Hoeveel foto’s kan 16 GB bevatten? (Geheugenkaart Capaciteit)

Het berekenen van het aantal foto’s dat 16 GB kan bevatten, hangt af van verschillende factoren, die we in deze handleiding zullen uitleggen.

We hebben al besproken hoeveel foto’s 8BG kan bevatten, dus 16GB geheugenkaarten zijn de volgende stap omhoog in termen van capaciteit.

Laten we eerst eens kijken naar enkele specifieke voorbeelden van het gebruik van de 16 GB geheugenkaart.

Hoeveel foto’s kan een geheugenkaart van 16 GB bevatten?

16GB-kaart in een camera (DSLR, spiegelloos, enz.)

Begin met het leren van de bestandsgrootte van de afbeeldingen die door uw camera worden geproduceerd. Laten we zeggen dat de RAW-bestanden ongeveer 35,6 MB zijn en de JPG’s 5,6 MB. Dit betekent dat een 16GB geheugenkaart 449 RAW bestanden of 2857 JPG bestanden bevat.

Dit voorbeeld vertegenwoordigt de RAW-bestanden en L/Normal JPEG’s van een Canon EOS 90D. Je leert later in het artikel hoe je het voor je camera kunt berekenen.

16GB-kaart in een mobiele telefoon

De foto’s zijn gemaakt met een iPhone, variërend van 1,8MB tot 2,2MB. Dus als u een kaart van 16 GB op deze telefoon gebruikt, kunt u tussen de 8.888 en 7272 foto’s bewaren.

Om erachter te komen hoe u het aantal foto’s kunt berekenen dat u met uw telefoon kunt maken, moet u de resolutie kennen en de berekeningen toepassen zoals uitgelegd in het laatste gedeelte van dit artikel.

16GB-kaart in een GoPro

Een GoPro maakt foto’s die tussen de 3,4 MB en 5,2 MB in beslag nemen. Dit betekent dat je tussen de 4705 en 3076 foto’s op een 16GB geheugenkaart kunt bewaren.

Dit kan veranderen afhankelijk van de versie van GoPro die u gebruikt.

Hoe te berekenen hoeveel foto’s 16GB kan bevatten

Aangezien één GB (gigabyte) duizend MB (megabyte) is, hoeft u alleen maar te berekenen hoeveel foto’s een 16 GB kan bevatten, 16000 MB delen door de MB van het beeld dat uw camera produceert.

Met andere woorden, als uw camera foto’s maakt die 30 MB zijn, deelt u eenvoudig 16000/30. Dit betekent dat een 16GB kaart 533 foto’s van je camera kan bevatten.

Kanttekening – als u meerdere foto’s van elk 30 MB maakt, hebt u de snelste kaart nodig om de afbeeldingen snel te verwerken. Dit geldt ook als je 4k-video maakt – zie ons artikel over SanDisk Ultra vs Extreme.

Hoe te controleren hoeveel foto’s 16 GB op een camera kan houden

Als u niet weet hoe groot uw afbeeldingen zijn, kunt u altijd uw camera gebruiken om te bepalen hoeveel foto’s een kaart van 16 GB kan bevatten.

Plaats een lege (nieuwe of geformatteerde) geheugenkaart van 16 GB in de camera. Kijk nu naar het LCD-scherm om te zien hoeveel foto’s er nog over zijn – dat is het totale aantal afbeeldingen dat u in een 16 GB-kaart kunt passen met behulp van die instellingen op uw camera.

Als u de grootte of indeling van de afbeeldingen in het cameramenu wijzigt, ziet u dat het aantal resterende afbeeldingen anders is. Dat is hoeveel foto’s een 16GB-kaart zou bevatten met deze nieuwe instellingen.

Hoe het gebruik van de geheugenkaart met een computer te berekenen

Het gebruik van uw computer is een nauwkeurigere manier om het aantal foto’s te berekenen dat u op een geheugenkaart van 16 GB kunt bewaren.

Begin met het aansluiten van de kaart op de computer met behulp van een snelle geheugenkaartlezer of de kaartsleuf van de computer – als deze er een heeft. Kijk vervolgens naar de informatie op de kaart en kijk hoeveel ruimte er beschikbaar is. U zult merken dat de ruimte minder dan 16 GB is, zelfs als deze leeg is omdat de opmaak een deel van de ruimte in beslag neemt.

Koppel nu de kaart los en maak wat foto’s. Maak ze heel anders, sommige effen kleuren en andere met veel detail – op deze manier heb je een breed bereik om een gemiddelde te maken.

Sluit de kaart opnieuw aan op de computer en bekijk de bestandsgrootte van uw foto’s. Deel nu het eerste nummer dat u van de lege kaart hebt gekregen door de gemiddelde grootte van een afbeelding van uw camera.

Het resultaat is het aantal foto’s dat u op een kaart van 16 GB kunt bewaren. Als u geïnteresseerd bent in het investeren in een kaart met een grotere capaciteit, bekijk dan ons artikel over hoeveel foto’s een 128 GB-kaart kan bevatten.