Gids voor herfstfotografie (herfstfoto’s)

Hou je niet gewoon van de herfst? Het is het seizoen dat je inspireert om je camera te pakken en erop uit te gaan om alle gekleurde bladeren tegen de blauwe lucht te fotograferen.

Het is niet moeilijk om de perfecte locatie voor portretfotografie te vinden of wat producten op de markt op te halen voor je voedselfotografie.

In feite maakt het niet uit wat je specialiteit is als fotograaf – je kunt herfstfotografie voor je laten werken.

In dit bericht zullen we enkele fotografietips doornemen die je zullen helpen, of je nu de beste tijd wilt weten om herfstfoto’s te maken, of hoe fotografen de herfst creatief kunnen benaderen.

Als je er klaar voor bent, laten we er dan in duiken!

Inhoudsopgave

20 tips voor geweldige herfstfotografie in 2023

Als je moe bent van de typische foto’s van bladeren, bekijk dan deze herfstfotografietips om een creatieve manier te vinden om de herfst vast te leggen.

1. Kijk naar de oogsten van het seizoen

Foto van herfstoogst maïsmand

Krediet: Aaron Burden

De meeste mensen denken aan een pompoen als ze denken aan de producten van de herfst. Hoewel het zeker een van de meest iconische herfstsymbolen is, is het zeker niet de enige.

De herfst is een seizoen vol groenten en fruit die je kunt gebruiken in je fotografie. Anderen omvatten maïs, broccoli, vijgen, druiven, champignons en peren, om er maar een paar te noemen.

Je kunt het oogstproces fotograferen als een documentair project. Een ander idee is om ze te gebruiken voor je voedselfotografie, gekookt of rauw; als je mensen fotografeert die koken of de producten eten, kun je ook wat lifestylefotografie doen.

Natuurlijk is de levendige herfstproduct ook fantastisch voor stillevenfotografie.

2. Gebruik een polarisatiefilter

Rustiek huisje bedekt met rode bladeren

Bron: Lisa Fotios

Meestal worden polarisatiefilters gebruikt om eventuele schittering die afkomstig is van reflecterende materialen te verwijderen. Het zijn echter ook uitstekende hulpmiddelen voor het verhogen van contrast en verzadiging. Dit zal je helpen om de prachtige kleuren van de herfst te benadrukken.

Een polarisatiefilter kan lineair of cirkelvormig zijn en wordt aan de voorkant van uw lens bevestigd. Ik raad je aan om een circulair polarisatiefilter (CPL) te kopen, omdat je het effect kunt aanpassen door aan het filter te draaien.

3. Maak macrofoto’s

Macro shot van een dennenappel

Bron: Tina Nord

Met alle prachtige bladeren en dennenappels aan je voeten – in de meest letterlijke zin – kun je allerlei onderwerpen oppakken om van dichtbij te fotograferen. Als ik dicht zeg, bedoel ik macro.

Macrofotografie wordt gedaan met een lens met een kort scherpstelbereik waarmee je je onderwerp kunt vergroten.

Meestal wordt het gedaan met een statief omdat de focus erg kritisch is. Experimenteer door uw camera-instellingen aan te passen om de gewenste scherptediepte te vinden.

4. Maak buitenportretten

Familieportretfoto van een vader die bladeren naar kind gooit

Bron: Tatiana Syrikova

De veelkleurige bomen vormen een uitstekende setting voor de portretsessie van een gezin of stel. Zorg ervoor dat je er het beste van maakt door de rekwisieten en garderobe te coördineren.

Dus als een klant je vraagt: wat moet ik dragen voor herfstfoto’s? Vraag ze om binnen een aards kleurenpalet te blijven: gele mosterd, verschillende tinten bruin en beige, donkerpaars of oranje.

Adviseer ze ook om comfortabele kleding te dragen om zich vrij te voelen om te spelen en te communiceren met de natuur. Controleer ten slotte de weersomstandigheden en herinner ze eraan om zich op de juiste manier te kleden.

5. Probeer het in vogelvlucht

Luchtfoto van een herfst bos

Krediet: Aaron Burden

Wanneer de camerahoek van bovenaf is, staat het bekend als een vogelperspectief – met andere woorden, het perspectief dat een vogel zou hebben tijdens het vliegen.

Neerkijken op het polychrome schouwspel van een herfstpark of bos is betoverend. Je kunt dit uitzicht vastleggen met wat lucht- of dronefotografie.

Als je geen toegang hebt tot dit soort fotografie, probeer dan op zoek te gaan naar hoge uitkijkpunten zoals een uitkijktoren of een heuvel op te wandelen.

6. Vergeet het oog van de worm niet

Paddenstoel geschoten vanaf de grond

Bron: Matthias Zomer

Het oog van de Worm is het tegenovergestelde van het vogelperspectief. Het idee is dat je je camera in een lagere hoek plaatst en omhoog kijkt.

Dit is een veel voorkomende hoek voor het fotograferen van bomen, omdat je ze hiermee van boven naar beneden kunt vastleggen – ongeacht hoe hoog ze zijn.

Het is ook een interessant perspectief voor kortere onderwerpen zoals bloemen en paddenstoelen.

7. Zoek naar reflecties

Brug met reflectie in water

Credit: Marta Wave

Het opnemen van reflecties in je beeld is een krachtige compositietechniek. Als je een kleurrijk herfstlandschap fotografeert, waarom zou je dan niet de hoeveelheid kleur erin verdubbelen?

Zoek een watermassa en plaats jezelf aan de andere kant van je onderwerp. Probeer vervolgens je camera op verschillende manieren te hengelen totdat je de juiste reflectie vindt.

Probeer indien mogelijk in de vroege ochtend of late namiddag te fotograferen om hotspots te vermijden die worden veroorzaakt door de reflectie van de zon in het water.

8. Doe een landschapsfototour

Prachtige met sneeuw bedekte bergen tegen gouden gebladerte

Met dank aan Jonas Togo

Ga op een landschapsfotografie tour om de beste herfsttaferelen te vinden. Soms is het makkelijker om dicht bij huis te blijven en het park of een vertrouwde locatie te bezoeken; je best doen kan echter echt lonen in deze tijd van het jaar.

Je kunt deelnemen aan een rondleiding met een professionele landschapsfotograaf als je dit nog niet eerder hebt gedaan (als je budget het toelaat, natuurlijk). Anders kun je er alleen op uit.

U kunt nieuwe locaties vinden met Google Earth of u kunt het werk van andere fotografen onderzoeken om te weten waar uw favoriete foto’s zijn gemaakt. Ga vervolgens naar buiten en leg die locaties vast met je eigen artistieke visie.

9. Maak herfst-geïnspireerde stillevenfoto’s

Seizoensgebonden stilleven met koffie en droge bladeren

Bron: Eugene Golovesov

Stillevenfotografie is een zeer flexibel genre dat je kunt gebruiken om de sfeer en essentie van de herfst vast te leggen. Omdat je elk object kunt gebruiken, kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Je stilleven kan worden gedaan met de producten van het seizoen, herfstbladeren, kleding en voorwerpen in herfstkleuren, voedsel en gerechten die traditioneel in de herfst worden gekookt, enz.

Om een aangename afbeelding te maken, moet u de juiste objecten kiezen en ze rangschikken volgens de compositieregels. Gebruik vormen, kleuren en texturen om de afbeelding in evenwicht te brengen en rangschik deze vervolgens volgens de gulden snede of de regel van derden.

10. Oefen je vaardigheden op het gebied van evenementenfotografie

Meisje met vlechten op het Oktoberfest dat een bier stein vasthoudt

Bron: Brett Sayles

Deze tijd van het jaar zit vol met evenementen. Denk aan oktoberfest, Halloween en oogstfeesten – om er maar een paar te noemen. Beginnende evenementfotografen kunnen hiervan profiteren om hun ervaringsniveau te verhogen.

De meeste evenementen vinden ’s avonds plaats, dus wees voorbereid om je ISO op te pompen. Zorg ervoor dat u in RAW-indeling fotografeert, zodat u indien nodig meer details van donkere gebieden in de postproductie kunt herstellen.

11. Vind de herfst in stedelijke scènes

Meisje met kopje afhaalkoffie met warme herfstkleuren op achtergrond

Bron: Andrea Piacquadio

De natuur is een gemakkelijk doelwit voor herfstfoto’s – er zijn prachtige scènes waar je ook draait – maar het vastleggen van de herfst in de stad is een beetje ingewikkelder.

Pak je camera, ga de stad in en zet je creativiteit aan het werk. Of je nu etalages fotografeert die seizoensgebonden zijn ingericht of de herfstkleuren in de straten probeert vast te leggen, ik weet zeker dat je een geweldige tijd zult hebben.

12. Gebruik herfstkleuren

Pompoenen gestapeld in alle verschillende kleuren

Credit: Flickr

Herfstfotografie hoeft niet zo letterlijk te zijn als het gebruik van herfstbladeren als onderwerp. Je kunt het ook voorstellen met de achtergrondkleur, objecten combineren met herfstkleuren of abstracte fotografie doen volgens hetzelfde kleurenschema.

Meestal komen de kleuren van het seizoen uit de natuur, dus ze zijn geïnspireerd door het gebladerte en produceren: groen, geel, oranje, bruin en rood.

However, er is altijd een extra palet dat verandert volgens verschillende trends. Soms wordt het bepaald door modeontwerpers, of door Pantone’s kleur van het jaar.

U kunt zoeken naar de verschillende trends en inspiratie opdoen in het gedeelte Trends van de Adobe Color-website.

13. Neem je huisdier mee

Huisdierfoto van hond die in bladeren ligt

Bron: Tereza Hoskova

Profiteer van het prachtige herfstblad om een fotosessie met je huisdier te doen. Haal het meeste uit de locatie door je harige vrienden vast te leggen die met de gevallen bladeren spelen.

Maak meerdere foto’s met de burst-modus op je camera om er zeker van te zijn dat je het perfecte moment krijgt.

Vergeet niet om ze te fotograferen wanneer ze rusten of knuffelen met jou en je gezin – herfstbomen vormen de perfecte achtergronden.

14. Maak modefoto’s

F / W collectie modefotografie buiten geschoten

Bron: Lucas Sankey

Modeontwerpers lanceren altijd een herfst/ winter kledinglijn. Je kunt dit seizoen gebruiken om je modefotografievaardigheden te oefenen door een aantal buitensessies te doen.

Je kunt een aantal redactionele foto’s maken als je er het budget voor hebt, of je kunt een lookbook maken. Hoe dan ook, herfstfotografie en mode zijn een winnende combinatie en werken goed, zelfs als een idee voor een fotoshoot voor thuis als je er de juiste tuin / gebladerte voor hebt.

15. Kies het beste licht

Gouden zonlicht dat door bos filtert

Bron: Johannes Plenio

Landschapsfotografen fotograferen graag in de vroege ochtend of late namiddag, waarbij ze het blauwe en het gouden uur bedekken. Dit laatste is beter voor herfstfotografie vanwege de warme toon die het biedt, en daarom wordt het het Gouden Uur genoemd.

Gouden uur vindt plaats tijdens het eerste uur van licht na de zonsopgang en het laatste uur voor zonsondergang wanneer de zon dicht bij de horizon staat.

Het licht is niet erg intens, dus je moet de juiste camera-instellingen en een statief gebruiken om camerabewegingen te voorkomen.

Je moet een klein diafragma gebruiken om een diepe scherptediepte te hebben, omdat dit de meest voorkomende look is in landschapsfotografie. Om dat te bereiken moet je een lange sluitertijd gebruiken en de ISO verhogen.

16. Loop rond in je buurt

Herfstdecoraties op huis

Bron: Matt Barnard

Afhankelijk van uw omgeving kunnen winkels en huizen van mensen de geest van het seizoen aannemen met verschillende decoraties.

Door een wandeling door de buurt te maken, kun je prachtige onderwerpen voor herfstfotografie vinden en deze gebruiken om je fotografievaardigheden te oefenen.

Dicht bij huis blijven betekent dat je vaak terug kunt komen. Probeer dezelfde locatie op verschillende tijdstippen van de dag te bezoeken om te begrijpen hoe licht verandert.

Bekijk ook je foto’s thuis en analyseer waar je kunt verbeteren, ga dan terug en maak nog wat foto’s – je zult veel leren van deze oefeningen en je herfstfotografie zal zich snel ontwikkelen.

17. Vergeet clichés

Dubbele belichting van sinaasappel- en boomtakken

Krediet: Jo Hilton

Fotografische clichés zijn verleidelijk, ik weet het. Je hebt deze prachtige foto overal op je sociale media gezien en je wilt het van jou maken.

Het is echter geen goede oefening voor je creativiteit, en het zal je afbeeldingen zeker niet laten opvallen omdat … nou ja, we hebben het eerder gezien.

Probeer dus out of the box te denken. Op welke andere manieren kun je dit of dat onderwerp weergeven?

Wied de eerste fotografie-ideeën die in je opkomen – je herinnert je waarschijnlijk dingen die je hebt gezien – dan zullen de goede ideeën komen. Zoals Picasso ooit zei: inspiratie bestaat, maar het moet je aan het werk vinden.

18. Clichés vermijden betekent niet dat je geen bladeren kunt gebruiken

Herfst oogmake-up met bladeren

Bron: Sarah Trummer

Hoewel er veel dingen zijn om van te houden in de herfst, zijn gekleurde bladeren nog steeds het meest fascinerend.

Herfstfotografie gaat dus ook over het vastleggen van bladeren, maar je moet creatieve manieren vinden om ze te gebruiken. Hierdoor zullen uw foto’s zich onderscheiden van die van andere fotografen.

19. Maak conceptuele projecten

Conceptueel stilleven met appel

Bron: Unjay Markiewicz

Deze tijd van het jaar draait niet alleen om mooie kleuren; het heeft een veel diepere betekenis die al eeuwenlang in culturen bestaat en ons herinnert aan de cyclus van het leven.

Er zijn veel concepten verbonden aan de herfst: verandering en loslaten hebben te maken met het feit dat de bomen verschillende kleuren krijgen en hun gebladerte verliezen.

Behoud en bescherming hebben betrekking op het verzamelen van middelen voor dieren in het wild om de intense weersomstandigheden tijdens de winter.

Balans maakt deel uit van de herfst omdat dag en nacht dezelfde hoeveelheid tijd duren tijdens de equinox. Deze en andere concepten kunnen worden weergegeven in herfstfotografie.

20. Nabewerking is belangrijk

Landschapsopname van een baal hooi tegen dramatische wolken

Bron: Johannes Plenio

U kunt uw fotobewerking uitvoeren met behulp van de software van uw keuze. Er zijn een aantal geweldige betaalde, zoals Adobe Lightroom en Photoshop, evenals gratis zoals GIMP.

Als u uw herfstfoto’s met uw smartphone maakt, kunt u een aantal geweldige apps downloaden om ze te bewerken.

Tijdens de nabewerking wilt u de witbalans controleren – dat is altijd een goede plek om te beginnen met elke soort foto. Vervolgens kunt u de belichting indien nodig aanpassen en de verzadiging en het contrast verhogen om de kleuren te benadrukken.

Laatste woorden

Ik hoop dat je genoten hebt van deze herfstfotografietips en je gemotiveerd voelt om erop uit te gaan en je persoonlijke manier te vinden om de herfst weer te geven. Deel je eigen ideeën in de comments!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer