Hoe adembenemende luchtfotografie vast te leggen

FacebookPinterestDelen

Ben je geïnteresseerd in het proberen van luchtfotografie? Deze gids zou alles moeten bevatten wat u nodig hebt om aan de slag te gaan.

Of je nu met een drone wilt vliegen of in een vliegtuig wilt stappen, je vindt hier alle meest voorkomende soorten luchtfotografie die je kunt proberen en hoe je ze kunt doen.

Het gebruik van een luchtperspectief is een zekere manier om creatief te worden met je camera-opnamen en hoeken met film en fotografie.

Van tips over de beste uitrusting tot het plannen van je eerste vlucht… laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is luchtfotografie?

Luchtfotografie verwijst naar beelden die tijdens het vliegen zijn verkregen – specifiek kijkend naar de grond. Met andere woorden, als je foto’s maakt met een luchtfoto van een specifieke locatie, doe je luchtfotografie.

Als je de foto’s echter vanuit dezelfde positie maakt, maar je focust op een ander vliegtuig dat voorbijkomt, doe je geen luchtfotografie. In plaats daarvan doe je lucht-luchtfotografie.

Wat zijn de soorten luchtfotografie?

Luchtfoto’s kunnen worden gecategoriseerd met behulp van twee parameters : één is de schaal en de tweede is de positie van de camera-as.

Soorten luchtfotografie op basis van de schaal:

  • Grootschalige – dit wordt ook wel luchtfotografie op lage hoogte genoemd omdat je dichter bij het oppervlak moet vliegen om het onderwerp op grotere schaal vast te leggen.
  • Kleinschaligheid – als je op grotere hoogte bent, lijkt alles kleiner in vergelijking met het grondoppervlak – dit staat bekend als kleinschalige fotografie.

Soorten luchtfotografie op basis van de camera-as:

  • Verticale fotografie – dit is wanneer je recht naar beneden kijkt naar het aardoppervlak zonder de as te kantelen.
  • Lage schuine fotografie – wanneer je je camera in kleine mate kantelt, maar het is niet genoeg om de horizon te zien, dan wordt het laag schuin genoemd.
  • Hoge schuine fotografie – als je eenmaal de horizon ziet, wat meestal betekent dat je meer dan 60 graden kantelt, dan is het een hoge schuine foto.

Wat zijn de toepassingen van luchtfotografie?

DJI-Mavic-Mini-Recensie-7

DJI Mavic Mini

Luchtfoto’s hebben een enorm scala aan toepassingen, van technisch tot artistiek.

Sinds de popularisering van goedkope drones is er veel vraag naar luchtfoto’s naar evenementen zoals concerten of bruiloften. Ze werden ook gebruikelijker in landschapsfotografie, niet alleen voor professionele afdrukken, maar ook voor recreatieve doeleinden.

Luchtfoto’s worden ook gebruikt voor commerciële doeleinden zoals reclamecampagnes en onroerend goed om huur- of verkooplocaties te presenteren.

Buiten het rijk van creativiteit heeft het echter veel toepassingen die eigenlijk dateren van voordat het beschikbaar was voor de gemiddelde fotograaf.

Het leger en andere overheidsinstellingen hebben dit soort beelden gebruikt om kaarten te maken of een kaartproject te ontwerpen voor ruimtelijke ordening. Ze worden ook gebruikt voor bewaking en nood- en rampenbestrijding.

Andere soorten instellingen – zowel privé als publiek – zoals universiteiten of onderzoeksfaciliteiten gebruiken deze technologie ook voor milieustudies en zelfs archeologische projecten.

Zoals je kunt zien, is het een essentieel hulpmiddel op veel gebieden, en het is snel ontwikkeld omdat het nodig is voor veel toepassingen buiten de kunsten.

Hoe maak je luchtfotografie?

Bron: Pok Rie

Als je denkt dat alleen mensen met privévliegtuigen luchtfoto’s kunnen maken – goed nieuws, er zijn veel manieren om het te doen, en sommige zijn zeer toegankelijk.

  • Gebruik een cameradrone Een van de meest toegankelijke manieren om de wereld vanuit een luchtfoto vast te leggen, is het gebruik van drones. Het is duidelijk dat de bediening op afstand is – wat enige aanpassing kan vereisen als u gewend bent om DSLR’s of iets dergelijks te verwerken. Aan de positieve kant kun je stilstaan om je afbeeldingen samen te stellen, wat een groot voordeel is. Aan de andere kant moet je luchtfoto’s maken van dichtbij, omdat drones niet zo hoog vliegen als een vliegtuig of andere soorten vliegtuigen. Drones hebben become betaalbaarder in de afgelopen jaren en zijn zelfs gemaakt voor kinderen.
  • Een actiecamera gebruiken – dit is een andere manier om foto’s te maken tijdens het vliegen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Als je van extreme sporten houdt en je houdt van parachutespringen, skydiven, enz., Dan kun je het net zo goed gebruiken om het verbazingwekkende landschap vast te leggen dat je vanaf daar kunt zien.
  • Foto van een vliegend voertuig – Het maken van foto’s vanuit een vliegtuig is de meest traditionele manier om dit soort foto’s te maken. Nadar wordt gecrediteerd als de eerste fotograaf die de lucht in ging met de reikwijdte van het maken van foto’s, en hij gebruikte een heteluchtballon. Vandaag de dag is dit nog steeds een populaire techniek, maar je kunt het ook doen vanuit een vliegtuig, een helikopter, een luchtschip, een blimp, een raket, enz.

4 tips voor luchtfotografie

1. Kies de juiste versnelling

justin_minns_shotkit

DJI Mavic Pro en camera-uitrusting van Justin Minns

Als je je afvraagt welke camera het beste is voor luchtfotografie, moet je eerst beslissen hoe je de fotoshoot doet en wat het uiteindelijke gebruik van je foto’s zal zijn.

Dit komt omdat je niet dezelfde behoeften hebt als je vanuit een helikopter buiten de deur schiet als wat je nodig hebt als je met een parachute uit een vliegtuig springt.

Het is ook anders als je een advertentiecampagne moet afdrukken of als je op Instagram wilt posten. Dus laten we het opsplitsen.

Als je gaat fotograferen vanuit een vliegtuig zoals een vliegtuig of een helikopter, kun je een DSLR of een spiegelloze camera gebruiken. In dit geval zijn enkele van de belangrijke factoren voor luchtfoto’s resolutie, stabilisatie in de camera en soorten lenzen – zie hieronder.

Voor dronefotografie moet je natuurlijk rekening houden met de cameraspecificaties, maar ook met enkele andere functies, zoals het bereik, de levensduur van de batterij en het gebruiksgemak – als je nieuw bent in het gebruik van drones.

Tot slot, als je van plan bent om foto’s te maken tijdens het sporten, heb je een actiecamera nodig. Hier wilt u ook de levensduur van de batterij, montageaccessoires, gewicht, duurzaamheid, enz. Controleren.

Als u van plan bent om video te maken, moet u natuurlijk rekening houden met de videoresolutie en die voor de foto’s. Controleer ook of de beeldstabilisatie- en autofocusfuncties beschikbaar zijn tijdens video-opnamen.

Kijk ten slotte of je foto’s kunt maken tijdens het maken van een video of dat je van de ene modus naar de andere moet overschakelen.

Als u een DSLR of een spiegelloze dslr gebruikt, is de volgende vraag die u moet stellen: wat is de beste lens voor luchtfotografie?

Paul Seibert – ervaren luchtfotograaf in de bovenstaande video – raadt aan een 24 – 70 mm zoomlens mee te nemen.

Dit komt omdat de brandpuntsafstand van 24 mm je een voldoende brede hoek geeft om een goed landschap vast te leggen, bijvoorbeeld het hele eiland Manhattan. Door vervolgens de zoom naar 70 mm te draaien, kunt u goede foto’s maken van de gebouwen en oriëntatiepunten naarmate u dichter bij hen komt.

Wel verduidelijkt hij dat je het beste twee camera’s meeneemt. Plaats op de ene body een groothoekzoomlens, zoals een 16 – 35mm en een telezoom op de andere body – zoals een 70 – 200mm.

Welke lens u ook besluit te gebruiken, het moet degene zijn waar u zich aan houdt, omdat het niet wordt aanbevolen dat u de lens tijdens de vlucht vervangt. Zelfs in een gesloten vliegtuig wanneer het veilig zou zijn om van lens te wisselen, is het niet ideaal omdat je constant in beweging bent. Je zweeft niet op één plek – dus alles wat je mist tijdens het vervangen van de lens is voorgoed verdwenen.

Een ander belangrijk apparaat is de riem – niet alleen voor actiecamera’s, maar ook op gewone camera’s als je met een deurloze helikopter of een open vliegtuig vliegt. U moet ervoor zorgen dat uw uitrusting veilig is bevestigd.

2. Voorschriften

Bron: Sergio Souza

Fotografie wordt steeds meer gereguleerd naarmate de tijd verstrijkt – van auteursrechtwetten tot privacywetten. Wanneer je vliegen aan de vergelijking toevoegt, moet je je van nog een paar dingen bewust zijn.

Je kunt om veiligheidsredenen niet over veel gebieden vliegen – of je kunt vliegen, maar je kunt geen foto’s maken. Dit varieert natuurlijk of u van plan bent om met een vliegtuig of een drone te vliegen, dus u moet goed geïnformeerd zijn om te voorkomen dat u in de problemen komt.

Het is duidelijk dat het vliegen met een vliegtuig een speciale licentie vereist en de meeste mensen die fotograferen vanuit vliegtuigen of helikopters hebben een vergunning of huren een piloot in met een licentie. Hetzelfde geldt voor luchtsporten – je zult niet snel van een parachute over een drukke stad springen.

Het wordt echter ingewikkelder als je het over drones hebt, omdat iedereen ze kan kopen, waardoor de indruk wordt gewekt dat je ze vrij kunt gebruiken.

Dit is echter zeker niet het geval – de regels veranderen in verschillende delen van de wereld, en je hebt misschien licenties en machtigingen nodig op basis van waar je bent en het type drone dat je wilt vliegen.

3. Plan op basis van het weer en het tijdstip van de dag

Credit: Onzichtbare macht

Een van de meest voorkomende vragen die mensen hebben, is: wat is het juiste moment voor luchtfotografie?

Hoewel zonsopgang en zonsondergang prachtig zijn en een van de meest populaire tijden, zijn ze niet altijd gemakkelijk voor je eerste vlucht. De lichtomstandigheden veranderen snel en weinig licht kan lastig zijn om met de meeste camera’s om te gaan.

Bij weinig licht is het natuurlijk makkelijker als je een snelle lens, goede beeldstabilisatie en een sensor hebt die hogere ISO-waarden aankan zonder veel ruis te introduceren.

Dus als je geen ervaren fotograaf bent of geen krachtige apparatuur hebt met de specificaties die ik eerder noemde, is het het beste om een gemakkelijkere tijd te kiezen.

Uiteraard hangt het af van je onderwerp en het type beeld dat je wilt krijgen – als je dramatische beelden wilt, moet je geen zonnige, wolkenloze dag kiezen.

Een uitstekende manier om het juiste moment te kiezen, is door uw locatie te onderzoeken. Kijk omhoog op Instagram en andere geotagged platforms wanneer fotografen hetzelfde gebied vliegen dat je wilt vastleggen.

Andere websites en apps zoals PhotoPills, GoogleMaps, Hover, AirMap, AccuWeather, Photographers Ephemeris etc., kunnen u helpen bij het plannen van de beste routes en omstandigheden.

Praat ook met de piloten – niemand zal de route, het licht verandert en de weersomstandigheden beter kennen dan zij.

4. Foto’s maken vanuit een vliegtuig

Bron: Sterry Larson

Hoe zit het als je geen luchtfotosessie plant en je vliegt toevallig op zakenreis of op vakantie?

Nou, het is ook mogelijk om een goede foto te maken vanaf je stoel bij het raam met je camera of je telefoon – vooral overdag.

Dus hoe maak je foto’s in een vliegtuig?

Maak eerst het raam zoveel mogelijk schoon van vingerafdrukken of iets dergelijks. Dan is het meest uitdagende deel het omgaan met reflecties – om het probleem te verminderen, moet je de lens dicht bij het raam krijgen.

Moet je de cameralens tegen het raam aanraken wanneer je een foto maakt vanuit een vliegtuig?

Nee, kom zo dichtbij als je kunt zonder het raam daadwerkelijk aan te raken – op deze manier word je niet beïnvloed door de trillingen van het vliegtuig. Wat u kunt doen, is een rubberen kap aan uw lens bevestigen – er is geen probleem met deze die het raam raakt, en op deze manier elimineert u reflecties.

Vermijd ook het gebruik van reisstatieven, want ook dit zal je camera laten trillen – het zal ook je bewegingen nog meer beperken vanwege de kleine beschikbare ruimte. Gebruik gewoon een snelle sluitertijd om camerabewegingen te voorkomen – om de ISO tot een minimum te beperken, probeer de belichting aan te passen met behulp van het diafragma.

Als je deze dingen eenmaal weet, is het alleen een kwestie van timing en compositie. Zoek een mooi onderwerp en kies het beste moment om het vast te leggen.

Last but not least, zorg ervoor dat u geen last bent voor andere passagiers en volg alle instructies en voorschriften van de stewardessen – veiligheid staat altijd voorop.

Laatste woorden

Ik hoop dat dit artikel een aantal van je twijfels heeft weggenomen en je de motivatie heeft gegeven om erop uit te gaan en de wereld van bovenaf te verkennen.

Als je vragen hebt over aan de slag gaan, of als je wat advies en suggesties kunt geven over de uitrusting die je gebruikt, de locaties die je verkiest en andere tips , deel ze dan in de comments sectie.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer