menuclose

Fotograaf en zwanger? 7 x Tips!

Fotograaf en zwanger? 7 x Tips door Happy Photographer.

Ben je fotograaf én zwanger? Dan komt er een hoop op je af. Tot wanneer kun je doorwerken? Vertel je het je klanten of niet? Je wilt van alles weten, maar de kans is groot dat niemand de eerste weken nog weet dat jij een baby’tje in je buik hebt. Daarom deel ik speciaal voor jou 7 x tips die ik tijdens mijn eigen Google zoektocht niet kon vinden.
 

1. Onderschat het eerste trimester niet

Je hebt de neiging om gelijk al met het einde van je zwangerschap bezig te zijn: hoe ga ik straks werken met die dikke buik? Wanneer ga ik met verlof? Maar, onderschat je eerste trimester niet! Al met 6 weken kreeg ik last van helse misselijkheid. En niet de normale ochtendmisselijkheid, maar de-hele-dag-door-niet-eens-water-kunnen-binnen-houden-misselijkheid. En ik was er totaal niet op voorbereid! Doordat ik zo ziek was en uiteindelijk zelfs aan de medicijnen moest, was ik helemaal niet in staat om die eerste weken te werken. Ik heb op het laatste moment nog second shooters voor bruiloften moeten inschakelen en workshops en fotosessies moeten doorschuiven tot na mijn eerste trimester. Dat kán dus gebeuren. Er gebeurt een hele hoop in je lijf en ook als je niet zo ernstig misselijk bent als ik was, kun je jezelf alsnog behoorlijk tegenkomen die eerste maanden.
 

2. Vertel het je klanten

Ik heb ervoor gekozen om het blije nieuws al heel snel met mijn klanten te delen. Zodra de magische twaalf weken grens voorbij was, heb ik een mailtje opgesteld om alle bruidsparen te vertellen dat ik een baby’tje in mijn buik zou hebben op hun trouwdag. Ik koos daarvoor omdat ik me zo goed kan voorstellen dat een zwangerschap allerlei vragen oproept. Gaat het wel? Krijgen we nog wel hetzelfde resultaat? Wat als er iets mis gaat? Ik wilde die zorgen bij mijn klanten wegnemen en heb een hele uitgebreide mail gemaakt met allerlei informatie over second shooters en backups en álles. Gelukkig heeft bijna iedereen super lief en super enthousiast gereageerd, maar er zaten ook mensen tussen die zich er minder prettig bij voelden.

Achteraf kan ik zeggen dat ik mijn zwangerschap misschien beter wat luchtiger had kunnen aankondingen. Gewoon zo van ‘Hey, hoera, ik ben zwanger en ik wilde het nieuws heel graag met jullie delen! Hebben jullie vragen over wat wat het voor jullie huwelijk betekent? Bel me dan vooral!’. Dat had het voor het kleine groepje wat niet zo positief was, misschien een stukje makkelijker gemaakt. Mijn fout was dat ik meteen álle informatie wilde delen, waardoor sommige mensen juist het idee kregen dat ik al die backup plannen en second shooters ook echt zou nodig hebben. Wel goed om over al die dingen na te denken natuurlijk, zodat als de vragen komen je er ook goed antwoord op kunt geven.
 

3. Tot wanneer kun je doorwerken?

Hier heb ik echt meteen naar gegoogled en ik kon geen Nederlandse fotograaf vinden die hier iets nuttigs over had gezegd. Dus moest ik Amerikaanse fora en blogs door voor mijn informatie. Nu ik ook Nederlandse collega’s heb kunnen spreken en mijn eigen ervaring mee neem, kan ik zeggen dat het algemene advies voor huwelijken is om vanaf 25 weken een second shooter mee te nemen. Ik kon zelf vanaf 25 weken geen volledige huwelijken meer volhouden, een uur of 6 ging perfect – daarna werd het lichamelijk te zwaar. Voor kleinere sessies zoals familie fotoshoots en portretseries kun je best wat langer werken. Het is ook maar net wat je zelf prettig vindt en hoe jouw lijf reageert op de zwangerschap. Ik heb tot 34 weken gewerkt.
 

4. Regel second shooters en backups voor nood

Als je langere opdrachten doet, zoals bruiloften, is het handig om al vroeg na te denken over second shooters en backup-fotografen. Second shooters, omdat je op het laatst gewoon wat meer hulp kunt gebruiken en backup-fotografen omdat je nooit weet hoe je zwangerschap verloopt: je kunt eerder bevallen of al snel uit de roulatie zijn omdat je het lichamelijk minder goed trekt. Voor jouw klanten moet er dan een oplossing klaar liggen.
 

5. Red je het financieel? (+ ZEZ-uitkering)

Leuk, zo’n eigen bedrijf en fantastisch; die zwangerschap – maarre, hoe ga je het financieel doen? Heb je een buffer voor de circa 16 weken die je straks met verlof bent? Je kunt in ieder geval de ZEZ-uitkering aanvragen. Check de website van het UWV vooral even voor alle informatie en regels.
 

6. Praat met collega-mama’s

Als iedereen het dan eindelijk weet, dan kun je er ook gebruik van maken! Trakteer je collega-fotografen en collega-mama’s op een kop koffie en vraag raak! Maak gebruik van hun ervaring. Hebben zij nog tips voor je? Wat hadden zij van tevoren willen weten? Ons beroep is best specifiek en ik kwam erachter dat ik weinig had aan alle algemene informatie die op alle babyblogs staat.
 

7. Plan vooruit

Plan vooruit – in alle opzichten! Door mijn zware eerste trimester kwam ik erachter dat ik meer naar mijn lijf moest luisteren. Daarom ben ik al vrij snel gaan zitten om een planning voor de rest van mijn zwangerschap te maken. Hoeveel tijd heb je nodig voor het afwerken van bruiloften en sessies? Block die tijd alvast in je agenda. Heb je extra tijd nodig om bij te komen? Block ook die dagen alvast! Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet overwerkt.

Hetzelfde geldt voor je verlof. Met een eigen bedrijf is het lastig om alles helemaal stil te leggen, je wilt toch een beetje aanwezig blijven op social media en Google af en toe een seintje geven dat je website nog in business is. Je kunt ervoor kiezen om je social media berichten voor je verlof al vooraf in te plannen en ook vooruit te schrijven qua blogs zodat je straks alleen nog maar even op ‘post’ hoeft te klikken. Doe dit zo vroeg mogelijk, want in je laatste trimester heb je niet altijd meer de energie om bergen werk te verzetten.

Weet je al wanneer je met verlof gaat? Stel je klanten daar dan van op de hoogte zodat iedereen nog in de gelegenheid is om zijn of haar sessie op tijd te boeken en ook weet wanneer je weer volledig gaat werken.

Bruidsfotograaf Melanie Caitlin op de foto in Haarlem

Op zoek naar een bruidsfotograaf?

"Ik ben Melanie, bruidsfotograaf en eigenaresse van Happy Photographer. Ik heb een voorliefde voor relaxte bruiloften met de focus op lekker eten, sfeer en samenzijn. Of het nu een classy feest in Amsterdam is, een hippe strandtent of een kas middenin een weiland: ik leg als bruidsfotograaf voor jullie ongezien de ongedwongen, echte momenten vast. Met extra focus op emoties & sfeer."

 

Happy Photographer is bruidsfotograaf in Haarlem e.o. Ben jij op zoek naar een bruidsfotograaf en wil je graag kennismaken? Neem dan contact op via de button hieronder.

x Melanie

let's connect on instagram