Profoto B10 Beoordeling

Dit is een gastbeoordeling van de Profoto B10 door trouwfotograaf Jesse La Plante.

In mijn ogen is Profoto de spreekwoordelijke gouden standaard voor belichtingsapparatuur. Maar het enige dat ontbreekt in hun line-up is een compacte, draagbare lamp die ook een klap uitdeelt in de stroomafdeling.

Tot nu.

Profoto B10 Review | Kwaliteit van het licht

Profoto B10 Round Head Review door J. La Plante Foto

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Zoals alle lichten in de Profoto-lijn heeft de B10 een ronde flitskop, die een mooi, schoon licht uitzendt met gladde randen en geleidelijke uitval van licht naar donker.

Ik was niet in staat om een van de Profoto-modifiers in handen te krijgen tijdens het testen van dit licht, maar het voelde nooit als een belemmering. Zo mooi is de lichtkwaliteit op de B10.

Ik voelde me perfect op mijn gemak bij het fotograferen van blote flitsen op drie afzonderlijke shoots, iets wat ik nooit doe met mijn Godox-uitrusting.

Ik wil hier vermelden dat Profoto beweert dat de B10 vijf keer krachtiger is dan een speedlight. Dit geldt alleen als je de zwakste speedlights gebruikt ter vergelijking.

In vergelijking met nikon en Canon’s vlaggenschip speedlights, is de Profoto B10 dichter bij Drie keer krachtiger.

Maar ik splijt hier haren. Laten we verder gaan…

Profoto B10 Review | Bouwkwaliteit

Na de kwaliteit van het licht zou de bouwkwaliteit een goede tweede zijn op mijn lijst met professionals voor het kopen van de Profoto-lijn. Al hun lampen zijn gebouwd als tanks en de B10 is geen uitzondering.

Het voelt gewoon goed om in je handen te houden. Het is glad, het is stevig en het geeft de indruk dat als het per ongeluk langs de zijkant van een klifwand zou vallen, het waarschijnlijk zou blijven tikken. Niet dat ik zou aanraden om deze theorie te testen.

Oh, en het lijkt een beetje op een radarkanon.

Profoto B10 Review | Interface

Profoto B10 Interface Review door J. La Plante Photo

Twee woorden: eenvoudig en intuïtief. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen het lezen van handleidingen. Als er een nieuw stuk spullen voor mijn deur verschijnt, wil ik het meteen uitpakken en gebruiken. En dat is precies wat ik deed met de Profoto B10.

Aan de achterkant van het licht zijn er drie knoppen: één om het in te schakelen, één om het aan/ uit te stellen en één om het modelleerlicht aan te passen. Wanneer u erop drukt, brengt de middelste knop u ook naar het menu met aangepaste functies.

Het startscherm is bevredigend overzichtelijk. Het grote getal is uw vermogensniveau (variërend van 1,0 – 10,0 in 1/10Þ stopstappen). Dan heb je je groep/kanaal en batterijduur. Dat is het.

Eenvoudig. Piekfijn. Moeiteloos.

Profoto B10 Review | Batterij

Profoto B10 Batterij Review door J. La Plante Photo

In de tijd dat ik de B10 in mijn bezit had, hoefde ik de Profoto-batterij niet op te laden. eens. Ik kan niet met zekerheid zeggen hoeveel flitsen ik heb afgestoken of bij welke stroom, maar één lading heeft me erdoorheen geholpen:

  • een demo shoot in onze Iconoclasm Workshop,
  • een verlovingssessie
  • een nachtelijke huwelijksportretsessie.

Ik vind het ook erg leuk hoe de batterij naadloos in de zijkant van het licht is ingebouwd en gemakkelijk kan worden bevestigd / losgemaakt voor het verwisselen van de batterij.

Bovendien kunt u de batterij opladen zonder deze zelfs uit de Profoto B10 te verwijderen. Sluit gewoon het snoer van de oplader aan op de aansluiting aan de onderkant van het licht en voila! Je kunt nu fotograferen met de B10 terwijl het is opladen.

Ik zie dit niet van pas komen voor bruiloftswerk, maar ik denk dat veel studiofotografen dol zullen zijn op deze functie.

Ten slotte is er een knop aan de achterkant van de batterij die je laat zien hoeveel sap je nog over hebt. Op deze manier, als u meerdere Profoto-batterijen hebt, kunt u snel en eenvoudig de levensduur van elke batterij controleren zonder deze in de B10 te hoeven plaatsen en het licht in te schakelen. Ik wou dat mijn camerabatterijen dat deden!

Profoto B10 Review | Draadloze functie

Profoto B10 Wireless Review door J. La Plante Photo

Nikon D850 + Nikon 24-70mm f/2.8G | 1/250 bij f/10 ISO 64

Ik heb verhalen gehoord over fotografen die honderden of zelfs duizenden foto’s maken met deze lichten en nooit een enkele misfire hebben gehad.

Dat was voor mij helaas niet het geval, maar het was nog steeds behoorlijk consistent. Van elke 50 schoten had ik misschien een of twee misfires. Ik neem those nummers elke dag van de week.

Nu voor mijn twee grootste problemen met het Profoto-systeem, die beide meer te maken hebben met de Air Remote dan de B10 specifiek:

  1. De Air Remote vertelt je niet wat de stroominstelling is op de B10. De stroomuitlezing op de afstandsbediening is altijd ingesteld op een 0,0. Van daaruit kunt u het vermogen in stappen van tiende stop verhogen of verlagen, maar de afstandsbediening keert na aanpassingen altijd terug naar de neutrale positie. Als gevolg hiervan moet je naar je verlichtingsassistent schreeuwen (of naar het licht lopen) als je je stroominstelling wilt weten.
  2. Er is geen AF-hulplampje op de Air Remote. Ik maak veel foto’s in omstandigheden met weinig omgevingslicht en ik leun zwaar op AF-assistentie om me te helpen scherpstellen. Natuurlijk kunt u altijd de Profoto A1 gebruiken (die Doet heb een AF-hulplicht) om je Profoto B10 te activeren, maar persoonlijk hou ik er niet van om te fotograferen met een speedlight die aan mijn camera is bevestigd. Je kunt ook het modelleerlicht van de B10 gebruiken om te helpen bij autofocus, maar dat zal het verrassingselement verpesten bij het fotograferen van candids.

[Related: Profoto A1 review]

Profoto B10 Review | Hoge snelheid sync

Profoto B10 High Speed Sync Review door J. La Plante Photo

Nikon D750 + Nikon 70-200mm f/2.8G | 1/800 bij f/7.1 ISO 500

Nog een klacht, ook met betrekking tot de Air Remote. De afstandsbediening moet automatisch overschakelen naar HSS wanneer u uw sluitertijd voorbij de synchronisatiesnelheid van uw camera kiest … maar het werkt niet altijd (althans voor mij).

Ik zal u een voorbeeld geven van wat ik bedoel. We waren midden op de dag een verlovingssessie aan het opnemen. Met de felle omgevingslichtomstandigheden duwde ik mijn sluiter op 1/800Þ. De Profoto B10 is prompt gestopt met synchroniseren met mijn camera.

De oplossing, vond ik, was om de Air Remote rond te wiebelen in de flitsschoen totdat de verbinding gewoon perfect was, zodat de afstandsbediening de sluitertijd goed zou aflezen. In eerste instantie dacht ik dat het een probleem was met mijn flitsschoen, maar ik probeerde de Air Remote ook op mijn andere camerabody’s en ervoer hetzelfde probleem met elke camera.

Misschien mis ik iets. Misschien had ik een defecte afstandsbediening. In ieder geval, toen ik eenmaal de afstandsbediening had om mijn sluitertijd uit te lezen, werkte HSS feilloos met de Profoto B10.

Profoto B10 Review | TTL

Ik gebruik geen TTL, maar Profoto maakt het super eenvoudig om snel een baseline te vinden met TTL en vervolgens over te schakelen naar handmatig om tweaks te maken.

Ik zie dit van pas komen voor veel fotografen, vooral wanneer ze fotograferen met een tijdsdruk.

Profoto B10 Review | Video licht

Profoto B10 Video Light Review door J. La Plante Photo

Foto door Marc Bergreen | Sony Alpha 7 III + Sony FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/500 bij f/2.8 ISO 2500

De coolste nieuwe functie op de Profoto B10 moet de videolamp zijn. Al mijn andere flitsers hebben modelleringslampjes, maar geen enkele is krachtig genoeg om daadwerkelijk belicht je onderwerpen voor foto’s.

Niet alleen is het videolicht op de B10 voldoende helder, maar het heeft ook een kleurtemperatuuraanpassing waarmee u de kleur van het licht langs het kelvinspectrum kunt wijzigen. Dit maakt het super eenvoudig om de kleurtemperatuur van het omgevingslicht te matchen en / of te verschuiven zonder CTO / CTB-gels te hoeven gebruiken.

Dit zal natuurlijk het meest nuttig zijn voor videografen, maar ik vermoed dat het ook van pas zal komen voor veel fotografen die er zijn.

In de bovenstaande afbeelding heeft mijn vriend en collega, Marc Bergreen, bijvoorbeeld zijn witbalans verschoven naar het blauwe uiteinde van het spectrum, waardoor het besneeuwde bergtafereel een mooie, rijke blauwe kleur kreeg.

Ondertussen verlichtte ik het paar met het videolicht van de Profoto B10 helemaal naar oranje gedraaid om te corrigeren voor de witbalansverschuiving.

Profoto B10 Review | iPhone-app

Profoto iPhone app

De Profoto B10 is ook compatibel met de nieuwe iPhone-app van Profoto, waarmee je je B10 rechtstreeks vanaf je telefoon kunt aanpassen. Weet je nog hoe ik zei dat de Air Remote je niet de flitskracht op de B10 vertelt. Nou, je iPhone wel!

Persoonlijk zie ik mezelf de app niet gebruiken omdat 1) ik geen iPhone heb en 2) het een beetje moeilijk lijkt om je telefoon in je hand te houden tijdens het fotograferen van een bruiloft. Dat gezegd hebbende, kan ik zeker zien dat dit nuttig is voor enkele van de meer technische fotografen die er zijn.

Laatste opmerking hierover: je kunt de B10 ook synchroniseren met de digitale sluiter van je iPhone, waarmee je kunt experimenteren met OCF terwijl je foto’s maakt met je telefoon. Instagram-modellen verheugen zich!

Profoto B10 Review | Accessoires

Profoto B10 Accessoires Review door J. La Plante Photo

Ik echt, werkelijk zoals de standaardadapter die bij de B10 wordt geleverd. Het bevestigt stevig in de bodem van het licht en is ongelooflijk solide en veilig wanneer het aan een lichtstandaard is bevestigd. Het voelt ook heerlijk om in je hand te houden. Hoge ergonomische punten hierop.

De Profoto B10 wordt ook geleverd met een mooie, slanke draagtas die perfect past bij alles wat je nodig hebt om je licht mee te nemen op de weg. En als je twee B10’s koopt, krijg je een super coole rugzak om de hele set te vervoeren.

Ik kon helaas geen modifiers in handen krijgen, maar ik moet zeggen dat ik geïntrigeerd ben door het montagesysteem van de B10. Op basis van een paar video’s die ik heb bekeken, schuif je gewoon je mods op de B10 en ratel je ze naar beneden. Een enorme stap omhoog ten opzichte van traditionele speedrings, naar mijn mening.

En op basis van de kwaliteit van het licht van de kale flitskop van de B10, is het een beetje beangstigend om te bedenken wat er kan worden bereikt met een volledig arsenaal aan Profoto-mods.

Profoto B10 Review | Prijskaartje

Profoto B10 Beoordeling

Nikon D750 + Nikon 70-200mm f/2.8G | 1/200 bij f/6.3 ISO 100

Het is geen geheim – Profoto-lampen zijn duur. Dus waarom ongeveer $ 1.600 betalen voor de B10 als je kunt ophalen Vijf Godox AD200’s voor dezelfde prijs?

[Related: Godox AD200 review]

Ik zal die vraag met een andere beantwoorden. Waarom een 18-jarige Macallan kopen als je voor een fractie van de kosten een fles Dewar’s White Label kunt ophalen?

Sommige mensen zijn bereid een premie te betalen voor leuke dingen. Sommige mensen houden van Dewar’s. Er is niets mis met een van die dingen.

Het is alsof we onze koppels vertellen wanneer ze hun grote dag plannen. Heb niet het gevoel dat je het beste van alles moet hebben. Geef je geld uit aan wat belangrijk voor je is en vergeet de rest. Maar alleen jij kan die beslissing voor jezelf nemen.

Profoto B10 Review | Conclusie

Profoto B10 Beoordeling

Foto door Frances Marron | Nikon D850 + Nikon 24-70mm f/2.8G | 1/250 bij f/10 ISO 64

De Profoto B10 is een verdomd mooi licht. Het voelt alsof het is ontworpen met de trouwfotograaf in gedachten. Als u op zoek bent naar een verlichtingssysteem en u hebt het geld om dit straffeloos te doen, zult u niet teleurgesteld zijn in Profoto.

Als u zich echter zorgen maakt over het moeten afsluiten van een tweede hypotheek op het huis, zit de B10 er waarschijnlijk niet in.

Als je ergens tussenin ligt, is dit wat ik zou aanraden: Huur / leen een Godox AD200 en gebruik de sh * t eruit. Doe hetzelfde met de Profoto B10…

Ga dan op je gevoel af.