menuclose

Before & After Editing

Before & After editing // Happy Photographer

Altijd al eens willen weten hoe ik een foto bewerk? Hoe mijn RAW beelden er eigenlijk uit zien en hoe ik tot het ‘Happy Photographer’ eindresultaat kom? In deze blog deel ik eenmalig mijn geheimen!

Als voorbeeld neem ik één van mijn favoriete foto’s van dit moment: het is een foto die ik schoot tijdens de wintersesie van Inge en haar gezin. Een mooie overzichtsfoto in een dennebos met prachtige weglopende paadjes en een echt verhaal. Dit bos bestaat uit allerlei heuveltjes. Ik heb het gezin vooruit laten lopen en ben zelf bovenop zo’n heuveltje gaan staan om dit overzicht van bovenaf te kunnen fotograferen. Het geeft het gevoel alsof ik heel ver weg sta en alsof het gezin helemaal niet weet dat ik er ben.

De technische details

    Oké, daar gaan we. Eerst wat technische details:
  • Nikon D800 + Nikkor 50mmm 1.8
  • F/2.2
  • 1/400
  • ISO 1600

Tijdens deze sessie waren we gezegend met een enorm deprimerende, donkere dag met stormwinden en veel grauwigheid. Mooie, lichte foto’s gingen er niet van komen. En dan helpt het zeker niet dat ik tijdens familie sessies expres mijn sluitertijd lekker omhoog gooi. Dat doe ik omdat ik er zeker van wil zijn dat mijn beelden scherp zijn. Met kinderen weet je het nooit – voor je het weet, rennen ze door je beeld heen! ;-)

De rest van mijn instellingen worden volledig afgesteld op de sluitertijd die ik kies. In dit geval, op deze donkere dag, betekende dat dat mijn ISO ook flink omhoog moest om nog een beetje acceptabel belichte foto’s te kunnen maken. Dat kan even eng zijn, we hebben ten slotte geleerd dat een hoge ISO slecht is, maar dat is nergens voor nodig! Tegenwoordig kunnen de meeste camera’s dat hartstikke goed aan.

Lightroom

Mijn eerste bewerkingsstop is in Lightroom. Daar doe ik praktisch alles. Om de grauwigheid wat uit de foto te halen, heb ik de exposure van de hele foto omhoog gegooid en de schaduwen rondom de bomen weggepoetst. De hele foto is er fris & fruitig van geworden! Het nadeel van al dat licht is wel dat het gezin ook een beetje weg valt en dat willen we natuurlijk niet. Daarom heb ik met een brush het gezin weer wat aangezet, het contrast omhoog gegooid en het een en ander verscherpt. Dit geeft rust in de foto en zorgt ervoor dat je ogen meteen naar de goede plek getrokken worden.

De foto was me hierna echter nóg te donker en te grauw. Om sfeer aan te brengen, heb ik de temperatuur wat warmer gemaakt. Zo wordt alles wat groen en donker is wat meer oranje. Geheimpje: ik ben niet zo’n fan van groen. Waar mogelijk haal ik het daarom altijd uit mijn foto’s! Onder ‘Develop’ vind je per kleur een schuifje. Daarmee kun je o.a. de helderheid en saturatie van die kleur aanpassen. Dat heb ik hier gedaan: het groen in de foto is daarom lekker zacht en licht geworden.

De Finishing Touches

Als de foto qua kleur en bewerking eenmaal goed is, vallen een hoop andere dingen ineens ook op. Zo is de originele foto niet helemaal recht en moest er gecropt worden. Storende elementen kun je hiermee in een handomdraai laten verdwijnen. Het laatste beetje bewerking doe ik in Photoshop. Ik vind het belangrijk dat mijn foto’s lekker ‘crisp’ en scherp zijn. Photoshop doet dat, voor mij, als allerbeste! Daarom sleep ik al mijn foto’s na Lightroom ook nog eens door Photoshop voor de allerlaatste finishing touch.

Én? Is mijn bewerkingsproces wat je ervan gedacht had? Waren er nog dingen nieuw voor jou? Let me know!

Before & After editing // Happy PhotographerWinter familie fotoshoot. Fotografie: Happy Photographer

let's connect on instagram