Nikon Z fc Review | Betaalbare Retro Z Mount Spiegelloze Camera

FacebookPinterestDelen

Ik geef toe dat het al geruime tijd geleden is dat ik een APS-C Camera body heb gebruikt.

In feite zou het nu ruim over de tien jaar zijn sinds ik mijn allereerste instap DSLR de Nikon D90 kocht, een camera waarmee ik uiteindelijk het hele Nikon-systeem zou leren.

Sinds ik ben overgestapt op een full frame DSLR mijn Nikon D750 en vervolgens op mijn huidige rig de Nikon D850, is er nooit enige noodzaak voor mij geweest om terug te kijken, tot nu toe.

Retrospect heeft er nog nooit zo vooruitstrevend uitgezien met de toevoeging van de nieuw uitgebrachte Nikon Z fc aan hun spiegelloze line-up uit de Z-serie, waardoor ik terugging naar een tijd waarin ik voor het eerst echt verliefd werd op het ambacht van het vastleggen van beelden.

Nikon Z FC

Nikon Z FC

Moderne functies verpakt in een elegante film-camera geïnspireerde body, de Nikon Z fc is gemakkelijk te gebruiken en betaalbaar, perfect voor content makers van alle normen.

Controleer de huidige prijs

Met zijn retro goede looks, 20.9MP APS-C DX sensor en 4k video mogelijkheden de Nikon Z fc is een de droommachine van content creator.

Meer dan alleen een cool uitziende camera is de Nikon Z fc gegarandeerd je nieuwe on-the-go, go-to.

Met een lange lijst van native functies naast een benijdenswaardige analoge stijl, heeft mijn tijd met de Nikon Zfc mijn vermoedens bevestigd dat deze zeer draagbare en verrassend krachtige camera een moderne klassieker zal worden.

Laat me je vertellen waarom …

Inhoudsopgave

Nikon Z fc Technische Gegevens

Pros

 • Iconische Retro Stijl
 • Analoge ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie draaiknoppen
 • Lichtgewicht en zeer draagbaar
 • Volledig scharnierend LCD-touchscreen aan de achterzijde
 • Geschikt voor 4K-video
 • USB-C-aansluiting voor onderweg opladen
Tegens

 • Geen ingebouwde flitser
Controleer de huidige prijs
 • 20.9MP CMOS APS-C formaat DX-sensor
 • EXPEED 6 verwerkingsmotor
 • 12-bits of 14-bits RAW-opname
 • ISO bereik 100-51.200 (uitbreidbaar met 2 stops)
 • Meterbereik -4 tot +17 EV
 • Burst-opnamen tot 11 fps met volledige AF (9 fps met 14-bits Raw)
 • Oversampled UHD 4K-video tot 30p, met de volledige breedte van de sensor
 • Volledig scharnierend 1.04M-dot touchscreen aan de achterzijde
 • 2.36M-dot OLED-zoeker
 • Handmatige ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie draaiknoppen
 • WiFi (2,4 GHz)/Bluetooth
 • 209 AF punten
 • Hybride AF met -4,5 – +19 EV bereik
 • EN-EL25 batterij
 • SD-kaarten (plus UHS-I-compatibele SDHC, SDXC)

Bouw &uiterlijk

Nikon-z-FC-scherm

De esthetische schoonheid van de Nikon Zfc met zijn iconische retrostijl valt niet te ontkennen.

Als een duidelijk eerbetoon aan de Nikon FM/FE2 filmcamera, biedt de Nikon Z fc een kunstlederen schaal (verkrijgbaar in zes kleuren en uitwisselbaar, na inwisseling na aankoop via Nikon) naast analoge wijzerplaten en afwerkingen van metaallegering.

Hoewel ik me normaal gesproken nooit aangetrokken zou voelen tot een witte camerabody (omwille van de praktische bruikbaarheid), was ik verrast dat ik meteen verliefd was geworden op de eenvoud en elegantie van de Nikon Z fc toen deze arriveerde.

Ik was ook best blij om te ontdekken dat het heel gemakkelijk schoon te vegen was na gebruik met een vochtige doek.

Hoewel het niet zo robuust aanvoelt als de originele Nikon-filmcamera’s van weleer, wint de Z fc bonuspunten voor zijn lichtgewicht handling op iets minder dan 450gm, waardoor hij zeer draagbaar en gemakkelijk te gebruiken is met weinig inspanning, een duidelijk pluspunt voor de DSLR-gebruiker die moe is van het zwaargewicht tillen.

De handmatige draaiknoppen van metaallegering voor het aanpassen van ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie aan de bovenkant van de camera voelen bevredigend analoog aan met die nogal onnavolgbare retro “klik” -draai naar hen.

Hier is een snelle side-by-side van de Nikon Z fc zittend naast mijn originele Nikon FE2 filmcamera ter vergelijking

Z fc naast FE2 Nikon filmcamera

Afgezien van esthetiek, misschien wel een van de meest opwindende kenmerken van de Nikon Z fc is het volledig scharnierende LCD-touchscreen aan de achterkant, wat een absolute droom is om te gebruiken.

Het LCD-scherm kan used on-the-go voor het bekijken van afbeeldingen of weggestopt en ingeklapt om naar de achterkant van de camera te kijken, waardoor zichzelf wordt beschermd wanneer deze niet in gebruik is.

Ik zou kunnen doden voor een van deze op mijn D850 voor opnamen met variabele hoeken en passen in krappe ruimtes, laat staan de mogelijkheid om daadwerkelijk een fatsoenlijke selfie te maken.

Het variangle LCD-scherm alleen al is een fenomenaal verkoopargument voor zowel contentmakers als vloggers die het LCD-scherm in combinatie met Nikon’s fulltime “Eye Autofocus” -modus ongelooflijk gebruiksvriendelijk zullen vinden.

De Nikon Z fc kwam bij mij met de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 in de doos. De lens zelf is gehuisvest in dezelfde afwerking van metaallegering als de behuizing, maar strekt zich naar buiten uit wanneer deze wordt gedraaid zoals hieronder afgebeeld.

Hoewel ik de veelzijdigheid van het brandpuntsbereik van de 16-50mm leuk vond, zou ik waarschijnlijk kiezen voor de speciale editie NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) alleen voor de f/2.8 die die extra stop van licht biedt, vooral omdat ik veel fotografie bij weinig licht doe.

De algehele kwaliteit van de lens was die verwacht van een kitlens – het voelde vrij licht en enigszins plastic-y en ik zou graag zien dat er iets robuusters op de body wordt geplaatst om het gewicht iets gelijkmatiger te verdelen.

Ergonomie & Handling

Zoals eerder vermeld, is de lichtgewicht bediening van de Nikon Z fc een enorm gunstige kwaliteit voor iemand die over het algemeen een DSLR-gebruiker is. Iedereen die de overstap naar spiegelloos heeft gemaakt, zal beamen dat dit een van de belangrijke redenen is voor de omschakeling.

Met een gewicht van ongeveer 445gm (inclusief batterij) is de Nikon Z fc een echt draagbare camera die comfortabel licht aanvoelt zonder dun aan te voelen.

Ik vond de bediening van de Nikon Z fc body wat uitdagend voor een DSLR gebruiker die gewend is aan een zware body met een extra grip. Soms bang dat ik het zou laten vallen, vond ik de kunstleerafwerking een beetje glad en het gebrek aan grip een beetje een probleem.

Het is echter niet verwonderlijk dat toen ik eenmaal gewend was aan de Nikon Zfc, het duidelijk werd dat de toegankelijkheid en draagbaarheid veel groter zouden zijn dan deze uitdagingen en die welke ook zouden kunnen komen met het nemen van een DSLR voor een aantal “snelle snaps”.

Focus prestaties

Er zijn een aantal verschillende scherpstelmodi om mee te werken op het ingebouwde 209-punts autofocussysteem van de Nikon Z fc, waaronder single point, pinpoint, dynamic-area, wide-area en auto-area.

Het leren kennen van het Z-systeem scherpstellen was een beetje een uitdaging zonder de gebruikelijke toegang tot een joystick op het achterpaneel om scherpstelpunten gemakkelijk te kunnen schakelen.

In plaats daarvan worden scherpstelpunten ingesteld met behulp van het LCD-touchscreen, wat moeilijk kan zijn bij het fotograferen met de camera in de screen-off-modus, zoals bij een liveshow waar ik de camera aan het testen was.

Over het algemeen waren de AF-modi echter zeer betrouwbaar en responsief en de extra functies van “Eye Autofocus” en het volgen van onderwerpen zorgen voor een vrij nauwkeurige hit elke keer.

Prestaties bij weinig licht

Over het algemeen is de overgrote meerderheid van het fotografische werk dat ik doe in de ruimte voor livemuziek en podiumkunsten, dus ik ben altijd op zoek naar betere manieren om te dienen als het gaat om het vastleggen van beelden bij weinig licht die discreet zijn, daarom ben ik enorm geïnteresseerd in het mogelijk maken van de overstap naar spiegelloos.

Het is dus met een kanttekening dat ik de Nikon Z fc meenam naar een recent live-optreden: professioneel gezien is dit niet iets wat ik normaal gesproken zou doen.

Recht voor zijn raap moet gezegd worden dat de Nikon Z fc geen pro-camera body is. Hoewel het een stellaire MP-telling van 20,9 biedt, kan een DX-sensor in APS-C-formaat eenvoudigweg niet worden vergeleken met een FX-fullframesensor die 45,7 MP vastlegt, zoals degene die ik normaal zou gebruiken om een optreden als dit te fotograferen.

Evenmin zou de kit NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 zijn mannetje kunnen staan in termen van mogelijkheden bij weinig licht … althans dat dacht ik.

Nikon Z fc Low Light Voorbeeld 2

Nikon Z fc + Nikkor 16mm-50mm f/3.5-6.3 | 1/400 f/6.0 ISO6400

Om te zeggen dat ik de Nikon Z fc een uitdaging heb gegeven bij het fotograferen van dit optreden zou een understatement zijn. Tussen de gemengde en constante stroboscooplichtomstandigheden en de zeer slecht verlichte locatie, had ik niet echt verwacht dat ik weg zou lopen met een enkel bruikbaar frame.

Hoewel ik de burst-framesnelheid niet zo hoog vond als ik normaal gewend zou zijn, was de responsiviteit van de sluiter op de Z fc er op kritieke momenten en ik ben erg blij om te melden dat ik aangenaam verrast was over het algehele resultaat, zelfs als het niet de “pro-kwaliteit” -beelden zijn die ik gewend ben te maken op shows.

Zelfs bij ISO6400 (RAW fotograferen) was ik blij met de hoeveelheid geproduceerde ruis, en samen met de ingebouwde High ISO NR en een beetje duwen en trekken in de montage, kon ik wegkomen met een aantal leuke images, op een perfect aanvaardbare kwaliteit voor sociaal en webgebruik.

Nikon Z fc Low Light Voorbeeld 3

Nikon Z fc + Nikkor 16mm-50mm f/3.5-6.3 | 1/100 f/5.6 ISO6400

Iets wat ook vermeld moet worden is de discretie dat de Nikon Z fc een enorm nuttig hulpmiddel is op een drukke show als deze.

Met de onlangs geopende locatie vol met enthousiaste fotografen in de rij met omslachtige telelenzen en vechtend voor een positie, kon ik als gokker van de show genieten en tegelijkertijd een aantal beelden van behoorlijk goede kwaliteit maken vanaf de achterkant van de locatie in alle comfort.

Beeldkwaliteit & Prestaties

Nikon Z fc Voorbeeld

Nikon Z fc + Nikkor 16mm-50mm f/3.5-6.3 | 1/125 f/14 ISO1600

Nikon Z fc voorbeeld

Nikon Z fc + Nikkor 16mm-50mm f/3.5-6.3 | 1/125 f/18 ISO400

Nikon Z fc Voorbeeld

Nikon Z fc + Nikkor 16mm-50mm f/3.5-6.3 | 1/125 f/14 ISO1600

Ik vond de beeldkwaliteit van de Nikon Z fc over het algemeen vrij goed. Ik fotografeer sowieso alles meestal in RAW, dus ik zag qua dynamisch bereik niet echt significante verschillen met wat ik normaal zou zien.

Een ding dat me wel opviel was een lichte kleurverschuiving met de AWB-instellingen van die van mijn D850 en in een aantal afbeeldingen merkte ik wel wat moire op, beide waarschijnlijk toegeschreven aan het ontbreken van een anti-aliasingfilter.

Ik heb eigenlijk niets vastgelegd op de Nikon Z fc als Jpeg, omdat ik altijd op zoek ben naar de breedtegraad om mee te post-produceren, maar ik was blij met het resultaat van mijn bewerkte foto’s eenmaal uitgevoerd naar Jpeg.

Over het algemeen vond ik de Nikon Z fc een echt responsieve en betrouwbare camera die ook erg leuk is om te gebruiken, vooral wanneer een grotere camera niet geschikt of praktisch is.

Met bijna alle verwachte Nikon-menu-items, plus enkele nieuwe toevoegingen zoals de “Eye Autofocus” en uitgebreide creatieve beeldbesturingsopties, zit er echt veel verpakt in dit compacte aanbod van de Nikon Z-serie spiegelloze camera’s.

Andere handige functies

De Nikon Z fc is echt gemaakt voor gebruik onderweg, niet alleen met een van de meest compacte en draagbare netvoeding en loodvrije batterijopladers die ik tot nu toe van Nikon heb gezien, maar ook met de toevoeging van een USB-C-aansluiting aan de zijkant die kan worden gebruikt om zowel de camera van stroom te voorzien als de batterij tegelijkertijd op te laden.

Met Nikon’s SnapBridge voor razendsnelle beeldoverdracht, vastleggen op afstand en camerafirmware-updates beschikbaar via smartphone binnen handbereik, zijn het de kleine en doordachte overwegingen zoals deze die de Nikon Z fc tot een zeer krachtige, draagbare en compacte camera maken.

Waar voor je geld

Geprijsd op ongeveer US $ 1.000 voor alleen body en ongeveer $ 90 meer voor de 16mm-50mm f / 3.5-6.3 kitlensbundel, is de Nikon Z fc een aanzienlijke prijs-kwaliteitverhouding als het gaat om wat deze unieke Nikon-camera de gebruiker kan bieden.

Niet alleen beperkt tot het produceren van fotografische foto’s van hoge kwaliteit, maar met oversampled UHD 4K-video en een reeks ingebouwde creatieve beeldbedieningen, biedt de Nikon Z fc moeiteloos en voor een echt toegankelijke instapprijs een betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand resultaat.

… en zijn elegante retro-geïnspireerde uiterlijk is echt de kers op de taart. Afgezien van de Nikon Df en verschillende Olympus OMD-EM cameramodellen, is er echt geen andere camera zoals deze die de oude wereld 35mm nostalgie combineert met zoveel fancy new-school technologie.

Als je op zoek bent naar een echt unieke, verfrissend betaalbare camera met compacte verwisselbare lens die boordevol moderne functies zit, zoek dan niet verder dan de Z fc.

Controleer de huidige prijs

Nikon Z fc Review | Conclusie

Wat ik echt leuk vind aan de Nikon Z fc is het inherente vermogen om elke keer een echt kwaliteitsfoto te maken … zonder de noodzaak van omslachtige uitrusting.

Het is een ongelooflijk krachtige, draagbare compactcamera die professionele gebruikers een geweldige aanvulling op hun kit zullen vinden voor on-the-go content en BTS-opname, voor zowel video als foto’s.

Ik heb het persoonlijk erg leuk gevonden om het te hebben voor het documenteren van familie- en vriendenmomenten waarvoor ik normaal gesproken naar mijn telefoon zou grijpen en waar ik me later teleurgesteld over voel.

Voor de dagelijkse gebruiker zullen ze de Nikon Z fc niet alleen ongelooflijk intuïtief en gebruiksvriendelijk vinden, maar zijn opvallende goede uiterlijk zal de aandacht trekken en vragen oproepen, waar hij ook wordt meegenomen.

De Nikon Z fc is echt de droommachine voor content creators en vloggers met elke gewenste kwaliteit verpakt in een strak en compact ontwerp tegen een betaalbare prijs.

Nikon Z FC

Nikon Z FC

Moderne functies verpakt in een elegant op een filmcamera geïnspireerd lichaamy, de Nikon Z fc is gemakkelijk te gebruiken en betaalbaar geprijsd, perfect voor content makers van alle normen.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen