Eenvoudige gids voor het maken van cyanotype-afdrukken thuis + doe-het-zelfvoorbeelden

FacebookPinterestDelen

Als u thuis een cyanotype-afdruk wilt proberen te maken, is dit de gids voor u. Het goede nieuws is dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om te doen!

Of je nu een cyanotype print op een shirt of stof wilt maken of je wilt van een afbeelding cyanotype maken, wij leren je alles wat je moet weten.

We beantwoorden ook alle meest voorkomende vragen over dit spannende drukproces dat zijn iconische cyaanblauwe print produceert.

Blijf ook hangen voor een aantal coole cyanotype printideeën rechtstreeks van TikTok voor je inspiratie!

Inhoudsopgave

Hoe maak je thuis een Cyanotype?

De eenvoudigste manier om thuis een cyanotype te maken, is door voorgecoate vellen te kopen. U kunt de oplossing echter ook mengen en uw eigen papier coaten.

Ik zal het laatste doen, maar als je het cyanotypepapier hebt gekocht, kun je beginnen bij stap 4.

Houd er rekening mee dat ik de Jacquard Sensitizer Set gebruik. Als u een ander merk of product gebruikt, controleert u de instructies. Ze zijn misschien iets anders dan degene die ik hier zal beschrijven.

Wat je nodig hebt:

 • De Jacquard Sensitizer Set
 • Aquarelpapier (of een ander absorberend oppervlak om uw cyanotype af te drukken)
 • Een penseel
 • Een container voor het mengen
 • Een gegradueerde container
 • Water

Het cyanotype maken: handleiding

Stap 1: Bereid de voorraadoplossingen voor

Open de Jacquard Sensitizer Set. Elke fles heeft verschillende poederingrediënten binnenin.

Je moet ze allemaal vullen met water, ze schudden en ze 24 uur laten rusten. Dit zijn de voorraadoplossingen.

Stap 2: Maak de cyanotype sensibilisator

Bereid al je materialen voor in een ruimte met weinig licht. Giet vervolgens gelijke delen van beide voorraadoplossingen in een andere container en meng ze. U kunt de gegradueerde container gebruiken om preciezer te zijn.

Houd er rekening mee dat zodra je ze mengt, je ze binnen twee tot vier uur moet gebruiken. Meng dus alleen de hoeveelheid die je nodig hebt. Het is altijd beter om wat meer te mengen als dat nodig is dan het te overdrijven en het product te verspillen.

Stap 3: Bekleed je papier

Bedek uw papier met een penseel met de gemengde oplossing. Ik gebruik aquarelpapier, maar je kunt elke andere gebruiken – of zelfs stof en andere materialen.

Laat het papier vanzelf drogen en hang in een donkere ruimte of ruimte met weinig licht. Normaal gesproken duurt dit ongeveer 30 minuten.

Elk materiaal zal echter verschillende tijden hebben. U kunt deze stap herhalen als u een dichtere afdruk wilt.

Ik mengde 10 ml van elke stockoplossing. Dat was genoeg voor zes A4’tjes.

Stap 4: Stel je cyanotype bloot

Plaats voorwerpen of een negatief op uw voorgecoate papier. U kunt ervoor zorgen dat alles op zijn plaats blijft door klemmen te gebruiken of er een glas op te leggen.

Zet het vervolgens in de directe zon of onder een UV-licht om het bloot te stellen. De exacte tijd is afhankelijk van de hoeveelheid licht. In mijn geval was het 25 minuten.

De weerscast duidde op een UV-index van 1 (laag) en een bewolking van 94%. Hoewel, zoals je kunt zien aan de sterke schaduwen, er wat direct zonlicht was – het was gewoon niet erg sterk.

Je kunt apps zoals Accuweather gebruiken om te plannen wanneer je je cyanotypen moet doen.

Zo ziet het er na 25 minuten uit.

Je weet dat je cyanotype klaar is als het een bronskleur krijgt. Vermijd het verplaatsen van de objecten om de belichting te controleren. Het zal bijna onmogelijk voor je zijn om ze precies zo te plaatsen als ze waren en je zult wazige randen hebben.

Als je preciezer wilt zijn, kun je teststrips doen. Gebruik dus gecoat papier en knip het in strepen. Stel ze vervolgens bloot aan de zon en verwerk er elke tien minuten een. Op deze manier weet u welk resultaat u krijgt met verschillende belichtingstijden.

Ook deed de website Alternative Photography een onderzoek naar cyanotype-blootstelling onder fotografen. U kunt search voor uw locatie en seizoen en kijk of iemand zijn gegevens al heeft gedeeld.

Stap 5: Verwerk het cyanotype

Om je cyanotype te verwerken, moet je het onderdompelen in koud water. U kunt een bak of een emmer gebruiken en het water een paar keer verversen.

Het is niet nodig om water te verspillen door het cyanotype onder een lopende kraan te hebben. Doe dit ongeveer 5 minuten en het water komt helder naar buiten.

Tijdens dit proces veranderen je prints van brons naar blauw.

Stap 6: Droog je cyanotype

Laat nu uw cyanotype print drogen. In de komende 24 uur zal de blauwe kleur dieper worden totdat deze de uiteindelijke toon bereikt.

Zoals je op deze laatste afdrukken kunt zien, hebben niet alle objecten een duidelijke afdruk achtergelaten. Alles wat niet in direct contact staat met het papier werkt niet , vooral als het zich boven het glas bevindt.

Ook is een ongelijke coating zeer duidelijk zodra de laatste toning na het drogen wordt ingesteld. Let dus goed op welke penselen je gebruikt en het patroon van je slagen.

Extra tips voor het maken van geweldige cyanotypen:

 • Houd bij het kiezen van de objecten voor uw compositie rekening met de grootte, vorm en transparantie.
 • U kunt de natte cyanotypetechniek proberen door de objecten direct na het coaten van uw papier te plaatsen.
 • Als er niet genoeg zon is om cyanotypen te maken met natuurlijk licht, probeer dan UV-lampen te gebruiken. Bedenk alleen dat het langere belichtingstijden duurt.
 • Om nog creatiever te worden, kun je wat dubbele belichting doen. Voer het eerste cyanotype uit volgens stap 3 tot en met 6. Herhaal vervolgens de stappen door verschillende objecten of dezelfde te plaatsen, maar gerangschikt in een andere compositie.

Hoe verander ik een afbeelding in een cyanotype?

Een van de prachtige dingen van cyanotype is dat je er elke afbeelding op kunt afdrukken. Het eerste wat je moet doen is een digitaal negatief creëren.

Begin met het scannen van de afbeelding als het nog geen digitale foto is. Open het vervolgens in Photoshop. Je kunt waarschijnlijk hetzelfde doen met andere fotobewerkingsprogramma’s, hoewel – hier is een lijst.

Zodra het is geopend, moet u uw afbeelding in zwart-wit veranderen. U kunt dit doen door naar het menu Afbeelding > aanpassingen > zwart-wit te gaan. Dit opent een venster met schuifregelaars waarmee u de grijswaarden kunt bedienen.

Ga nu naar Afbeelding > Omkeren. Dit zal het in een negatief veranderen. De hooglichten zijn dus de schaduwen, en vice versa. Dit komt omdat cyanotype een contactdruktechniek is; je hebt het negatief nodig om net zo groot te zijn als de uiteindelijke foto.

Zorg er vervolgens voor dat het voldoende contrast heeft. Als dit niet het geval is, kunt u een laag Curven of Niveaus aanpassen gebruiken om uw afbeelding te optimaliseren. Ik vind levels gemakkelijker te gebruiken, maar sommigen geven de voorkeur aan curves. U kunt zelfs enkele Curves-presets vinden die u kunt downloaden.

Ten slotte moet u het afdrukken in transparant materiaal. Als u een laserprinter hebt, kunt u een acetaatvel gebruiken. Voor inktprinters kunt u transparantiefilm gebruiken. U kunt transparantiemateriaal kopen dat speciaal is ontworpen voor digitale negatieven. Ze geven de beste resultaten.

De laatste stap is om uw afbeelding horizontaal om te draaien. Dit komt omdat sommige transparantiefilms met de afdrukzijde naar beneden moeten zijn. Dus zonder de flip zou uw afbeelding gespiegeld afdrukken.

Cyanotype Prints: 3 coole voorbeelden van TikTok

@heathersteckler Cyanotypes van begin tot eind! #printtok#photography#cyanotype ♬ De winnaar is – DeVotchKa &mychael Danna

@daisybow_craft Cyanotype dat een oorlogsschipfoto deel 2/3 afdrukt. ⛵️🌊🏴 ☠️ #ManOfWar #FlagShip #Navy #NavalHistory #UKHistory #BritishHistory #Historian #antiquephotograph #Cyanotype #DaisyBow #LearnOnTikTok #CarMeets #HalloweenCostume #OutfitsOfTheWeek #Food #ClimateChange #EqualsAlbum #Sailing #WarShip #Print ♬ Enge verhalen, horrorbeelden, halloween sati – RYOpianoforte

@katharinetjacobs Californische klaprozen Cyanotype botanische print op aquarelpapier #cyanotype #photography #wildflower #botanical #artist #artprocess #california #sun ♬ I Bleed – Pixies

Op welke oppervlakken kun je Cyanotyperen?

Je kunt in principe elk absorberend oppervlak gebruiken om cyanotype te doen. Hier is een niet-uitputtende lijst om u op weg te helpen.

Papier:

 • Generiek aquarelpapier
 • Obligatiepapier
 • Japanse washi
 • Gerecycled papier
 • Handgemaakt papier
 • Fabriano

Voorgecoat papier:

 • Jacquard Cyanotype Voorbehandelingsvellen
 • Nature Print Papier
 • SunPrint Papier Kit
 • SunCreations Cyanotype papier
 • TEDCO Zon Art Paper Kit

Stof:

 • Zijde
 • Katoen
 • Linnen
 • Hennep
 • Rayon
 • Zijde
 • Viscose fluweel
 • Denim
 • Leer
 • Wol

Andere oppervlakken:

 • Glas
 • Eierschalen
 • Klei
 • Hout

Welke stof is het beste voor cyanotype?

Natuurlijke stoffen zoals linnen, katoen en hennep zijn de beste stoffen om cyanotype te printen. Je kunt echter elk materiaal gebruiken, zoals denim of viscose fluweel.

Kun je een shirt cyanotyperen?

Ja, u kunt cyanotype op elke stof afdrukken. Dit betekent dat je een shirt, een broek, een jas en zelfs een paar sneakers kunt cyanotyperen.

Welk papier kan ik gebruiken voor cyanotype?

Het meest gebruikte papier voor cyanotypen is aquarelpapier. U kunt echter elk type papier gebruiken. Sommige cyanotypekunstenaars gebruiken papier zo dun als Japans washi. Anderen geven de voorkeur aan dikker papier dat gemakkelijker te hanteren is als het nat is. U kunt papier van archiefkwaliteit gebruiken om het langer mee te laten gaan.

Een notitie over het afdichten en behouden van cyanotypen

Cyanotypen zijn originele stukken. U moet dus speciale zorg besteden aan het bewaren ervan. Ik stel wel voor dat je een foto of een scan maakt om een digitale versie voor je archief te bewaren.

Kun je cyanotype stof wassen?

Ja, u kunt stoffen wassen met cyanotype. Controleer gewoon of je wasmiddel geen bleekmiddel, fosfaat of natrium bevat. In ieder geval is het altijd aan te raden om het op een klein deel van de stof te proberen voordat je het hele stuk wast.

Hoe lang duurt het cyanotype om te drogen?

Zodra je de cyanotype chemicaliën op het papier hebt gecoat, duurt het ongeveer 30 minuten om te drogen. De tijd kan variëren, afhankelijk van de dikte van het papier en het aantal lagen coating dat u hebt gedaan.

Vervagen cyanotypen na verloop van tijd?

Cyanotypen zijn permanent, maar ze kunnen geelachtig worden en na verloop van tijd vervagen als ze worden blootgesteld aan alkalische omgevingen.

Hoe kader je een cyanotype print in?

Je hebt archiefmateriaal nodig om je cyanotype in de loop van de tijd te beschermen. Zoek naar een niet-gebufferd zuurvrij matbord om je print te monteren. Gebruik dan UV-glas of UV-plexiglas bovenop.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, is het heel gemakkelijk om thuis cyanotypen af te drukken. Je kunt allerlei objecten en technieken gebruiken. Dit maakt het een prachtige manier om je creativiteit uit te oefenen.

Het is ook een uitstekend project om met kinderen te doen en wat tijd met het gezin samen door te brengen. Je kunt ook bovenop cyanotypes schilderen of een collage maken. Probeer het eens en laat ons weten hoe het gaat. Veel plezier!

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer