Final Cut Pro vs Adobe Premiere : welke video-editor?

FacebookPinterestDelen

Deze handleiding helpt u kiezen of uw volgende videobewerkingssoftware Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro is.

Beide video-editors zijn enorm populair bij zowel amateurs als professionals in 2023, met beroemde YouTubers verdeeld in hun voorkeur.

Adobe Premiere Pro
Adobe Premiere Pro

Werkt op zowel Mac als pc en is compatibel met Adobe After Effects. Krachtige functies voor professionals en ook geweldig voor beginners.

Controleer de huidige prijs

Zowel Apple Final Cut Pro als Adobe Premiere Pro bieden gratis proefversies – zolang je een Mac hebt, kun je experimenteren met beide video-editors (Final Cut Pro is niet beschikbaar voor Windows-pc’s).

Videobewerking is echter een tijdrovend proces en de leercurve voor zowel Premiere als Final Cut is steil – om u uren testen te besparen, hebben we onze favoriete videobewerkingsapp gekozen.

Laten we de vergelijking van Final Cut Pro versus Premiere eens nader bekijken om onze keuze te rechtvaardigen.

Inhoudsopgave

Vergelijk Final Cut Pro vs Adobe Premiere Pro in 2023

1. Prijzen

Final Cut Pro

Een van de belangrijkste verschillen tussen Final Cut Pro en Adobe Premiere Pro is de prijs.

Hoewel Final Cut een eenmalige betaling van iets minder dan $ 300 heeft, is het precies dat – een eenmalige betaling.

Dit betekent dat u niet te maken krijgt met het gedoe van maandelijkse betalingen die u vergeet totdat u besluit uw bankrekening te controleren.

Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro werkt met een doorlopend Creative Cloud-abonnement.

Adobe biedt een verscheidenheid aan flexibele betalingsopties, waaronder een jaarlidmaatschap dat wordt betaald met een maandelijks abonnement van $ 20,99 en een maandabonnement van $ 31,49. Deze maandelijkse plannen zijn geweldig voor diegenen die het zich niet kunnen veroorloven om onmiddellijk veel geld te laten vallen.

Als andere maandelijkse facturen beheersbaar zijn, zijn de geleidelijke betalingen van Adobe Premiere Pro misschien het beste.

2. Platform & Systeemvereisten

Final Cut Pro

Helaas is Final Cut Pro exclusief voor Macs, dus mensen met pc’s kunnen er niet eens een proefrit mee maken. Adobe Premiere is compatibel met pc’s en Macs, wat meer flexibiliteit biedt.

Final Cut Pro vereist ten minste macOS 10.14.6 of een latere versie, evenals een Intel 6e generatie of recentere CPU.

U hebt ook ten minste 4-8 GB RAM nodig met een open CL-compatibele grafische kaart, 1 GB VRAM en 3,8 GB beschikbare schijfruimte om de prestaties van Final Cut Pro te optimaliseren. Apple raadt ten minste 8 GB RAM aan voor het verplaatsen van titels, evenals 360-graden- en 4k-bewerking.

Adobe Premiere Pro

Voor Adobe Premiere Pro hebt u Microsoft Windows 10 of hoger of macOS Big Sur v11.0 of hoger nodig. Dit geldt ook voor Adobe Premiere Elements.

Je hebt ook Intel 6th Gen of nieuwere of AMD Ryzen™ 1000-serie of nieuwere CPU nodig. En u hebt ten minste 8 GB RAM, 2 GB GPU VRAM en 8 GB ruimte op de harde schijf nodig.

Adobe suggereert echter ten minste Intel 7e generatie of CPU met Quick Sync of AMD Ryzen™ 3000-serie of AMD Threadripper 2000-serie. Adobe raadt ook aan om een interne SSD te gebruiken, ten minste 32 GB RAM en 4 GB GPU voor HD- en 4K-videobewerking en 16 GB voor high-def-media.

3. Gebruikersinterface

Final Cut Pro

Final Cut Pro is ideaal voor professionele videografen, maar kan ook geschikt zijn voor amateurs. Met een reeks ingebouwde functies kunt u eenvoudig zoeken, organiseren, zeven en opslaan, waardoor Final Cut Pro een go-to is voor nieuwe en ervaren gebruikers.

U kunt precies vinden wat u nodig hebt door te zoeken in clipnamen, notities en markeringen. U kunt ook leunen op Smart Collections, die automatisch inhoud verzamelen op basis van uw aangepaste criteria.

En de Object Tracker verhoogt de bruikbaarheid nog verder door objecten en gezichten te detecteren, te helpen bij het matchen van kleuren en dynamische tekst toe te voegen aan bewegend beeldmateriaal.

Adobe Premiere Pro

Adobe staat bekend om het hebben van schone, intuïtieve interfaces zonder een hoop rommel, en Premiere Pro is geen uitzondering.

Gebouwd voor beginners en professionals met de hoogste eisen van de industrie, kunt u oude, grafische, video- en audiotitelclips opslaan door simpelweg naar de linkerkant van het scherm te navigeren, waar u bestaande projecten kunt openen of een nieuw project kunt starten.

U kunt vervolgens naar de gebruiksvriendelijke kopbalk gaan, die tabbladen bevat voor importeren, bewerken en exporteren.

Adobe Sensei AI is wat Premiere Pro echt onderscheidt van de rest door machine learning en kunstmatige intelligentie te combineren voor een verbeterde gebruikerservaring. En versnelde tools zorgen voor eersteklas resultaten bij het bewerken van kleuren, video’s en afbeeldingen op uw desktop of telefoon.

Werkruimten zijn een andere innovatieve functie die Adobe Premiere Pro boven de rest plaatst, waardoor elke toepassing kan worden uitgevoerd op een set panelen voor project, metagegevens en tijdlijn in een opstelling die bekend staat als uw werkruimte voor eenvoudige paneeltoegang in de standaard- of gewijzigde lay-out.

U kunt ook clips van het projectpaneel naar de tijdlijn slepen, maar daarover later meer.

4. Werkstroom

Final Cut Pro

Final Cut Pro staat bekend om zijn magnetische tijdlijn, waarmee je eenvoudig videoclips en scènes kunt aansluiten zonder je creatieve licentie te beperken. Omdat u clips kunt bijsnijden en verplaatsen zonder u zorgen te maken over botsende of synchronisatieproblemen, kunt u naar hartenlust spelen met bewerken.

U kunt eenvoudig afzonderlijke audio- en videoclips groeperen in één pakket voor het gemak. En met de handige audities-functie kun je experimenteren met meerdere takes.

Met de functie gesynchroniseerde clips kunt u video’s uitlijnen met audio uit de tweede bron voor een samenhangend eindproduct. En u kunt zelfs de tijdlijn aanpassen met kleurcodering om de zaken in topvolgorde te houden.

Adobe Premiere Pro

De tijdlijnfunctie van Adobe Premiere Pro helpt je bij het maken van reeksen uit verschillende bronnen, waaronder grafische, audio- en videoclips. U ziet miniaturen in videoclips en golfvormen in audioclips.

En u kunt eenvoudig illustraties wijzigen en creatieve beslissingen nemen met de bronmonitor, wat betekent dat u gedeeltelijke selecties kunt maken die aan uw tijdlijnvolgorde kunnen worden toegevoegd.

Clips worden toegevoegd aan tracks – audiotracks worden allemaal samen afgespeeld als een mix, maar videoclips kunnen eenvoudig in lagen worden geplaatst. Terwijl u uw reeks in de tijdlijn afspeelt, ziet u dat de clips op bovenste tracks verschijnen voor clips op lagere tracks via de programmamonitor, die u ook uw nieuw voltooide eindproject laat zien.

U vindt ook overgangen, titels en gestapelde videoclips in de programmamonitor. En u kunt in- en uitzoomen om met optimale precisie aanpassingen te maken.

5. Ondersteunde bestandsindelingen

Final Cut Pro

Net als de nieuwste iPhones ondersteunt Final Cut Pro High-Efficiency Video Coding (HEVC) codec-software voor het comprimeren en decomprimeren van HEVC-video’s.

Final Cut Pro is ook compatibel met formaten van Sony, Canon, cPanasonic, ARRI, RED en meer.

En omdat het XML ondersteunt, kunt u bulkimporten en -exports uitvoeren.

Adobe Premiere Pro

Door meer dan 40 beeld-, audio- en videoformaten te ondersteunen, is Adobe Premiere Pro ideaal voor het bewerken van verschillende vormen van professionele media.

Net als Final Cut Pro ondersteunt Premiere Pro native cameraformaten, waaronder Canon, ARRI, Panasonic, Sony, RED en meer.

Het kan zelfs de XML-exports van Final Cut Pro sierlijk verwerken, wat betekent dat bijna elke vorm van video effectief kan worden geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd.

6. Audiobewerking

Final Cut Pro

Omdat Final Cut Pro automatisch fouten wijzigt, is audiobewerking vrij eenvoudig.

Final Cut Pro detecteert en repareert automatisch pieken, brommen en andere geluiden, maar u kunt ze ook handmatig aanpassen als u liever de controle hebt.

Audiotracks die afzonderlijk zijn vastgelegd, kunnen ook eenvoudig worden vergeleken en meer dan 1.300 geluidseffecten zijn royaltyvrij inbegrepen.

Adobe Premiere Pro

Met behulp van een audiomixerfunctie is Adobe Premiere Pro uitgerust met geavanceerde functies zoals volumemetermeters, knipindicatoren, dempen en panbalanceren.

En dankzij de rem van Adobe Premiere Proix-functie, je hebt de mogelijkheid om elk nummer te nemen en het tot elke grootte te verkleinen. Adobe doet de rest: het remixen van die track om ervoor te zorgen dat deze past binnen het tijdsbestek dat je hebt gekozen.

Maar geloof ons niet zomaar op ons woord! Lees meer over de innovatieve remixfunctie in de onderstaande video.

FacebookPinterestDelen