Robert Van Den Bergh

Mijn naam is Robert Evans. Ik ben al meer dan dertig jaar professioneel fotograaf en ik sta vooral bekend om mijn bruidsfotografie. Ik hou ook van sport, portretten en commerciële fotografie met een minor in video.

Ik heb een jaar in een kleurenlab in Hollywood gewerkt, lang genoeg om kleurenprinten te leren en te begrijpen en om tot het besef te komen dat ik geen afbeeldingen van anderen wilde produceren. Ik wilde er zelf een maken.

Ik fotografeerde mijn eerste bruiloft in mijn eentje in januari 1989, werkte voor drie fotostudio’s voordat ik in januari 1994 mijn eigen bedrijf lanceerde. Tegenwoordig heb ik meer dan duizend bruiloften gefotografeerd en blijf ik waarderen dat ik word betaald voor een passie die me nog steeds opwindt elke keer dat ik een camera oppak.

Ik ben een trotse Sony Artisan of Imagery ambassadeur. Ik heb de afgelopen twintig jaar enkele van de grootste bruiloften van beroemdheden gefotografeerd, waaronder Tom Cruise en Katie Holmes, Brad Pitt en Jennifer Aniston, Blake Shelton en Miranda Lambert om er maar een paar te noemen.

Ik heb vanaf mijn achttiende alleen de kost verdiend als professioneel fotograaf. Ik pakte voor het eerst de Minolta-camera’s van mijn vader die hij me achterliet toen hij passeerde. Ik was een jaar of twaalf. Het was echter mijn middelbare schoollerares, mevrouw Wallace, die mijn interesse en passie voor fotografie versterkte.

Belangrijkste Gear Talk

Ik was een late adopter van de digitale filmopname tot 2003. Na het starten met Canon speelde ik in 2012 met mijn eerste Sony camera. Het was de A77 en binnen drie maanden na het fotograferen van Sony heb ik mijn Canon-camera’s nooit meer opgehaald. Sindsdien heb ik niet meer achterom gekeken.

Camera

Momenteel fotografeer ik met zowel de Sony A1 als de Sony A7III (binnenkort A7IV) body’s gedurende de trouwdag. Ik loop meestal maar één lichaam tegelijk en wissel van lens terwijl ik bezig ben. Meestal fotograferen met de Sony A1, behalve tijdens de ceremonie, waar ik soms de mogelijkheid wil hebben om verschillende brandpuntsafstanden tegelijkertijd te fotograferen.

Dat is waar de tweede body, de Sony A7III, van pas komt.

Lenzen

Mijn go-to lenzen voor het “klaarmaken” zijn de Sony 50mm f/1.2 G Master en de Sony 24-105mm f/4.0 G.

De 24-105mm f/4.0G is een geweldige algehele trouwlens, die verbazingwekkend scherpe beelden levert. Over het algemeen is een f/4.0 diafragma met ongeveer 800 ISO een goede plek om te beginnen met fotograferen in een bruidskamer, gebruikmakend van het beschikbare licht. Geweldig voor als de meisjes hun haar en make-up laten doen.

Ik krijg vaak de vraag of ik één lens moest kiezen om de hele bruiloft te fotograferen, wat zou het dan zijn? Zeker de 24-105mm f/4.0 G, denkend aan de algehele trouwdekking en betaalbaarheid.

De Sony 50mm F/1.2 G Master is ook een van mijn meest gebruikte lenzen gedurende de trouwdag.

De Sony 50mm f/1.8 is een prima alternatieve keuze – twee stops minder, maar iets makkelijker voor de portemonnee en ook wat lichter in de tas.

Mijn 90mm f/2.8G Macro is altijd bij de hand voor mijn close-up details zoals de trouwringen. Het is heel gemakkelijk te gebruiken en de resultaten zijn altijd helder en duidelijk. Ik gebruik meestal alleen de 90mm macro voor de ringopname, maar het is ook een geweldige portretlens, vooral voor de bruidegom of de bruid op zichzelf.

Een goede tip is om je onderwerpen te vragen elkaar een knuffel te geven. Dit brengt op natuurlijke wijze oprechte glimlachen naar boven en zorgt ervoor dat mensen ontspannen. Ik zet mijn camera op een medium sluiteruitbarsting en klik zes of zeven afbeeldingen af om ervoor te zorgen dat ik de beste glimlach vang. Maak er een spontaan verzoek van terwijl je je stembuiging verandert, met behulp van een opgewonden toon.

Geef ze een paar seconden om te knuffelen en vuur dan weg. Dit zal de meest oprechte reactie opleveren.

De Sony 35mm f/1.4G Master is een objectief dat ik leuk vind voor grotere groepen. De 35 mm lens stelt me in staat om dichterbij te blijven en met de groep in contact te komen. Nogmaals, ik gebruik graag een vaste lens voor deze foto’s terwijl ik mezelf in en uit beweeg om in te zoomen.

Ik zorg ervoor dat ik een f/5.6 tot f/8.0 diafragma gebruik, zodat iedereen van voor naar achter scherp is, vooral als ik meerdere rijen mensen heb. Ik zal vaak trappen gebruiken om te wankelen en de gezichten te scheiden om niet iedereen in een lange rij te hebben.

Je hebt waarschijnlijk inmiddels begrepen dat ik de voorkeur geef aan een niet-zoomlens voor mijn portretten. Dus waarom neem ik de Sony 70-200mm f/2.8 G Master op als mijn go-to lens voor familie- en bruidsfeestportretten? Omdat het een geweldige lens is om candid’s vast te leggen tijdens familieportretten.

De 135mm f/1.8 G Master is een andere geweldige optie, vooral in een donkere kerk. De extra stops kunnen echt een verschil maken bij zeer weinig licht.

Vlak voor de huwelijkszoen hecht ik me aan mijn 24mm f/1.4 G Master. Wat ik vervolgens doe, is ervoor zorgen dat mijn camera is ingesteld op continue autofocus en is ingesteld om de hoogste framesnelheid vast te leggen met 20 fps.

Voor toasts fotografeer ik graag de reactie van mijn koppels en hun gasten. Met de A1 nog in mijn hand en op de stille sluiter stap ik over op de Sony 85mm f/1.4G Master. Deze lens maakt meer gebruik van beschikbaar licht mogelijk, wat nooit duidelijker is dan bij een slecht verlichte ontvangst.

Flitsen

Ik zal mijn Profoto B10 Portable Flash gebruiken, vooral op bewolkte dagen. Ik voeg graag een beetje licht toe aan mijn onderwerpen om eventuele schaduwen onder de ogen op te vullen, vaak veroorzaakt door onderwerpen met diepere oogkassen. Op zonnige dagen, wanneer ik familiefoto’s in de schaduw maak, zal het ook helpen met kledingkleurpops.

De flitser maakt het wit witter, het zwart zwart zwarter en de andere kleuren rijker en levendiger.

Ik heb de flitser handmatig ingesteld en de B10 ergens tussen 2.0 en 4.0 ingesteld met slechts een knipoog van flits. Persoonlijk vind ik het niet leuk dat mijn buitenopnames eruit zien alsof ik een flitser heb gebruikt. De belangrijkste redenen waarom ik van deze flitser hou – hij is klein, licht en draagbaar en ik kan de uitvoer aanpassen voor een klein beetje flits, zeg op 1.0, of de zon overmeesteren op 10.00 plus ergens daartussenin.

Zoals ik eerder al zei, hou ik er niet van dat mijn afbeeldingen eruit zien alsof ik flits heb gebruikt, dus 90 procent van de tijd gebruik ik het om slechts een vleugje flits toe te voegen wanneer ik buiten fotografeer.

Wanneer ik mijn paren tegenlicht, kan ik de perfecte hoeveelheid flits aan hun gezichten toevoegen om het op natuurlijk daglicht te laten lijken, anders komen de huidtinten er modderig uit.

Wanneer ik flash gebruik, sluit ik mijn Sony HVL-F45RM Wireless Radio Flash aan. Het is geweldig voor dansvloer candid’s en misschien meng ik wat flits met de ambient kamerverlichting voor mijn detail- en decorfoto’s. Ik zal ook de 12-24 f/2.8 G Master uitbreken voor hele kameropnames, vooral als ik hoger of boven de kamer kom tijdens het fotograferen.

Tassen/Riemen

Met camerariemen gebruik ik Peak Design op al mijn Sony camerabody’s. Met hun briljante ankerlinkclips kan ik gemakkelijk mijn riemen uittrekken en toevoegen aan een van mijn Sony-body’s.

Ik bezit een Peak Design rugzak – Duffel bag – 10L Every Day Sling Bag – een Tech Pouch voor al mijn snoeren en accessoires, en een veldzak voor vliegen om headsets, air pods, iPhone-oplader te houden. Ik bewaar al mijn SD-harde schijven ook in dit zakje, zodat ze altijd bij me zijn.

De Tamrac Roller Bag is mijn go-to case omdat ik de neiging heb om te reizen voor de meeste van mijn bruiloften en commercieel werk.

Statieven

Ik houd een MeFoto Statief bij me voor de occasionele bewegingsonscherpte belichting of ik gebruik het soms voor detail- en decorafbeeldingen in mijn ontvangstruimtes. Het is klein, erg licht en gemakkelijk om mee te reizen.

Hardware en software

Ik zorg er altijd voor dat ik de benodigdheden heb, zoals batterijen en laders. Mijn Sony NP-FZ100 oplaadbare batterijen passen in al mijn Sony Body’s. Ik neem veel SD-geheugenkaarten met een voorkeur voor de Sony Tuff-kaarten – SF-G Tough Series UHS-II SDXC-geheugenkaart.

Ik hou van de 64G en de 128G-capaciteit met een hoge schrijfsnelheid, zodat ik 20FPS RAW kan vastleggen.  Deze kaarten bieden die extra zekerheid dat als ik toevallig een kaart laat vallen, ik weet dat het goed komt.

Zodra ik een set SD-kaarten heb gevuld (ik voer één kaart uit in elke sleuf die RAW op beide opneemt), verwijder ik ze uit beide sleuven en plaats ze in mijn Thinktank-geheugenkaartdraag. Dit bewaar ik in de binnenkant van mijn broekzak.

Tip – Houd uw kaarten te allen tijde bij u. Aan het einde van de nacht leeg je je camera’s met alle kaarten op je persoon. Als iemand uw apparatuur probeert mee te nemen, zijn de trouwfoto’s van uw klant veilig in uw zak.

Ik gebruik Photo Mechanic om mijn werk te ruimen. Ik verwerk mijn Sony RAW-bestanden in Capture One 2021. Ik gebruik geen presets, ik krijg het de eerste keer goed in de camera en gebruik Photoshop alleen om de dingen te retoucheren die ik niet kan bedienen, zoals een ongewenste lichtschakelaar op de achtergrond die afleidt van een verder geweldig moment op de trouwdag.

MISC.

Ik bewaar zonnebrandcrème en energierepen in mijn tas.

Mijn trouwdag tip om pijnlijke voeten te minimaliseren – Double Socks! Het helpt echt.

Het is beter om overdressed te zijn dan underdressed. Kleed je gepast, je bent uitgenodigd voor een bruiloft.

Ik merk dat ik naar de meeste van mijn bruiloften reis, dus ik probeer mijn spullen zo minimaal en licht mogelijk te houden.

AA Eneloop Pro oplaadbare batterijen voor mijn Sony flitsers (ik heb er twee, één als back-up).

Laatste woorden

Het advies dat ik aan andere fotografen wil doorgeven, is om naar je innerlijke stem te luisteren als het gaat om het uiten van je unieke visie als fotograaf. Gedurende mijn hele carrière, Ik heb altijd mijn hart gevolgd en voor mezelf geschoten.

Luister naar je intuïtie, fotografeer de wereld zoals jij die ziet en voelt, zonder het werk van anderen na te bootsen. Hier vind je je visie.

Laat je fotografie niet verwateren in de zee van afbeeldingen op het web omdat je denkt dat wat andere fotografen laten zien, is wat klanten willen zien. De klanten die bij u passen, willen uw visie zien. Als je enthousiast bent over je werk, zullen anderen dat ook zijn!

Ja, ik/wij moeten naar mijn/onze klanten luisteren om ervoor te zorgen dat ik/wij beelden vastleggen die voor hen belangrijk zijn, vanuit onze eigen persoonlijke visie. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen doen.

Door op deze manier te fotograferen gedurende mijn carrière heb ik het type klanten aangetrokken dat waardeert wat ik doe. Het waren mijn beeldspraak en mijn visie die hun aandacht trokken.

Ik heb altijd gezegd als het gaat om mijn beroemde klanten: “Het is een wereld die mij heeft gekozen, ik heb er niet voor gekozen. Het is een beetje geluk en een beetje vaardigheid.” Het was mijn oog en mijn visie die me dit soort bruiloften hebben opgeleverd.

Integriteit, eerlijkheid en karakter speelden ook een rol, maar bij elke baan van een beroemdheid die ik tot nu toe heb gefotografeerd, was het mijn werk dat hen voor mij deed kiezen. In de meeste gevallen ontmoette ik mijn beroemde klanten pas kort voor hun trouwdag. Ze hadden geen idee hoe mijn persoonlijkheid was, het was mijn werk en mijn reputatie.

Als je doet wat je wilt en niet wat anderen doen, zal de vreugde die het brengt zeker doorschijnen.
Het zal zichtbaar zijn in je werk en je succes vergroten.

Met één gedachte in gedachten, stijg boven de rest uit!

Ga erop uit en schiet vanuit je hart en zorg ervoor dat je werk opvalt en je dromen werkelijkheid worden.

www.robertevans.com | @robertevans

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer