Profoto A1 Flash Beoordeling

Dit is een gastbeoordeling van de Profoto A1 studiolamp door trouwfotograaf Jesse La Plante.

Toen de Profoto A1 afgelopen najaar op de markt kwam, ging dit gepaard met de overtreffende trap. “’s werelds kleinste studiolamp.

Hoewel ik niet zeker weet of dit de meest nauwkeurige descriptor is, kan ik je dit vertellen: de Profoto A1 is een verdomd mooie speedlight.

Profoto A1 Review | Kwaliteit van het licht

Controleer de huidige prijs

De Profoto A1 onderscheidt zich met een ronde kop die zorgt voor een soepelere fall-off dan we gewend zijn te zien bij traditionele speedlights.

Als je ooit een testfoto hebt gemaakt tegen een blinde muur met een kale flitser, weet je waar ik het over heb. De vorm van het licht is rechthoekig en bevat meestal enkele onflatteuze artefacten binnen de gradatie.

Hoewel de Profoto A1 dit probleem niet volledig oplost, is de afgeronde vorm van het licht een zeer mooie touch … en wanneer u de koepeldiffuser bevestigt, wordt dit nog meer.

Dit zette me aan het denken. Hoe zit het met roosters? Kan ik een raster gebruiken om een vergelijkbaar effect te bereiken met mijn veel goedkopere Godox-speedlights?

Lichtvorm/falloff vergelijking tussen Profoto A1 en Godox V860ii

Zoals u kunt zien, door een MagMod-raster toe te voegen plus diffuser gel aan mijn Godox speedlight, ik was in staat om een enigszins vergelijkbaar resultaat te bereiken.

Het licht van de Profoto A1 is nog steeds een beetje schoner en de fall-off genuanceerder, maar voor degenen die meer waar voor hun geld nodig hebben, zou ik de Godox / Magmod-combo aanbevelen.

Houd er echter rekening mee dat wanneer je mods stapelt, je macht verliezen. De Profoto A1 is al iets krachtiger dan een standaard speedlight (in mijn ogen althans) en het grijnzen van je flitser zal de lichtbron nog verder verminderen.

[Ed: Check out Jesse’s Godox AD200 review if you’re after a light with more power.]

Dus hoe zit het met het gebruik van MagMod met de Profoto A1? Ik krijg te horen dat de MagGrip op de A1-kop past, maar ik durfde hem niet aan te knijpen. Dit lampje werd naar mij gestuurd voor een proefrit in bruikleen, dus ik wilde niet het risico lopen de zoomknop te beschadigen.

Als het van mij was om te houden, zou ik het waarschijnlijk hebben geprobeerd, maar voor de doeleinden van deze recensie was ik beperkt tot de Profoto-merkmodifiers.

Dit vervolgt mooi in het volgende gedeelte…

Profoto A1 Review | Accessoires

De magnetische dome diffuser bevestigen aan de Profoto A1

Ik ben blij te kunnen melden dat de Profoto A1 modifiers van goede kwaliteit zijn en verrassend gemakkelijk te gebruiken. Profoto is op de magneettrein gesprongen (en wat een mooie trein is het) en bouwt een magnetische ring in de kop van de A1 voor naadloze bevestiging van mods.

De kit wordt geleverd met een dome diffuser, een “brede” lens en een bounce card. Ik merkte dat ik de koepeldiffuser bijna 90% van de tijd gebruikte. Zoals blijkt uit de vergelijkingsfoto van eerder, verzacht de diffuser echt de randen van het licht, waardoor een mooie fall-off ontstaat.

Mijn enige probleem is dat de flitser geen gels bevat. Bij het fotograferen van recepties gebruik ik CTO (kleurtemperatuur oranje) gels om de kleur van de flitser te matchen met het warmere omgevingslicht dat vaak wordt aangetroffen in trouwlocaties.

Omdat ik geen gels had voor dit licht, moest ik extra uren in de post doorbrengen om de kleur te corrigeren. Dit is niet zozeer een klop op het licht als wel een beetje een vriendelijk advies dat, als je dit licht koopt, je ook voor de Profoto Gel Kit moet uitgeven.

Profoto A1 Review | Bouwkwaliteit

Dit is waar de Profoto A1 echt uitblinkt. Licht van gewicht en toch stevig. Eenvoudig maar verfijnd. Het hoofd draait als een heet mes door boter.

De draaiknoppen zijn solide en vertonen precies de juiste gevoeligheid voor de aanraking. Dit licht voelt goed om in je hand te houden en het ziet er geweldig uit op je camera. A ++

Profoto A1 Review | Interface

Het startscherm van de Profoto A1

De Profoto A1 heeft de eenvoudigste en meest intuïtieve gebruikersinterface van elk fotografielicht waar ik ooit mijn handen op heb geplaatst. Het hoofdscherm is basisch slechts één getal: je flitskracht.

Ik moet er hier op wijzen dat de machtsschaal een beetje Onorthodoxe. In plaats van fracties te gebruiken om het vermogen te meten, gebruikt de Profoto A1 een “relatieve f-stopschaal” die varieert van 2,0 – 10,0 in 1/10Þ stappen stoppen.

Volgens de handleiding, wanneer u het vermogen met één volledige stop verhoogt (d.w.z. 9,0 tot 10,0), bent u effectief Verdubbeling de kracht.

De submenu’s zijn een genot om te gebruiken. Ze zijn helder, schoon, duidelijk gelabeld en een fluitje van een cent om doorheen te bladeren en snel instellingen te wijzigen.

Zoveel minder gedoe dan mijn Godox speedlights en mijn oude Nikon speedlights, waarmee ik altijd moeite had om te vinden wat ik zocht.

Profoto A1 Review | Batterij

De lithium-ionbatterij loskoppelen van de Profoto A1

De Profoto A1 is uitgerust met een ingebouwd lithium-ion batterijpakket, dat ook dienst doet als voorkant van het licht zelf. Dit betekent extreem gemakkelijke toegang bij het vervangen/opladen van batterijen.

De levensduur van de batterij is zeker bovengemiddeld. Eén batterijpakket ging me mee gedurende een hele acht uur durende trouwreportage.

Ook van belang is de batterijmeter op het hoofdscherm van het licht. In plaats van vier symmetrische balken te gebruiken (wat 100%, 75%, enz. aangeeft), is de batterijmeter van de Profoto A1 veel specifieker en neemt deze af in kleine stappen die een veel beter gevoel geven voor hoeveel sap je nog hebt en een bepaald moment in de tijd.

Profoto A1 Review | Draadloze functie

Nikon D750 + Nikkor 24-70mm f/2.8G + Profoto A1 | 1/200e, f/10, ISO 640

Ik activeerde de Profoto A1 met de “Air Remote TTL-N” die net zo betrouwbaar was als het Godox-systeem dat ik gewend ben te gebruiken.

[Ed: The Profoto Air Remote is available for Nikon, Canon, Sony, Olympus and Fujifilm here.]

Ik vond de Air Remote echter niet zo Waterdicht zoals anderen hebben opgemerkt. Tijdens de bruiloft heb ik af en toe een misfire meegemaakt, maar niets schandaligs.

Dat gezegd hebbende, is het altijd een beetje moeilijk om te zeggen of een zwart frame te wijten is aan een radiocommunicatieprobleem of gewoon een gevolg is van langzamere recyclesnelheden bij het fotograferen met een hoog vermogen. Wat de reden ook is, ik zou niet zeggen dat de Profoto A1 in dit opzicht beter of slechter is dan andere speedlights die ik heb gebruikt.

Ik merkte wel een vreemde kleine eigenaardigheid op met behulp van de Air Remote. Na een periode van rust (laten we zeggen twee minuten of meer) zou de volgende flits na de pauze veel te helder zijn.

Toen ik bijvoorbeeld een toespraak aan het opnemen was die een beetje lang duurde, stopte ik een minuut of twee met het maken van foto’s. Toen ik na de onderbreking de volgende foto maakte, was het frame helemaal uitgeblazen. Volgende schoten waren normaal. Dit gebeurde meerdere keren gedurende de dag. Mogelijk gebruikersfout. Wie weet?

Ook bij het aanpassen van de stroom via de Air Remote komt het stroomgetal op de afstandsbediening niet overeen met dat van de speedlight… Laat me uitleggen:

Stel dat uw A1 is ingesteld op 5.0 power. Deze informatie wordt niet overgebracht op de afstandsbediening. De afstandsbediening gaat altijd terug naar 0,0 slechts een seconde of twee na elke vermogensaanpassing. Dus als je het vermogen +1,0 stops op de afstandsbediening verhoogt, is de Profoto A1 nu ingesteld op 6.0.

De afstandsbediening keert vervolgens terug naar 0,0. Als je nu +1,0 stops omhoog gaat, stijgt de A1 naar 7,0. Enzovoort, enzovoort.

Ik vond dit in het begin licht irritant, maar het werd normaal voor mij in de loop van de shoot. Ik denk dat het eigenlijk gewoon een kwestie is van wat je gewend bent.

Profoto A1 Review | AF-ondersteuning

Nikon D750 + Nikkor 24-70mm f/2.8G + Profoto A1 | 1/100e, f/2.8, ISO 640

De Profoto A1 zelf heeft een heerlijk AF-hulplicht. Net als Godox of Yongnuo straalt het een helder gekruist patroon uit dat een makkie is om op te focussen in opnamesituaties met weinig licht.

De Air Remote daarentegen heeft helemaal geen AF-hulplicht. Dit besef spoelde over me heen in de eerste twee minuten van het fotograferen van een bruiloftsreceptie toen mijn camera tijdens de introductie van het huwelijksfeest op zoek ging naar focus.

Het echte spelbreker is dat de Air Remote niet alleen een AF-hulplicht mist, maar ook Overschrijft de ingebouwde AF-assist van de camera.

Het kan zijn dat dit niet voor alle camerabody’s het geval is, maar de AF assist op zowel mijn Nikon D850 als D750 was volledig Onbruikbaar met de Air Remote aangesloten. En voor wie zich afvraagt: ja, ik gebruikte het centrale scherpstelpunt.

Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar ik fotografeer zelden met een lampje dat aan mijn camera is bevestigd. Ik gebruik minstens 90% van de tijd een radiotrigger en dat een trigger niet is uitgerust met een AF-hulplampje gaat mijn bevattingsvermogen te boven.

Misschien andere fotografen hebben technieken om dit probleem te omzeilen waar ik niet bekend mee ben, maar met zoveel opnamen bij weinig licht / nacht als ik, is dit kleine overzicht moeilijk te omzeilen.

Laat me je een voorbeeld laten zien van waar ik het hier over heb. Tegen het einde van de avond trokken we de bruid en bruidegom uit de receptie voor een nachtelijk portret in de vallende sneeuw. Ik wilde het beeld tegenlichten om de sneeuw te laten knallen, maar het was bijna pikdonker buiten en zonder af-hulplicht had ik geen manier om me op het paar te concentreren.

Om een lang verhaal kort te maken, ik werd gedwongen om over te schakelen naar mijn Godox-systeem voor deze opname.

Nikon D750 + Nikkor 24-70mm f/2.8G + Godox AD200 | 1/160e, f/2.8, ISO 200

Het is mogelijk dat er iets is dat ik hier over het hoofd zie. Als iemand alternatieve methoden heeft om te focussen in weinig tot geen omgevingslicht, hoor ik graag uw inzicht in de opmerkingen …

En als het iets is waar ik nog nooit eerder aan heb gedacht, koop ik een biertje (of twee) voor je de volgende keer dat je in Colorado bent.

Ik moet er hier op wijzen dat je het AF-hulplicht op de Profoto A1 altijd op “altijd aan” kunt zetten, maar ik vond dit een beetje vervelend voor gasten tijdens de receptie.

Het geeft ook je positie weg wanneer je stiekem probeert te zijn, waardoor het moeilijker wordt om candids vast te leggen. En het is duidelijk dat het volledig nutteloos is bij tegenlicht.

Profoto A1 Review | Hoge snelheid sync

Mijn gebruikelijke lakmoesproef voor het beoordelen van HSS is het fotograferen van portretten in de middagzon, maar de bruiloft die ik met dit licht heb gefotografeerd, was extreem donker en bewolkt.

Daardoor had ik niet de kans om het echt op de proef te stellen. Ik heb echter wel wat testopnames gemaakt in mijn studio en de HSS van de Profoto A1 werkte naadloos tot 1/8000Þ op mijn D850. [Check out Jesse’s Nikon D850 review.]

Allemaal goed spul hier.

Profoto A1 Review | TTL

Nikon D750 + Nikkor 24-70mm f/2.8G + Profoto A1 | 1/160e, f/2.8, ISO 320

Ik fotografeer bijna nooit in TTL omdat handmatig gewoon logischer voor me is. Dat gezegd hebbende, merkte ik dat ik wel experimenteerde met het instellen van een basisvermogensniveau via TTL en vervolgens overschakelde naar handmatig om kleine aanpassingen te maken.

Dit is een supereenvoudige en efficiënte techniek met de Profoto A1. Al met al geef ik nog steeds de voorkeur aan rechte handleiding, maar ik kon dit zeker van pas zien komen voor veel fotografen die er zijn.

Profoto A1 Review | Andere functies

Nikon D750 + Nikkor 24-70mm f/2.8G + Profoto A1 | 1/125e, f/2.8, ISO 500

Een van mijn favoriete functies van de Profoto A1 is de flitszoom. In plaats van kleine knoppen is er een handige draaiknop op de flitskop die de lichthoek aanpast. Dit gaat vergezeld van een illustratie op het hoofdscherm die laat zien hoe breed of smal de bundel momenteel is.

Ook het modelleerlicht schopt kont. Het is een mooi, helder, wit licht dat eigenlijk krachtig genoeg is om je onderwerpen te verlichten en je een realistisch voorbeeld te geven van hoe je afbeelding eruit zal zien. Je weet wel, wat een modelleerlamp is vermeend om te doen (ik kijk naar jou, Godox, Nikon, etc.)

Profoto A1 Review | Prijskaartje

Er is veel verontwaardiging geweest op de interwebs over de kosten van de Profoto A1 (“duizend dollar voor een speelight?!”)

Ik denk dat Two Mann Studios het het beste zei in hun review van de Profoto A1 toen ze de naam bedachten “de Mercedes van Speedlights.”

Je zou niet naar een Mercedes-Benz dealer gaan en klagen dat de prijs van de nieuwe S-Klasse hoger is dan de Chevy verderop in de straat. Dus waarom zou je pissen en zeuren over de kosten van een luxe speedlight?

Sommige mensen zijn bereid een premie te betalen voor leuke dingen. Anderen niet. Er is niets mis met beide denkrichtingen.

Controleer de huidige prijs

Profoto A1 Review | Conclusie

Nikon D750 + Nikkor 24-70mm f/2.8G + Profoto A1 | 1/100e, f/2.8, ISO 500

’s Werelds kleinste studiolamp? Jury is er nog niet uit.. maar een hele mooie speedlight inderdaad. Als u op zoek bent naar een draagbaar verlichtingssysteem en u hebt de bankroll om dit comfortabel te doen, hoeft u niet verder te zoeken dan Profoto.