Gids voor reflectiefotografie

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat fotografen reflecties proberen te vermijden door polarisatiefilters en dergelijke te gebruiken, maar wist je dat er iets is dat reflectiefotografie wordt genoemd?

Natuurlijk verwijst het niet naar de vreselijke hotspots die je imago verpesten; het gaat om het vinden van de schoonheid in het spiegelen van de werkelijkheid.

Het introduceren van reflecties in de fotografie neemt je mee op een reis naar een compleet andere dimensie. Ik

In deze gids vindt u informatie, ideeën en voorbeelden om de wereld anders te zien.

Inhoudsopgave

22 tips voor betoverende reflectiefotografie

Het vinden en creëren van reflecties in fotografie hoeft niet ingewikkeld te zijn; je hoeft alleen maar je fantasie op gang te brengen. Hier zijn enkele tips die u kunt proberen.

1. Gebruik water

Een van de meest gebruikte elementen voor reflectiefotografie is een waterlichaam. Dat komt omdat het gemakkelijk te vinden is en het wonderen doet.

Je kunt een meer of een rivier gebruiken voor landschapsfotografie; een plas of een fontein als je op een stedelijke locatie bent; en gebruik het bad zelfs voor een aantal creatieve portretten.

Het maakt niet uit wat uw vakgebied is; water kan altijd als oppervlak werken om reflectiefoto’s te maken.

Als je erop uit bent om waterreflecties te maken, neem dan een fles mee – op deze manier kun je een plas maken waar je er een nodig hebt!

2. Glanzende oppervlakken kunnen reflecterend zijn

Bron: Andy Beales

Wanneer je reflectiefoto’s plant, gaat je geest onmiddellijk naar water, kristallen bollen, metalen en spiegels. Er zijn echter veel andere materialen en afwerkingen die ook goed werken.

Denk aan de vloer in openbare gebouwen (d.w.z. een luchthaven), het glanzende aanrecht in uw keuken of zelfs uw gewassen en gepolijste auto.

Het gebruik van onverwachte reflecterende oppervlakken kan uw verbeelding prikkelen voor betere beelden.

3. Schiet door ramen

Bron: Sebastian Mena

Ramen zijn een andere bron voor goede reflectiefotografie omdat glazen objecten reflecterende oppervlakken zijn.

Wanneer u door een raam fotografeert, mengt u de reflectie met de scène van binnenuit – dit creëert een effect dat vergelijkbaar is met fotografie met dubbele belichting.

Maak een wandeling door de buurt en let op de reflecties in de ramen. Zorg er echter voor dat u niemands privacy schendt – onthoud dat de binnenkant van het huis of de winkel privé-eigendom is.

Misschien vind je deze gids ook nuttig: hoe maak je foto’s van glas zonder schittering?

4. Samenstelling is belangrijk

Credit: Skylar Kang

Je hebt dit waarschijnlijk gelezen in elk artikel over fotografische tips die je ooit hebt gezien – dat komt omdat het een van de belangrijkste dingen is om een goede foto te maken.

Bepalen waar u de objecten in het kader plaatst, bepaalt hoe een persoon naar uw foto zal kijken. Met de compositie vertel je de kijker waar hij moet kijken.

Er zijn veel verschillende manieren om een foto samen te stellen; je kunt kleuren of vormen gebruiken om balans te bereiken. Je kunt ook de regel van derden of de gulden snede volgen om de onderwerpen te plaatsen.

Het idee is dat je een wereld van mogelijkheden hebt om je standpunt te uiten, maar zij moeten de boodschap overbrengen.

5. Gebruik rimpelingen voor abstracte fotografie

Bron: Harrison Haines

Als u een waterlichaam gebruikt voor uw reflectie, kunt u kiezen tussen een kalm oppervlak dat reflecteert als een spiegel of een onstabiel oppervlak dat textuur creëert.

Fotograferen tijdens een winderige dag die golven veroorzaakt, of een kiezelsteen in het water gooien om rimpelingen te maken, zijn uitstekende manieren om creatieve abstracts te maken.

Natuurlijk kun je het bewegende water combineren met verschillende sluitertijden om verschillende effecten te creëren.

Gebruik bijvoorbeeld een lange sluitertijd als je het water wilt gladstrijken en een impressionistische look wilt creëren. Gebruik anders een snelle om beweging te bevriezen en textuur te creëren.

Wie zijn enkele abstracte fotografen om je te helpen geïnspireerd te raken? Andrew S. Grey gebruikt beweging om zijn beelden te creëren, Ola Kolehmainen zet architectuur om in abstracte foto’s en Frances Seward werkt met landschappen.

6. Probeer verschillende hoeken

Bron: Julia Sabiniarz

Goede reflecties gaan net zo goed over de beeldhoek als over de hoek van het licht. Gewoon terugkomen op de scène op verschillende tijdstippen van de dag geeft je verschillende foto’s.

Verander ook van perspectief om onconventionele reflecties vast te leggen. Je kunt lager of hoger komen, dichter of verder weg van de reflecties, en het op veel verschillende manieren vastleggen.

7. Gebruik een diepe scherptediepte

Bron: Tyler Hendy

Scherptediepte (DoF) is het gebied van de foto dat scherp is. Natuurlijk loopt het scherpstelvlak parallel aan het sensorvlak – tenzij je het wijzigt met een tilt-shift lens zoals een van deze. Dit betekent dat alles wat zich op dezelfde afstand van de sensor bevindt als je brandpunt, scherp is.

Omdat reflecties vaak worden gemaakt op een oppervlak dat loodrecht op het onderwerp staat – een staand persoon maakt bijvoorbeeld een reflectie in een plas – moet je een diepe scherptediepte gebruiken om beide dingen scherp te stellen.

Om de DoF te verbreden, kunt u verschillende factoren in evenwicht brengen. Ga eerst verder van je onderwerp af staan. Gebruik vervolgens een korte brandpuntsafstand, omdat tele’s de neiging hebben om de DoF te verkleinen. Gebruik ten slotte een smal diafragma zoals f / 8 of f / 11.

U kunt DoF-rekenmachines gebruiken om nauwkeurigere resultaten te krijgen. Anders kunt u in het veld experimenteren.

8. Leg de reflectie van de onzichtbare mens vast voor een surrealistische reflectie

Credit: Aidan Dak

Heb je beelden gezien waarbij je de weerspiegeling van een persoon in een plas ziet, maar bovenop de plas zijn er alleen de schoenen en niet de persoon – zoals de voorbeeldafbeelding die ik hierboven heb gedeeld.

Om dit te doen, moet u twee afbeeldingen maken en deze samenvoegen in Photoshop. Plaats eerst je camera op een statief omdat je beide beelden precies hetzelfde moet inlijsten.

Plaats vervolgens de persoon en maak de eerste foto. Idealiter moeten beide foto’s dezelfde belichting en hetzelfde brandpunt hebben. Om dat te doen, is het het beste als je je camera in de handmatige modus hebt, zodat je dezelfde camera-instellingen kunt behouden. Gebruik ook handmatige scherpstelling en stel het brandpunt in op de schoenen.

Zodra je de eerste foto hebt gemaakt, laat je de persoon voorzichtig uit zijn schoenen stappen (of hem op hetzelfde punt verplaatsen) en een tweede foto maken.

Open later in Photoshop beide foto’s in hetzelfde document als afzonderlijke lagen en zorg ervoor dat de tweede foto bovenaan staat. Ze moeten worden opgesteld omdat je een statief hebt gebruikt, maar de schoenen hebben misschien wat aanpassing nodig. Verplaats dus de laag om ze perfect te laten matchen – zoom in als dat nodig is.

Maak vervolgens een laagmasker en verf de plas zwart om zichtbaarheid te geven aan de plas met de reflectie van de onderste laag. Dat is het, veel plezier met het maken van surrealistische reflecties in plassen.

9. Zet de wereld op zijn kop

Soms verander je door één klein dingetje volledig te veranderen. Om de geest te misleiden en je reflectiefoto’s interessanter te maken, probeer ze ondersteboven te draaien.

U kunt dit doen met de flip- of roteerfunctie in elke app of bewerkingssoftware.

10. Nachtfotografie

Bron: James Wheeler

Als je betoverende reflecties in fotografie wilt creëren, moet je zeker proberen om je foto’s ’s nachts te maken.

Houd er rekening mee dat je een statief moet gebruiken. ’s Nachts fotograferen betekent dat je een lange sluitertijd moet gebruiken, vooral als je een klein diafragma moet gebruiken om dingen scherp te houden. Daarom heb je het statief nodig om camerabewegingen te voorkomen.

Wat betreft de veelgestelde vraag: wat is de beste instelling voor nachtfotografie?… er is geen hard en snel antwoord. Ik zou aanraden om in de handmatige modus te experimenteren, je ISO zo laag mogelijk te houden, vervolgens je sluitertijd te vertragen en je diafragma te openen, testopnames te maken en ze te bekijken totdat je je gewenste look krijgt.

Probeer stedelijke scènes of skylines vast te leggen om lichtreflecties in plassen, fonteinen, ramen of andere creatieve ideeën te fotograferen die je maar kunt bedenken.

11. Gebruik reflecties in productfotografie

Bron: Omid Armin

Productfotografie kan er soms saai uitzien omdat het beschrijvend en zo objectief mogelijk moet zijn. Dit kan een probleem worden voor je creativiteit en je persoonlijke stijl.

Een creatieve manier om dit soort foto’s te verbeteren is door een reflectie te introduceren. Om dit te doen, kunt u het product op een reflecterend oppervlak plaatsen; het kan een stuk glas zijn bovenop je normale achtergrond of een vel plexiglas gebruiken.

Deze techniek is populair op de chique webpagina’s van moderne productmerken, zoals Apple.

12. Maak creatieve portretfoto’s

Als je een portret- of trouwfotograaf bent, kun je een creatieve stijl ontwikkelen door reflecties in je afbeeldingen te introduceren. Experimenteer met het buiten beeld laten van het onderwerp en leg alleen hun reflectie vast.

Om een complexere compositie te maken, kunt u de randen van de spiegel of fontein introduceren die u als reflecterend oppervlak gebruikt; of u kunt andere objecten plaatsen die in de scène moeten worden weerspiegeld.

13. Gebruik je telefoon

plasgram-reflectie

Bron: Carson Arias

Het maken van reflectiefoto’s is iets dat u gemakkelijk met uw telefoon kunt doen, omdat er geen specifieke uitrusting voor nodig is – het gaat meer om het onderwerp, de belichting en de camerahoek.

Sommige subgenres zijn bijzonder populair geworden, bijvoorbeeld het fotograferen van reflecties in plassen – of #puddlegrams zoals ze in social media-jargon worden genoemd – zie hierboven voor een voorbeeld.

Dit heeft – onder andere – te maken met het feit dat je met een telefoon hem ondersteboven kunt draaien en de camera in een zo laag mogelijke hoek kunt hebben.

Alleen omdat je zo laag kunt komen, betekent dit niet dat je dat moet doen, dus experimenteer in plaats daarvan met verschillende hoeken om de perfecte reflectie te vinden.

Een leuke tip is om één telefoon te gebruiken om de foto vast te leggen en een tweede telefoon om de reflectie te creëren. Om dit te doen, moet de tweede telefoon uit staan, of op stand-by staan omdat je het zwarte scherm nodig hebt.

Houd het vervolgens net onder de lens van de cameratelefoon die u gebruikt om de foto te maken. Verander langzaam de hoek van de tweede telefoon om de perfecte reflectie te vinden.

14. Ga minimaal

Bron: Osman Rana

Minimalisme is een kunststroming gevormd in de tweede helft van de 20e eeuw. Het werd opgepikt door fotografie en heeft tot doel het minimum te gebruiken dat nodig is om via het beeld te communiceren.

Het sleutelwoord in minimalistische fotografie is eenvoud. Focus op slechts één of twee onderwerpen en gebruik de negatieve ruimte als onderdeel van de compositie om deze te verbeteren.

Met de benadering van ‘less is more’ kun je architectuur, landschap, stilleven, luchtfoto en eigenlijk elk fotografisch genre doen – inclusief reflectiefotografie.

Als je op zoek bent naar inspiratie, kijk dan naar de galerij van finalisten en winnaars van de Minimalist Photography Awards.

15. Foto silhouetten

Bron: Mario Purisic

Reflectie silhouetfotografie wordt op dezelfde manier gedaan als andere silhouettenfoto’s, behalve dat je een reflecterend oppervlak tussen het onderwerp en jou moet hebben.

Het eerste wat je moet doen is tegen de lichtbron schieten – meestal de zon. Het beste moment van de dag om het te doen is tijdens het gouden uur, omdat de zon dicht bij de horizon staat en dan is het gemakkelijker om het achter je onderwerp te hebben.

Om het licht te meten, gebruikt u de spotmeetmodus, op deze manier kunt u naar de achtergrond wijzen om de belichting te berekenen – waardoor het onderwerp donkerder wordt. Dit wordt beter bereikt door de handmatige modus te gebruiken om de instellingen aan te passen.

Als u niet vertrouwd bent met het gebruik van handmatig, kunt u een semi-automatische modus gebruiken en deze aanpassen met behulp van belichtingscompensatie.

Je kunt altijd dingen aanpassen in de nabewerking, maar probeer vanaf het begin het best mogelijke resultaat te krijgen.

16. Gebruik een donker oppervlak

Krediet: Pixabay

Hoewel u reflectiefoto’s kunt maken op elke gekleurde achtergrond – op voorwaarde dat deze is gemaakt met reflecterend materiaal – geeft het gebruik van zwart een vleugje elegantie aan het beeld.

Professionele fotografen gebruiken vaak vellen zwart acrylglas. Een veel voorkomende hack voor kleine objecten is echter om het zwarte scherm van uw smartphone of tablet te gebruiken – het creëert een goede reflectie.

Houd er rekening mee dat krassen en vlekken erg merkbaar kunnen zijn, dus reinig het oppervlak vóór de opnamen.

17. Doe verticale reflecties

Bron: Chuttersnap

Meestal, wanneer we denken aan reflecties die onder het onderwerp worden getoond, omdat we ons een persoon voorstellen die in een plas staat, een landschapsfoto weerspiegeld in het meer of een object dat op een reflecterend oppervlak is geplaatst.

Dit betekent dat het onderwerp staat bovenaan en de reflectie zit aan de onderkant of andersom als je de punt hebt gevolgd om de foto ondersteboven te draaien.

Het reflecteren van je onderwerp van links naar rechts (of omgekeerd) kan echter interessante effecten creëren. Probeer spiegels, ramen of iets metaalachtigs te gebruiken.

Een ander creatief effect is om een horizontale foto te fotograferen en deze vervolgens 90 graden te draaien. Dit creëert een scroll-stoppende foto omdat het het oog bedriegt en je geest wil begrijpen wat er gebeurt.

18. Vul de lege ruimte

Bron: James Barrett

Reflecties kunnen een goed compositorisch element in uw afbeelding zijn wanneer er een grote kloof is tussen twee objecten. Bijvoorbeeld wanneer u een scène hebt met een voorgrondelement en een andere op de achtergrond, maar niets in het midden.

Als u een reflectie van het achtergrondelement introduceert om de ruimte te vullen, creëert u een interessanter beeld dat de elementen verbindt om het oog van de kijker te leiden.

19. Kies je onderwerp verstandig

Bron: Andrew Wulf

Als je van plan bent om je onderwerp te dupliceren via reflectie, kan het beter een goed onderwerp zijn. Er zijn twee manieren om het te benaderen: om het te vinden of om het te creëren.

Je kunt het onderwerp toevallig vinden of geduldig wachten op de perfecte, zoals je doet in straatfotografie. Zo niet, dan kun je het maken, bijvoorbeeld door stillevens te maken of iemand te poseren voor een portret.

20. Gebruik reflecties om oriëntatiepunten vast te leggen

Bron: Ferdinand Stohr

Het vastleggen van herkenningspunten zonder een fotografisch cliché te doen, is een grote uitdaging in reisfotografie (of toerisme). Deze plaatsen zijn elke dag door miljoenen mensen gefotografeerd, dus hoe kun je er nieuw licht op schijnen?

Een manier om het te doen is door de andere kant op te kijken. Terwijl iedereen het oriëntatiepunt bekijkt en fotografeert, kunt u zich omdraaien of naar beneden kijken om iets te vinden met een reflecterend oppervlak om het vast te leggen.

21. Kom dichtbij

Bron: Jane Ackerley

Het is gemakkelijk om te vergeten dat kleine objecten ook reflecterend kunnen zijn. Je kunt fascinerende reflecties krijgen door close-up of zelfs macrofotografie te doen.

Denk aan bestek, kleine portemonneespiegels, zonnebrillen, metalen sieraden en ga zo maar door. Het goede aan deze objecten is dat je ze gemakkelijker kunt manipuleren om ze in de juiste hoek en positie te plaatsen om de meest opvallende reflecties te creëren.

22. Fotobewerking

Bron: Ramakant Sharda

Als u een weerspiegeling wilt maken in het bewerken van foto’s, moet u de afbeelding spiegelen. Gebruik hiervoor een programma waarmee u met lagen kunt werken.

Ik gebruik Photoshop, maar voel je vrij om de software van je voorkeur te gebruiken – er zijn genoeg om uit te kiezen!

Ten eerste, zodra u uw afbeelding hebt geopend, moet u deze op een tweede laag dupliceren. Open vervolgens het menu Bewerken en ga naar Transformeren, Verticaal spiegelen of horizontaal, afhankelijk van de richting waarin u de reflectie wilt maken.

Gebruik nu het gereedschap Verplaatsen om de laag zo uit te lijnen dat de tweede laag eruitziet als een weerspiegeling van de eerste. Gebruik vervolgens een laagmasker om het effect te perfectioneren. Je kunt de dekking ook verlagen om het subtieler te maken.

Laatste woorden

Met al deze ideeën en voorbeelden ben je helemaal klaar om een aantal betoverende reflecties in fotografie vast te leggen.

Laat een reactie achter om uw ervaring met ons te delen of vragen te stellen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer