Atomos nieuwe full-frame sensor schiet 8Kp60 met minimale warmte

FacebookPinterestDelen

Vorige maand onthulde Atomos het bestaan van zijn nieuwe “Sapphire F8” -sensor, maar zonder veel in detail te treden over een van de specificaties en functies. Nu heeft het bedrijf de bonen gemorst in een breed interview over de nieuwe cameracomponent.

In een interview met de website PetaPixel legde Atomos CEO Trevor Elbourne uit dat de nieuwe sensor functies bevat zoals 8K-video met 60 fps, een wereldwijde sluiter, fasedetectie AF en vooral nauwelijks warmte genereert tijdens het werken in een apparaat.

De nieuwe Sapphire-sensor, zoals hij is genoemd, levert een beeldverhouding van 17×9 en totale pixelafmetingen van 8.192 x 4.320.

Credits afbeelding: Atomos

Hieroverheen is een wereldwijde sluiter waarmee deze sensor full-res 8K-video kan opnemen met 60 frames per seconde, 4K met maximaal 240 fps en 1080P HD met een snelvuur 360FPS indien nodig.

Volgens Elbourne heeft de Sapphire ook 15 stops dynamisch bereik en kan hij HDR-video opnemen via een vrij uniek mechanisme van lijn-voor-lijn dubbele belichting, wat betekent dat hij afwisselt tussen zowel korte als lange belichtingen van een scène om een hoog dynamisch bereik te leveren.

Het zeer unieke aan de Atomos Sapphire is echter het stroomverbruik: bij het fotograferen in 8K-resolutie met de maximale framesnelheid trekt deze sensor slechts 2 watt vermogen, waardoor hij ook met nauwelijks warmtecreatie kan werken.

Het belang hiervan is groot omdat het de belangrijkste 8K-opnamekracht van deze sensor in kleinere camerabehuizingen kan worden verpakt zonder dat er complexe warmteafvoerende randapparatuur nodig is.

Zoals de Atomos CEO verklaart: “Er is niets waarvan we ons bewust zijn dat concurreert, vooral omdat de 8K wereldwijde sluiter en het lage vermogen het uniek maken. Dit blijft een echte strijd voor cameramakers. We hebben het heel publiekelijk gezien toen Canon de R5 uitbracht,”

Elbourne legt ook uit dat Sapphire’s lage stroomverbruik en lage warmtesignatuur niet alleen cameramakers in staat stellen ventilatoren te verwijderen of de grootte van koelapparatuur te verkleinen.

Ze laten ze ook extra functies zoals verbeterde beeldprocessors in hun camera’s passen vanwege de verminderde stroomvereisten van de sensor.

In zijn eigen woorden: “Je kunt meer kracht geven aan andere functies in dezelfde vormfactor. Een lager vermogen geeft je meer ontwerpopties,”

De ceo legt ook uit dat met de Sapphire: “In alle modi, inclusief 8K met hoge resolutie, behouden we de volledige 12-bits ADC-resolutie over het hele werkbereik. Vaak ruil je ADC-precisie in, maar dat doen we niet. Dat is vrij uniek,”

Volgens Atomos is de nieuwe sensor al jaren in ontwikkeling en was oorspronkelijk gepland om deel uit te maken van een zeer geavanceerde Atomos-camera.

Volgens de CEO van het bedrijf besloot Atomos zich echter uitsluitend te richten op sensorontwikkeling en in plaats daarvan het eindproduct in licentie te geven aan nieuwkomers zoals Blackmagic, die in elk geval voorop liepen in de ontwikkeling van volledige camera’s.

Het hele interview met PetaPixel is het lezen waard voor de aanvullende details die het heeft verstrekt. De CEO van Atomos maakt het af door te stellen dat de Sapphire 8K-sensor “zeker” klaar zal zijn voor elke nieuwe camera-ontwerpcyclus door een bereidwillige partner.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer