Meet Palette: een gratis, opmerkelijke, AI-aangedreven webtool voor fotokleuring

AI-fotoweergavetechnologie heeft misschien problemen met het gebruik ervan in de wereld van stockfotografie en fotokunstwedstrijden, maar AI ontbreekt zeker niet aan praktische toepassingen in door mensen gemaakte afbeeldingen.

Palette biedt een voorbeeld van precies dit dat veel fotografen en fotorestauratieprofessionals nuttig kunnen vinden. Met de webgebaseerde tool, die gratis te gebruiken is, kunt u elke zwart-witfoto uploaden en inkleuren met verschillende filters.

De maker van Palette noemt het in feite de “DALL-E of Color” vanwege zijn vertrouwen in de kwaliteit ervan. DALL-E is een bekend AI-beeldweergaveplatform waar onlangs veel over is gerapporteerd in het nieuws vanwege de kunstmatige foto’s die het kan genereren.

De maker van Palette is Emil Wallner, een Franse artist-in-residence die bij Google opereert en Palette eerder in september via Reddit deelde, zodat internetgebruikers er een draai aan konden geven.

Volgens Wallner maakt de technologie onder de motorkap van Palette gebruik van “onuitgebracht onderzoek” dat werkt op basis van tekst-naar-beeldtechnologie die vergelijkbaar is met die wordt gebruikt in beroemde AI-beeldweergaveprogramma’s. Deze omvatten DALL-E, Stable Diffusion en Midjourney.

Wallner heeft al erkenning gekregen met eerder werk dat hij deed over het inkleuren van de oude faculteitsschilderijen van de beroemde 20e-eeuwse schilder Gustav Klimt met AI-technologie.

De release van Palette op Reddit ging snel viraal en het oorspronkelijke bericht verzamelde meer dan een miljoen views, duizenden upvotes en honderden reacties. Meer dan 100.000 gebruikers probeerden het ook met hun eigen zwart-witfotomonsters. Dat kan ook als je wilt, hier op de Palette-website.

De kunstenaar / AI-ontwikkelaar deelde het met een eenvoudige beschrijving: “Ik heb een nieuwe en gratis AI-colorizertool gemaakt. Kleur zwart-witfoto’s in en met slimme filters en woorden.”

Hij deelde ook een greep uit zijn eigen inkleuringswerk dat lezers konden bekijken op zijn Twitter-feed.

Volgens Wallner: “Ik maak al vijf jaar AI-kleuringsmodellen, zowel als hobby als in een professionele hoedanigheid. Ik vind het om vele redenen fascinerend. Ik ben benieuwd hoe zwart-wit foto’s er in kleur uitzien. Je ziet vaak nieuwe details en de algemene stemming van het beeld verandert,”

Om eerlijk te zijn, lijkt de inkleuringstool inderdaad behoorlijke resultaten op te leveren. Een snelle blik door enkele van de voorbeelden die door zowel Wallner als andere Reddit-gebruikers zijn ingediend, toont meer dan een paar zwart-witfoto’s van alle soorten en leeftijden die redelijk goed zijn ingekleurd.

Hier is een voorbeeld uit palette’s eigen archief:

Afbeelding credit: Palet

Hier is ook een voorbeeld van een opname van de eigen zwart-witfotografie van deze schrijver, ingekleurd door Palette. Dichtbij, maar net iets minder:

Afbeelding credit: Shadowsx53

Het is vermeldenswaard dat historici zich tegen deze praktijk hebben verzet vanwege de vermeende schade aan de historische nauwkeurigheid, en ja, het is waar dat de AI-tool niet altijd zeker kan zijn van het nauwkeurig plaatsen van historisch correcte kleuren in afbeeldingen.

Wallner is het er echter niet mee eens dat het een probleem is en beweert dat zijn tool superieure resultaten biedt:

“De meeste AI-inkleuringen hebben gemiddeld de kleuring, wat resulteert in meestal bruine kleuren en paarse en rode tinten voor bijvoorbeeld kleding en auto’s. Met de vooruitgang van tekst-naar-beeld AI-technologie zag ik een kans om zowel levendigere en dynamischere kleuringen te maken, maar ook om mensen in staat te stellen de inkleuring te bewerken, “

Dat gezegd hebbende, legde Wallner ook uit dat hij begrijpt hoe professionele menselijke kleuring beter is en dat het onderzoek dat betrokken is bij het nauwkeurig maken ervan iets is dat AI-technologie nog niet kan repliceren:

“Hoewel je gefundeerde schattingen kunt maken op basis van statistieken, is veel van kleuring het doen van onderzoek en artistieke keuzes. Het onderzoek dat nodig is om historisch nauwkeurige inkleuringen te maken, vereist nog steeds context en handmatig onderzoek.”

Palette voegt ook niet alleen kleur toe aan afbeeldingen. Het heeft ook genoeg “intelligentie” om de kleur aan te passen aan veranderende lichtomstandigheden. Dit resultaat is iets waar zelfs de maker van de AI het niet voor heeft getraind en niet wist dat de AI het zou bereiken.

Iedereen kan Palette uitproberen en het is compatibel met de meeste browsers. Wallner merkt ook op dat de meeste ingekleurde afbeeldingen kort nadat ze voor behandeling zijn ingediend, van de servers van de site worden verwijderd. Hij stelt verder dat gebruikers het auteursrecht behouden voor hun eigen ingekleurde resultaten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiƫle tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer