Wat is Ghosting in fotografie? (En hoe het te voorkomen)

Photo Ghosting is een soort overstraling die optreedt wanneer licht herhaaldelijk weerkaatst op het oppervlak van de lens en beelden er wazig uitziet met weinig contrast.

Ghosting flare wordt veroorzaakt door een sterke lichtbron en verschijnt als een duidelijk artefact dat zich symmetrisch ertegenover bevindt, met meerdere bollen van verschillende vormen en kleuren die zich over het hele beeld kunnen uitstrekken.

Deze artefacten/bollen worden ‘nevenbeelden’ genoemd, waarbij het aantal varieert op basis van hoeveel elementen er in je lens zitten – hoe meer lenselementen, hoe meer nevenbeelden!

Ghosting in fotografie is meestal iets dat je wilt vermijden, maar af en toe kan het worden gebruikt voor creatief effect.

Of u nu ghosting volledig wilt elimineren, corrigeren met bewerken of zelfs opzettelijk in uw afbeeldingen wilt gebruiken, deze gids laat u zien hoe.

Inhoudsopgave

Welke invloeden lensflare en ghosting?

Bron: Willsantt

Als u begrijpt wat bijdraagt aan overmatige ghosting-overstraling in uw foto’s, kunt u dit in de toekomst voorkomen … of het kan je helpen om er bewust naar op zoek te gaan!

Dit zijn de factoren die van invloed zijn op veilingflare en ghosting:

De elementen in je lens – Een cameralens heeft meerdere lenzen aan de binnenkant om sferische aberraties en andere soorten optische problemen te corrigeren. De verschillende lenselementen bepalen hoe het licht herhaaldelijk wordt gereflecteerd en of deze reflectie al dan niet een daadwerkelijk artefact heeft gecreëerd.

Lenscoatings – de lenselementen op een lens veranderen niet alleen in aantal en vorm, maar ze hebben ook verschillende coatings. Het type en de kwaliteit van de coating impact lens flare en ghosting.

Brandpuntsafstand – Telelenzen creëren meer overstraling dan groothoeklenzen, dus je kunt de brandpuntsafstand wijzigen en zien of de ghosting verschijnt of niet.

Lens diafragma – Het wijzigen van het diafragma kan nevenbeelden voorkomen of veroorzaken. Ook zal het spook anders worden gevormd volgens de vorm van het diafragma, dus probeer verschillende lenzen te gebruiken.

Licht – Het gebruik van een heldere bron in een directe lijn is van vitaal belang. De positie van de lichtbron en hoe deze het lensoppervlak raakt, is een van de belangrijkste factoren die zichtbare nevenbeelden veroorzaken.

Hoe ghosting te voorkomen

Bron: Hassan Ouajbir

Overmatige lichtstralen die rechtstreeks in uw lens schijnen, kunnen bijdragen aan de nevenbeelden van fotografie en de beeldkwaliteit verslechteren.

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd, hoe stop ik lens ghosting, hier zijn de stappen die je moet nemen:

Gebruik lenzen van hoge kwaliteit – Fabrikanten van cameralenzen hebben een aantal verbazingwekkende coatingtechnologieën ontwikkeld bij het ontwerpen van lenzen. Canon-objectieven met Subwavelength Structure Coating (SWC) en Air Sphere Coating (ASC) zijn bijvoorbeeld geweldig om overstralingsproblemen te elimineren.

Dus, welke lens voorkomt ghosting? Alle professionele lenzen en sommige instaplenzen met een goede antireflectiecoating.

Gebruik zonnekappen – Een zonnekap is een accessoire dat je aan de voorkant van de lens kunt bevestigen. Het is ontworpen om het voorste element te beschermen tegen lichtstralen die van de zijkant komen. Zonnekappen bestaan in verschillende soorten en maten. Als je geen zonnekap hebt, probeer dan directe zonlichtstralen te blokkeren met je hand.

Verwijder onnodige filters – Alle optische elementen verhogen de lensflare omdat licht erop reflecteert – met minder elementen vermindert de overstraling aanzienlijk. Verwijder dus alles wat je niet nodig hebt voor een specifieke opname, zoals het UV-filter.

Verander je positie – Vermijd het fotograferen rechtstreeks in felle lichtbronnen. Alleen al door de beeldhoek te veranderen, kunt u lensflares voorkomen. Als je het niet kunt vermijden, blokkeer dan op zijn minst het heldere punt met je onderwerp – op deze manier kun je een diffuse gloed introduceren, maar je voorkomt verschillende artefacten.

Hoe los je Ghosting op in Photoshop?

Credit: Marta Wave

Het verwijderen van overstraling en nevenbeelden van uw foto’s is niet zo moeilijk als u zou denken, maar het vereist wel dat u bewerkingssoftware zoals Photoshop gebruikt.

Je kunt niet alle lensflare repareren met dezelfde nabewerkingsmethode. Hier zijn enkele technieken die u kunnen helpen om ghosting te verwijderen of te verminderen.

Inhoudsbewust:

Dit is een zeer eenvoudige methode die u ons kunt laten ziene wanneer de ghosting optreedt op effen kleuren of patronen.

Stap 1: Selecteer het gebied rond het spook.

Stap 2: Ga naar het menu Bewerken > vullen.

Stap 3: Kies Content-Aware in het vervolgkeuzemenu.

Stap 4: Schakel.

Kloon Stempel:

U kunt deze techniek gebruiken als u volledige controle wilt hebben over de pixels die u over de geest wilt plakken.

Stap 1: Selecteer het gereedschap Kloonstempel.

Stap 2: Pas de grootte en hardheid van het penseel aan.

Stap 3: Kies een bronpunt door erop te klikken terwijl u de Alt-toets ingedrukt houdt.

Stap 4: Klik bovenop het spook.

Houd er rekening mee dat er meestal ook een sluierflare is wanneer er ghosting is die het beeldcontrast drastisch kan verminderen. Dus, zodra u alle ongewenste objecten van ghosting hebt geregeld, voegt u een helderheids- en contrastaanpassingslaag toe en verhoogt u het contrast van de hele afbeelding.

Laatste woorden

Overstraling en ghosting kunnen de beeldkwaliteit verminderen wanneer ze niet opzettelijk als creatief hulpmiddel worden gebruikt. Nu weet je hoe je het kunt voorkomen of repareren. Op deze manier voorkom je chromatische aberratie en beelddegradatie.

Als je in plaats daarvan wilt experimenteren met spookfotografie, gebruik dan de elementen die overstraling in je voordeel creëren. Ik hoop dat dit artikel nuttig was – als je vragen hebt, laat ze dan achter in de comments sectie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer