Kun je het luipaard op deze foto zien?

FacebookPinterestDelen

Sommige dieren zijn echte biologische meesters van vermomming, en dit geldt net zo goed voor megafauna als voor insecten of kleine zeedieren. In het geval van luipaarden kan de camouflage-aanpassing echt opmerkelijk zijn met de juiste achtergrond.

Een foto die fotograaf Hemant Dabi in 2019 maakte, toont zijn eigen kameleon-neigingen tot perfectie.

Zoals Dabi onlangs uitlegde aan de website Lad Bible, was hij niet in staat om de grote kat te zien, zelfs niet als hij er recht voor stond.

De foto in kwestie dook onlangs weer op vanwege zijn opmerkingen op de site.

Nadat veel andere kijkers van de foto het ook moeilijk hadden om het luipaard te zien, zelfs nadat ze er in sommige gevallen enkele minuten naar hadden gestaard, stelde Dabi hen gerust door uit te leggen dat de kat zelfs in het echte leven bijna onzichtbaar was.

Dani gaf ook wat meer context door te zeggen: “Toen ik deze foto op dat moment nam, gaf hij een alarmoproep bij het zien van een ander luipaard,”

Volgens de fotograaf was hij op dat moment slechts enkele meters verwijderd van de kat en nam hij de foto pas toen hij het luipaard een alarmoproep hoorde geven, maar pas opmerkte waar de kat precies was toen hij met zijn staart zwaaide.

De foto ging oorspronkelijk viraal nadat ze werd gedeeld door milieuactivist Bella Lack op haar Twitter-feed met het bijschrift: “Iemand stuurde dit zojuist naar me en vroeg me om het luipaard te vinden. Ik was ervan overtuigd dat het een grap was… totdat ik het luipaard vond. Kun je het herkennen?”

Duizenden die de getwitterde foto zagen, krabden zich daarna achter de oren en sommigen konden de kat helemaal niet herkennen. Zoals een Twitteraar opmerkte: “Iemand alsjeblieft pm me het antwoord. Ik word gek als ik nog naar dit vuil staar.”

Zelfs als je het luipaard eenmaal ziet, is het nog steeds verre van duidelijk waar het zich in het beeld bevindt.

We hebben de originele foto hier zonder aanwijzingen achtergelaten, maar bekijk de link van Lad Bible voor een bewerkte afbeelding als je hem gewoon niet kunt zien.

Luipaarden, die leven in Afrika ten zuiden van de Sahara en delen van West- en Centraal-Azië, zijn een van de toppredatoren in hun verspreidingsgebied.

Deze enorme katten kunnen tot 90 kilogram (200 lbs) wegen en hebben een maximale lichaamslengte (inclusief staart) van ongeveer 8 voet (2,6 meter).

Hun duidelijke en mooie patroon van vlekachtige, semi-uniforme sporten op geelachtig beige vacht geeft hen uitstekende camouflagemogelijkheden in de droge landschappen die ze graag bewonen.

Dabi’s foto is niet het eerste voorbeeld van een fotograaf die de wereld verbaast met foto’s van luipaarden die zichzelf onzichtbaar maken in het volle zicht.

In 2021 deelde fotograaf Ismail Shariff beelden van sneeuwluipaarden die extreem moeilijk te herkennen zijn tussen rotsen in de Indiase Himalaya.

De sneeuwluipaard is een kleinere, bossiger neef van het klassieke luipaard en leeft in hooggelegen, dorre regio’s van Centraal- en Zuid-Azië. Het is net zo veel of zelfs meer een meester in vermomming dan zijn grote neef.

Wat Hemant Dabi betreft, zijn andere voorbeelden van zijn werk beschikbaar op zijn website en Instagram-pagina.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer