53 onmisbare films over fotografie die elke fotograaf zou moeten bekijken

Ben je op zoek naar films over fotografie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Hieronder vind je een breed scala aan keuzes, van documentaires tot fictieve verhalen en van drama’s tot musicals.

Er is voor elk wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in kunstfotografie, oorlogsfotografie of een ander genre.

Als je geen tijd hebt om alle 53 van onze keuzes door te nemen, hebben we onze top 10 aller tijden opgenomen, evenals de beste fotografiefilms die beschikbaar zijn op Netflix.

Inhoudsopgave

Top 10 fotografiefilms aller tijden

fotografie-films

Als u op zoek bent naar de top 10 fotografiefilms, is hier onze snelle keuze:

 • Opblazen
 • Zout van de Aarde
 • Dit is geen fotografie
 • Pik
 • Gregory Crewdson: Korte ontmoetingen
 • Geboren in bordelen
 • Vuile foto’s
 • Stad van God
 • Bewijs
 • Frames vanaf de rand

53 films over fotografie die elke fotograaf zou moeten bekijken

foto-film-projector

Heb je wat meer tijd om handen? Hier is een lijst met 53 oorlogs-, kunst-, straat-, mode- en documentairefilms over fotografie die je moet bekijken voor inspiratie.

1. Zout van de Aarde (2014)

Deze documentaire vertelt het leven en werk van de getalenteerde sociale documentaire fotograaf Sebastião Salgado. De regie is in handen van zijn zoon Juliano Ribeiro Salgado en Wim Wenders. De film is over de hele wereld genomineerd en bekroond.

2. Annie Leibovitz. Leven door een lens (2006)

Deze aflevering uit de tv-serie Life Through a Lens is opgedragen aan de gevierde fotografe Annie Leibovitz. Het documenteert haar artistieke leven van haar kindertijd tot de dood van haar goede vriendin Susan Sontag.

3. Bont: een denkbeeldig portret of Diane Arbus (2006) ·

Dit is geen documentaire of een historische biografie van de legendarische vrouwelijke Amerikaanse fotografe Diane Arbus. Hoewel het gebaseerd is op specifieke feiten uit het leven van Arbus, is dit een eerbetoon waarbij fictieve personages het innerlijke leven van de fotograaf vertegenwoordigen. Een prachtig romantisch drama geregisseerd door Steven Shainberg.

 • Fotografie Feiten

4. Geboren in bordelen (2004)

De regisseur, Zara Briski, is ook documentairefotograaf. Ze reisde naar Kolkata om de prostituees te fotograferen die in de rosse buurt werkten. Terwijl ze aan dat project werkte, ontmoette ze de kinderen van de prostituees aan wie ze camera’s gaf en fotografie doceerde. De film documenteert de lessen en toont het werk van de kinderen, dat werd tentoongesteld, en een van hen ging naar Amsterdam voor een fotografieconferentie.

5. Bewijs (1991)

Deze film gaat over een blinde fotograaf die zijn beelden en braille-inscripties gebruikt om wat zijn andere zintuigen hem vertellen over de wereld te confronteren met wat andere mensen zien. Het verhaal gaat over vertrouwen en feiten en hun rol in menselijke relaties, maar het laat ons ook nadenken over het begrip fotografie als objectief bewijs.

6. Half Past Autumn: Het leven en werk van Gordon Parks (2000)

Gordon Parks was een muzikant, een schrijver, een filmregisseur en een fotograaf. Zijn fotografische carrière was prominenter tussen 1940 en 1970 toen hij burgerrechtenkwesties documenteerde. Hij deed ook aan glamourfotografie. De documentaire geeft je een inkijkje in zijn fascinerende leven.

7. Gentleman’s Relish (2001) ·

De gefrustreerde kunstenaar Kingdom Swann krijgt een camera cadeau en stuurt zijn creatieve werk om van schilderkunst naar fotografie. Zijn naaktfotografie, gemaakt in de stijl van de klassieke schilderkunst, behaalde een onverwacht succes.

8. Achterruit (1954)

Dit is geen film over fotografie, maar het personage is een fotograaf – het is een klassieke Hitchcock-thriller die zeker de moeite waard is om te bekijken. Wanneer een rolstoelgebonden fotograaf zijn buren bespioneert, gelooft hij dat hij getuige is van een moord en besluit hij op onderzoek uit te gaan met zijn vriendin en een detectivevriendin. Er is geen dollyzooms, maar Rear Window zit nog steeds vol met klassieke Hitchcock-cinematografie.

9. Ansel Adams: Een documentaire film (2002)

Ansel Adams is een van de beroemdste fotografen in de geschiedenis. Hij staat bekend om zijn zwart-witlandschappen op het Amerikaanse Westen en zijn onderzoek naar de fotografische technieken die hem ertoe brachten het zonesysteem te ontwikkelen. De film is een biografische documentaire gemaakt van interviews, Adams’ beelden, nieuwe beelden van de landschappen die hem inspireerden, archiefbeelden en lezingen van zijn werk.

10. Leven (2015)

De film gaat over de vriendschap die is ontstaan tussen James Dean en Dennis Stock, omdat de laatste van Magnum Photos Agency de opdracht kreeg om Dean te fotograferen. De film is geregisseerd door Anton Corbijn, die ook een professionele fotograaf is die de complexe relatie begrijpt die in dit soort projecten tussen de auteur en het onderwerp ontstaat.

11. Hoge art (1998)

Een jonge vrouwelijke stagiair-redacteur van een high-art tijdschrift genaamd Frame ontmoet de drugsverslaafde lesbische fotograaf die boven woont. Naarmate ze dichter bij elkaar komen, beginnen ze samen te werken en vervagen de grenzen tussen het professionele en persoonlijke leven. Duistere geheimen beginnen na verloop van tijd naar boven te komen en hun gepassioneerde en succesvolle verhaal moet een harde waarheid onder ogen zien.

12. Foto’s van een revolutie (1991)

Prijswinnaar en Magnum-fotograaf Susan Meiselas komt tien jaar na het documenteren van de revolutie terug naar Nicaragua om de mensen te interviewen die ze fotografeerde.

13. Oorlogsfotograaf (2001)

Dit is een documentaire over oorlogsfotograaf James Nachtwey. Het won een Peabody Award in 2003 en het werd genomineerd voor een Academy Award (2002) en een Emmy Award (2004).

14. Robert King (2008) doodschieten

De documentaire volgt oorlogsfotograaf Robert King gedurende 15 jaar. Gedurende deze tijd zien we hem aan het werk in drie oorlogsgebieden en de tijd die hij thuis in Tennessee doorbrengt met zijn gezin.

15. We nemen Manhattan (2012)

Deze televisiefilm vertelt de liefdesrelatie tussen modefotograaf David Bailey en het model Jean Shrimpton. De filmmakers gebruikten verschillende technieken om de originele shoots na te bootsen, waaronder CGI.

16. Het geheime leven van Walter Mitty (2013)

The Secret Life of Walter Mitty vertelt het verhaal van een negatieve vermogensbeheerder in het tijdschrift Life, omdat de publicatie volledig digitaal wordt. Hij moet de ontbrekend negatief, dat op de cover zou moeten verschijnen en daarvoor gebruikt hij aanwijzingen die op de rest van de film zijn gevonden. Deze film is de tweede bewerking van het originele korte verhaal gepubliceerd in 1939 – de eerste bewerking is van 1947.

17. Een Amerikaanse reis: in de voetsporen van Robert Frank (2009)

De regisseur van de film Philippe Seclier volgt het pad van Robert Frank toen hij in 1959 de foto’s maakte die in zijn boek The Americans werden gepubliceerd. Daarbij zet hij ook vraagtekens bij de impact van het boek op de hedendaagse fotografie en de Amerikaanse cultuur.

18. Een uur foto (2002)

One hour photo is een psychologische thriller over een mentaal instabiele foto-ontwikkelaar die geobsedeerd is door een familie wiens foto’s hij al jaren ontwikkelt – en stiekem kopieën voor zichzelf bewaart. Na het bekijken van deze film zul je blij zijn dat we niet meer te maken hebben met fotowinkels van een uur – hoewel posten op sociale media de oorsprong kan zijn van een ander type stalkerverhaal!

19. Gregory Crewdson: Korte ontmoetingen (2012)

Deze meermaals bekroonde documentaire geeft je toegang tot het fotografieproces achter de beelden van Gregory Crewdson. Hij gebruikt een filmploeg om zijn scènes te ensceneren en te belichten om beelden te creëren die lijken op documentaire fotografiemomenten.

20. Zoektocht naar het Afghaanse meisje (2003)

Hou je van het werk van Steve McCurry, of ben je bekend met het iconische beeld van het Afghaanse meisje op de cover van het tijdschrift National Geographic? In dat geval wil je deze korte documentaire zien. De beroemde foto werd genomen in 1984 toen ze in een vluchtelingenkamp in Pakistan zat. In 2002 werd ze geïdentificeerd en geïnterviewd – deze documentaire laat je nadenken over de ethiek van fotojournalistiek en de grenzen tussen privé en publiek bij het werken in een andere culturele omgeving.

21. Vivian Maier vinden (2013)

De documentaire vertelt ons hoe John Maloof ongeziene foto’s ontdekte van Vivian Maier – een jonge vrouw uit de arbeidersklasse wiens fotografievaardigheden tijdens haar leven onbekend waren. De film laat verder zien hoe haar werk van onbekend naar een van de meest herkende in straatfotografie ging. Het is gepresenteerd op meerdere filmfestivals en het is te zien geweest in musea naast de foto’s van Maier.

22. De manier waarop ik het zie (2020)

Deze documentaire vertelt ons over toen Pete Souza de officiële fotograaf van het Witte Huis was tijdens de regering-Obama – hij was ook de officiële fotograaf toen Ronald Reagan president was. Het is een film die de achter de schermen laat zien van een van de meest exclusieve banen die er kunnen zijn in portretfotografie – hij was misschien wel de beroemdste portretfotograaf op dat moment. Onvermijdelijk is het ook een politiek commentaar op recente Amerikaanse regeringen.

23. Mary Ellen Mark: Portretten en portretten

Een documentaire over bekroonde fotografe Mary Ellen Mark, beroemd om haar documentaire fotografie, was te zien in tijdschriften zoals Life en The New York Times, onder anderen. Haar werk is ook gepubliceerd in achttien boeken en ze is een reclamefotograaf geweest voor Barnes and Noble, Heineken, Hasselblad en anderen. Het filmpje is beschikbaar op YouTube.

24. Opblazen (1966)

Wanneer een beroemde modefotograaf zijn film ontwikkelt, gelooft hij dat hij per ongeluk een moord heeft vastgelegd die op de achtergrond plaatsvindt. De film is geïnspireerd op julio Cortazar’s korte verhaal Las babas del diablo.

25. Jerry &Maggie: Dit is geen fotografie (2012)

Jerry Uelsmann en Maggie Taylor behoren tot de meest getalenteerde koppels in de beeldende kunstfotografiescene. De documentaire Jerry &Maggie: This is not Photography toont het creatieve proces en de technische uitvoering van hun wereldberoemde foto’s.

26. Helmut Newton: Frames van de rand (1989)

Als je je ooit hebt afgevraagd over de wereld van modefotografie, is dit de documentaire voor jou. Een cameraploeg volgt Helmut Newton, de wereldberoemde fotograaf die een revolutie teweegbracht in de manier waarop mode werd gefotografeerd. Je kunt zien hoe hij de fotoshoots organiseerde en zijn modellen castte terwijl hij vanuit LA reisde.

27. Gast van Cindy Sherman (2008)

Cindy Sherman maakt portretfotografie role-playing andere vrouwen, en ze is uitgegroeid tot een referentie in de kunstwereld voor iedereen die geïnteresseerd is in identiteit en genderstereotypen. De documentaire is een intiem portret van de relatie tussen Sherman en Paul H-O.

28. De Mexicaanse koffer (2011)

Robert Cappa, Gerda Taro en David Seymore zijn drie van de meest opvallende Spaanse burgeroorlogfotografen – meer dan 4.000 van hun negatieven werden gevonden in 2007. The Mexican Suitcase is een documentaire die het verhaal van deze negatieven volgt vanaf hun verdwijning in 1939 tot hun herstel.

29. Onder vuur (1983)

De film vertelt het verhaal van drie journalisten en fotojournalisten die verslag doen van de Nicaraguaanse Revolutie. Deze politieke thriller bevraagt ook de ethiek van de fotojournalistiek en de rol van fotografie als bewijs.

30. De Bang Bang Club (2010)

The Bang Bang Club is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over vier fotojournalisten die in Zuid-Afrika werkten tijdens de apartheidsperiode toen deze ten einde liep.

31. Bill Cunningham: New York (2010)

Ondanks dat hij een modefotograaf is, is Bill Cunningham vooral bekend als een van de iconische straatfotografen van New York. Dit komt omdat hij vroeger openhartige modebeelden maakte op straat. De documentaire toont hem zijn werk en is gevuld met interviews van modellen en socialites.

32. Salvador (1986) ·

Richard Boyle was een fotojournalist en oorlogsfotograaf die verslag deed van de revolutie in Cambodja, de burgeroorlog in Libanon, naast vele andere conflicten. Salvador is een film over zijn tijd die de Salvadoraanse burgeroorlog documenteert.

33. Stad van God (2002)

City of God wordt meestal niet genoemd als een fotofilm en is het verhaal van de georganiseerde misdaad in de buitenwijken van Rio de Janeiro. Het wordt echter verteld door een jonge fotograaf die zijn interesse in fotografie verder ontwikkelt door de grootste bende van de stad te fotograferen.

34. Grappig gezicht (1957)

Dit is een muzikale romantische komedie die over modefotografie gaat als de redacteur en de glamoureuze modefotograaf van een tijdschrift een model willen vinden dat zowel mooi als slim is. Het hoofdpersonage – vertolkt door Fred Astaire – is losjes gebaseerd op de getalenteerde fotograaf Richard Avedon. Alle stilstaande fotografie in de film is van Avedon, die ook het openingsbeeld van een overbelichte Audrey Hepburn ontwierp.

35. Bruggen van Madison County (1995)

Dit romantische drama vertelt het verhaal van een korte liefdesrelatie tussen National Geographic-fotograaf Robert Kincaid gespeeld door Clint Eastwood en een verlegen huisvrouw, gespeeld door Meryl Streep. Dit is geen waargebeurd verhaal – het is gebaseerd op de gelijknamige roman geschreven door Robert James Waller.

36. Gentleman’s Relish (2001) ·

De gefrustreerde kunstenaar Kingdom Swann krijgt een camera cadeau en stuurt zijn creatieve werk om van schilderkunst naar fotografie. Zijn naaktfotografie, gemaakt in de stijl van de klassieke schilderkunst, behaalde een onverwacht succes.

37. Vuile foto’s (2000)

Deze docufilm volgt het proces van Dennis Barrie – de directeur van het Cincinnati Contemporary Arts Center in 1990 toen hij een tentoonstelling van Robert Mapplethorpe presenteerde. De controversiële foto’s met homoseksuele scènes leverden hem een beschuldiging op voor het promoten van pornografie.

38. Harrison’s Bloemen (2000)

Harrison Loyd is een vermiste fotojournalist die verloren is gegaan tijdens zijn laatste opdracht over de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Zijn vrouw en twee oorlogsfotografen in de omgeving proberen hem te vinden.

39. Foto (2019)

Deze Indiase film volgt het verhaal van een worstelende straatfotograaf die wil dat een vreemdeling die hij heeft gefotografeerd een relatie met hem faket, zodat zijn familie stopt met hem onder druk te zetten over het huwelijk.

40. Meisje in een spiegel: Het portret van Carol Jerrems (2005)

Deze documentaire onderzoekt het werk van Carol Jerrems – een getalenteerde jonge fotograaf die het leven in Australië in de jaren 1970 documenteerde.

41. Palermo Schieten (2008)

Deze film, geschreven en geregisseerd door Wim Wenders, is het verhaal van een Duitse fotograaf die naar Palermo verhuist om zijn leven te veranderen.

42. Pik (1998)

Pecker is een jonge jongen die graag foto’s maakt van zijn familie en vrienden. Wanneer een kunsthandelaar in de grote stad hem ontdekt, wordt hij beroemd, maar hij ontdekt al snel dat roem een prijs heeft. Deze komische film weerspiegelt de kunstwereld op een lichte en plezierige manier.

43. Kodachrome (2017)

Terwijl de fotografiewereld van film naar digitaal gaat, ontwikkelt nog maar één lab de ooit populaire Kodachrome-film. De film is een roadtrip van een volleerd fotograaf en zijn zoon – die niet de beste relaties hebben – die proberen dat lab te bereiken voordat het voorgoed sluit, zodat ze de laatste vier rollen die hij heeft kunnen ontwikkelen.

44. Henry Cartier Bresson: Het gepassioneerde oog (2003)

In deze documentaire interviewt Heinz Bütler Henry Cartier Bresson, de beroemdste straatfotograaf aller tijden. Tijdens het interview bespreken ze enkele van zijn meest iconische foto’s.

45. Het leven van een foto (2011)

Deze National Geographic-documentaire toont het werk en het creatieve proces van veteraanfotograaf Sam Abell. De hele film vind je op YouTube.

46. Double Exposure: Het verhaal van Margaret Bourke-White (1989)

Margaret Bourke-White was een fotojournaliste en documentarist in oorlogstijd. Ze is onder meer beroemd omdat een van haar foto’s de cover haalde van het eerste nummer van Life Magazine. Double-exposure is een televisiefilm over haar leven, omdat ze de eerste buitenlandse fotograaf was die de Sovjet-industrie mocht fotograferen.

47. De Killing Fields (1984)

Deze film is gebaseerd op de ervaringen van twee journalisten die vastzaten in Cambodja tijdens de Year Zero-zuiveringscampagne, waarbij twee miljoen mensen omkwamen. Het fotografische aspect komt van de fotojournalist Al Rockoff.

48. William Egglestone: In de echte wereld (2005)

William Egglestone wordt beschouwd als de vader van de kleurenfotografie als een artistiek medium. De documentaire wil de relatie vinden tussen zijn persoonlijke leven en zijn iconische beelden.

49. Eeuwige momenten (2008)

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Larsson. Ze was een vrouw uit de arbeidersklasse die een waardevolle camera won; ook al verkoopt ze het, ze mag het nog steeds gebruiken. Dus begint ze haar kinderen in het geheim te fotograferen.

50. Berenice Abbott: Een blik op de 20e eeuw (1992)

Berenice Abbott blonk uit als portretfotograaf, ging vervolgens verder met het documenteren van de straten van New York en richtte zich uiteindelijk op wetenschapsfotografie. Deze film toont haar leven in de 20e eeuw zoals ze is in haar latere jaren.

51. Tierney Gearon: The Mother Project (Datum)

Tierney Gearon documenteert zichzelf en haar familie en maakt zeer intieme portretten – soms op zeer controversiële manieren. De documentaire Tierney Gearon: The Mother Project volgt haar drie jaar lang terwijl ze bevalt van haar derde kind, van Londen naar LA verhuist en een fotografisch project voorbereidt.

52. De oorlogsfotografen (2013)

Deze korte documentaire vertelt de verhalen van gevechtsfotografen die hun iconische beelden vastleggen. De film bevat interviews met onder anderen Joao Silva en Ashley Gilbertson.

53. Chevolutie (2013)

Wanneer iemand Che Guevara noemt, zullen de meesten van ons aan hetzelfde beeld denken – de foto gemaakt door Alberto Díaz Gutiérrez, beter bekend als Alberto Korda. De documentaire Chevolution onderzoekt hoe een beeld een icoon wordt.

Welke films over fotografie staan er op Netflix?

netflix-films

 • Tales By Light (serie)
 • Bill Cunningham New York
 • Terra
 • zwart wit + grijs
 • Time Zero: Het laatste jaar van polaroidfilm
 • Onze planeet – Achter de schermen
 • National Geographic – Door de lens
 • Smash zijn camera
 • Sterven om te vertellen
 • Een Amerikaanse reis: in de voetsporen van Robert Frank
 • Over Yoga, De Architectuur van vrede
 • Achtervolgende ogen
 • Hondros
 • Harry Benson: Schiet eerst
 • Nacht op aarde
 • McCullin
 • De fotograaf van Mauthausen
 • 1000 keer welterusten
 • Kodachrome
 • De Mexicaanse Koffer
 • Mannen bij lunch

Laatste woorden

Ik hoop dat je hebt genoten van onze lijst met films over fotografie en dat je een aantal interessante films en documentaires hebt gevonden om naar te kijken die je niet kende.

Het was al moeilijk genoeg om een lijst te maken met alleen films in overweging genomen – ik kon geen fantastische televisieseries opnemen, zoals Tales by Light of The Genius of Photography – maar ik raad je aan ze ook te bekijken.

Zoals alle lijsten is deze gemaakt vanuit een persoonlijk oogpunt. Natuurlijk is het beperkt, dus deel in de reacties de beste fotografiefilms die in het artikel ontbreken om de lijst te laten groeien en up-to-date te houden.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer