Hoe werkt een camerastabilisator?

Camerastabilisatoren zijn kritieke onderdelen van filmapparatuur waarmee u uw camera kunt bevestigen aan rigs die uw camera stabiel houden. Blijf lezen om te leren hoe ze werken en waarom ze een essentieel onderdeel zijn van elk filmproject.

De beste camerastabilisatoren hebben een paal, grip en lichte gewichten die tegenwicht bieden aan je bewegingen om je te helpen vloeiende, uitgebalanceerde opnamen te maken.

Het gewicht van de stabilisator gaat elk gewicht of elke beweging van de camera tegen die ervoor kan zorgen dat deze trilt of wiebelt.

Wat is het verschil tussen een gimbal en een stabilisator?

cartoon-videograaf-met-camera-gimbal

Een camerastabilisator is in feite een kinderzitje dat de positie van uw camera beschermt en stevig op zijn plaats houdt tijdens hobbelige ritten tijdens het filmen.

U kunt uw camera soms stabiliseren zonder een stabilisator, maar afhankelijk van de grootte en het gewicht van uw rig en de toepassing ervan, moet u er mogelijk op vertrouwen voor het maken van films.

Een gimbal is een apparaat dat op een motor werkt om kracht uit te oefenen en externe bewegingen teniet te doen. Gimbals zijn ideaal voor actiecamera’s zonder ingebouwde stabilisatiefuncties, zodat u kunt genieten van buitenavonturen zonder u zorgen te maken over hobbels.

Een tweeassige cardanische ophanging helpt bij het corrigeren van een camera die heen en weer beweegt of van links naar rechts. Het is niet ideaal voor camera’s met gier-as beweging, wat een klus is voor een drie-assige gimbal.

Een drieassige gimbal kan deze trillingen van de as afhouden voor duidelijker beeldmateriaal. Hoewel hij met zijn extra scharnier meer weegt dan een standaard tweeassige cardanische ophanging, heeft hij ook een extra motor voor meer stabiliteit.

En hoewel de extra stabiliteit geweldig is, verbruikt de extra motor meer batterij, dus de looptijd van een drieassige gimbal kan korter zijn dan die van een tweeassige gimbal.

Gelukkig zijn zowel camerastabilisatoren als gimbals vrij eenvoudig te monteren en te gebruiken. Beide kunnen duur zijn, maar gimbals zijn meestal duurder dan gimbals omdat ze gemotoriseerd zijn.

Gimbals zijn geavanceerde filmapparatuur in vergelijking met mechanische stabilisatoren, maar beide dienen een belangrijk doel. Gimbals zijn perfect voor het vastleggen van actiebeelden buitenshuis, terwijl stabilisatoren perfect zijn voor gebruik in de filmstudio.

Als je een beginnende filmmaker bent of professionele fotografie nastreeft, moedigen we stabilisatoren en gimbals aan wanneer timing en budget het toelaten. Bekijk dit artikel van het Nashville Film Institute voor meer informatie.