menuclose

Een eigen bedrijf // 3 x Dingen die ik in het begin had willen weten

Melanie Caitlin van Happy Photographer
Happy Photographer bestaat dit jaar alweer vijf jaar. Vijf jaar full time ondernemerschap, vijf jaar fulltime fotograaf, vijf jaar fulltime creatieveling. 3 x Dingen die ik in het begin had willen weten!

1. Fulltime fotograaf is fulltime duizendpoot

Leuk, dat je kunt fotograferen, maar fotograferen is uiteindelijk maar een heel klein deel van je succes. Besluiten om van fotografie je werk te maken, betekent besluiten dat je een bedrijf gaat runnen. Weten hoe je jouw dienst verkoopt, komt op de eerste plaats. Marketing dus! Het is de fundering van je bedrijf. Maar ook: verstand hebben van bedrijfsvoering, wetgeving en nog honderd andere vakgebieden. Als ZZP’er doe je in eerste instantie een hoop zelf dus probeer je vooral in te lezen in alles wat bij een bedrijf komt kijken. Natuurlijk kun je ook dingen uitbesteden: je boekhouding bijvoorbeeld.

2. Leren luisteren naar je gevoel is belangrijk

Van welke opdrachten krijg je écht energie? Wanneer floreer je? Van welke foto’s zit je te stuiteren achter je computer? Ga bij jezelf na waar je echt goed in bent en waar je je echt goed bij vóelt. Wanneer moet je bijvoorbeeld juist heel hard ‘nee’ tegen iets zeggen? Keuzes durven maken, nieuwe dingen uitproberen, een beetje fearless zijn: het hoort er allemaal bij! Ik vind het zelfs pluspunten van dit vak. Je zult zien dat als je je focust op wat jou gelukkig maakt, je ook veel meer van dat soort werk aantrekt.

3. Alles is mogelijk

Zolang jij je energie in je werk stopt en er oprecht gelukkig van wordt, is alles mogelijk! Toen ik pas begon had ik nooit durven dromen dat ik nu workshops aan andere fotografen zou geven, of dat ik op een berg in Zweden heb staan fotograferen of tussen de zebra’s in Zuid-Afrika. En toch is het zo. Je weet nooit wat er om de hoek is. Zolang jij voelt dat je écht op je plekje bent, komen de mogelijkheden vanzelf.

Bruidsfotograaf Melanie Caitlin op de foto in Haarlem

Op zoek naar een bruidsfotograaf?

"Ik ben Melanie, bruidsfotograaf en eigenaresse van Happy Photographer. Ik heb een voorliefde voor relaxte bruiloften met de focus op lekker eten, sfeer en samenzijn. Of het nu een classy feest in Amsterdam is, een hippe strandtent of een kas middenin een weiland: ik leg als bruidsfotograaf voor jullie ongezien de ongedwongen, echte momenten vast. Met extra focus op emoties & sfeer."

 

Happy Photographer is bruidsfotograaf in Haarlem e.o. Ben jij op zoek naar een bruidsfotograaf en wil je graag kennismaken? Neem dan contact op via de button hieronder.

x Melanie

let's connect on instagram