Dan Dalstra

Ik begon jaren geleden als krantenfotojournalist en deed verslag van evenementen variërend van limonadekraampjes in de buurt en voetbal op de middelbare school tot presidentiële bezoeken, orkanen en zelfs een wereldserie.

Mooie dingen zoals prime-lenzen waren ondergeschikt aan het kunnen ‘maken van de foto’, ongeacht wat je in de weg stond of beperkingen die werden opgelegd aan waar je naartoe kon gaan, dus ik voelde me aangetrokken tot snelle zoomlenzen zoals een 24-70mm f / 2.8 en de 70-200mm f / 2.8.

Ik ben altijd een Nikon-schutter geweest. Het is wat ik leerde in mijn studententijd aan de Journalism School aan de Universiteit van Missouri.

Terwijl ik voor de krant werkte, vroegen mensen me om bruiloften te fotograferen. Ik zei altijd nee. Ik was een purist van de fotojournalistiek.

Als je geen punt scoorde of bloedde, nam ik je foto niet.

Totdat ik op een dag toegaf, en het was geweldig. Ik mocht dansen en taart eten.

Alle jaren dat er in de krantenwereld werd geschoten, werkte precies hetzelfde op bruiloften: ik vertelde de verhalen van mensen. Ik zocht naar echte momenten en emotie. En ik maakte op een zaterdag wat twee weken betaald bij de krant. Ik heb nooit achterom gekeken.

Tegenwoordig fotografeer ik bruiloften, zowel lokaal als internationaal, maar nu verdeel ik mijn tijd tussen Nikon en Sony.

Ik gebruik de Nikon D750 en af en toe mijn geliefde Nikon D3S, waarvan ik nog steeds het gevoel heb dat het de beste kleuren heeft van elke Nikon die ik ooit heb gebruikt.

Maar ik fotografeer ook met de Sony a7III dat is voor mij een game-changer geweest. Ik gebruik voornamelijk de Sony 24-105mm f/4 omdat ik dol ben op het bereik dat ik ermee krijg, en hoewel het maar een f / 4 is, merk ik dat ik met de Sony de ISO echt kan verhogen wanneer dat nodig is om het verlies aan diafragma goed te maken.

Ik heb ook een Rokinon 35mm f/2.8 die ik ook veel gebruik. Het is snel en goedkoop en klaart echt de klus. Met de kleine 35 op de a7III, ik voel me echt onopvallend en het is zo licht dat mijn schouders geen pijn hebben na een lange dag.

Mijn gebruikelijke set-up voor de meeste shoots is mijn D750 met de 85 en de Sony a7III met de 35 aan weerszijden van mijn HoldFast Money Maker of mijn Trillo and Son’s Double Bresson Strap. Ik denk dat deze combinatie van brandpuntsafstand ideaal is voor de meeste situaties, vooral verlovingssessies en een groot deel van de trouwdag.

Maar zodra de ontvangst rondrolt, stap ik over op de Nikon 24-70mm f/2.8 op de D750 om brede shots te vangen op de dansvloer.

Onlangs pakte ik de Sigma 135mm f/1.8 voor de Sony en ik ben helemaal weg van die lens voor portretten en voor donkere kerken waar de belichting niet ideaal is.

Voor verlichting ben ik een groot voorstander van het Godox-systeem. Ik hou vooral van de AD200s en de V860II Flitsen.

De AD200s zijn perfect voor het verlichten van de dansvloer, of ik kan ze gemakkelijk naar beneden trekken als het tijd is voor portretten van koppels. Het gemak om ze te bedienen met de V860 op camera of een Godox X-Pro trigger is zo simpel. En ze schieten elke keer.

Mijn andere liefde is het MagMod systeem. Ik gebruik hun MagGrids en MagSphere op bijna elke bruiloft.

Ik plaats meestal roosters op mijn ontvangstverlichting en afhankelijk van de ruimte zal ik de MagSphere plaatsen op een flitser op de camera als er niets is om van of tijdens de sparkler-uitgang te weerkaatsen. De nieuwe MagBox is ook een totale game-changer voor portretten.

Voor bestemmingsbruiloften neem ik ook een GoPRo Hero 4 mee met een koepelvormige behuizing voor onderwateropnames. Het maakt het maken van een opname waarbij de helft van het frame uit het water is en de helft onder water zo gemakkelijk.

Ik neem ook graag mijn DJI Mavic Pro mee wanneer ik naar een plek reis waar ik kan vliegen. En natuurlijk moet ik de Wolf meenemen. Omdat… waarom zou je dat niet doen?

Sony A7III Camera behuizing
Nikon D750 Camera behuizing
Nikon D3S Camera behuizing
Sony 24-105mm f/4

Rokinon 35mm f/2.8 voor Sony

Sigma 135 |mm f/2.8

Nikon 24-70mm f/2.8

Nikon 85mm f/1.8

GoPro Hero4

DJI Mavic Pro Drone

HoldFast MoneyMaker Camera Harnas

Wolf Speedo van Shinesty

www.dandalstra.com | @dan_dalstra_photography

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer