menuclose

Even naar jezelf luisteren

Even naar jezelf luisteren | Fotografie: Vier de Liefde
Hoe vaak je niet aan dingen begint omdat je dénkt dat het je goed zal doen en dat je er dan gaandeweg achter komt dat je er helemaal niet gelukkig van wordt. Projecten, nieuwe ideeën, bepaalde klanten. Het voelt niet goed en toch blijf je hangen. Je gaat voorbij aan je gevoel terwijl je eigenlijk maar één ding wilt: stoppen.

Guilty! Ik heb de afgelopen nachten wakker gelegen en elke nacht vroeg ik me af waarom ik er weer ingetuind ben. Het erge is dat ik het vaak nog over mezelf afroep ook. Nu ook weer: ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd editorial zwart-wit beelden te schieten. Een tikkeltje rauw, een tikkeltje fashion, mooi klassiek en vooral lekker simpel. Tof, dacht ik, ik ga een groep mooie mensen bij elkaar vinden en een fijne portretserie schieten. Eventueel misschien een boek uitbrengen, een expositie starten (we denken meteen mega groot natuurlijk – dat is ook zoiets). De eerste sessie is amper achter de rug en ik zit ineens vol in de zakelijke samenwerkingen, algemene voorwaarden, kosten en belangen van anderen. Het ene mailtje na het andere mailtje komt binnen en ik lig alweer dagen aan de beademing. Help!

En nu besef ik me weer des te meer dat omdat ik bepaald werk heel tof vind, of het heerlijk vind om door fotoboeken heen te bladeren, het echt niet per se hoeft te betekenen dat ik dan ook zelf dat werk hoef te maken of een boek hoef uit te brengen. Dus, jij daar, ben je bezig met iets waar je eigenlijk alleen maar gestrest van raakt? Misschien is nu dan de tijd om even een momentje te nemen om echt naar jezelf te luisteren. Word je hier gelukkig van?

Ik weet in ieder geval één ding: al die zakelijke samenwerkingen met 100 belangen van anderen, waarin ik te ver in de toekomst moet kijken en me niet meer kan focussen op samen creatief zijn, die zijn het niet voor mij. En dus ga ik dit jaar proberen om vaker naar mezelf te luisteren, vaker nee te zeggen en eerder te stoppen. Sayonara boek en expositie! Ik ga gewoon lekker mooie foto’s maken.

Foto: Vier de Liefde Fotografie

let's connect on instagram