Hoe uw monitor te kalibreren (op Windows & Mac OS X)

FacebookPinterestDelen

Weet u wat monitorkalibratie is? Heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet of het iets is wat je nodig hebt?

Stel dat u een foto afdrukt en merkt dat deze er anders uitziet dan op uw monitor. Of u hebt meerdere beeldschermen voor het bewerken van foto’s en ziet dat uw afbeeldingen verschillende kleuren op elke monitor hebben. In dat geval moet u een beeldschermkalibratie uitvoeren.

Als fotograaf weet je alles over kleurtemperatuur, en controleer je of je flitser evenveel graden kelvin heeft als de omgevingsverlichting e.d.

Als u echter niet voor het kleurbeheer van uw monitor zorgt, is al dat harde werk voor niets! U krijgt geen nauwkeurige kleurtemperatuur op de uiteindelijke afbeelding.

Maak je niet druk. Er zijn veel manieren om de kleuren, helderheid en het contrast van de monitor te kalibreren, en ik zal je er in dit artikel over vertellen.

Sommige methoden zijn gratis maar minder nauwkeurig, zoals de ingebouwde kalibratietools op uw computer.

Anderen vereisen speciale software en hardware, maar ze geven u een diepgaande analyse en kalibreren uw monitor tot in de perfectie.

Hoe dan ook, laten we eens kijken wat uw keuzes hier in 2023 zijn.

Inhoudsopgave

Hoe kalibreer ik mijn monitor voor kleurnauwkeurigheid?

U kunt een willekeurig aantal methoden voor monitorkalibratie kiezen. Voor hen allemaal is het nog steeds belangrijk dat je een paar eenvoudige stappen volgt ter voorbereiding.

Wacht minstens een half uur nadat u uw monitor hebt ingeschakeld. Op deze manier zal het opwarmen en zijn normale helderheid bereiken.

Ga ook naar de monitorinstellingen en zorg ervoor dat de resolutie van de monitor is ingesteld op de standaard / native resolutie.

Nu kunt u het ingebouwde hulpprogramma in uw besturingssysteem gebruiken om gamma te kalibreren – dat de helderheid en kleur van de monitor regelt.

Als u iets nauwkeuriger wilt, kunt u een van de webgebaseerde oplossingen gebruiken om uw monitor gratis te kalibreren. Ze bieden een reeks referentiebeelden voor beeldschermkleurkalibratie en om contrast- en helderheidsinstellingen aan te passen.

Tot nu toe vertrouw je op je oordeel. Als u iets wilt dat objectiever is, kunt u een kleurprofiel downloaden. Je hebt waarschijnlijk gehoord van enkele van de meest voorkomende profielen zoals sRGB of Adobe RGB.

Het gebruik van kleurprofielen is gebaseerd op cijfers en niet op eenvoudige oogbollen die kunnen veranderen op basis van omgevingslicht, vermoeide ogen en andere factoren. Er zijn ook aangepaste profielen gemaakt door professionals voor specifieke monitoren.

Tot slot, als u op zoek bent naar de perfecte instelling, hebt u een hardwarekalibrator nodig. Deze apparaten meten de kleur van het beeldscherm en het omgevingslicht.

Ze bieden een technische fiche met allerlei kleurgegevens van de huidige kalibratie en de vorige.

Uw monitor kalibreren met Windows-hulpprogramma’s

De oudere Windows-versies hadden de kleurkalibratie in het menu Beeldscherm van het Configuratiescherm. Om het echter op Windows 10 te bereiken, moet je wat meer opgraven.

De eenvoudigste manier om de kalibratietool op Windows te vinden, is door de Windows-zoekbalk te gebruiken. Typ gewoon Kleurkalibratie en klik erop zodra het in de resultaten verschijnt. Hiermee wordt het hulpprogramma Voor kleurkalibratie van beeldschermen geopend.

Hier moet u de instructies op het scherm volgen. De eerste stap is het aanpassen van het gamma. Vervolgens ga je verder met helderheid en contrast en ten slotte de kleurbalans.

De tool toont u een voorbeeld van hoe het eruit zou moeten zien en u moet de instellingen aanpassen totdat u ermee overeenkomt. Voor het gamma en de kleurbalans kunt u de schuifregelaars gebruiken.

Het helderheids- en contrastvenster heeft echter geen schuifregelaar – u moet de knoppen aan de zijkant of de achterkant van de monitor vinden.

Zodra u klaar bent met alle stappen, kunt u de nieuwe kalibratie vergelijken met de vorige kalibratie. Dat is het. Klik op Voltooien om de nieuwe instellingen toe te passen.

Uw monitor kalibreren met Mac OS X-hulpprogramma’s

Als u een Mac bezit, hebt u de Display Calibrator Assistant nodig. Om er toegang toe te krijgen, moet u het Apple-menu openen door op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van uw scherm te klikken.

Kies vervolgens Systeemvoorkeuren – dit opent een pop-upvenster. Zoek in de systeemvoorkeuren naar de weergave optie en klik erop.

Klik vervolgens op het tabblad Kleur. Nu ziet u het weergaveprofiel aan de linkerkant en drie opties aan de rechterkant – klik op degene met de naam Kalibreren om het proces te starten. Hiermee verschijnt er een nieuw venster.

Een andere optie is om ‘schermkleur kalibreren’ in Spotlight in te voeren. Dan kun je het openen via de resultaten van de zoekopdracht. Net als bij Windows moet u de instructies volgen die u door het kalibratieproces leiden.

De eerste stap is alleen voor externe monitoren – het is de Set-Up. De weergaveaanpassing vraagt u om de contrastregeling in te stellen op het maximum. Pas vervolgens de helderheid aan met behulp van een referentieafbeelding.

Vervolgens gaat u naar de white point-instelling – dit is de eerste stap voor een native Apple-scherm. Het adviseert u om het oorspronkelijke witte punt te behouden of een standaard witpunt te gebruiken, zoals D50 of D65.

Als u het oorspronkelijke witte punt wilt behouden, controleert u of deze optie is ingeschakeld en klikt u op Doorgaan. Als u het gaat aanpassen, schakelt u de native witpuntoptie uit en verplaatst u de schuifregelaar – klik vervolgens op Doorgaan om door te gaan naar de volgende stap.

Daarna gaat u naar de beheerdersopties. Het zal u vragen of u andere gebruikers wilt toestaan deze kalibratie te gebruiken – dit heeft geen goed of fout antwoord. Het is aan jou.

De volgende stap is om uw profiel een naam te geven – dit is alleen maar zodat u het kunt herkennen.

Ten slotte toont het u een samenvatting van de instellingen. Als u tevreden bent, klikt u op Gereed om de kalibratie te voltooien of op Teruggaan als u iets wilt wijzigen.

Uw monitor kalibreren met een colorimeterkalibratietool

Als u de ingebouwde hulpprogramma’s van uw computer niet wilt gebruiken, hebt u twee keuzes. U kunt een van de vele online tools gebruiken, of u kunt een van de kalibratieapparaten op de markt kopen die variëren van $ 80 tot $ 500.

Een van de meest populaire webgebaseerde kalibratoren is de Lagom LCD Monitor Test Pages. Hier vindt u een reeks testafbeeldingen die u kunt gebruiken voor monitorkalibratie.

Met elke testafbeelding kunt u een andere instelling verfijnen. De auteur raadt u aan de afbeeldingen te gebruiken in de volgorde waarin ze worden gepresenteerd. Hiermee kunt u contrast, gamma-instellingen, scherpte, enz. Aanpassen.

Idealiter helpt het u om de beste beeldkwaliteit te krijgen. Als u overweegt een nieuwe monitor te kopen, kunt u de testpagina’s downloaden naar een USB-stick en ze proberen op het apparaat dat u wilt kopen.

U kunt ook standaardkleurprofielen of aangepaste profielen downloaden die zijn gemaakt door professionele coloristen.

Als u nu besluit een colorimeterkalibratietool te kopen, moet u de bijbehorende kalibratiesoftware downloaden.

Vul alle informatie over uw scherm in – elke software zal een beetje anders zijn, afhankelijk van het merk dat u hebt gekregen, maar u hoeft alleen de instructies te volgen.

Vervolgens moet u het apparaat aansluiten, dat een spectrofotometer en een omgevingslichtsensor heeft.  De colorimeter leest de omgevingsverlichting en geeft u een rapport met een aanbeveling voor voldoende helderheid op uw scherm.

Als je te veel direct licht of iets dergelijks hebt, laat het je dit weten, zodat je het kunt aanpassen voordat je verder gaat.

Nadat u de helderheid op de monitor hebt ingesteld, knippert de software verschillende kleurovergangen en een neutraal grijs scherm. Het apparaat verzamelt informatie van deze kleuren op het scherm om het scherm later te kalibreren.

Zodra het klaar is, krijgt u een volledig rapport over de voor- en na-instellingen. Afhankelijk van het product dat u gebruikt, kunt u dit waarschijnlijk opslaan als een aangepast profiel.

In de onderstaande veelgestelde vragen vindt u enkele aanbevelingen voor de beste kalibrator, maar bedenk dat de twee belangrijkste merken Datacolor en X-Rite zijn.

Veelgestelde vragen over kleurkalibratie van monitor

Wat zijn de beste callibrator tools voor monitoren?

  • Datacolor SpyderX Pro
  • X-Rite i1 Studio
  • Wacom Kleurbeheer
  • Datacolor SpyderX Elite
  • X-Rite i1 Beeldscherm Pro
  • Datakleur SpyderCube SC200

Hoe weet ik of mijn monitor kleurgekalibreerd is?

Om te bepalen of uw monitor is gekalibreerd of dat u enkele kleuraanpassingen moet maken, kunt u een van de gratis kalibratietests online gebruiken. Enkele van de meest populaire zijn eizo.be/monitor-test of lagom.nl testpagina’s. Anders kunt u een colorimeterkalibratietool gebruiken, maar ze kunnen een beetje prijzig zijn.

Moet ik de kleur van mijn monitor kalibreren?

Het ligt eraan wat je doet. Het is niet nodig om uw monitor te kalibreren voor gaming of streaming , omdat de meeste apparaten al goed genoeg instellingen uit de doos hebben. Als u echter foto’s retoucheert die u wilt afdrukken of anderewijselijk content maken die kleurgevoelig is – dan ja, dat zou je moeten doen.

Laatste woorden

Kortom, als u uw monitor gebruikt voor gamen, streamen of gewoon bladeren door elke vorm van inhoud, hoeft u uw scherm niet te kalibreren. U kunt de instellingen hooguit naar wens aanpassen, ongeacht hoe nauwkeurig ze zijn.

Als u echter inhoud maakt – of dat nu foto’s of video’s zijn – moet u uw monitor kalibreren. Zelfs kleine aanpassingen die nauwelijks zichtbaar zijn op uw scherm, kunnen erg merkbaar zijn wanneer u afdrukt.

Als u een kleurkalibratietool voor beeldschermen bezit of gewoon onderzoek doet voordat u er een koopt, laat dan hieronder uw vragen en opmerkingen achter, zodat we een discussie kunnen starten.

Al het beste met uw monitorkalibratie!

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer