Gareth Byrne

Ik heb mijn bedrijf in architectuurfotografie in 2003 opgericht. In de loop der jaren heb ik voornamelijk geïnvesteerd in zowel Nikon als Canon camerasystemen. Vandaag gebruik ik een Sony a7R III uitgerust met een Metabones adapter, dus ik heb het extra voordeel van het gebruik van vrijwel elke lens die ik wil.

Met de low-light sensor mogelijkheden en een grote sensor is het spiegelloze camerasysteem fenomenaal qua beeldkwaliteit. Ik verwerk mijn foto’s met Capture One, wat echt de ongelooflijke dynamische bereikmogelijkheden van de Sony-sensor naar voren brengt.

Ik dacht in 2007 dat de Nikon D3 om een van de beste camera’s ooit gemaakt te zijn. Vandaag heeft Sony Canon en Nikon echt een serieuze run voor hun geld gegeven op het gebied van de a7R. serie camera’s.

Mijn favoriete en meest gebruikte objectieven zijn de Canon 24mm TS-E, Canon 17mm TS-E en Canon 50mm TS-E. Ik gebruik ook een Zeiss Batis 85mm dat is gewoon ongelooflijk. De 24mm lens is mijn go lens voor de overgrote meerderheid van de beelden. Ik gebruik het om foto’s met een standaardverhouding te maken, evenals gestikte panoramische afbeeldingen. De 50mm lens is een zeer recente toevoeging aan mijn cameratas die mijn geliefde 45mm PC-E verving lens.

De 50mm lens is zo dicht mogelijk bij het menselijk oog als je kunt krijgen. Het levert prachtige vervormingsloze beelden op. Soms zit in de architectuurfotografie subtiel in de details, dus het is niet nodig om te proberen alles in een gebouw of een binnenruimte vast te leggen. De 50mm lens laat je veel meer nadenken, over beeldcomposities. Ik zou altijd proberen om het te gebruiken waar mogelijk.

De 17mm TS-E is een ongelooflijke lens, maar waarschijnlijk mijn minst gebruikte. In zeer krappe ruimtes of smalle straatjes is het een complete redder in nood en ik zou niet zonder zijn. De 85mm Zeiss Batis is mijn persoonlijke lens die me de vrijheid geeft van een uitzonderlijk lichtgewicht camerasysteem. De Zeiss-optiek is wereldberoemd. Ik hou van deze lens voor straatbeeld fotografie.

Ik prijs me gelukkig dat ik mijn carrière ben begonnen in een tijd dat de overgang van analoog naar digitaal werd gemaakt. Het gaf me de kans om te trainen met filmcamera’s en mijn vaardigheden met digitaal te ontwikkelen. Uiteindelijk zijn het allemaal gewoon hulpmiddelen die ik gebruik om te recreëren wat ik zie – zeer belangrijke hulpmiddelen – maar het is wat je ermee doet dat telt.

Lijst van apparatuur:

Sony a7R III

Canon TS-E 24mm f/3.5L II

Canon TS-E 17mm f/4L

Canon TS-E 50mm f/2.8L Macro

Zeiss 85mm f/1.8 Batis

Canon EF Lens naar Sony E Mount T Smart Adapter (Mark V)

www.garethbyrne.com

2014

Ik begon mijn fotografische carrière als assistent voor Barry Mason, die een van de eerste fotografen in Ierland was die zich uitsluitend specialiseerde in architectuurfotografie. Ierland beleefde een bouwhausse, dus ik had het geluk om op 23-jarige leeftijd mijn eigen bedrijf op te richten.

Mijn eerste DSLR camera was een Fuji S1 die pixels en ruis ter grootte van golfballen produceerde, maar het was dan weer de eerste DSLR op de markt. Het was baanbrekend terrein omdat het kansen opende om werk te produceren met snelle doorlooptijden. Ik beschouw deze tijd als een hoge leercurve, omdat het, hoewel het nieuwe en opwindende manieren van werken creëerde, een geheel nieuwe manier van denken over workflow, kleurkalibratie enz. Vereiste. Ik geef volledig toe dat het enkele jaren heeft geduurd om het goed te krijgen en inderdaad zijn we allemaal nog steeds aan het leren.

Gedurende deze tijd was ik betrokken bij het fotograferen van veel woningen te koop, dus snelheid en gemak van beeldlevering waren van het grootste belang voor mijn bedrijfsmodel. Ik gebruikte alle Fuji S1 / S2 / S3-camera’s, die Nikon-lensvattingen hadden, dus de overgang naar een Nikon DSLR leek een voor de hand liggende keuze.

Vandaag gebruik ik een Nikon D4 en Nikon D800 omdat ik sinds 2007 bij het Nikon systeem ben geweest toen ik in de Nikon D3 investeerde. Met de mogelijkheden van de sensor bij weinig licht was dit een keerpunt voor Nikon in full frame DSLR-technologie. Ik beschouw de Nikon D3 echt als een van de beste camera’s ooit gemaakt. De ruisarme mogelijkheden van de sensor waren aanzienlijk beter dan zijn leading concurrenten toen het voor het eerst op de markt kwam.

Veel fotografen vragen zich af waarom dit een probleem zou zijn voor een architectuurfotograaf, aangezien ik meestal een statief gebruik. Het antwoord is dat ik ook in tunnels, ondergrondse parkeergarages en zeer donkere plaatsen te zien krijg, waardoor de camerasensor echt op de proef wordt gesteld. Vaak is het verlichten van deze ruimtes geen optie, dus een camera die kan presteren in deze omstandigheden met weinig licht is cruciaal.

Vandaag gebruik ik een D4 die gewoon een geperfectioneerde versie van de D3 is. Het Nikon lenssysteem is naar mijn mening erg goed en ik vertrouw dagelijks op mijn drie perspectief controle lenzen. De lensloop van deze optica is minimaal en de vereiste correcties na de productie zijn gering. In mijn bedrijf minder tijd besteden aan corrigeren in postproductie betekent meer tijd besteden aan het maken van foto’s!

Mijn favoriete en meest gebruikte objectieven zijn de Nikon 24mm f/3.5 PC-E & Nikon 45mm f/2.8 Nikon PC-E. Ik gebruik dan voor zowel binnen- als buitenopnames.

De Nikon 24mm f/3.5 PC-E levert een ultragroothoekbeeld dat perfect geschikt is voor architectuur en interieurs. Ik gebruik deze lens veel met beeldstiksels en ook om het brandpuntsvlak van de lens aan te passen , onafhankelijk van de camerapositie.

Als het enigszins mogelijk is, zal ik de 45mm lens gebruiken omdat deze het dichtst bij een 50mm standaardlens ligt. De Nikon 45mm f/4 Nikon PC-E produceert een standaard beeldhoek. Ik gebruik deze lens voornamelijk buitenshuis, omdat ik hiermee de camera verder van een gebouw kan plaatsen om meer contextuele beelden te maken.

Alle Nikon PC-E objectieven hebben Extra-low Dispersion (ED) glaselementen die zorgen voor een uitstekende scherpte en kleurweergave. Handmatige scherpstelling is een functie op alle perspectiefbesturingslenzen, dus ik ben me altijd bewust van het regelen van de scherptediepte wanneer ik ermee werk.

Van linksboven:

Nikon SB-910 Speedlite Flitser
Nikon SB-700 Speedlite Flitser
Nikon 24-120mm f/4G ED VR
Nikon 24mm f/3.5D ED PC-E
Nikon 45mm f/2.8D ED PC-E
Nikon 14-24mm f/2.8 G ED
3x Sandisk CF Extreme Pro 16 GB
Nikon SC-28 TTL afstandsbediening snoer
Nikon ML-3 afstandsbediening ontvanger
Nikon MC-30 afstandsbediening snoer
Nikon D4 DSLR
Nikon ML-3 Remote zender
Nikon EN-EL18A Batterij
4x Kodak AA batterijen
4x Energizer AA oplaadbaar
Zeikos ZE-DGC Digitale Grijze Kaart

Ik prijs me gelukkig dat ik mijn carrière ben begonnen in een tijd dat de overgang van analoog naar digitaal werd gemaakt. Het gaf me de kans om te trainen met filmcamera’s en mijn vaardigheden met digitaal te ontwikkelen. Uiteindelijk zijn het allemaal gewoon hulpmiddelen die ik gebruik om te recreëren wat ik zie, zeer belangrijke hulpmiddelen, maar het is wat je ermee doet dat telt.

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer