Bill Hatcher

FacebookPinterestDelen

Hallo! Ik ben een avontuur- en expeditiefotograaf. Het snelle antwoord op de vraag waarom ik besloot om fotografie na te streven, is eenvoudig; Ik ben de derde van vier generaties professionele fotografen in mijn familie. Ik ben opgevoed met de verhalen van mijn grootvader die de wereld rondreisde om verhalen te schieten, camera’s te praten en fotospullen te maken met mijn neven en ooms. Mijn familie zit in de kranten- en journalistieke sector, maar ik besloot een andere weg in te slaan en me te concentreren op het opnemen van tijdschriftverhalen over avontuur, expedities en wetenschap over de hele wereld.

Laten we het hebben over uitrusting. Mijn grootvader leerde me dat camera’s hulpmiddelen zijn. Zijn camera’s door de jaren heen waren een gevarieerde collectie, afhankelijk van de shoot en het beoogde gebruik. Hij gebruikte Leica’s, Canons, Hasselblads en in de begindagen de Graflex 4×5 Speed Graphic perscamera.

Ik fotografeer al 30 jaar professioneel en hoewel ik veel systemen heb geprobeerd, gebruik ik tegenwoordig Nikon spiegelreflexcamera’s en lenzen. De uitrustingsselectie die hier te zien is, is de apparatuur waarmee ik onlangs reisde voor een opdracht die herbebossing in Mexico documenteert. Deze kit is mijn basisuitrusting voor fotodocumentaires en hoewel ik overdag misschien maar één lichaam, een flitser en een paar lenzen bij me heb, houd ik de rest van de back-upuitrusting en speciale lenzen en verlichtingsapparatuur in de buurt.

Camera: Mijn hoofdcamera is nu de Nikon D850. Mijn back-up is de Nikon D810. De resolutie en het dynamisch bereik van de Nikon D850 is legende. Ik heb ook een zakcamera bij me, de Sony RX-100 IV. Ik heb meestal minstens 6 reservebatterijen en een paar Nikon AC-laders en een DC USB-autolader. Ik gebruik de Sony 64GB XQG kaarten en de UHS-II SDXC-geheugenkaart. De externe trigger voor mijn camera is een CamRanger draadloze trigger in combinatie met een Mac iPad mini. Ik gebruik de CamRanger voor het stapelen van foto’s en het op afstand activeren van mijn camera.

Lenzen: Ik ben dol op supergroothoeklenzen omdat het werken op een klifwand die aan klimtouwen is gebonden, er niet veel ruimte is om te bewegen of een stap terug te doen van mijn onderwerp. Ook zijn de locaties die ik fotografeer vaak op prachtige locaties en supergroothoeklenzen, de favoriete lenzen van landschapsfotografen, passen perfect.

Op mijn spiegelreflex staat een 16mm f/2.8 Fisheye lens. Als je goed kijkt is deze fisheye een oude handmatig scherpstellens. Het werd waarschijnlijk vervaardigd in de vroege jaren 1980. Ik kocht deze lens gebruikt 25 jaar geleden. Bij f/8 zal dit objectief alles van 4 voet tot oneindig scherpstellen, dus AF is overbodig. Ik zou dit kunnen vervangen door een nieuwere AF lens, maar ik houd dit objectief in de buurt omdat het nog steeds werkt en het leuk is om met zo’n oud glas te fotograferen.

Andere groothoeken die ik gebruik zijn de gekke Laowa Venus Optics lenzen zoals de 12mm f/2.8 en de 15mm f/4 Macro shift lens. De macrolens kan 1:1 scherpstellen en heeft een korte scherpstelafstand van 4,7 mm! Mijn belangrijkste lens voor het fotograferen van rotsklimmen is de Nikon 16-35mm f/4. Ik heb ook de Nikon 14-24mm f/2.8 in mijn bezit gehad, maar hield nooit van zijn gewicht – het leek nooit in balans op mijn camera.

Ik heb een paar speciale lenzen; voor sterrenopnames en lichtschilderingen gebruik ik de Nikon 24mm f/1.4, voor weinig licht en nachtopnamen, heb ik ook de Nikon 105mm f/2.8 ED microlens en 600mm f/4 micro. De lens die altijd op mijn camera lijkt te zitten is de Nikon 24-70mm f/2.8. Deze ene lens dekt het grootste deel van mijn opnamebehoeften.

Ik heb twee telelenzen, en beide zijn zooms. De 70-200mm f/2.8 GII AF-S ED en de 80-400mm f/4.5-5.6 G ED. Ik merk dat ik de neiging heb om voor de 80-400 te grijpen omdat ik het extra bereik dat deze lens geeft leuk vind. Profiteren van de 45mp resolutie van de Nikon D850 Ik kan afbeeldingen bijsnijden als de 80-400 is niet genoeg tele. Ik bezit de TC-14EIII 1.4x tele converter, maar hebben er zelden behoefte aan.

Verlichting: Voor draagbare lampen draag ik twee Nikon SB-900 Speedlights. Ik heb er altijd een in mijn cameratas vastgemaakt aan Nikon SC-17 TTL-snoer. De tweede flash is een back-up of is gekoppeld aan een kleine softbox, klaar om indien nodig te implementeren.

Als ik krachtiger licht nodig heb, heb ik een paar 400 Watt seconde Elinchrom Quadra Ranger lichte verpakkingen. Ik heb twee powerpacks en drie lampjes, evenals een ringlicht en extra batterijen. Deze units zijn stof- en waterbestendig en verpakt in de kleine Pelican 1450 koffer kan in alle omstandigheden worden gedragen.

Ik heb veel lichtstandaards, maar mijn kleine locatielichtstandaards zijn de Lowel Omni 9 ‘lichtstandaard. Ik gebruik veel soorten lichtreflectoren en lichtmodifiers, maar mijn favoriete reflector is de Sun Bounce Sunbouncer mini. Ik gebruik ook graag softboxen zoals de Lastolite EZY Box Pro. Ze zijn er in een paar maten en passen allemaal perfect bij mijn Nikon flitsers en Quadras.

Statieven: Mijn twee belangrijkste statieven zijn de kleine, lichte, koolstofvezel Gitzo Mountaineer serie 0 en mijn belangrijkste statief is een Gitzo Mountaineer Series 2 Carbon fiber 1228. Ik gebruik Linhof Profi-III balhoofden en voor het kleinere statief een Benro B2 balhoofd.

Filters: Ik gebruik de Nikon wide polarizer, Lee Split-Neutral Gegradueerde filters, zwart-wit gegradueerde filters en Hoya UV-filters.

Cameratassen: De tassen waarin ik al deze spullen meeneem, zijn de Think Tank Speed Racer, F-Stop Loka UL rugzak, Crumpler Vijf Miljoen Dollar Home, Crumpler Haven pouch, Pelikaan koffer 1450, Pelikaan geval 1300, LowePro filtervak, een paar Chatooga Watershed waterdichte droge zakken, mijn geheugenkaarten gaan in de Think Tank Pixel Pocket Rocket. Niet afgebeeld zijn de Patagonia Black Hole plunjezak en de Osprey Sojourn 60L roltas.

www.billhatcher.com

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer