Maak kennis met Sony’s nieuwe ZV-1F Point-and-Shoot Camera voor vloggers

FacebookPinterestDelen

Sony’s nieuwste kijk op point-and-shoot camera’s heeft een soort nieuw leven gegeven aan dit soort compacte, vereenvoudigde opnameapparaten.

De ZV-1F is gebaseerd op de RX100 van het merk in zijn vormfactor en bepaalde ontwerpelementen, maar wordt geleverd met een nieuwe focus op video-opname, mogelijk om te concurreren met smartphonegebruik voor opname en opname.

Dat heeft het bedrijf ook gezegd in de publiciteit voor de nieuwe camera. Sony beweert dat de kleine camera een ideaal apparaat is voor gebruikers die hun video-opnamen vanaf smartphones willen “opvoeren” voor een betere videokwaliteit, vooral voor video’s die gericht zijn op de gebruikers zelf.

Met andere woorden, de ZV-1F is gericht op voornamelijk jongvolwassen gebruikers die al zelfgemaakte video’s van zichzelf plaatsen op sociale mediasites zoals TikTok, YouTube, Instagram en andere sites.

Deze jongere doelgroep van gebruikers omvat meestal de Gen Z-leeftijdsgroep, die vrij breed is en varieert over mensen tussen 12 en 27 jaar oud.

Hoe goed Sony’s nieuwe vlogcamera het doet met deze markt moet nog worden afgewacht, maar het zal een zware strijd voeren tegen de foto / video-karbonades van high-end smartphonemodellen zoals apple’s iPhone 14-edities.

Qua specs heeft de ZV-1F nogal wat te bieden. Deze camera is zeer compact en houdt zijn opname-ervaring zo kaal mogelijk voor een camera die voornamelijk gericht is op webcamminnende smartphonevloggers en livestreamers.

De technologie en functies van de ZV-1F zijn er inderdaad op gericht om precies deze dingen bijzonder gemakkelijk te maken, omdat de camera wordt geleverd met specificaties die zijn ontworpen om live streaming, vloggen en video’s van gebruikers die zichzelf laten zien te vereenvoudigen.

Om deze doelen te bereiken, levert de ZV-1F een ultrabrede 20mm f/2-lens die wordt ingevoerd in een Type-1 Exmor RS 20.1-megapixelsensor. Deze sensorcombo is ook vrij eenvoudig volgens Sony-cameranormen, omdat deze geen fancy fasedetectie-AF-functies heeft en in plaats daarvan alleen contrastdetectiefocus biedt.

Sony beweert ook dat het ontbreken van fasedetectie AF geen probleem zal zijn met de ZV-1F, omdat de groothoeklens het meer betaalbare contrastgebaseerde systeem goed genoeg maakt voor het gebruik waarop de camera is gericht.

Zelfs de scherminterface van de ZV-1F is ontworpen om min of meer een smartphone te spiegelen. Alle bedieningsmechanismen kunnen worden gebruikt op het touchscreen van de ZV-1F, ondanks dat er ook enkele fysieke bedieningsknoppen zijn. Gebruikers kunnen ook fotograferen met behulp van de touchscreen-bedieningselementen en veegbewegingen om de camera algemene FN-menu-instellingen te laten weergeven.

De ZV-1F heeft een vrij beperkt scala aan zoomopties, waaronder 1.0, 1.5, 2.0 en 4.0x. Dit zijn echter allemaal digitale zoomfuncties, aangezien deze camera een prime-lens met vaste brandpuntsafstand heeft.

De ZV-1F biedt ook “langzame en snelle” opname-opties voor interessante video-opname-effecten. Het langzame einde van deze functies laat gebruikers de video-opnamesnelheid met 5x verlagen, terwijl het “snelle” einde hen in staat stelt een video te versnellen tot 60x voor snelle time-lapse-opnames. In beide instellingen kan de anders 4K-compatibele camera alleen in 1080p HD opnemen.

Andere functies van de ZV-1F zijn een selectie van 10 verschillende software-embedded creatieve formaten voor opname. Deze kunnen worden gebruikt voor zowel foto’s als video’s die met de camera zijn gemaakt. De indelingen omvatten instellingen voor zwart-wit, levendige kleuren, hoge toetsen en andere soorten filters.

Andere videogerichte specificaties in de ZV-1F omvatten een zelfontspanner voor opname in de filmmodus, waarmee gebruikers een getimede vertraging kunnen creëren voordat de opname begint, een productvitrine-instelling en een “easy-bokeh” -schakelaar die onmiddellijke onscherpte met één knop creëert voor achtergrondelementen.

De product showcase-instelling is interessant omdat een gebruiker hiermee een productrecensie kan maken met automatisch gegenereerde vloeiende overgangen tussen opnamen van productfuncties en de gebruiker themzelven. Deze instelling regelt ook automatisch de focus door deze op de ogen van de beoordelaar te laten rusten terwijl ze praten, over te schakelen naar een product zoals het wordt gepresenteerd en vervolgens opnieuw te focussen op de ogen wanneer het product uit beeld wordt gehaald.

Andere opnamefuncties zijn de mogelijkheid om verticaal in portretmodus te fotograferen, terwijl het feit wordt opgeslagen dat dit is gedaan in de metadata van een video en een naar voren gerichte tellamp die aangeeft dat de opname aan de gang is.

Er is ook een Shot Mark-functie in de ZV-1F waarmee gebruikers korte segmenten van 15,30 of 1 minuut van hun video kunnen selecteren om ze op hun smartphones te delen via sony’s eigen camera-app. Deze kunnen vervolgens direct gedeeld worden op social media. De batterij van de camera kan tot 60 minuten opname leveren met een maximale resolutie.

Sony heeft deze kleine camera ook geladen met sterke audio-opnamefuncties. Deze omvatten een hoogwaardige directionele microfoon met voorwaartse unidirectionaliteit waarvan het bedrijf beweert dat deze scherpe spraakaudio kan opnemen, zelfs tijdens luidruchtige buitenopnamen.

Een verwijderbare voorruit is zelfs ingebouwd in de ZV-1F voor het uitschakelen van de geluiden van wind die over de microfoon gaat.

De ZV-1F-camera is zeer licht met slechts 256 gram (9 oz) met de batterij en geheugenkaart inbegrepen. Dit maakt de kleine camera net iets zwaarder dan een gemiddelde high-end smartphone. Desondanks wordt het ook geleverd met een variangle touchscreen dat naar buiten kan worden geklapt.

De fotospecificaties van de ZV-1F zijn niet het belangrijkste aandachtsgebied, maar de 20,1-megapixelsensor in dit PoS-apparaat biedt een ISO-bereik van 125 tot 12.800 en schiet met maximaal 16 fps.

Sony brengt zijn ZV-1F point-and-shoot krachtpatser vanaf 24 oktober uit voor het publiekÞ. Het is ook beschikbaar voor pre-order tegen een redelijk redelijke prijs van $ 498.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer