Verpest de verplichte nabewerking van de iPhone 14 foto’s?

FacebookPinterestDelen

Onlangs deelde YouTuber Marques Brownlee, die ook de alias MKBHD draagt, de resultaten van zijn Smartphone Awards . Hierin won de iPhone 14 in de categorie ‘Beste camerasysteem’.

Ondanks deze prijs wees diezelfde YouTuber op iets waar veel fotografen misschien reden tot discussie over hebben, namelijk dat iPhones nu foto’s erger maken. De boosdoener? Nabewerking.

In een andere video die op YouTube werd geplaatst voordat de resultaten van de Smartphone-awards van werden aangekondigd, deelde MKBHDv de resultaten van de blinde cameratest van de Award.

Hierin kwam de iPhone 14 eigenlijk in 7Þ plaats, met 1St en 2Nd plaats titels die naar twee Google-telefoons gaan, respectievelijk de Pixel 6A en de Pixel 7 Pro.

Deze resultaten onderstreepten de belangrijkste vraag waarom de iPhone het zo slecht deed.

Volgens zijn argument op basis van beide delen van deze prijzen wordt nabewerking in sommige gevallen gewoon overdreven. Dit is vooral het geval met de iPhone, die anders wordt beschouwd als een van de beste telefooncamera’s op de markt van vandaag.

Zoals MKBHD betoogt, kunnen de meeste telefoons vrij goed omgaan met fotografie onder fatsoenlijke omstandigheden zoals duidelijke verlichting en gemakkelijke achtergronden.

Wanneer verschillende kleuren, texturen en lichtomstandigheden zich echter in een scène verdringen, beginnen de nabewerkingssystemen in sommige telefoons te falen met hoeveel ze bepaalde corrigerende functies overdrijven. Volgens de YouTuber is de iPhone 14 hierin een grote boosdoener.

Alle hoogwaardige moderne smartphonecamera’s moeten een vrij breed scala aan trucs gebruiken om de kwaliteit van de foto’s die ze maken te verbeteren. Een deel van de reden waarom is dat hun sensoren, ondanks hun vaak hoge megapixelaantallen, erg klein zijn en alleen zoveel licht, kleur en detail kunnen vastleggen.

Deze trucs omvatten ruisonderdrukkingsmechanismen, witbalansaanpassingen en kunstmatige helderheidsaanpassingen.

Meer recent hebben Apple en anderen deze tweaks echter naar nieuwe niveaus gebracht met functies zoals Smart HDR, die verschillende foto’s samen combineert om één enkele samengestelde opname te maken en daar vervolgens allerlei nabewerking aan toevoegt.

Het resultaat, volgens het argument van MKBHD, is dat beelden voorbij het realisme beginnen te gaan en het territorium van digitale vreemdheid binnengaan.

De YouTuber laat dit zien in zijn video’s met vergelijkingen tussen foto’s gemaakt met een iPhone 14 Pro en modellen zoals Google’s Pixel 7 Pro. De resultaten die hij laat zien, zien er inderdaad zichtbaar natuurlijker uit in het beeld van de Google-telefoon.

smartphone nabewerking vergelijking

De iPhone-foto’s daarentegen zijn oververlicht, oververscherpt en geven zelfs kleuren weer die er onnatuurlijk uit beginnen te zien.

Met andere woorden, hoewel de camera van de iPhone 14 technisch uitstekend is en beschikt over enkele van ’s werelds beste sensortechnologie van Sony, bederft de digitale manipulatie die de interne hardware en software van Apple toepast op deze sensoruitgangen hun potentieel.

Apple heeft in de loop der jaren inderdaad gestaag meer stappen toegevoegd aan de beeldnabewerking in zijn telefoons en heeft nu een punt bereikt waarop het eindresultaat de kwaliteit verslechtert in plaats van eraan toe te voegen, althans in sommige contexten. Slimme HDR is een bijzondere boosdoener in deze problemen.

Andere iPhone-recensenten en -gebruikers hebben op dezelfde problemen op Twitter gewezen en hun klachten over bepaalde aspecten van Apple’s Smart HDR-technologie genoemd, of het feit dat Apple geen optie heeft om het te deactiveren, wat gewoon absurd lijkt.

In principe is een probleem met de iPhone 14 en zijn nog duurdere versies dat het de nabewerking in sommige fotografische contexten overdrijft, voornamelijk vanwege Smart HDR-technologie. Het tweede probleem is dat Apple, zoals op bepaalde manieren zo typerend is voor het bedrijf, zijn gebruikers geen opties biedt om deze functie uit te schakelen als ze dat willen.

Gebruikers van iPhones kunnen puur RAW-foto’s maken met hun apparaten, maar dit is nauwelijks een oplossing voor iedereen die gewoon een snelle, eenvoudige, schone JPEG-opname wil die geen enkele tientallen megabytes in beslag neemt en conversie vereist om te worden gedeeld op sociale media.

Mkbhd’s YouTube-video over dit hele onderwerp is ook de moeite waard om te bekijken. Het gaat in op aanvullende details en nogal wat voorbeelden.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer