Hoe kan ik mijn camera stabiliseren zonder stabilisator?

Camerastabilisatoren bieden de stabiliteit en soepelheid die u nodig hebt voor film en video – zelfs de zelfgemaakte soort. Maak je echter geen zorgen als je geen echte stabilisator hebt.

Soms is camerastabilisatie net zo eenvoudig als het plaatsen van uw camera op een hard oppervlak of het gebruik van de riemen van uw camera. Blijf lezen om enkele diy-camerastabilisatietrucs te leren die u thuis of onderweg kunt gebruiken.

Bekijk ook de bovenstaande video van de deskundige filmmaker Nigel Barros, die uitlegt hoe je je camera kunt stabiliseren met een stabilisator.

Hoe maak je een zelfgemaakte camerastabilisator?

camerariemen op vloer

Op de juiste manier gebruikt, kunt u zelfs een camerariem als stabilisator gebruiken.

Een verscheidenheid aan dingen in uw huis kan worden gebruikt om een zelfgemaakte camerastabilisator te maken. Of u nu componenten van de camera zelf gebruikt, zoals de riemen, of gewoon vertrouwt op een nabijgelegen oppervlak, camerastabiliteit is haalbaar.

Bijna elk hard binnenoppervlak kan naadloos maanlicht zijn als camerastabilisator. We raden stevige oppervlakken aan, zoals een bureau, salontafel, aanrecht of zelfs de zitting van een harde stoel.

Experts raden aan om een tafel tussen uw camera en het harde oppervlak te plaatsen voor aanpassingen die net zo eenvoudig zijn als het voorzichtig trekken van de handdoek in de gewenste richting.

Maar hoe zit het met die momenten waarop je buiten of in je achtertuin fotografeert en geen binnenoppervlak in de buurt hebt? Probeer deze tips:

  • Een rots of kei met een platte bovenkant maakt het gemakkelijk om prachtige foto’s dichtbij en veraf te maken. Je kunt ook proberen je camera bovenop een grote betonnen trede te stabiliseren, wat vooral handig is voor snelle buitenopnames voor bezienswaardigheden, kerken en meer.
  • Uw camerariem – Draag je camera gewoon met de ingebouwde riem strak tegen de achterkant van je nek getrokken terwijl je je camera voor je houdt. Hierdoor kan je nek samen met je handen een stabilisator worden terwijl je vrij kunt bewegen.

Naast het gebruik van je nek met de camerariem, kun je er ook handvatten van maken zoals fotograaf en videograaf Dean Tucker hieronder doet:

Hoewel we enkele eenvoudige opties voor het maken van een zelfgemaakte camerastabilisator hebben behandeld, zijn er zoveel meer methoden om te verkennen.

Het is ook vermeldenswaard dat uw camera mogelijk ingebouwde stabilisatie heeft, of dat u een actiecamera gebruikt zonder dat u een cardanische ophanging nodig hebt.