6 x Instagram Tips voor Fotografen

Happy Photographer Instagram @happyphotographernl
Ik ben in 2016 vérliefd geworden op Instagram (@happyphotographernl). Ik kan uren scrollen en genieten van alle mooie kleurtjes, patronen en foto’s. En ik vind het heerlijk om te zien dat mijn feed het goed doet. 6 dingen die ik het afgelopen jaar geleerd heb!
 

1. Een mooie feed doet wonderen

Een mooie feed doet wonderen. Eentje met práchtige foto’s, een duidelijke stijl en kleurstelling, met veel lucht en ruimte tussendoor. Een feed waar je urenlang naar kan blijven kijken, gewoon omdat het zo mooi is. En dan zelf super hard balen dat je wéér de verkeerde foto’s na elkaar hebt gepost en het er bij jou helemaal niet zo piekfijn uit ziet. Eén woord: plannen! Ik gebruik een app die ‘Later‘ heet. Op de desktop versie upload ik mijn foto’s, vervolgens plan ik ze in, preview ik ze in een nep-feed en kan ik ze nog husselen. Net zo lang tot ik tevreden ben. Vervolgens krijg ik op het juiste tijdstip op mijn telefoon een notificatie dat de foto gepost kan worden. Tada! Nooit meer een lelijke feed.

2. Plaats niet steeds dezelfde soort foto’s, maar wissel af

Een overzichtsfoto in een mooi natuurgebied, een goede portretfoto, een zacht detail en ook eens zwart-wit. Het afwisselen van je foto’s maakt je feed rustig en dus prettig voor het oog. Wat je feed ook mooi maakt? Streng letten op kleuren en welke er bij elkaar passen. Maak desnoods een kleurenschema met tonen die je graag in je feed wilt terug zien en post alleen foto’s die hierbij passen!

3. Alles over tags

Een mooie feed is één ding, maar vervolgens gevonden worden natuurlijk een tweede. Tags zijn daarvoor super belangrijk. Plaats dus absoluut tags bij je foto. Maar, liever niet meteen in je verhaaltje. Dat ziet er rommelig uit. Tip: zet je tags in een aparte notes-achtige app en kopieer ze van daaruit zo naar een comment onder je foto! Ze doen hetzelfde, maar staan niet zo in het zicht. Enne, welke tags dan? Mij heeft het enorm geholpen om te kijken welke tags vergelijkbare – succesvolle – accounts gebruiken. Vervolgens ben ik daarmee gaan testen en daar is een rijtje uit komen rollen dat voor mij goed werkt. Ik heb zelf nooit verschil gemerkt tussen veel of weinig tags gebruiken, alleen maar populaire tags of juist minder bekende tags. Wel kijk ik naar welke resultaten van tags ik zelf mooi vind. Gevalletje uitproberen dus!

4. Het verhaaltje bij je foto

Mensen gebruiken Instagram natuurlijk om foto’s te bekijken, maar vergeet de kracht van het verhaaltje bij je foto niet. Een behind the scenes verhaal, een stukje dagboek, een tip of trick voor je lezers of gewoon een hele mooie quote. Bied waarde aan jouw volgers, zodat ze je niet voor niks volgen!

5. Socialisen is key

Alles op orde? Dan is socialisen echt key. Like foto’s van anderen, laat welgemeende reacties achter en volg accounts die je tof vindt. Laat zien dat jij enthousiast bent en dan zullen mensen ook enthousiast over jou zijn. Samen breng je elkaar naar een hoger level. Reageer als mensen een berichtje achterlaten waar je meteen met iets leuks op kunt antwoorden en like de foto’s die je in je eigen timeline tegen komt. Desondanks zag ik elke dag uren andere mensen volgen niet helemaal zitten. Daarom heb ik op maandagmiddag een uurtje ‘Instagram’ voor mezelf ingepland: ik check accounts die mij de afgelopen week volgden & reacties achterlieten, ik laat zelf reacties achter en check alle tags die ik zelf gebruik. Zitten er toffe foto’s tussen? Dan reageer + like ik ook daar!

6. Hoe vaak post je?

Liefst minimaal 1 keer per dag, maximaal 3 keer per dag. Ik hoor overal dat dat het ideaal is. Zelf plan ik elke weekdag rond 08.00 uur ’s ochtends een post in. Ik word wakker en ga dan meteen aan de slag! Het is mijn routine om ’s ochtends Instagram even te checken en blijkbaar ook die van vele anderen met mij. Ik krijg aanzienlijk meer likes als ik een post ’s ochtends plaats dan op elk ander tijdstip van de dag. Ik denk ook weleens dat de post dan de hele dag tijd heeft om likes te vergaren: zowel in de eerste ochtendrush, door de dag heen als ’s avonds in de avondspits (en in andere tijdzones). Fijn!

Wat is de beste Instagram tip die jij ooit gehad hebt? Laat je profiel hieronder achter en ik volg je! x

1 reactie
Reactie

Je e-mailadres wordt nooit gedeeld of openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Menu Menu