menuclose

Happiness Checklist: mijn antwoorden op de vragenlijst!

Amsterdam Wedding. Destination wedding photographer: Happy Photographer
Vorig jaar deelde ik de Happiness Checklist: een vragenlijst over mezelf & mijn bedrijf en mijn doelen en dromen. Elk jaar in de maand december zet ik namelijk een kopje thee voor mezelf, neem ik er een paar koekjes bij en block ik een uur of twee om na te denken over het afgelopen jaar en te dromen over het jaar dat komen gaat.

Voor het eerst deel ik mijn compleet ingevulde vragenlijst. Zodat je ‘m niet alleen voor jezelf kunt invullen, maar ook mee kunt kijken bij hoe dat dan bij een andere ondernemer zit. Best spannend! Zullen we 2017 maar eens induiken?

Happiness Checklist

1. Wat is jouw definitie van succes? Wat wil jij uiteindelijk in jouw leven met jouw bedrijf bereiken?
Mijn definitie van succes is het afgelopen jaar flink veranderd. Waar we in het begin van 2017 nog met z’n tweeën waren, zijn we nu met z’n drietjes: mama en papa van de leukste zoon. Keihard werken, internationaal groeien, aanzien hebben, likes genereren: ik vind het nog steeds belangrijk (je bent ondernemer of niet, he!), maar er is een focus bijgekomen: mijn gezinsleven. Mijn doelen blijven enerzijds dus financieel (ik wil natuurlijk zorgeloos kunnen leven), maar financiën zijn niet alles. Genieten en leven en tijd over houden om samen te zijn: dát maakt succes voor mij nu compleet. De balans daarin vinden, is er dus eentje voor 2018.

2. Van welke opdrachten werd jij het afgelopen jaar het gelukkigst?
Van relaxte bruidsparen die vol liefde en aandacht voor styling hun ja-woord vierden op plekken met een klassieke uitstraling zoals de binnenstad van Amsterdam of een mooi landgoed.

Diezelfde liefde en aandacht vind ik in familiesessies trouwens net zo leuk. Als mensen gedacht hebben aan styling en kleding en niet bang zijn zich te laten gaan, om stil te kunnen staan bij de waardering die er binnen een gezin is en dat dan in de duinen (mijn favoriete plekje in het hele land!) – jaaaa. <3

Bovendien word ik héél gelukkig van het geven van workshops: het feit dat andere mensen mij vertrouwen om hen dingen bij te leren is zo’n groot compliment. Ik merk dat ik de focus op marketing & business het allerleukst vind. De Business Workshop, die ik dit jaar voor het eerst gaf, was daarom een feestje!

3. Wat vind jij het allerleukste aan jouw fotografiebedrijf?
Dat ik elke dag mooie dingen mag maken (foto’s, albums, cadeaupakketjes), de vrijheid heb om te dromen en te creëren wanneer ik wil, dat de mogelijkheden eindeloos zijn, dat ik extra vrolijk ben als ik een band voel met de mensen met wie ik werk en dat er zoveel toffe vriendschappen uit mijn bedrijf zijn ontstaan.

4. Kan je jouw bedrijf bewust opnieuw inrichten zodat je meer kunt doen van wat je écht leuk vindt? Hoe zou dat eruit zien?
Ik denk dat ik vooral moet blijven voelen waar ik écht gelukkig van word en mezelf moet proberen te wapenen tegen de dingen die ik minder vind om te doen of die teveel energie kosten. Dat gaat elk jaar beter, omdat ik elk jaar bewust weer even stil sta bij de dingen die ik het volgende jaar anders wil doen.

5. Van welke opdrachten werd je het afgelopen jaar het ongelukkigst?
Dat waren de opdrachten waarbij er een minder goede match was tussen de klant en mij. Happy Photographer betekent: elk klein momentje willen bewaren omdat je beseft hoe rijk je bent, niet wakker liggen van een plukje haar dat verkeerd zit, maar wél verliefd zijn op styling, op mooie zachte kleuren & fijne patronen en dat meenemen naar de sessie. Als ik voel dat ik dat vertrouwen 200% heb, dan ben ik op mijn allergelukkigst!

6. Tegen wat voor soort werk moet je heel hard ‘nee’ zeggen het komende jaar?
Het zijn dus niet zozeer opdrachten, maar wel mensen waar ik soms nog meer voor moet waken. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten net zo enthousiast zijn als ikzelf. Dat zij mijn foto’s zien en denken ‘wauw’ en ‘die stijl willen wij ook’. Dat wat ik lever, en hoeveel en hoe snel en waarom wel belangrijk is, maar dat het om méér gaat. Dat ze over mijn werkwijze lezen en denken: ‘hier voelen wij ons fijn bij’ en ‘zij past bij ons’. Alleen dan kunnen we samen de mooiste foto’s maken. Foto’s die een leven meegaan en dat is waarde.

7. Wat is uniek aan jou en jouw fotografie en/of bedrijf en hoe kan je dat unieke nog beter onderstrepen en uitdragen?
Hihi, dit is wel een gekke om zo publiekelijk te delen. Ik denk mijn enthousiasme en de focus die ik heb op de puurheid en ongedwongenheid van de mensen voor mijn lens. Mijn bewerkingsstijl is er ook wel eentje. Ik merk soms dat ik niet helemaal pas bij de groepjes die nu ontstaan. Mijn foto’s zijn niet donker en filmisch, maar ook niet genoeg fine art voor de echte fine art fotografen. Zacht met een magazine gloss, zeg ik altijd. Licht, maar wel warm.

Ik vind het heerlijk om veel informatie en inzichten te delen, flink te bloggen en een brand van mezelf te maken. Ik wil dus vooral bij mezelf blijven in 2018 en dat nog meer uitbouwen. Ik geloof dat het de enige duurzame manier is om gelukkig te zijn in je bedrijf.

9. Aan welke activiteiten ben je nu het meeste tijd kwijt en wat zou je kunnnen outsourcen?
Ik ben hartstikke blij met mijn workflow! Dat is een resultaat van jaren leren en bewust zijn en deze vragenlijst invullen, haha. Ik zou oprecht niets anders willen. Behalve niet meer twee huwelijken achter elkaar draaien. Dat vond ik dit jaar wederom nét even teveel en ik vergeet het iedere keer weer te veranderen. Puntje voor het nieuwe jaar!

10. Welke activiteiten vergaren het meeste inkomen? Kun je jouw bedrijf bewust opnieuw inrichten zodat je hier meer van kan doen en maakt het je ook gelukkig?
By far alles wat bruidsgerelateerd is. Ik merk ook dat dat werk het het beste doet, de meeste likes vergaart en de grootste hoeveelheid aanvragen. Ik wil me in 2018 dus nog meer toeleggen op bruiloften. Nog meer dan ik nu al doe. Heerlijk, want ik ben gek op alles wat met trouwen te maken heeft! <3

11. Hoe ziet een ideale werkdag er voor jou uit? Kun je jouw bedrijf bewust opnieuw inrichten zodat je dit soort dagen vaker hebt?
Dit is er eentje die ongetwijfeld helemaal op de schop gaat nu ik mama ben geworden. Ik vind het heerlijk om lekker alleen te kunnen werken, als ik inspiratie heb flink door te gaan en juist te rusten als ik merk dat het even niet gaat. Meegaan met mijn natuurlijke ritme dus. Nu is er een ritme van een klein ventje bijgekomen en moeten we gaan beleven hoe we dat dan in goede banen leiden, hihi.

12. Waar haal je je jouw inspiratie vandaan? Kun je die inspiratiemomentjes vast opnemen in jouw routine?
Absoluut bij andere fotografen, vaak uit het buitenland. Of het nu om een bepaalde fotostijl gaat, dat ze een toffe website hebben of mega goed zijn in marketing of social media: ik vind het heerlijk om alles te volgen en ervan te leren. Hetzelfde geldt voor Amerikaanse marketing boeken. Van Starbucks tot Apple en alles ertussenin: het zijn zulke sterke merken! Ik vind het oprecht leuk om ondernemer te zijn en constant te zoeken naar de dingen die ik mijn eigen bedrijf kan toepassen. Veel blijven lezen en Instagrammen, dus. ;-)

13. Waar ben je bang voor in jouw bedrijf?
Ik denk dat mijn grootste angst op de een of andere manier toch altijd is dat ik het ineens financieel niet meer red en er dan weer bij moet gaan werken. Dat mijn droom na 5,5 jaar in duigen valt. Dat zou toch wat zijn he? Totaal niet aan de orde, maar dat is een dingetje. Dat heeft vast ook te maken met ondernemer zijn. ;-) Je wilt toch altijd groeien. De tijd dat ik nier meer groei – in mijn werk, maar ook in mijn status en inkomen – is er ook eentje die me af en toe angst in boezemt.

14. Wat is het beste dat jouw bedrijf zou kunnen overkomen dit jaar en wat zijn de drie stappen die je alvast kunt zetten om dichterbij jouw dromen te komen?
Ik denk dat ik het het allertofst zou vinden als ik ver van tevoren al lekker helemaal volgeboekt zit. Ja, dat is de ultieme droom. Een jaar van tevoren al kunnen zeggen dat ik totáál geen onzekerheid voel. Daarom wil ik dit jaar weer extra investeren in de tak die het beste draait en die me het gelukkigst maakt: bruidsfotografie, in workshops zodat ik zelf extra scherp ben en nog meer groeien op social media.

let's connect on instagram