Nikon brengt zijn eigen nieuwe super-prijzige supertelelens uit

Weken na Caon’s release van een nieuwe, waanzinnig grote, waanzinnig dure supertelelens, heeft Nikon nu iets soortgelijks aangekondigd. Het bedrijf heeft zijn 600mm f/4 TC VR S IS Super-Tele voor Z-mount camera’s onthuld.

Een fotograaf, Steve Perry, kreeg zelfs een vroege hands-on kans om dit monster van een lens te gebruiken en behandelde de details van zijn fotografische avontuur op zijn website. Hij maakte ook een video van zijn tijd met dit beest van een optiek.

Zoals Perry uitlegt, omdat hij een pre-productie-editie van de nieuwe lens kreeg om te testen, legde Nikon grenzen op aan wat hij kon testen en verzocht hij om geen foto’s in volledige resolutie of RAW-afbeeldingen openbaar te maken.

Ondanks deze beperkingen kon de fotograaf de 600mm f/4 TC VR S IS Super-Tele lens een behoorlijke draai geven met zijn Nikon Z9 camera en deed hij een paar ontdekkingen over de prestaties.

Een van de eerste indrukken die wordt gegeven, is van een zeer snelle autofocussnelheid, ondanks de enorme omvang en het gewicht van de optiek van dit monster.

Zoals Perry zegt: “Mijn seat-of-the-pants schatting is dat het gemakkelijk een van de snelste lange lenzen is die ik ooit heb gebruikt. Zelfs bij het starten vanaf minimale scherpstelafstand ritste het snel genoeg naar oneindig om mijn kaak te laten vallen, “

Hij merkte ook op dat de lens uitzonderlijk nauwkeurig was voor het vastleggen van kleine onderwerpen in beweging – in zijn geval vogels tijdens de vlucht tijdens verschillende lichtomstandigheden – en dat het AF-punt tijdens het fotograferen erg op het doel was.

“Normaal gesproken gebruik ik de focusbegrenzer nogal wat bij vogel-in-vluchtwerk om focusjachttijd te besparen wanneer de camera of ik het doel mis. Het kwam niet eens in me op om de begrenzer aan te raken tijdens onze tests. Focus is zo krachtig. Daarnaast vond ik de scherpstelling met dit objectief ontzettend nauwkeurig. Als het AF-punt op doel is, zal het scherp zijn. Punt uit.”

Aan de andere kant was Perry niet in staat om de lens bij extreem weinig licht te gebruiken om zijn mogelijkheden te testen onder bijzonder moeilijke omstandigheden voor telelenzen.

Desondanks merkte hij op dat hij de sluitertijd kon instellen op 1/200 met de teleconverter aan en perfect scherpe foto’s kon maken, zelfs terwijl hij zijn camera en de lens bij de hand hield.

Nikon heeft 5,5 stops trillingsreductie geclaimd in de 600mm f/4 TC VR S IS, en de bovenstaande testomstandigheden ondersteunen beweringen van die specificatie omhoog.

Het belangrijkste is dat de scherpte van de beelden die Perry met de 600mm-lens heeft gemaakt, fantastisch is. Volgens de fotograaf concurreert de lens uitzonderlijk goed met andere, production-edition lenzen die Perry eerder had gebruikt, ondanks dat het een pre-productie-editie was.

Hij legde verder uit dat de foto’s die hij had gemaakt overeenkwamen met of mogelijk zelfs het detailniveau overschreden dat hij in de loop der jaren op honderdduizenden foto’s met veel exotische prime-lenzen heeft vastgelegd.

Hier zijn twee van Perry’s eigen veldtestfoto’s van zijn blog:

Afbeelding credit: Steve Perry

Zijn video-onderzoek van de Nikon 600mm f/4 TC VR S IS is zeker het bekijken waard en je moet ook zijn geschreven review van deze gigantische lens op zijn site lezen.

Perry merkt op dat hij de nieuwe Nikon-supertele beschouwt als een “must-have” lens voor serieuze professionele natuurfotografen die Nikon-camera’s gebruiken. Het grote voorbehoud hiervoor zou zijn dat ze het eerst zouden moeten betalen.

De Nikon 600mm f/4 TC VR S IS supertelelens kost 15.500 dollar.

Deze nieuwe 600 mm lens weegt 7,18 lbs, of 3,26 kilogram en is 17,3 inch (437 mm) lang terwijl hij 6,5 inch (165 mm) breed is op zijn breedst.

Volgens Nikon wordt het geleverd met de absoluut nieuwste optische technologie en antireflectie coatings voor een uitstekende beeldkwaliteit. Het heeft ook een ingebouwde 1.4x teleconverter voor extra bereik. Deze enorme Nikon lens heeft een brandpuntsafstand van 840mm en een maximaal diafragma van f/5.6.

De Nikon 600mm f/4 TC VR S IS supertelelens is overigens nu beschikbaar voor preorder.

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiƫle tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer