Ellen Borgs

FacebookPinterestDelen

Hallo, ik ben Ellen Borggreve, een professionele Nederlandse landschapsfotograaf en auteur. Ik fotografeer al bijna mijn hele leven. Ik geef er de voorkeur aan om plaatsen te vinden met zo min mogelijk verwijzing naar mensen en onthoud me meestal van mensen op mijn foto’s.

Voor mij draait het allemaal om de kracht en magie van deze verbazingwekkende planeet waarop we leven.

Hoewel ik vooral bekend sta om mijn bosfotografie fotografeer ik ook graag zeegezichten.
Ik ben opgegroeid omringd door bossen en ben altijd gefascineerd geweest door bomen. Bossen vullen me met een gevoel van stilte en verwondering, dat zo vaak ontbreekt in deze snel veranderende wereld. De uitgestrekte Hollandse luchten boven de zee inspireren me ook, ze bieden prachtige decors voor onze meestal vlakke landschappen.

Camera

Mijn belangrijkste werkpaard is de Panasonic Lumix S1R, een full frame spiegelloze camera met 47 MP die noch klein noch lichtgewicht is. Het is gebouwd om lang mee te gaan, het kan hoge luchtvochtigheid, regen en lage temperaturen aan en het is uiterst betrouwbaar. Het is ook een droom om te hanteren en de lenzen die beschikbaar zijn voor dit systeem zijn extreem goed gebouwd en leveren geweldige resultaten. De kleurweergave van deze camera is absoluut prachtig, wat voor mij erg belangrijk is.

Hoewel mijn S1R me nooit in de steek heeft gelaten, heb ik in het verleden camera’s gehad die me tijdens een workshop tekortschoten, dus ik heb ook een achteruitrijcamera, namelijk de Panasonic Lumix S1. Dit is een 24MP broertje van de S1R en is geweldig op hoge iso niveaus, daarom neem ik deze camera mee het bos in op winderige dagen wanneer ik hogere sluitertijden en dus hogere iso niveaus nodig heb.

De laatste camera in mijn tas is de Leica Q2, tevens een 47 MP full frame camera met een vaste 28mm f1/7 lens. Ik hou gewoon van deze camera. Ik kan het overal mee naartoe nemen, het is zo analoog en no-nonsense als digitaal kan zijn. Geen overbodige menu’s, gewoon de pure essentie van fotografie. Deze kleine metgezel zit altijd in mijn tas. De beeldkwaliteit is geweldig en het is een ongelooflijk goed gebouwde kleine camera.

Lenzen

Panasonic Lumix S-Pro 70-200mm f/4 – mijn meest gebruikte lens. Als landschapsfotograaf heb ik geen snelle telelens nodig en deze is van verbazingwekkende kwaliteit. Dit is de lens die meestal op mijn Lumix S1R zit.

Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4 – is een zware lens, maar levert verbluffend scherpe beelden met een grote hoeveelheid diepte. Ik gebruik het vaak omdat ik hou van de manier waarop een lens met een vaste brandpuntsafstand me laat vertragen en harder nadenkt over een compositie.

Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 – nog zo’n objectief dat ik vrij veel gebruik. Het is misschien “gewoon” een kitlens, maar het is superscherp en levert zeer goede beelden op. Deze lens zit meestal op mijn camera als ik ga scouten omdat hij een groot brandpuntsbereik bestrijkt. In bossen met de bomen dichter bij elkaar is dit mijn go-to lens.

Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4 – mijn minst gebruikte lens, maar wel eentje waar ik dol op ben. Dit is gewoon een andere lens uit het L-mount systeem die ultra scherp is en dezelfde handmatige scherpstelkoppeling heeft die veel van de andere lenzen hebben.
Al deze lenzen kunnen regen en slechte weersomstandigheden aan, wat voor mij erg belangrijk is.

Rugzakken

Mijn spullen worden meegenomen in een Mindshift Backlight 26 L Greenfield rugzak, wat ik erg leuk vind. Het verdeelt het gewicht van alles mooi en het draagt ook mijn statief. Aan mijn rugzak zit de Peak Design Capture Camera Clip, waar ik niet zonder zou kunnen. Het maakt het dragen van mijn grote camera zoveel comfortabeler en het is te allen tijde gemakkelijk toegankelijk.

Statieven

Omdat ik de neiging heb om grote afstanden te lopen, draag ik meestal een laag gewicht statief bij me, namelijk de Benro Travel Angel FTA28CV1 met de Benro B1 of CV1 balhoofd bevestigd. Ik sta op het punt om een steviger statief voor zeegezichten aan te schaffen omdat de Travel Angel niet stijf genoeg is in de Nederlandse kustomstandigheden.

Filters

Een andere essential zijn mijn B+W filters. Ik gebruik het B+W F-Pro Kaesemann High Transmission Circular Polarizer MRC Filter meestal in het bos, filtert ongewenste schittering op bladeren weg en verzadigt de kleuren wat meer. Deze filters zijn van zeer hoge kwaliteit en ze hebben de neiging om schoon te blijven zonder enige moeite.

De ND-filters worden gebruikt aan zee wanneer ik het water wil gladstrijken en de sluitertijden wil verlengen. Ik zou echt niet het soort afbeeldingen kunnen bereiken dat ik maak zonder deze filters en ze zitten altijd in mijn tas.

MISC.

De Giottos Rocket Blower zit altijd in mijn rugzak en twee microvezeldoekjes. De Arctic Butterfly is essentieel om mijn sensoren schoon te houden.

Het laatste maar zeer belangrijke onderdeel van mijn uitrusting zijn mijn Lowa Renegade wandelschoens, de eerste die ik heb gevonden dat ik eigenlijk uren kan wandelen zonder pijn. Ik loop makkelijk vijftien tot twintig kilometer als ik aan het fotograferen ben en goede schoenen zijn van levensbelang.

www.ellenborggreve.com | @ellenborggreve

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer