Carl Battrall

Mijn naam is Carl Battreall, 2021 markeert mijn 30e jaar als professioneel fotograaf. Ik heb gewerkt als een aangepaste drukker, redactioneel fotograaf, commercieel fotograaf en fine art fotograaf. Ik ben de auteur van twee fotoboeken over de wildernis van Alaska.

De afgelopen 20 jaar heb ik vooral in kleur gewerkt, want dat is wat de meeste redacteuren, uitgevers en commerciële klanten willen. Dit jaar heb ik echter de beslissing genomen om terug te keren naar mijn roots, terug te keren naar zwart-wit beeldende kunstfotografie.

Versnelling

Ik heb elk type camera gehad, van een 8×10 view camera tot een kleine digitale point and shoot. Mijn carrière is voornamelijk gericht geweest op langetermijnprojecten voor boeken, tijdschriften en tentoonstellingen.

Ik kocht vaak spullen die relevant waren voor het verhaal dat ik probeerde te vertellen.

Ik heb altijd geprobeerd mijn kit eenvoudig te houden, maar gedurende vele jaren van fotografie merkte ik dat ik vol zat met apparatuur, waarvan ik veel zelden gebruikte.

Een paar jaar geleden begon ik mijn uitrusting te verkleinen. Ik stopte met upgraden en begon met het huren van uitrusting als ik iets speciaals nodig had voor een specifiek optreden. Ik raad ten zeerste aan om uitrusting te huren in plaats van apparatuur te kopen.

Ik werk nu gelukkig met één camera en één prime lens. Ik vind het werken met een enkele prime lens niet zo beperkend, sterker nog, ik vind het behoorlijk bevrijdend. Ik geloof dat we efficiënter werken en creatiever zijn als we minder opties en minder afleiding hebben.

Fototoestel

Ik gebruik een Sony A7RII geconverteerd naar monochroom door Monochrome Imaging Service. Ik ben een Sony-gebruiker sinds ze voor het eerst DSLR-camera’s begonnen te maken. Ik was zelfs hun eerste ‘pro’, lang geleden in 2007.

Om echt zinvolle, doordachte zwart-witbeelden te creëren, moet men zich volledig inzetten voor het medium. Daarom heb ik mijn camera laten ombouwen naar monochroom. Het oppakken van mijn geconverteerde Sony is als het gebruik van zwart-witfilm, je bent toegewijd en je mindset is gevestigd.

Ik heb een oude Op/Tech neopreen band bevestigd. Ik loop niet rond met de camera om mijn nek. Ik gebruik de riem wanneer ik me in precaire posities bevind waar het risico bestaat dat het statief en de camera omvallen, wat voor mij een veel voorkomend scenario lijkt te zijn. Ik verloor eens een camera en statief aan de oceaan.

Lens

Sony FE 50mm f/2.8 Macro lens. Ik geef de voorkeur aan de 45mm beeldhoek. Ik vind het echter erg leuk om van dichtbij te komen en op macroniveau te werken, dus de 50mm-macro is voor mij het meest logisch. Het is scherp over het hele bereik, waardoor het een zeer veelzijdige lens is.

Camera Tas

Omdat mijn spullen minimaal zijn, kan ik hem in elke rugzak gooien. Ik heb wel een oude Lowepro D-Res 20 AW heuptas die ik soms gebruik, waar al mijn spullen makkelijk in passen. Ik draag het echter niet als heuptas, het is ongemakkelijk op die manier.

Filters

Ik probeer geen filters te gebruiken, maar ik draag er wel drie in mijn tas. B+W Pro 6 stop ND filter, B+W Pro polarisator en een B+W Pro #29 dieprood filter.

Driepoot

Manfrotto 190 koolstofvezel statief met een Novoflex NQ balhoofd. Ik gebruik een statief voor 90% van mijn fotografie.

Een Really Right Stuff L-Plate is permanent bevestigd aan mijn camera. Het is een essentieel stuk uitrusting, vooral bij het fotograferen van verticals met een lichtgewicht statief.

Omdat ik bijna altijd op een statief zit, activeer ik mijn camera met de standaard Sony RM-SPR1 bedrade camera trigger.

Hardware en software

FastRawViewer’s Monochrome2DNG. Ik gebruik dit programma om de bestanden van mijn camera te converteren naar Adobe Monochrome DNG-bestanden.

Alle organisatie en bewerking gebeurt in Lightroom.

Helicon Focus 7. Ik doe veel focus stacking om maximale scherptediepte te bereiken en Helicon Focus is veruit het beste stacking programma.

Ik gebruik Quadtone RIP als mijn printerstuurprogramma.

Ik gebruik een pc die ik zelf heb gebouwd met een View Sonic 27 inch monitor.

Aangezien het belangrijkste doel voor mij de uiteindelijke afdruk is, moet ik mijn printer en papier vermelden. Ik print met een oude Epson 3880 omgebouwd naar Piezography Pro monochrome inkten. Het papier dat ik gebruik is Canson Baryta Photographique II.

Ik raad ten zeerste aan om je uitrusting te minimaliseren, strip het tot de basis. Het is gemakkelijk om meegezogen te worden in het kopen van nieuwe apparatuur, camerafabrikanten zijn experts in marketing. Maar laat je niet misleiden, het hebben van het nieuwste cameramodel of de nieuwste lens zal je geen betere fotograaf maken.

www.asinglelens.com

wijd

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer