Dan Westergren

FacebookPinterestDelen

Toen ik jong was, bracht ik veel tijd buiten door met wandelen en fietsen. Ik raakte toen geobsedeerd door fotojournalistiek en in combinatie met het werken voor kranten en het bijwonen van de grad school, werd al mijn tijd in beslag genomen.

Uiteindelijk had ik het geluk om een baan te krijgen bij National Geographic Traveler, waar ik mijn liefde voor het buitenleven kon combineren met mijn liefde voor fotografie.

Meer dan twintig jaar lang huurde ik fotografen in en schoot ik foto’s van geweldige plekken over de hele wereld.

Maar de plaatsen waar ik persoonlijk naartoe trok, waren die op extreme hoogten of breedtegraden, zowel noord als zuid. Ik denk dat het komt omdat ik ben opgegroeid in het midwesten in een tijd dat we echte winters hadden.

Ik woon al vele jaren in Washington DC, ik mis de sneeuw echt en moet het opzoeken.

Er was bijvoorbeeld een keer dat ik een paar weken de laatste graad naar de Noordpool heb geskied. Als ik de winter wilde, vond ik het hier zeker!

Nu werk ik als freelance fotograaf, doe ik nog steeds reiswerk maar ook willekeurige commerciële dingen. Als je foto’s nodig hebt van enorme vrachtwagens, dan ben ik jouw man.

Mijn grootste interesse ligt in het zoeken naar geweldige locaties en het fotograferen van een onderwerp, meestal mensen of dieren, op die pittoreske plaatsen. Ik werk ook als fotogids die me helpt om vrij regelmatig extreme locaties te bezoeken.

Camera

Fujifilm X-T3 – sinds mijn krantentijd heb ik altijd twee hoofdcamera’s bij me. Eén opgezet met een groothoekweergave en één met een tele.

Toen Fujifilm met de camera’s uit de X-serie kwam, was ik meteen een bekeerling. Ik werd aangetrokken door het kleinere formaat, maar de belangrijkste reden waarom ik van deze camera’s hou, zijn de analoge wijzerplaten. Ze werken gewoon voor mijn hersenen.

Fujifilm GFX 100S – ik heb jarenlang een extra camera bij me. Pre-digitaal en nog lang daarna was het een Rolleiflex. Ik vind het leuk om een camera te hebben met een enkel gezichtspunt, een met een enkele lens, noch groothoek noch tele. Dit zorgt voor een interessanter beeld, en het is aan mij om het werk te doen.

Omdat film tegenwoordig gewoon geen praktische keuze is, is de GFX met een 50mm-lens mijn digitale Rolleiflex geworden. Het amuseert me altijd dat de meeste van mijn favoriete foto’s afkomstig zijn van de beperkte weergave die ik krijg van dit type opstelling.

Plastic Diana – mijn filosofie van beperkte kijk tot het uiterste nemend, draag ik vaak een plastic camera, en op dit moment is het de Diana.

Ik doe vaak monochroom en besloot gewoon wat chemicaliën te mengen en ze in de wasruimte te laten. Ik was vergeten hoe makkelijk het is om film te verwerken. Ik heb nog geen groep favorieten van deze camera, maar ik ben er wel mee bezig.

Fujifilm X100V – hoewel mijn iPhone zogenaamd een mooie camera heeft, gebruik ik hem niet veel. Ik neem liever een echte camera mee voor alledaagse dingen, en dit is degene voor mij.

DXO Een – gebruikt met een aangepaste Nikon groothoek conversielens. Deze geweldige kleine camera wordt bevestigd aan de bliksempoort van een iPhone.

Hoewel deze camera werd stopgezet en verlaten, hebben ze vooraf één belangrijke functie toegevoegd, en dat was het automatisch opvoeren naar de time-lapse-modus.

Deze functie werkt briljant en slaat DNG-bestanden op. Het zal ook automatisch de foto’s compileren in een time-lapse-film die klaar is om te gaan zodra de opname is voltooid.

Omdat het kan worden gebruikt terwijl het is losgekoppeld van de telefoon, stel ik het in en loop ik gewoon weg terwijl het een time-lapse maakt terwijl ik mijn andere foto’s verzamel, en ik zal me niet zo slecht voelen als iemand besluit dat ze deze opstelling meer nodig hebben dan ik.

Lenzen

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR – meestal is dit de lens op de camera die is ingesteld voor de groothoekweergave, en het is veruit de meest bruikbare lens die ik heb.

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR – dit is de lens die is ingesteld voor tele. Ik heb niet echt behoefte aan een zoom op deze camera, maar het is zo goed, dus waarom niet?

Fujifilm XF 14mm f/2.8 R – Ik ben geen grote fan van supergroothoeklenzen omdat de composities soms een beetje geforceerd aanvoelen, maar als ik iets breders nodig heb, ben ik altijd blij om deze in mijn tas te hebben.

Fujifilm XF18-55mm f/2.8-4 R LM OIS – mijn reserve groothoeklens en vooral nodig om te hebben wanneer ik handheld video moet opnemen. Ik vind de IS ingebouwd in de lens onmisbaar voor video.

Fujifilm XF35mm f/1.4 R – mijn eerste Fujifilm lens en nog steeds mijn favoriet, omdat foto’s gemaakt met deze lens gewoon een beetje extra lijken te hebben dat ik niet echt kan explain.

Fujifilm XF23mm f/2 R WR – als ik het beu ben om de grote f/2.8 groothoekzoom mee te nemen, zet ik dit objectief even aan en voel ik iets minder opvallend aan.

KMZ Jupiter-8 50mm f/2 LTM – een Sovjet-lens aangepast aan GFX, en verrassend genoeg bedekt het de GFX-sensor zonder een hard vignet. Deze lens is een andere pijl in mijn beperkte zicht trillen.

Het is vooral mooi wijd open omdat het beeld een gedegradeerde kwaliteit heeft die voor sommige onderwerpen echt fijn is. Het maakt me ook blij om een waardeloze oude Sovjet-lens te gebruiken op een moderne camera van honderd megapixels.

Enkele van de andere dingen die ik bij me draag:

Godox AD200 – Ik heb niet de neiging om deze veel te gebruiken, maar als ik dat doe, zijn ze altijd betrouwbaar en werken ze geweldig voor mij.

Godox TT685F – een zeer effectief verlichtingsgereedschap.

Godox Xpro-F trekker

Lowepro Specialist 85 AW – deze specifieke tas wordt niet meer gemaakt, dus ik moest eBay trollen om er een te vinden. Voor mijn type fotografie werkt een rugzak niet echt, dus deze tas is meer een fanny pack die je aan de voorkant kunt dragen voor volledige toegang bij het maken van foto’s.

Lowepro heeft ook een schouderharnasopstelling gemaakt die kan worden vastgeklikt, waardoor het een rugzak wordt voor die momenten dat ik iets steils moet beklimmen of moet fietsen.

Ik heb ook een Old Lowepro TLZ SLR tas, want de eerder genoemde is niet zo groot. De GFX en Plastic Diana worden hier meestal in gepropt.

Manfrotto 190XDB aluminium middelgroot statief – eenvoudig te bedienen en gemakkelijk mee te nemen. Ondodbaar, dus ik zie geen reden om het te vervangen. Bovendien heeft het me ooit geholpen om een ratelslang van het pad te verplaatsen, dus ik houd hem in de buurt voor geluk.

Een Leica tafel statief; Ik lijk deze ook niet te kunnen breken, en willekeurige goedkope balkoppen van Amazon en talloze Arca-Swiss knockoff quick-release platen.

Voor mijn hardware en bewerking gebruik ik een 14-inch Macbook Pro M1 Laptop en Photo Mechanic voor het opnemen van mijn foto’s. Lightroom Classic is wat ik gebruik voor het bewerken en ik neem vaak de Fujifilm-profielen op, met als favoriet Classic Chrome.

Buitenonderzoek Alti Mitts – Ik vind deze onmisbaar voor extreem koud weer fotografie. Ze zijn eigenlijk te omvangrijk om je camera te bedienen, maar ik draag er een dun paar handschoenvoeringen onder en ik doe er een uit om mijn foto’s te maken.

Ze zijn ook best handig om je extra batterijen warm te houden op dertig graden onder nul.

Baffin Pack Laarzen – Ik heb een beetje het gevoel dat Frankenstein met deze laarzen rondloopt, maar als het echt koud is, zijn ze de enige optie om mijn voeten warm te houden.

Ewa-Marine Onderwatertas – Ik heb dit oude ding uit de prullenbak gered in de foto-apparatuurwinkel van National Geographic. De vinyl tas met een handschoen erin was oorspronkelijk bedoeld om te worden gebruikt met een kleine film SLR.

Toen ik de Fujifilm X camera’s ging gebruiken, realiseerde ik me al snel dat een XT camera en 14mm lens er perfect in zouden passen. Met de camera ingesteld op auto, hoef ik alleen de sluiterknop te bereiken. Het wordt vrij vaak gebruikt als ik op het water ben.

Terwijl ik de beschrijvingen hier heb geschreven, vraag ik me af of mijn fotografische stijl niet gewoon is als spaghetti tegen de muur gooien en wat stokken bewaren.

In werkelijkheid ben ik altijd bezig met twee dingen in mijn hoofd, de foto’s waarvan ik weet dat de klant ze verwacht en de foto’s die ik wil. Soms worden de twee hetzelfde en zijn we allebei gelukkig.

www.danwestergren.com | @danwestergren

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer