabsorberende scherpte van de veel grotere pixels van een stand-alone camera zelf kan bereiken.

Vanwege pixel-binning is een telefooncamera met een supergrote resolutie in werkelijkheid meestal alleen gelijk aan iets dat meer lijkt op een 12MP camerasensorresolutie.

Een voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy S20 Ultra. De hoofdcamera biedt 108 MP pixels die in werkelijkheid individueel zijn gedimensioneerd op 0,8 μm.

Het gebruikt vervolgens een verhouding van 9: 1 om 9 van deze kleine pixels samen te voegen tot een enkele superpixel die neerkomt op ongeveer 2,4 μm. Het eindresultaat is een “108MP” cameraresolutie die in de praktijk eigenlijk maar 12MP is.

Dat gezegd hebbende, lijkt de Infinix Zero Ultra zeker een smartphone die de moeite waard is om te waarderen voor de kwaliteit van zijn cameraspecificaties, als een smartphone.

Niettemin moeten deze specificaties niet op het eerste gezicht worden genomen in vergelijking met de resultaten die u kunt verwachten van een hoogwaardige camerasensor.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer