menuclose

Instagram tips voor fotografen in 2020

Instagram account van bruidsfotograaf Happy Photographer

Op zoek naar Instagram tips voor fotografen in 2020? Instagram verandert zo’n beetje waar je bij staat, met al die algoritmes en influencers. Waar je een paar jaar geleden met de juiste tags nog flink kon scoren, gelden nu weer hele andere regels. Ik neem je mee in mijn ervaringen als fotograaf op Instagram!

Instagram tips voor fotografen

1. Een mooie feed is het begin

Een mooie feed doet wonderen, werd er heel lang gezegd. En hoewel er inmiddels meer belangrijk is op Instagram, helpt het nog altijd als je kwalitatief goede foto’s in één duidelijke stijl en kleurstelling plaatst. Liefst met veel lucht en ruimte tussendoor zodat je als bezoeker in één scrollbeweging kunt zien of dit specifieke account jouw ‘volg’ verdient. Ik gebruik een app die me helpt met het inplannen van mijn posts: Later. Op de desktop versie upload ik mijn foto’s direct vanaf mijn computer, vervolgens plan ik ze in, preview ik ze in een nep-feed en kan ik ze nog husselen. Net zo lang tot ik tevreden ben met mijn feed. Vervolgens krijg ik op het juiste tijdstip op mijn telefoon een notificatie dat de foto gepost kan worden. Relaxt!

2. Engagement is belangrijker dan ooit

In 2020 gaat Instagram ontzettend focussen op engagement, op lange captions en welgemeende gesprekken. Tuurlijk, het beeld blijft belangrijk, maar onderschat goede tekst niet. Gebruik je captions om volgers mee te nemen in je bedrijf. Vertel ze over je werk, maar ook over je privé leven, over wat jou bezig houdt en over je dromen. Biedt ze waarde en laat ze een stukje van jezelf zien. Zo creëer je echte connectie. Bij mij werken persoonlijke posts in ieder geval altijd erg goed!

Extra tip Inhakend op wat ik hierboven zeg: laat jezelf ook écht zien. Plaats geregeld foto’s van jezelf zodat volgers weten wie er achter een account zit!

3. Stories

Stories zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met Instagram. Over het algemeen worden ze ook veel beter bekeken dan posts. Ik gebruik stories om even snel dingen te laten zien die niet per se in mijn feed passen: privé filmpjes van mijn huis of zoon, een uitbreiding op de post die ik die dag heb geplaatst, een repost van iemand anders of iets wat ik gewoon leuk of mooi vind om te delen. Stories zijn dé manier om jezelf snel en makkelijk te laten zien en ze helpen ook enorm met die binding van hierboven.

4. Gebruik de statistieken

Hoewel ik Instagram héél leuk vind, is het niet mijn bedoeling om elke dag uren online te zijn. Ik heb mezelf dus twee uurtjes per week gegeven waarin ik mijn posts voor de twee weken daarop inplan en schrijf. Met de statistieken die vastzitten aan mijn business account kan ik vervolgens zien wanneer ik een post het beste kan publiceren. De statistieken vertellen mij wanneer mijn volgers het meest online zijn: zowel in dagen van de week als uren. Ik kan zien waar ze vandaan komen en welke posts en stories tot dan toe het beste gescoord hebben. Geeft fijne inzichten!

let's connect on instagram