Waarom zie ik er dik uit in foto’s en niet in de spiegel?

Waarom zie ik er dik uit op foto’s? Als je merkt dat je deze vraag stelt, ben je niet de enige! We vragen ons allemaal af waarom we er op foto’s groter uitzien dan in de spiegel.

Het antwoord is dat er geen enkele reden is. Het kan iets zijn dat je doet (zoals verkeerd poseren), of het kan de gebruikte verlichting of camera-apparatuur zijn.

Dit is geen artikel over de vraag of iemand dik of dun is – het gaat over hoe je kunt voorkomen dat camera’s de manier waarop je op een foto verschijnt vervormen.

In feite zijn er veel factoren die bijdragen aan hoe groot je eruit ziet op foto’s in vergelijking met de spiegel of het echte leven.

Laten we dus eens kijken naar de wetenschap achter waarom foto’s je er dikker uit kunnen laten zien, plus een aantal handige tips over hoe je de volgende keer dat je voor de camera staat meer op jezelf kunt lijken.

Inhoudsopgave

Waarom zie ik er dik uit in foto’s?

Als je je zorgen maakt dat je er soms groter uitziet dan je op foto’s bent, ben je in goed gezelschap.

Bijna iedereen voelt dat ze op foto’s groter lijken dan in het echte leven, maar gelukkig zit er een wetenschap achter.

Factoren zoals de breedte van de cameralens, hoeken en brandpuntsafstand kunnen zelfs de dunste mensen gemakkelijk breder laten lijken door hun kenmerken te vervormen of de breedte van hun gezicht en lichaam uit te breiden.

Troost je met de wetenschap dat wat in je camerabeeld is vastgelegd, zoveel beperkter is dan wat we daadwerkelijk persoonlijk zien.

Bovendien kan wat je draagt en hoe je jezelf draagt wanneer je wordt gefotografeerd een belangrijke rol spelen in het uiteindelijke gefotografeerde resultaat.

Laten we dus dieper ingaan op de factoren waarmee u rekening moet houden om een flatterend eindproduct te garanderen bij het maken van foto’s.

Lens breedte

effecten van het gebruik van verschillende lenzen op vrouwen gezicht vetheid

Van 200mm tot 20mm lenzen | Credit: Petapixel (via schuine lens)

De breedte van je cameralens is een van de grootste factoren bij het bepalen van hoe je eruitziet op foto’s. Omdat groothoeklenzen meer vervorming produceren, kun je er uiteindelijk groter uitzien dan je bent.

Groothoeklenzen hebben een gezichtsveld dat, zoals de naam al aangeeft, vrij breed is, waardoor dingen die dicht bij de camera staan groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

(Denk aan de boodschap op de passagiersspiegel van uw auto die u informeert dat objecten in de spiegel dichterbij zijn dan ze lijken vanwege de bolle vorm.)

Datzelfde concept is van toepassing op je groothoeklens die de breedte van je gezicht vergroot, waardoor je groter kunt lijken in close-upfoto’s.

Vergeet niet dat de meeste telefoonlenzen groothoek zijn (net als actiecamera’s), dus het maken van een selfie met je telefoon kan de eerste reden zijn waarom je gezicht breder lijkt dan het in werkelijkheid is.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een lens bepaalt de beeldhoek. Hoe smaller die lengte (d.w.z. hoe ‘langer’ de lens), hoe meer taps toelopende beeldhoek.

Een 85mm lens is bijvoorbeeld smaller en langer dan een 35mm lens, wat weer leidt tot een meer flatterend portret.

Afhankelijk van de brandpuntsafstand zullen er ongetwijfeld lensvervormingen in uw afbeeldingen zijn die ertoe kunnen bijdragen dat onderwerpen er dunner of groter uitzien terwijl uw opvallende of onderscheidende gelaatstrekken worden afgevlakt.

Dit kan objecten uitbreiden en je gezicht breder laten lijken – denk terug aan een onflatteuze rijbewijsfoto met een close-up en een witte achtergrond die bijna niemand flatteert.

Houding en houding

De redenen waarom u er op foto’s groter uitziet dan u in werkelijkheid bent, omvatten zowel fotografiegerelateerde factoren als niet-fotografiegerelateerde factoren.

Hoe en waar je poseert, kan een enorme impact hebben op hoe je op film wordt vastgelegd.

Neem bijvoorbeeld een houding, waardoor je er langer en slanker of korter en gedrongener uit kunt zien, afhankelijk van hoe je staat.

Als je gebogen of slap bent, kun je je maag uit eend verliezen van functies die cruciaal zijn voor het behoud van een slanke uitstraling, zoals je nek, dus houd er rekening mee dat je rechtop staat met je schouders naar achteren zoals je als kind werd verteld.

Kleding

Net als in het echte leven kunnen je kledingkeuzes op foto’s je montuur flatteren of je mogelijk groter laten lijken dan je in werkelijkheid bent.

Om deze reden moet je dikke, zware lagen vermijden die je lichaam verbergen en je er eigenlijk omvangrijker uit kunnen laten zien en in plaats daarvan getailleerde kleding kiezen die je vorm benadrukt.

Denk ten slotte na over het patroon – horizontale strepen kunnen een ‘dikmakend’ effect op je lichaam hebben, waardoor het breder lijkt dan het in werkelijkheid is. Omgekeerd kan een verticale streep ervoor zorgen dat je er dunner en groter uitziet.

Door kleding te dragen die je persoonlijke stijl laat zien en je maten flatteert, voel je je niet alleen zelfverzekerder, maar zie je er ook zelfverzekerder uit terwijl je de perfecte foto maakt.

Waarom zorgt mijn telefooncamera ervoor dat ik er dik uitzie?

Meisjes poseren voor camera telefoon selfie met plezier

Bron: Andrea Piacquadio

Telefooncamera’s hebben meestal een bredere lens, die, zoals we eerder hebben besproken, ertoe kan bijdragen dat je breder lijkt in selfies. En hoewel groothoeklenzen ideaal zijn voor het vastleggen van schilderachtige instellingen om je heen, zijn ze niet zo flatterend voor de head-on foto’s die je van jezelf maakt.

De ultragroothoeklens op de iPhone heeft bijvoorbeeld een gezichtsveld van 13 mm, dat normaal gesproken alleen zou worden gereserveerd voor landschapsfotografie of interieurs, en zelfs dan zou het als een gek vervormen.

En dit is niet iets dat alleen in je hoofd zit. Gerenommeerde plastisch chirurgen hebben zelfs beweerd dat uw gelaatstrekken de neiging hebben om groter te lijken op foto’s die van uw telefoon binnen zijn genomen versus buiten bij natuurlijk licht, waarbij ze de schuld geven aan het perspectiefvervormingseffect dat ervoor zorgt dat kenmerken die uitsteken groter lijken dan ze zijn.

Dus zoals reeds opgemerkt, zal alles wat er dichter bij staat van nature groter lijken, terwijl objecten verder weg kleiner kunnen lijken. Om deze reden kan het gebruik van uw camera aan de achterzijde en het zo ver mogelijk weghouden van uw telefoon bij het maken van een selfie u helpen er slanker uit te zien dan uw camera aan de voorkant.

Hoe zie ik er dunner uit in foto’s?

Hier bespreken we verschillende tips die u kunt gebruiken om er dunner uit te zien bij het maken van foto’s, waaronder fotografietips, hoe u poseert, uw lichaamshouding, wat u draagt en andere externe factoren.

Iemand op afstand houden

close-up van het gezicht van het meisje

CreditL Almos Bechtold

De juiste afstand kan een mooie landschaps- of architectuurfoto maken of breken, maar het kan ook een grote rol spelen bij portretfoto’s.

Experts raden aan om vanaf ten minste vijf meter afstand te fotograferen voor een duidelijke opname zonder perspectiefvervorming. U kunt experimenteren met het verplaatsen van een voet dichter of verder weg en observeren hoe de vervorming verandert.

De meeste fotografen zullen onmiddellijk aanzienlijke vervorming opmerken door slechts één voet dichter bij het onderwerp te komen en vanaf vier meter afstand te fotograferen.

Hun neuzen zullen breder lijken, hun ogen kunnen dichter bij elkaar lijken en hun voorhoofd zal uitzetten, waardoor de algehele symmetrie van het gezicht van een persoon verandert, wat een chubbier-uitziend gezicht kan produceren.

In de bovenstaande voorbeeldfoto is het voorhoofd van het model overdreven en ziet het er breder uit dan anders als de fotograaf een paar stappen terug had gedaan en een lens met een langere brandpuntsafstand had gebruikt.

Kies de juiste lens

Hoewel afstand kan helpen de faux-breedte op foto’s te verlichten, is het kiezen van de juiste lens net zo belangrijk, vooral voor portretfoto’s. Zoals eerder vermeld, kunnen groothoeklenzen hun naam zeker eer aandoen en je gezicht breder laten lijken.

Om deze reden raden we telelenzen en langere brandpuntsafstanden aan, waardoor de afstand tussen dingen kan worden verkleind en gecomprimeerd om er dunner uit te zien.

U kunt ook spelen door in en uit te zoomen en andere camera-instellingen aan te passen om te zien hoe uw afbeeldingen reageren en wat het ideale zoomniveau is.

Merk op dat inzoomen op een telefoon zonder een speciale zoomlens (zoals de nieuwe iPhones, bijvoorbeeld) niet hetzelfde is, omdat je ‘digitaal’ zoomt en niet profiteert van een speciale optische zoom.

Een optie is om een lens voor uw smartphone te kopen – zie onze gids voor iPhone-camera-accessoires voor enkele betaalbare aanbevelingen.

Laat je nek zien

Zoals eerder vermeld, je houding op foto’s kan uw functies verbeteren of ervoor zorgen dat ze volledig verdwijnen. Het tonen van je nek is een van de makkelijkste tips voor een direct slanke look.

Door recht te staan met je schouders naar achteren en je hoofd hoog gehouden, zal je nek volgen en je frame verlengen voor een groter, dunner uiterlijk op foto’s.

Houd dus rekening met slingeren en ophangen, wat je totale lengte kan minimaliseren en je er gedrongener uit kan laten zien.

Let op je armen

Zoals velen van ons, heb je waarschijnlijk een gehaaste of onverwachte foto gemaakt met een minder dan ideale armplaatsing die je zelfbewust en verwonderd achterliet waarom zien mijn armen er dik uit op foto’s?

Maar maak je geen zorgen, want het zijn niet je armen; het is waar je ze plaatst.

Als je je armen naar beneden houdt en tegen elke kant van het lichaam drukt, zullen ze er groter uitzien dan wanneer je ze gewoon buigt om een beetje afstand tussen je armen en het apparaat toe te voegen.

We raden aan om subtiele vormen met je armen te maken door ze op taillelengte te houden of gewoon je hand op je heupen te leggen om de neiging van je camera om dingen te vergroten tegen te gaan.

  • Hoe te poseren voor foto’s

Kies de juiste pasvorm

Nogmaals, zoals het geval is in persoon, kan bepaalde kleding van invloed zijn op hoe je lichaam eruit ziet. Dikke, zware lagen geven natuurlijk de indruk dat je verdrinkt in je kleding, terwijl smaakvol zittende kleding je beste eigenschappen flatteert en misschien zelfs enkele van je minst favoriete minimaliseert.

Loszittende blouses en grote prints en patronen kunnen de illusie geven van een vormeloos silhouet waardoor je groter lijkt dan je bent, dus we raden kleinere prints, monochrome looks of zelfs de klassieke afslanklook van een volledig zwarte outfit aan.

Waarom zie ik er mager uit in de spiegel, maar dik op foto’s?

man schreeuwend naar spiegel

Bron: Christopher Ott

Eenvoudige fysica kan verklaren waarom je er geweldig uitziet in de spiegel en groter op foto’s.

De breedte van de lens, evenals uw afstand tot de camera, kan ervoor zorgen dat u er op foto’s groter of kleiner uitziet dan in persoon of in de spiegel.

Maar wees gerust, meestal is dit echt een optische illusie op basis van de fotografieapparatuur die je gebruikt en de kleding die je draagt. Professionele fotografen zullen over het algemeen rekening houden met afstand en een smaller eindresultaat bereiken met een close-up opname.

Afgezien van het feit dat je rekening houdt met je uitrusting en brandpuntsafstand, moet je, als je je zorgen maakt over het groter lijken op foto’s, opnieuw aandacht besteden aan wat je draagt.

Natuurlijk zal baggy kleding de illusie van een voller figuur creëren, maar als je voor comfort gaat en je vorm niet wilt verliezen, kun je dingen in evenwicht brengen. Kies je voor een flowy top, draag getailleerde rokken of broeken en als je een baggy broek draagt, probeer dan een meer voorgevormde top.

Eenvoudige garderobe- en uitrustingskeuzes kunnen game-changers zijn bij het bepalen hoe je eruit zult zien op foto’s. Dus, als je jezelf ooit hebt afgevraagd, “waarom zie ik er dik uit op foto’s” nu weet je waar je moet beginnen!

Waarom foto’s je er dikker uit laten zien Veelgestelde vragen

Voegt de camera echt 10 pond toe?

Nee – Hoewel de afstand tussen u en het apparaat en zelfs de dikte van uw lens ervoor kan zorgen dat u breder lijkt dan u in werkelijkheid bent, is dit te wijten aan lensvervormingen die worden geproduceerd door bredere lenzen. Dit kan worden voorkomen door de juiste hoek te kiezen en rekening te houden met de optische eigenschappen van het apparaat.

Waarom zie ik er op foto’s dikker uit dan in de spiegel?

Dit kan over het algemeen worden toegeschreven aan optische lenseigenschappen, maar andere factoren zijn een slechte houding, hangen, wat de lengte van je nek en romp kan verminderen, evenals baggy kleding.

Zorgen telefooncamera’s ervoor dat je er dikker uitziet?

Telefooncamera’s hebben de mogelijkheid om je groter te laten lijken omdat de naar voren gerichte camera’s zo dicht bij je gezicht en lichaam liggen en meestal een brede lens hebben. We raden u aan de camera aan de achterzijde te gebruiken om wat ruimte tussen u en uw camera toe te voegen om het gewenste uiterlijk te bereiken.

Zijn spiegels of foto’s nauwkeuriger?

Hoewel je eigenlijk een omgekeerd zelfbeeld ziet als je in de spiegel kijkt, zijn velen het erover eens dat de reflectie van een spiegel nauwkeuriger is dan een foto. Nogmaals, hoe u op foto’s kijkt, hangt af van kritieke factoren zoals de afstand tussen u en uw camera, evenals de dikte van de lens.

Hoe kan ik zien hoe anderen mijn gezicht zien?

Een camera aan de achterzijde levert het meest realistische perspectief dat anderen zien wanneer ze naar je kijken. Omdat telefooncamera’s aan de voorzijde meestal een bredere lens hebben, hebben ze de neiging om het uiterlijk van uw functies te vervormen en uit te breiden.

Laatste woorden

Uiteindelijk geloven veel mensen dat ze er op foto’s groter uitzien dan in persoon. Eén blik op dit experiment uitgevoerd door fotograaf Dan Vojtech zal de opmerkelijke impact laten zien die de brandpuntsafstand kan hebben op het vervormen en opvullen van je gezicht.

Maar maak je geen zorgen; er is een bijna eindeloze lijst met opties om de gevreesde extra breedte veroorzaakt door camera’s te bestrijden.

Experts uit de industrie kunnen de juiste afstand en gezichtsveld kiezen om eventuele zorgen van hun klanten te verlichten, terwijl selfie-gebruikers eenvoudig meer afstand tussen zichzelf en de camera kunnen toevoegen of de camera aan de achterkant kunnen proberen om een slanker uiterlijk te behouden.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer