Vlakke verlichting in fotografie: beste technieken, voorbeelden en opstellingen

De meeste beginnende fotografen voelen zich verward over vlak licht omdat sommige mensen zeggen dat platte verlichting geweldig is, terwijl anderen zeggen dat het slecht is.

Als dit het geval is, maak je dan geen zorgen, want dit artikel zal al je twijfels wegnemen over hoe en wanneer je platte verlichting moet gebruiken.

Eerst zal ik bespreken wat plat licht is en de voor- en nadelen ervan. Vervolgens zal ik je laten zien hoe je plat licht kunt creëren en enkele voorbeelden van het gebruik ervan in je voordeel.

Ik zal je ook vertellen hoe je het kunt vermijden als je echt sterkere hoogtepunten en contrast nodig hebt om meer dynamische verlichting te creëren. Elke situatie die we je laten zien, heb je een voorbeeldfoto om je inspiratie op te doen.

Klinkt goed? Aan de slag!

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

Wat is Flat Lighting?

Vlakke verlichting is wanneer de lichtbron nauwelijks schaduwen werpt. Zoals je misschien weet, creëren schaduwen en contrast de illusie van diepte in een foto – die slechts twee dimensies heeft.

Omdat je geen schaduwen hebt, verliest het beeld het gevoel van driedimensionaliteit en ziet het er daarom plat uit – vandaar de naam platte verlichting.

U kunt vlak licht creëren met natuurlijk licht en kunstlicht door elk type apparatuur te gebruiken. Zolang het onderwerp gelijkmatig belicht is, staat het bekend als vlakke verlichting.

Voordelen van Flat Light

Het is erg flatterend voor portretfotografie. De belangrijkste kwaliteit is dat het afvlakt – daarom is het het beste type verlichting voor de huid, omdat het er heel glad uitziet.

Het heeft een luchtige stijl – vlakke verlichting is erg zacht en geeft een etherisch flowy gevoel aan uw afbeeldingen. Daarom maakt het uitstekende foto’s van pasgeborenen, bruiloften, enz.

Vlak licht is meestal vrij gemakkelijk te vinden, vooral binnenshuis – dit is een reden waarom het een populaire fotografieverlichtingstechniek is.

Nadelen van Flat Light

Hoewel vlakke belichting een geweldige bron kan zijn voor portretfotografen, is het niet ideaal als je andere soorten fotografie wilt doen, zoals landschappen.

Omdat je heel weinig contrast hebt wanneer je platte verlichting gebruikt, moet je andere manieren vinden om de aandacht van de kijker in de foto te trekken.

Met vlakke verlichting elimineer je schaduwen. Daarom zal het resulterende beeld drama missen en kun je eindigen met zeer voorspelbare resultaten.

Waar wordt platte verlichting voor gebruikt?

Bron: Anna Shvets

Vlak licht wordt gebruikt wanneer u geen schaduwen wilt werpen – althans, zo weinig mogelijk schaduwen.

Meestal wil je afbeeldingen met een laag contrast hebben als je portretten maakt, omdat het flatteuzer is. Dit omvat schoonheidsfotografie, glamourfotografie en modefotografie.

Pasgeboren fotografen en trouwfotografen gebruiken ook vlak licht omdat het een zachte sfeer creëert die ideaal is voor deze situaties die vreugde en onschuld overbrengen.

Een ander type portretfotografie dat vlak licht gebruikt, is bij het maken van headshots voor ID-kaarten en documenten. Kijk naar de foto die je op je paspoort of rijbewijs hebt – ze hebben meestal geen schaduwen omdat het op die manier gemakkelijker is om een persoon te identificeren.

Natuurlijk kan vlakke verlichting ook helpen bij het fotograferen van bepaalde producten, afhankelijk van het materiaal. Je kunt het ook gebruiken voor creatieve doeleinden in andere soorten fotografie.

Wat veroorzaakt vlak licht?

Er zijn meerdere situaties waarin je eindigt met vlak licht, van het gebruik van directe flitser tot middagzon op een bewolkte dag. Hier zijn enkele concrete voorbeelden:

  • Flitser op de camera – Zoals je nu weet, flatlicht treedt op wanneer het licht uit dezelfde richting komt als de camera. Een flitser op de camera die rechtstreeks op het onderwerp is gericht, resulteert dus in een zeer tweedimensionale look. Om diepte toe te voegen wanneer u een flitser op de camera gebruikt, kunt u deze elders richten en het licht naar het onderwerp weerkaatsen.
  • Bewolkte luchten Een wit wolkendek aan de hemel zal licht verspreiden. Wanneer het licht te zacht is, creëert het een minimaal contrast – wat resulteert in vlakke verlichting.
  • Een verhouding van 1:1 in meerdere lichtbronnen De meeste mensen denken dat plat licht alleen wordt gecreëerd door opstellingen met één licht. In plaats daarvan kunt u een plat licht krijgen met elk lichtpatroon als er geen verschil is tussen lichtbronnen.

Stel dat je een portret maakt en je plaatst een licht in een hoek van 45 graden ten links van het onderwerp. Dan staat de rechterkant in de schaduw.

Als u een tweede licht aan de rechterkant plaatst in een hoek van 45 graden met dezelfde intensiteit als het andere, zal het de schaduw vullen, waardoor een vlak licht ontstaat.

Hoe te creëren en gebruik plat licht voor flatterende portretten

Vlak licht is geweldig voor portretten omdat het de huid er glad en onberispelijk uit laat zien.

Een van de meest gebruikelijke manieren om dit te bereiken is door de lichtbron rechtstreeks op je onderwerp te richten vanuit dezelfde positie als de camera.

Er zijn echter veel manieren om een plat licht te krijgen. Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Gebruik lichtmodifiers

Bron: Mark Decile

Er zijn twee soorten licht – hard licht en zacht licht – hier is het verschil. Hard licht creëert diepe en goed gedefinieerde schaduwen; dit voegt drama toe aan je foto’s.

Als u hapklare lichtomstandigheden wilt creëren, moet u zacht licht gebruiken. Om dit te bereiken, moet u de lichtbron verspreiden – dit wordt gedaan met lichtmodifiers.

Enkele van de meest voorkomende accessoires om zacht licht te creëren met flitsers of flitsers zijn paraplu’s en softboxen – een ringlicht is ook populair vanwege het specifieke vanglicht.

Als u met natuurlijk licht werkt, kunt u diffuserpanelen gebruiken. Natuurlijk zijn er ook enkele ‘natuurlijke diffusers’ zoals wolken.

2. Zet transparante gordijnen op het raam

Wanneer u natuurlijk licht binnenshuis gebruikt, verwijst u meestal naar raamlicht. In dit geval is het belangrijk dat je de lichtrichting regelt.

Idealiter organiseer je de fotoshoot wanneer de zon de andere kant van het gebouw verlicht of tijdens een bewolkte dag voor geweldig natuurlijk vlak licht.

Als je fotografeert wanneer direct zonlicht het raam raakt, heb je dramatisch licht.

Als je het echter niet een andere keer kunt doen, kun je licht verspreiden met transparante gordijnen. Dit is als het plaatsen van een softbox op een stroboscoop.

3. Gebruik een grote lichtbron

Credit: Shiny Diamond

Om de auteurs van Licht – Wetenschap en magie, “De effectieve grootte van de lichtbron is de belangrijkste beslissing bij het belichten van een foto”.

Wanneer het sleutellicht de enige bron is, is de grootte ervan de belangrijkste factor bij het bepalen hoe hard de schaduw zal zijn.

Kleine lampjes zijn hard, terwijl grotere bronnen zachter zijn. Zoals u nu weet, betekent vlakke verlichting dat u heel weinig contrast heeft – daarom hebt u een grote lichtbron nodig.

4. Probeer high key fotografie

Bron: Fanny Gustafsson

High key verlichting creëert heldere en luchtige beelden die een meerderheid van wit en lichtgekleurde tinten hebben. Daarom heb je voor een portret met hoge toetsen vlakke lichtomstandigheden nodig.

De eenvoudigste manier om een high key foto te maken, is door een enkele lichtbron van de voorkant te gebruiken om het gezicht gelijkmatig te verlichten. De achtergrond en kledingkast moeten ook wit zijn.

Vermijd het gebruik van randverlichting omdat het onderwerp zou opgaan in de achtergrond.

Dit is een van de gemakkelijkste studioverlichtingsopstellingen die je kunt doen, en het is ongelooflijk flatterend. Het is een populaire portretbelichtingstechniek die een jeugdige, lichte en etherische sfeer creëert.

  • Wat is randlicht in fotografie?

Hoe u platte verlichting in uw fotografie kunt vermijden

Tot nu toe hebben we gezien hoe je platte verlichting kunt produceren en waarom je het zou willen. We hebben echter ook vastgesteld dat het niet geschikt is voor alle soorten fotografie.

Dus, als je dramatische belichting aan je fotografie wilt toevoegen, zijn hier enkele tips om vlak licht te vermijden.

1. Vermijd bewolkte dagen

Bron: Ron Lach

Direct zonlicht zorgt voor een hoog contrast omdat de zon ver genoeg weg is om als kleine lichtbron te fungeren. Op deze manier komt het licht uit dezelfde hoek en ontstaat er harde schaduwen.

Wanneer er echter bewolking is, de lichtbron is niet meer de zon – het is de bewolkte hemel die zich gedraagt als een gigantische softbox die het licht verstrooit.

Daarom moet je altijd de weersvoorspelling controleren voordat je een buitenfotoshoot plant om te voorkomen dat je platte verlichting hebt.

2. Schiet op blauwe en gouden uren

Bron: Kat Smith

Blauw uur gebeurt voor zonsopgang en na zonsondergang, terwijl het gouden uur verwijst naar de tijd na zonsopgang en vóór zonsondergang.

Om elk type fotografie met natuurlijk licht te doen – of het nu een landschap of een portret is, iedereen vertelt je om het vroeg in de ochtend of laat in de avond te doen.

Dat komt omdat de zon dicht bij de horizon staat. Daarom raakt licht het onderwerp vanuit een hoek, waardoor schaduwen ontstaan.

In plaats daarvan, als je wacht op de middagzon, loop je het risico dat je beelden met vlak licht hebt, vooral als er wolken zijn.

3. Gebruik patronen met meerdere lichten tijdens het fotograferen in de studio

Bron: Ron Lach

Je hebt waarschijnlijk flash-fotografiekits gezien die in sets van drie worden geleverd. Dit komt omdat een van de meest voorkomende belichtingspatronen in portretwerk de opstelling met drie lichten is.

De manier om dit te regelen zou zijn om een sleutellicht in te stellen, meestal in een hoek van 45 graden en een vullicht in een hoek van 45 graden aan de andere kant.

Het belangrijkste is om de juiste verhouding tussen deze lichten te bepalen, want hoe meer verschil ertussen, hoe meer schaduwen je op het gezicht van het onderwerp zult hebben. Als je een 1:1 balans hebt, heb je nauwelijks tinten en krijg je platte verlichting.

De derde flitser is bedoeld als directe belichting die je onderwerp van achteren raakt voor het creëren van hoogtepunten. Dit wordt ook wel haarlicht of randlicht genoemd.

Natuurlijk is dit slechts een basislichtpatroon – sommige portretfotografen werken met vijf of meer flitsers.

Hier is een gids voor driepuntsverlichting, zodat u nog een paar tips kunt leren om een aantal interessante portaits te maken.

4. Gebruik gevlekt licht

Bron: Andre Moura

Gevlekte verlichting betekent dat het licht de scène of het onderwerp in patches raakt. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van zelfs verlichting die een tweedimensionaal beeld zou creëren.

Om gevlekt licht met kunstlicht te bereiken, kunt u vellen kopen met verschillende patronen erin gesneden – u kunt ze ook zelf maken als u een aantal unieke vormen wilt hebben.

Idealiter zou je flitsers moeten gebruiken, maar als je een snelheidslicht gaat gebruiken, zorg er dan voor dat het scherpstelt. Anders kun je het nog steeds doen, maar het enige verschil is dat de schaduwen geen gedefinieerde randen hebben en het effect niet zo effectief zal zijn.

Als je met natuurlijk licht werkt, kun je je onderwerp onder een boom plaatsen waar direct zonlicht op valt – op deze manier gaat het licht door de bladeren, waardoor het effect ontstaat.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, hebben fotografen die zeggen dat plat licht goed is gelijk – maar dat geldt ook voor degenen die ten koste van alles platte verlichting proberen te vermijden! Vergeet niet dat er niet zoiets bestaat als slecht licht – het hangt allemaal af van het effect dat je wilt bereiken.

Weet in ieder geval dat vlak licht slechts een van de vele belichtingsopstellingen is die u in uw voordeel kunt gebruiken in de fotografie.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om je twijfels weg te nemen – zo niet, voel je dan vrij om je vragen te delen in de comments sectie.

Als je nog meer tips hebt over het maken of vermijden van vlak licht om geweldige foto’s te maken, deel ze dan hieronder met ons.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer