De nieuwe 6K-monitor van Dell met IPS Black belooft uitstekende fotobewerkingsspecificaties

FacebookPinterestDelen

Na samsung’s release van een zogenaamd uitstekende nieuwe foto- en grafische bewerkingsmonitor met ongelooflijke kleurnauwkeurigheid, heeft Dell iets soortgelijks gedaan.

De nieuwe UltraSharp 32 6K (U3224KB) monitor van het merk belooft uitstekende scherpte, scherpe details en extreem goede kleurnauwkeurigheid in een mate die mensen die geïnteresseerd zijn in serieuze fotobewerking misschien leuk vinden.

Belangrijk is dat de monitor ook een nieuwe ontwikkeling biedt genaamd IPS Black Technology, voor extreem hoog contrast en diepe zwarte tinten.

IPS-monitoren (In-Plane Switching) bieden over het algemeen bijzonder uitstekende kleurweergave en goede kijkhoeken, maar de kwaliteit van hun zwart is altijd minder geweest dan die van veel alternatieven vanwege iets dat IPS-gloed wordt genoemd.

De nieuwe UltraSharp lost dit blijkbaar op met zijn Black Technology. IPS Black Tech is oorspronkelijk ontwikkeld door LG en dat merk bood claims van maximaal 35% superieure black-level prestaties voor de functie. Dit vertaalt zich volgens LG in twee keer de contrastverhouding van gewone IPS-schermen.

Dell heeft ook beweerd dat zijn versie van IPS Black Technology 41% diepere zwartniveaus creëert in vergelijking met de 35% beloofd door LG met zijn oorspronkelijke ontwikkeling van dezelfde technologie.

Voor echt perfecte zwartniveaus en een perfect oneindig contrast kunnen kopers ook altijd kiezen voor OLED-paneeltechnologie.

Voor foto- en grafische editors die echter zwart- en contrastkwaliteit willen tegen een meer betaalbare prijs zonder tegelijkertijd in te boeten aan kleurkwaliteit, kan de nieuwe IPS Black Tech een oplossing zijn.

Het nieuwe Dell UltraSharp 6K 32-inch scherm is ook niet het eerste van Dell dat dit heeft. In bracht het bedrijf 27- en 32-inch 4K UltraSharp-schermen uit die ook IPS Black Tech hadden. Het nieuwste model biedt echter al die superieure 6K-resolutie.

foto van dell pc monitor

In termen van andere belangrijke specificaties belooft de UltraSharp 32 6K ook behoorlijk wat. Volgens Dell ondersteunt het een forse 99% van het extreem brede DCI-P3-kleurengammabereik en geeft het ook 100% van de sRGB- en Rec. 709-kleurengamma’s weer.

Over het algemeen beweert Dell dat de monitor een bereik van 1,07 miljard kleuren nauwkeurig kan weergeven.

De UltraSharp 6K is ook vrij helder met een VESA DisplayHDR 600-classificatie, wat 600 nits piekhelderheid betekent die wordt gecombineerd met de kleur- en contrastspecificaties voor sterke HDR-prestaties.

Dan is er de 6K-resolutie van 6.144 x 3.456 pixels over een brede 32-inch schermruimte. Deze twee functies maken dit scherm ideaal voor extreem nauwkeurig afgestemde fotobewerking en retouchering.

Volgens Dell: “Met 150% meer pixels op 6K-resolutie in vergelijking met 4K, brengt de nieuwe UltraSharp 32 6K-monitor extra details en extra helderheid in uw datasets en afbeeldingen,”

Het bedrijf herinnert potentiële gebruikers er ook aan: “De opname van IPS Black-technologie betekent een toename in diepte voor donkere objecten – zelfs in donkere omgevingen – en nauwkeurige kleuren die vanuit vrijwel elke hoek worden bekeken.”

De nieuwe UltraSharp 32 6K-monitor is ook zwaar op connectiviteitsfuncties. Het kan worden aangesloten op twee verschillende videobronnen via zowel Thunderbolt 4- als DisplayPort 2.1-poorten

foto van pc monitor connectiviteit poorten

Het kan vervolgens beide videobronnen van deze respectieve poorten tegelijkertijd weergeven via de Picture-in-Picture- en Picture-by-Picture-instellingen. Video-editors zouden dit handig moeten vinden om mee te spelen.

De andere connectiviteitsfuncties van de 6K UltraSharp zijn een HDMI 2.1-poort, een mini DisplayPort 2.1 en dubbele USB-C-poorten. Het heeft ook een tweede Thunderbolt 4-poort met 140 watt voedingsconnectiviteit) en een paar USB-A-poorten.

Een ander opmerkelijk aspect van de nieuwe UltraSharp is een zeer grote, zeer serieus ogende videoconferentiecamera die langs de bovenkant uitpuilt. Dit apparaat biedt 4K HDR-videokwaliteit via een lens met meerdere elementen die volgens Dell “kristalheldere” beelden weergeeft.

De FOV van de camera kan ook worden aangepast naar 65, 78 en 90 graden, terwijl de kanteling kan worden gewijzigd van 0 tot 20 graden.

De monitor wordt geleverd met twee redelijk fatsoenlijke 14W-luidsprekers en zal beschikbaar zijn voor bestellingen tussen april en juni van dit jaar. Dell heeft nog geen prijs genoemd.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer