Tokina brengt drie nieuwe zeer compacte supertelelenzen uit

FacebookPinterestDelen

In een enigszins ongebruikelijke zet voor een bekende lensfabrikant, heeft Tokina een IndieGoGo-campagne gelanceerd voor een drievoudige set supertele APS-C prime-lenzen. Dit zijn een 300mm f/7.1, een 600mm f/8 en een 900mm/f11.

Credits afbeelding: Tokina

Het lenstrio werd vorige maand voor het eerst aangekondigd, maar was destijds alleen te koop op de Japanse markt. Dit is vandaag de dag niet langer het geval sinds de IndieGoGo-campagne ze leverbaar maakte voor andere delen van de wereld.

Volgens Tokina zijn de drie lenzen, formeel de SZ 300mmPRO Reflex F7.1 MF CF, SZ 600mmPRO Reflex F8 MF CF en SZ 900mmPRO Reflex F11 MF CF genoemd, allemaal volledig handmatige modellen. Ze hebben ook een reflex of spiegellensbouw die ook wel een catadioptrisch optisch ontwerp wordt genoemd.

Alle drie zijn ze afgestemd op APS-C spiegelloze camera’s en zijn specifiek compatibel met Canon EF-M mount camera’s, Fujifilm X-mount modellen en Canon E-mount camera’s.

Een voordeel van het catadioptrische optische spiegelontwerp in deze lensmodellen is dat ze zeer compact en met weinig gewicht kunnen worden gebouwd. Dit is des te nuttiger omdat geen van beide eigenschappen typisch is voor lenzen met supertelemogelijkheden.

Zoals Tokina zelf uitlegt:

“Telelenzen zijn voor veel fotografen een heel aantrekkelijk en wenselijk type lens omdat ze objecten vastleggen in minuscule details die het menselijk oog niet kan zien. Deze lenzen zijn echter traditioneel groot, zwaar en duur. Ze zijn geen lens die terloops kan worden genoten. De compacte en lichtgewicht spiegelglazen van Tokina zijn de oplossing voor dit probleem,”

Het bedrijf legt verder uit dat spiegellenzen in het verleden vaker voorkwamen, in een tijd dat film- en DSLR-camera’s een smal ISO-bereik en een lage resolutie boden, en zowel een zoombaar achterscherm als beeldstabilisatie misten.

Vanwege deze camerakenmerken konden spiegellenzen met handmatige scherpstelling erg moeilijk te gebruiken zijn en dit zorgde ervoor dat ze steeds impopulairder werden, tot in het recente verleden.

Nu is de cameratechnologie volgens Tokina echter enorm vooruitgegaan op alle bovenstaande fronten en dit laat extreem compacte catadioptrische lenzen met handmatige scherpstelling en supertelezoom robuust werken op manieren die “voorheen onmogelijk” waren.

Andere spiegelglazen van Tokina hebben blijkbaar ook voldaan aan de claims van het bedrijf van hoge kwaliteit. Zoals een verslaggever van PetaPixel, Ryan Mense, uitlegde na het testen van enkele nieuwere modellen, presteren ze vrij goed.

Deze prestaties met moderne camera’s zijn slechts één voordeel van deze lenstypen. Een andere is hun ongelooflijk compacte formaat en nog een ander voordeel van deze optiek is hun over het algemeen lage prijzen. Een recente 400mm f/8-editie van Tokina kost bijvoorbeeld slechts $ 250, ondanks de hoge kwaliteit.

Aan de andere kant is er één fotografisch zichtbaar nadeel aan deze spiegellenzen. Het hangt echter af van de mening van de fotograaf: ze hebben de neiging om een nogal ongewoon uitziende ringvormige bokeh-onscherpte te creëren.

Hun gebrek aan autofocusvermogen is ook iets dat sommige fotografen misschien niet zo leuk vinden.

In ieder geval heeft Tokina zijn drie nieuwste spiegel-ontworpen supertelelenzen tot 29 november beschikbaar gesteld op zijn IndieGoGo-paginaÞ.

Trouw aan hun lage prijstendensen zijn deze drie allemaal redelijk betaalbaar, respectievelijk geprijsd op $ 322 voor de 300 mm f / 7.1, $ 484 voor de 600 mm f / 8 en $ 565 voor de 900 mm f / 11-editie. Tokina belooft de lenzen in januari van het komende jaar aan kopers te leveren.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer