Hoeveel foto’s kan 256 GB bevatten? (Geheugenkaart met grote capaciteit)

Berekenen hoeveel foto’s 256 GB kan bevatten, hangt af van verschillende factoren, die we in deze handleiding zullen uitleggen.

Een 256 GB is een SD- of CF-kaart met grote capaciteit die populair is bij professionele fotografen, vanwege het aantal foto’s dat het kan opslaan en de relatief betaalbare prijs (in vergelijking met geheugenkaarten met een grotere capaciteit.)

Als u wilt weten hoeveel foto’s een 256 GB geheugenkaart kan bevatten, moeten we eerst kijken naar enkele specifieke voorbeelden van het gebruik van de 256 GB geheugenkaart.

Hoeveel foto’s kan een 256GB geheugenkaart bevatten?

256GB-kaart in een DSLR of spiegelloze camera

Laten we met de EOS R5 spiegelloze camera als voorbeeld berekenen hoeveel foto’s je op een 256GB geheugenkaart kunt bewaren. Een RAW-bestand is ongeveer een bestand van 45,4 MB, terwijl een groot JPEG-bestand 13,5 MB is.

Dit betekent dat door alleen raw te fotograferen, je 5638 foto’s kunt bevatten, maar als je grote JPG’s schiet, kun je 18962 vasthouden. Als je ervoor kiest om raw+JPG te schieten, dan zou je 4346 foto’s kunnen bevatten.

Lees hier meer over welke geheugenkaart u kunt kopen.

256GB-kaart in een mobiele telefoon

Gemiddeld produceert een 12MP cameratelefoon foto’s van 3MB als JPG’s of 19MB als ze in raw zijn opgenomen. U kunt 85333 JPG-foto’s of 13473 RAW-foto’s op een geheugenkaart van 256 GB bewaren.

256GB-kaart in een GoPro

Ervan uitgaande dat uw GoPro foto’s levert met een bestandsgrootte van 10 MB, kunt u 25600 foto’s op een geheugenkaart van 256 GB bewaren. Als u het nummer op uw camera wilt berekenen, volgt u een van de technieken die in de volgende secties worden uitgelegd.

Hoe te berekenen hoeveel foto’s 256GB kan bevatten

Het eerste dat u moet doen, is de opslagruimte en de bestandsgrootte in dezelfde eenheid hebben. Aangezien foto’s worden uitgedrukt in MB, laten we het aantal MB op 256 GB berekenen.

1GB=1000MB, dus 256GB=256oooMB.

Deel nu 256000 MB door het aantal MB van een van uw foto’s. Dit geeft u het totale aantal foto’s dat u op een geheugenkaart van 256 GB kunt bewaren.

Als de foto’s van uw camera bijvoorbeeld 20 MB zijn, dan is 256000/20 = 12800 foto’s.

Hoe te controleren hoeveel foto’s 256 GB op een camera kan houden

Bijna elke camera, van een eenvoudige compact tot een professionele DSLR, vertelt je hoeveel opnames je nog ergens op het LCD-paneel hebt staan.

Als u een lege geheugenkaart van 256 GB in uw camera steekt en dat aantal controleert, weet u hoeveel foto’s u kunt bewaren met de huidige instellingen. Als u de grootte, resolutie of bestandsindeling wijzigt, wordt het nummer van het scherm aangepast aan de nieuwe informatie en wordt u verteld hoeveel van die afbeeldingen het kan bevatten.

Hoe het gebruik van de geheugenkaart met een computer te berekenen

U kunt ook het aantal foto’s controleren dat uw 256 GB-kaart kan bevatten door deze op uw computer aan te sluiten. Controleer de beschikbare vrije ruimte op uw lege kaart – het is nooit de totale 256 GB. (Controleer hoe u een SD-kaart formatteert op een Mac.)

Controleer nu de bestandsgrootte van meerdere foto’s die met uw camera zijn gemaakt – elke afbeelding heeft een ander formaat, maar u kunt een gemiddelde maken.

Deel vervolgens de vrije ruimte op de kaart door de gemiddelde bestandsgrootte van uw foto’s en u weet hoeveel afbeeldingen u op een geheugenkaart van 256 GB kunt bewaren.

Als u ook kaarten met een kleinere capaciteit bezit, kunt u in onze andere artikelen zien hoeveel afbeeldingen een kaart van 16 GB of 128 GB kan bevatten.