Gopro Hero 7 vs 8 Action Cam Vergelijking

FacebookPinterestDelen

Heb je moeite om te kiezen tussen deze twee actiecamera’s? Deze GoPro Hero 7 vs 8 vergelijking is hier om te helpen!

Ondanks dat geen van beide GoPro Hero het nieuwste model is, zijn de Hero 7 Black en Hero 8 Black nog steeds uitstekende camera’s.

GoPro Hero 8

GoPro Hero 8

Een combinatie van UI-verbeteringen, HyperSmooth 2, TimeWarp 2 en de Media Mod-kit maken de Hero8 de duidelijke winnaar.

Controleer de huidige prijs

Er zijn hier in 2023 nog steeds tal van GoPro-camera’s beschikbaar en het is niet altijd nodig om te upgraden naar het nieuwste model.

Het kopen van de Hero 7 kan je wat geld besparen, maar investeren in de Hero 8 betekent dat je nieuwere functies hebt … maar heb je ze echt nodig?

We zullen beide camera’s nader bekijken in deze GoPro Hero 7 vs 8-gids, zodat je je eigen mening kunt vormen.

Laten we er meteen in duiken.

Inhoudsopgave

GoPro Hero 7 vs 8: ontwerp en bouw

GoPro Hero 8 Bouwen

Waar de GoPro Hero 7 een frame nodig heeft om te bevestigen, heeft de Hero 8 Black opvouwbare vingers die het frame overbodig maken. U kunt ook de batterij en SD-kaart vervangen zonder de montage ongedaan te maken.

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen de twee camera’s aan de buitenkant.

De GoPro Hero 8 Black is iets groter, heeft meer afgeronde randen en weegt iets meer dan de 7.

Beide zijn rechthoekig (in tegenstelling tot de kubusachtige Sessions) en waterdicht tot 33ft (10m) zonder dat er een apart onderwaterhuis nodig is.

Daarnaast hebben beide een 2-inch touchscreen aan de achterkant en een statusscherm aan de voorkant.  (Je moet de Hero9 of Hero10 kopen als je op zoek bent naar een ingebouwd vooraanzichtscherm.)

Montage

Een belangrijk verschil – althans aan de buitenkant – is hoe ze zijn gemonteerd. De Hero 7 Black heeft een extern frame nodig om op een bevestigingspunt te monteren (d.w.z. een selfiestick, enz.).

De Hero 8 Black daarentegen is de eerste GoPro-camera met het montagepunt ingebouwd. Met deze ‘vouwvingers’ kunt u de camera rechtstreeks op elk accessoire of montagepunt bevestigen, zonder dat u een frame nodig hebt.

Omdat deze kleine opvouwbare pinnen aan de onderkant zitten en het batterij- en geheugenkaartcompartiment aan de zijkant, kunt u nu uw batterij of microSD-kaart vervangen zonder de Hero 8 te ontkoppelen. Dat kleine verschil kan voor sommigen een echte game-changer zijn!

Dat gezegd hebbende, de nieuwe montagevingers zijn aanzienlijk dunner dan het montageframe dat wordt gebruikt met de Hero 7 en je vindt de hoeveelheid “geven” er misschien een beetje veel in.

Zie ook onze tips over body mounts van actiecamera’s.

Poorten en compartimenten

De GoPro Hero 7 heeft ook verschillende poorten en compartimenten. De Hero 7 Black heeft twee compartimenten – een aan de zijkant en een aan de onderkant. Het heeft ook een HDMI-poort.

Om ruimte te maken voor de opvouwbare vingers aan de onderkant van de camerabehuizing, heeft de GoPro Hero 8 Black slechts één compartiment aan de zijkant. Hier is de batterij en micro SD-geheugenkaart ondergebracht (met al die MP4-, JPEG-, LRV- en THM-bestanden), evenals de USB-C-poort.

De deur van dit Hero 8-compartiment is mooi solide – gemaakt van metaal, niet van plastic. Een welkome verbetering. Het knalt er ook helemaal af.

Omdat alles in één compartiment is geknepen, is er geen ingebouwde HDMI-poort op de GoPro Hero 8 Black. U moet het Media Mod-accessoire kopen als u een HDMI-uitgang nodig hebt.

Een ander gevolg van de verandering van de indeling van het compartiment is dat de Hero 8 Black andere mods gebruikt dan de Hero7.

Lens Cover

Voor degenen onder u serieuze actiecamera-enthousiastelingen die in extreme situaties terechtkomen, bent u misschien teleurgesteld over de verandering die Gopro heeft aangebracht naar de lensklep.

De lensklep op de Hero 7 Black is vergelijkbaar met de GoPro Black-modellen ervoor – de hoes komt er helemaal af, dus als je hem krast of kraakt of op welke manier dan ook beschadigt, kun je hem gewoon vervangen.

Niet zo op de Hero8 Black. De lenscover lijkt meer op die van de Hero 7 Silver – hij komt niet los. Als je het krabt of kraakt, heb je pech en moet je een nieuwe camera kopen.

Natuurlijk zijn er een paar accessoires die je kunt kopen om bescherming aan je lens toe te voegen, maar dat kan mogelijk van invloed zijn op je beeldkwaliteit (je plaatst nog een andere laag tussen je lens en dat wat je filmt.

GoPro Hero 7 vs 8: bedieningselementen, scherm en interface

GoPro Hero 8 zwart scherm

Het was mooi geweest als ze het scherm op de Hero 8 net iets groter hadden gemaakt.

Er is niet veel verschil tussen de Hero 7 Black en de Hero 8 Black in termen van gebruikersinterface. Een paar van de menuknoppen zijn hier en daar aangepast, maar over het algemeen kijk je in feite naar dezelfde camera.

Scherm

Zowel de Hero 7 als de Hero 8 gebruiken een twee inch LCD-touchscreen aan de achterkant in 16: 9-formaat als de primaire manier om toegang te krijgen tot het menusysteem. Ze zijn vrijwel hetzelfde in termen van helderheid en knapperigheid.

Er is geen selfiescherm (d.w.z. scherm aan de voorkant) op de 7 of de 8 – je moet naar de Hero 9 hobbelen als dat belangrijk voor je is of de Display Mod kopen voor de GoPro Hero 8.

Het zou leuk zijn geweest als ze het scherm een beetje groter hadden gemaakt op de GoPro8 – zoals het is, zorgt twee inch voor een vrij klein LCD-scherm.

Voorinstellingen/menuwijzigingen

Misschien wel een van de grootste verbeteringen tussen de GoPro Hero 7 Black en de Hero 8 op het gebied van interface ligt in de toevoeging van presets.

Met de Hero8 kunt u tot 10 aanpasbare voorinstellingen voor uw video-instellingen maken. Dit is fantastisch voor het schakelen tussen perspectieven, het wijzigen van de zoom of het inschakelen van slo-mo. Ze hebben ook de sneltoetsen programmeerbaar gemaakt, wat voor sommigen zeker een game-changer kan zijn.

Wanneer u foto’s maakt, kunt u voorinstellingen maken voor het wijzigen van de timer of het schakelen tussen de verschillende fotomodi. U kunt er bijvoorbeeld een instellen voor het schakelen tussen RAW- en standaard (Jpeg) afbeeldingen of om Superphoto in en uit te schakelen.

Protune is ook gemakkelijker toegankelijk. Op de Hero 7 Black moet je Protune inschakelen voordat je naar een van de Protune-instellingen kunt gaan. Op de Hero 8 Black kun je er direct naartoe, waardoor het makkelijker wordt om de sluitertijd en ISO handmatig in te stellen.

Gezichtsvelden

Beide GoPro-modellen delen in principe dezelfde gezichtsvelden, hoewel ze digitale lenzen worden genoemd op de GoPro Hero 8 Black:

  • Superview = 16mm
  • Breed = 16-34mm (wat we gewend zijn aan GoPro-beeldmateriaal)
  • Lineair = 19-39mm
  • Smal = 27mm (alleen Hero 8)

Afstandsbediening

Beide camera’s zijn op afstand te bedienen via de Gopro-app (via Wifi en/of Bluetooth), maar ook met de Smart Remote.

Ze hebben ook allebei spraakbesturing en delen dezelfde spraakopdrachten: start en stop de opname, verander van modus en sluiterknop. U kunt beide camera’s ook instellen op Wake on Voice.

GoPro Hero 7 vs 8: Video

GoPro Hero fotoscherm

Hoewel velen erop hoopten, was er geen echte upgrade in processor of resolutiemogelijkheden toen de GoPro Hero 8 Black uitkwam. Beide GoPro-camera’s gebruiken dezelfde sensor met een GP1-processor.

(Je moet naar de GoPro Hero10 Black om de nieuwe GP2-processor te krijgen.)

Hierdoor is de beeldkwaliteit vrijwel hetzelfde tussen de twee camera’s: beide schieten 4K-video met 60FPS, evenals 240fps voor het maken van slow-motion video’s (8x langzamer dan normaal). Ze hebben ook allebei dezelfde digitale zoom.

Er zijn echter een paar verschillen.

Hypersmooth

Voor velen zal het meest opvallende verschil tussen de GoPro Hero 7 Black en de Hero 8 Black de in-camera stabilisatie zijn.

De Hero 7’s Hypersmooth 1.0 is geen slordigheid – het was behoorlijk baanbrekend in die tijd. Maar GoPro heeft de lat zeker hoger gelegd met de Hypersmooth 2 van de Hero 8. Het is eigenlijk best ongelooflijk.

Ze hebben ook een nieuwe boost-modus toegevoegd in de Hero 8 Black als je iets bijzonder hobbeligs filmt. Het snijdt je frame een beetje bij, maar in ruil daarvoor krijg je verbazingwekkend soepele gimbal-achtige stabilisatie.

De Hero8 is ook de betere keuze als je een fan bent van fotograferen in slo-mo, omdat de Hero7 Black geen stabilisatie heeft voor een van zijn 240 fps-modi en bij 120 fps alleen “standaard” stabilisatie heeft.

Dus als uitzonderlijk soepele camerabewegingen jouw ding zijn, is de GoPro Hero 8 Black is de beste keuze.

Video Bitrates

Als je op zoek bent naar de hoogst mogelijke videokwaliteit, heeft de Hero 8 Black een maximale bitrate van 100 Mbps (wat hem op gelijke hoogte brengt met de DJI Osmo Action). De Hero7 gaat slechts tot 78 Mbps.

Dit zal geen verschil maken als je slechts af en toe video’s maakt, maar als je veel nabewerking doet, zul je waarschijnlijk het verschil merken.

Geluid

Zowel de GoPro Hero 7 Black als de Hero 8 Black hebben drie microfoons en RAW-audio-opname, maar de Hero 8 heeft zijn audiokwaliteit aanzienlijk verbeterd met een microfoon aan de voorzijde en nieuwe audioverwerkingsalgoritmen.

Het verschil is vrij merkbaar, vooral in winderige situaties.

Als u een nog betere geluidskwaliteit wilt, wordt de Media Mod geleverd met een nog betere ingebouwde microfoon en een microfoonpoort.

Live streamen

Als je een fan bent van live streaming, zal de Hero 8 Black je zeker een beetje meer punch geven – 1080p in vergelijking met 720p. Zorg ervoor dat u een solide, snelle internetverbinding hebt wanneer u deze gebruikt.

GoPro Hero 7 vs 8: Foto’s

Voor de meeste gebruikers van actiecamera’s zijn foto’s meestal een bonus. Toch kan de functie soms echt een game saver zijn, vooral onder omstandigheden waarin je geen kwetsbaardere camera zou willen riskeren.

In dit geval hebben zowel de Hero 7 als de Hero 8 Black veel vergelijkbare mogelijkheden. Ze nemen allebei 12-megapixelfoto’s in zowel RAW als Jpeg, en beide kunnen 30fps-foto-bursts doen bij 12MP.

De Hero 8 heeft een paar verbeteringen die het vermelden waard zijn als stilstaande fotografie met je GoPro belangrijk voor je is.

Superfoto

Naar verluidt levert de Super Photo-modus van GoPro in de Hero8 Black veel betere HDR-foto’s op, vooral bij weinig licht.

RAW-opname

Beide camera’s bieden RAW-opname in de modi Foto, Nacht, Time Lapse Photo en Night Lapse Photo. De Hero8 Black biedt ook RAW-opname in burst-modus, maar niet wanneer je bent ingesteld op Continue foto’s.

Burst Schieten

Zowel de GoPro Hero 7 Black als de Hero 8 Black kunnen bursts van maximaal 30 12 megapixels per seconde schieten. De Hero8 heeft echter nog een paar burst-opnamemodi:

  • GoPro Hero 8 Zwart

Burst Rates (Frames / Seconde): Auto, 60/10, 30/10, 60/6, 30/6, 30/3, 10/3, 30/1, 10/1, 5/1, 3/1

  • GoPro Hero 7 Zwart

Burst Rates (Frames / Seconde): Auto, 30/6, 30/3, 10/3, 30/1, 10/1, 5/1, 3/1

Live Burst-modus

De GoPro Hero 8 Black is de eerste camera in het GoPro-assortiment die de LiveBurst-modus krijgt.

LiveBurst begint met fotograferen 1,5 seconde voor en nadat de sluiter volledig is ingedrukt. Aan het einde kom je met een snelle reeks van 90 stilstaande beelden waaruit je je favorieten kunt kiezen. U kunt de reeks ook gebruiken als een 4K-videoclip van 3 seconden.

GoPro Hero 7 vs 8: andere functies

Er zijn een paar coole nieuwe functies die de software en nieuwe batterij in de Hero 8 Black met zich meebrengt. Hier is een kort overzicht.

Horizon Nivellering

Een levelhorizon is vooral belangrijk voor video van hoge kwaliteit, vooral als je op zoek bent naar meer een filmische look. Je moet de gopro mobiele app gebruiken om toegang te krijgen tot deze functie, maar het kan een enorm verschil maken in je beeldmateriaal.

Nightlapse voor video

Beide camera’s kunnen time-lapse-foto’s en -video’s, Nightlapse-foto’s en Hyperlapse maken, maar de Hero 8 Black biedt ook Night lapse bij het opnemen van video.

Met gopro’s time-lapse videofunctie opgenomen in de nachtlapse-modus, hoef je alleen maar “set-and-forget” te doen. Je night-lapse video wordt automatisch gemaakt.

Timewarp

TimeWarp is een leuke Hyperlapse-modus waarmee je een supergestabiliseerde time-lapse-video kunt maken wanneer de camera in beweging is. Je kunt het dan versnellen met 2x, 5x, 10x, 15x of 30x.

De Hero 8 Black wordt geleverd met een nieuwe en verbeterde TimeWarp 2.0 die automatisch de time-lapse-snelheid instelt op basis van de hoeveelheid camerabewegingen. Hiermee kunt u ook op elk moment op het scherm tikken om te vertragen tot realtime of een back-up te versnellen.

Combineer dit met de verbeterde Hypersmooth 2.0 en je krijgt een aantal geweldige hyper-lapses!

GoPro Hero 7 vs Hero 8: batterij

Gopro verwijderbare batterij

Hero 8 batterijen hebben blauwe accenten aan de onderkant en kunnen gebruikt worden in de Hero 7.

Beide camera’s zijn voorzien van verwijderbare, oplaadbare 1220mAh lithiumbatterijen die dezelfde fysieke grootte en capaciteit hebben.

De nieuwe batterij van de Hero 8 verslaat absoluut de levensduur van de batterij van de 7, met maximaal 50 minuten continu gebruik. Dat is genoeg voor een volledige draaidag voor de meeste mensen.

Ofwel way, de twee batterijen zijn vrijwel uitwisselbaar … vrijwel.

De oplaadbare batterij van de Hero 8 Black werkt in de Hero 7 Black, maar niet helemaal andersom (althans theoretisch). Als u een batterij van een ouder model in de Hero 8 plaatst, krijgt u een waarschuwingsscherm waarin staat dat sommige functies (bijv. Hypersmooth 2, Timewarp 2, enz.) mogelijk niet goed werken. In de praktijk melden de meeste mensen echter dat alles werkt zoals verwacht.

GoPro Hero 7 vs Hero 8: Mods

GoPro Hero 8 Zwart Display Mod

De Media Mod kit maakt de Hero 8 Black een sterke keuze voor vloggers.

Er worden een paar super coole mods aangeboden voor de Hero 8 Black die niet achterwaarts compatibel zijn met de Hero 7 vanwege het nieuwe framevrije ontwerp van de 8,

Mod weergeven voegt een selfiescherm toe, een built-in oplaadbare batterij en micro-HDMI-connector. Je hebt echter de Media Mod nodig om deze te gebruiken.

Media Mod voegt een ingebouwde shotgun-microfoon, een 3,5 mm mic-in-poort toe, twee koude schoensteunen, een micro-HDMI-uitgang en een USB-C-poort. Vooral de mic-in-poort is een geweldige toevoeging, waardoor je een willekeurig aantal actiecamera-microfoonbevestigingen kunt gebruiken om de audiokwaliteit enorm te verbeteren.

Lichte Mod is een klein, waterdicht LED-lampje dat kan worden bevestigd aan de Media Mod of een andere GoPro-houder. Dit is geweldig voor het verlichten van je gezicht tijdens het vloggen.

Natuurlijk zijn er tal van andere accessoires beschikbaar voor beide GoPro-modellen, maar deze zijn het meest opwindend voor de Hero 8.

Eindaanbevelingen

Qua basisfoto- en videokwaliteit is er niet echt veel verschil tussen deze twee actiecamera’s. Beide maken fantastische foto’s en video’s.

Waar de Hero 8 Black de 7 echt voorblijft, is in het ontwerp, Hypersmooth 2 en TimeWarp, en de Media Mod-kit die ervoor is gemaakt. De UI-verbeteringen verdienen ook een vermelding.

Het niet nodig hebben van een montageframe en toegang hebben tot de batterij terwijl de camera gemonteerd blijft, is eigenlijk een behoorlijk groot probleem. Als je live streamt, zal de verdubbeling in resolutie en wind-geoptimaliseerde microfoon ook grote trekpleisters zijn.

Voeg daarbij het feit dat de Hero 8 Black nu voor minder dan $ 300 op Amazon wordt verkocht, en er zijn niet veel redenen om er niet voor te gaan.

Je bespaart een beetje geld voor de Hero 7 Black – het is op Amazon voor minder dan $ 240 (inclusief een extra batterij) – maar voor velen lijkt het verschil van $ 60 niet echt een goede reden om niet voor de Hero 8 te gaan.

Toch blijft de Hero 7 zeker een fantastische actiecamera. Het was het vlaggenschip van zijn tijd en levert nog steeds solide prestaties. Als je niet geïnteresseerd bent in vloggen of de geavanceerde functies van de Hero 8, is de 7 Black nog steeds een goede keuze (vooral als je hem al bezit).

Wat denk je? Zijn er tegenwoordig goede redenen om voor de Hero 7 te gaan?

GoPro Hero 8

GoPro Hero 8

Een combinatie van UI-verbeteringen, HyperSmooth 2, TimeWarp 2 en de Media Mod-kit maken de Hero8 de duidelijke winnaar.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen