Fujifilm’s nieuwe XF 30mm macrolens biedt geweldige close focus

FacebookPinterestDelen

Kort na de aankondiging van zijn indrukwekkende nieuwe X-T5 camera met 40.2MP BSI X-Trans CMOS Sensor heeft Fujifilm al een nieuwe macrolens uitgebracht met opmerkelijke focusspecificaties.

De XF 30mm f/2.8 Macro-lens heeft een vergrotingsverhouding van 1:1 en een scherpstelafstand die prachtig dichtbij is op slechts 3,94 inch, of 10 cm van een onderwerp tot de sensor in de camera achter de lens.

Een andere cruciale specificatie van de nieuwe lens is een 35 mm full-frame equivalente brandpuntsafstand van 46 mm die volgens Fujifilm extreem dicht bij het gezichtsveld van het menselijk gezichtsvermogen ligt.

Fujifilm beweert ook dat het objectief een goede keuze is voor portret- en huwelijksfotografie en noemt het “ideaal” voor deze toepassingen naast het macrogebruik.

De XF 30mm f/2.8 Macro lens is opgebouwd uit 11 elementen in 9 groepen en bevat 2 asferische elementen samen met twee extra lage dispersie elementen voor het regelen van chromatische en sferische aberratie samen met veldkromming.

Fujifilm heeft het nieuwe apparaat ook bestand gemaakt tegen vocht, stof, vochtigheid en waterpenetratie. De optiek is op negen verschillende locaties verzegeld en kan blijven werken, zelfs bij temperaturen zo laag als -10 graden Celsius (14 Fahrenheit).

Andere kenmerken van deze 30mm f/2.8 Macro zijn een Inner Focus-systeem waarbij de lensgroep in slechts 0,02 seconden nauwkeurige scherpstelling creëert dankzij een lineaire motor die het hele apparaat aandrijft.

Desondanks is het scherpstelsysteem van het objectief zowel stil als zeer soepel volgens Fujifilm.

De lensmaker beweert zelfs dat de geavanceerde resolutie van de lineaire motor van dit objectief goed genoeg is om nauwkeurige scherpstelling te garanderen, zelfs tijdens de meest ondiepe macro-opnamen met scherptediepte.

Fujifilm’s XF 30mm f/2.8 Macro lens is ook vrij klein. Het meet slechts 2,74 inch, of 6,95 cm, en heeft een filterdraadgrootte van slechts 43 mm. Het weegt niet meer dan 6,88 gram of 195 g.

De bovengenoemde focus-naar-sensor afstand van 3,94 inch in dit objectief, in combinatie met de korte lichaamslengte, betekent dat deze lens een object kan hebben dat op iets meer dan een centimeter afstand van het voorste glaselement zit en er nog steeds prima op scherpstelt.

Dit is de moeite waard om in gedachten te houden voor serieuze macro-opnamefans. Het maakt de XF 30mm f/2.8 Macro een van de scherpstellenders op de markt, ideaal zelfs voor bijna microscopische fotografie.

Zoals Victor Ha, VP van Electronic Imaging and Optical Devices bij Fuji, uitlegt: “De mogelijkheid om dynamische, echte 1: 1 macrofotografie te creëren, betekent dat fotografen kunnen genieten van tafelfotografie, close-up commerciële details en microscopische dieren in het wild, naast andere genres,”

Hij legt ook uit dat het compacte ontwerp en de weerbestendigheid van dit objectief samen het bijzonder ideaal maken voor X-serie camera’s.

Fujifilm’s XF 30mm f/2.8 Macro-lens zal blijkbaar eind november worden verzonden, maar is nu beschikbaar voor preorder voor $ 599,95.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer