Wat is lensflare in fotografie? (+ Tips om het te maken of te stoppen)

Ik weet zeker dat je, al dan niet opzettelijk, op een gegeven moment lensflares in je foto’s hebt gehad. En je hield van het effect of haatte het!

Dat komt omdat een lichte overstraling beide kanten op kan gaan. Het kan een mooie toevoeging zijn om je foto te verbeteren of een ongewenst artefact dat afleidt van het onderwerp of de kwaliteit verlaagt.

Dit artikel is bedoeld om u in beide situaties te helpen. Eerst zullen we kijken naar wat een lensflare is en wat het veroorzaakt, zodat u de controle kunt nemen.

Vervolgens enkele tips en trucs om het effect te verminderen of te vermijden wanneer u het niet wilt, of om het te produceren en te verbeteren wanneer u dat wel wilt.

Inhoudsopgave

Wat is Lens Flare?

Lensflare is een ongewenst licht op je beeld. Het kan op verschillende manieren worden gemaakt.

De eerste mogelijkheid is dat strooilicht het voorste element van je lens raakt en reflecteert.

Een andere oorzaak is het licht dat heen en weer reflecteert door de meerdere lenselementen.

Ten slotte kan het licht zijn dat van de sensor naar de achterste elementen van de lens weerkaatst. Elk van deze redenen creëert verschillende effecten.

  • Sluier – Dit type lensflare wordt gecreëerd door een fel licht dat van de zijkant komt en de voorkant van de lens raakt. De lichtbron staat dus niet op je foto, maar komt toch binnen. Dit creëert een scherm of een cast op uw afbeelding die afleidend kan zijn of zelfs uw onderwerp kan bedekken. Je kunt het meestal voorkomen met een zonnekap of een vlag.
  • Geesten/Artefacten – Een ander soort lensflare introduceert nevenbeelden of artefacten in het beeld. Ze zijn voor elke lens anders omdat ze afhankelijk zijn van de vorm van het diafragma. Normaal gesproken begint het bij een felle lichtbron in uw afbeelding en gaat het in een rechte lijn door de foto. U kunt het probleem voorkomen of verminderen door grote diafragma’s te gebruiken.
  • Kleur stippen – Deze lensflare wordt gecreëerd door zeer sterk licht dat direct op de sensor valt. Hierdoor kun je er ook wat literatuur over vinden met de naam ‘sensor flare’. Het gebeurt normaal gesproken met diafragma’s kleiner dan f/11. Het visuele resultaat is een aantal gekleurde stippen, meestal rood, over de afbeelding.

Zoals je kunt zien, gebeurt elk type lensflare vanwege een specifieke reden, maar er zijn verschillende factoren die ook van invloed zijn op allemaal. De belangrijkste factor is de positie van de camera ten opzichte van de lichtbron.

Ook het type en de kwaliteit van de cameralens die je gebruikt is een doorslaggevend element. Zoomlenzen zijn bijvoorbeeld bijzonder gevoelig voor overstraling, maar ook het ontwerp en de coating kunnen een verschil maken.

Ook de camera-instellingen hebben een belangrijke invloed, zoals bij alle soorten fotografie.

Andere factoren zijn het materiaal, de grootte en de vorm van de zonnekap, het type en de kwaliteit van uw filters, enzovoort.

Ik zal in het hele artikel meer in detail treden over al deze, zowel om lensflare te voorkomen als om het te verbeteren volgens de situatie.

Is lensflare goed of slecht?

Het hangt zowel af van uw persoonlijke smaak als van het specifieke beeld dat u evalueert. Als het een aanvulling is op het onderwerp, is het goed.

Als het in plaats daarvan het onderwerp afleidt of bedekt of uw afbeelding er van slechte kwaliteit uit laat zien, dan is het slecht.

Hoe kom ik van lensflare af?

Hier zijn enkele stappen om lensflare te voorkomen bij het maken van foto’s:

1. Schiet niet in het licht – Ik weet dat dit niet altijd mogelijk is, maar het is de enige manier om volledig te voorkomen dat je een lensflare krijgt. Als je het moet doen, bijvoorbeeld bij het fotograferen van een silhouet tegen de zon, volg dan de volgende tip.

2. Blokkeer alle lichtbronnen – Als het voor u niet mogelijk is om uw positie volledig te veranderenition, probeer op zijn minst de compositie te herkaderen om de lichtbron te bedekken. Dit kan uw kansen om overstraling te voorkomen verbeteren.

3. Schiet vanuit de schaduw – Het is belangrijk om de lichtbron die in het frame komt te regelen, maar overstraling kan worden veroorzaakt door licht dat van de zijkant in uw lens komt. Als je in een schaduwrijk gebied staat, heb je wat extra bescherming.

4. Gebruik zonnekappen – Een zonnekap is een cameraaccessoire dat speciaal is ontworpen om lensflare te voorkomen. Je bevestigt het aan de voorkant van je lens en het beschermt het tegen een ongewenste lichtbron die van de zijkant komt. Zonnekappen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn niet 100% effectief, dus combineer ze met andere technieken voor de beste resultaten.

5. Gebruik vlaggen – Wanneer je een intens licht van de zijkant hebt en een zonnekap niet voldoende is, kun je vlaggen gebruiken om het licht dat naar de camera komt te blokkeren. Als je geen vlag hebt, probeer dan karton of zelfs je hand te gebruiken om het te bedekken.

6. Gebruik prime lenzen – Zoomlenzen hebben veel meer optische elementen aan de binnenkant dan prime lenzen omdat ze bij verschillende brandpuntsafstanden moeten werken. Omdat overstraling wordt gecreëerd door licht dat reflecteert en door de optiek weerkaatst, hoe meer elementen een lens heeft, hoe meer kans op overstraling – het kiezen van een prime-lens kan helpen lensflare te minimaliseren.

7. Reinig uw cameralens – Stof en vingerafdrukken zijn niet de oorzaak van de overstraling, maar ze versterken het effect. Het schoon hebben van je lens zal je hierbij helpen. Vergeet niet om ook de achterkant van de lens schoon te maken.

8. Let op kwaliteit – Dit advies werkt zowel voor lenzen als voor filters. Hoogwaardige lenzen zijn gebouwd om vervorming en artefacten, waaronder overstraling, te voorkomen. Ze hebben ook een betere antireflectiecoating op de lenselementen. Als je eenmaal hebt geïnvesteerd in een goede lens, ‘verpest’ deze dan niet door een goedkoop filter te gebruiken. Deze staan bekend om het verhogen van de lensflare.

11 tips voor verbazingwekkende lensflare fotografie

Nu weet je hoe je lensflare kunt vermijden als je het niet wilt, maar soms kan het worden gebruikt als een creatief element. Hier zijn enkele tips om het gebruik ervan onder de knie te krijgen.

1. Schiet in de zon

Schiet in de zon om overstralingslenseffecten te krijgen.

Omdat lensflare optreedt wanneer de lichtbron de reflector raakt en door de lenselementen stuitert, is een goede manier om dit te bereiken door een felle lichtbron (zoals de zon) rechtstreeks in de camera te richten.

Wanneer het licht sterk genoeg is, krijg je zeker een overstraling.

Je kunt dit ook nabootsen met studiolicht. Zorg er wel voor dat je ze in het juiste gebied van de compositie plaatst en gebruik de juiste camera-instellingen om een aangenaam effect te bereiken.

2. Beweeg rond om het lensflare-effect aan te moedigen

Verwijder de zonnekap en beweeg rond om verschillende hoeken te vinden.

Wanneer je jezelf herpositioneert voor de opname, verander je niet alleen het gezichtspunt of de kadrering van de scène, je beïnvloedt ook de hoek van de lichtbronnen.

Omdat overstraling wordt gevormd met de reflectie van het licht, zal dit anders zijn, afhankelijk van de hoek waarin het je lens raakt. Zorg ervoor dat je de zonnekap van de camera verwijdert.

3. Blokkeer slechts een deel van het licht

Blokkeer een deel van de zon uit je gezichtsveld om een warme flare te creëren.

Soms kan het direct richten van de zon of een andere lichtbron op de camera een overstraling creëren die groot genoeg is om de foto te verpesten. Om er een betere creatieve controle over te hebben, probeer je de lichtbron te blokkeren met het onderwerp of een element uit de scène.

Beweeg vervolgens langzaam de camera om het licht beetje bij beetje uit te laten totdat je merkt dat het de perfecte lensflare creëert.

Als u in plaats daarvan de lensflare maakt met behulp van een licht dat uit het frame komt, kunt u overstappen op een kleinere zonnekap.

U kunt ook proberen verschillende vormen te gebruiken. Als een kegelluidkap te veel licht blokkeert, probeer er dan een met drie of vier bloemblaadjes te gebruiken.

Probeer ze te draaien om de positie te vinden die de juiste hoeveelheid licht binnenlaat voor de lensflares die u zoekt.

4. Kies het juiste moment voor geweldige zonnestralen

Silhouet van paard en ruiter met zonnevlam van de zon.

Voor een betere compositie waarin de zon achter het onderwerp staat, moet deze dicht bij de horizon zijn. Dit hangt natuurlijk af van het onderwerp en je locatie, maar dit is een goede vuistregel.

Dit gebeurt tijdens zonsopgang en zonsondergang en de uren die deze gebeurtenissen omringen (ook wel bekend als het gouden uur).

Afhankelijk van de breedtegraad zal de zon gedurende langere of kortere perioden laag blijven op verschillende tijdstippen van de yoor. Daarom moet je je bewust zijn van wanneer en waar je jezelf moet positioneren om de beste foto’s te maken met lensflare.

5. Plaats kunstlicht strategisch

Kunstlicht in plaats van zon kan worden gebruikt als bron voor fakkels.

Bron: Egidijus Bielskis

Het goede aan kunstlicht is dat je het kunt verplaatsen en manipuleren zoals je wilt. U kunt altijd een lampje toevoegen dat van de zijkant of de voorkant van de camera komt om een overstraling op de juiste plaats van uw afbeelding te creëren.

Je hoeft niet per se in de studio te zijn of professionele verlichtingsapparatuur te hebben om dit te bereiken. Probeer te experimenteren met de zaklamp van je iPhone.

Plaats je camera op een statief en kader de scène in. Richt de telefoon vervolgens op de lens aan een van de zijkanten. Zorg er wel voor dat de telefoon niet op de foto komt.

6. Maximaliseer lensflare met filters

Filters kunnen het lichteffect in uw foto verbeteren.

Zoals ik al eerder zei, kunnen filters van lage kwaliteit overstraling veroorzaken en daarom moet je ze niet gebruiken als je het probeert te vermijden.

Maar als u een lensflare wilt, kunt u UV-filters, polarisatiefilters en filters met neutrale dichtheid proberen. Experimenteer ermee om te zien wat je kunt maken.

Als u zich bijzonder avontuurlijk voelt, kunt u prisma- of fractalfilters proberen voor meerdere overstralings- of streepfilters om een anamorfisch flarelenseffect te creëren.

7. Experimenteer met Aperture om lensflare te creëren

Een andere tip voor overstraling is om te experimenteren met diafragma-instellingen.

De grootte en vorm van de lichtoverstraling worden bepaald door het lensmembraan. Wanneer je het diafragma opent of sluit, heb je verschillende effecten.

U kunt een idee krijgen van hoe het eruit gaat zien wanneer u diafragma’s wijzigt door op de knop voor het voorbeeld van de scherptediepte te drukken. Dit is handig bij filmfotografie wanneer je een beperkt aantal foto’s hebt.

Voor digitale fotografie is het nauwkeuriger om gewoon te fotograferen en het eindresultaat te zien, omdat je jezelf niet hoeft te beperken.

8. DIY wat kunstmatige lens flare

Licht dat door bomen in een bos stroomt.

Bron: Timothy Eberly

U kunt de lensflare in uw afbeeldingen helpen of vergroten met enkele doe-het-zelf-trucs. Zoals ik al eerder zei, kunnen stof en vingerafdrukken bijvoorbeeld een veel voorkomende oorzaak zijn.

Om dat effect na te bootsen zonder je cameralens te beschadigen, kun je een goedkoop UV-filter gebruiken en wat vaseline (A.K.A. Vaseline) toevoegen om een vettige plek te creëren die de lichtflitsen zal intensiveren wanneer je er een felle lichtbron op richt.

Zie hier voor meer DIY camera hacks.

9. Post-produceer uw lensflare fotografie

Gebruik bewerkingsprogramma's om uw afbeeldingen na te verwerken.

Het is één ding om een lensflare vast te leggen en een ander om je beeld ermee te laten knallen. Soms moet je om de flare echt te verbeteren wat postproductie doen.

Enkele van de meest voorkomende bewerkingen die u met een lensflare moet doen, zijn het aanpassen van de belichting met curven en het oppompen van de verzadiging en het contrast. Dit komt omdat sommige soorten overstraling een waas creëren die de afbeelding kan afvlakken.

Met deze aanpassingen kunt u uw foto levendig en kleurrijk maken.

Een andere bewerking die de meeste fotografen leuk vinden, is om de warme tonen op te stoten, omdat dit erg flatterend is voor een afbeelding met lensflare.

10. Gebruik lensflare overlays

Flare-effect op het gezicht in een portret.

Wanneer lensflare correct wordt gebruikt, is het een zeer wenselijke look. Zozeer zelfs dat je veel Overlays kunt vinden die eruit zien als zonnestralen (zonnevlam) of lensflares simuleren in Photoshop. U kunt Lightroom-voorinstellingen ook vinden als u daar liever uw bewerkingen uitvoert.

Soms zijn Lightroom-presets gratis (hier) en andere keren moet je ze kopen, maar het is een goede investering als je lensflare vaak gebruikt als onderdeel van je stijl.

Natuurlijk kunt u ook uw eigen effecten maken en deze opslaan als voorinstellingen, texturen of acties, afhankelijk van uw gewenste bewerkingsworkflow.

Je moet ook Luminar Neo (hier besproken) bekijken, waarmee je heel eenvoudig zonnestralen aan elke foto kunt toevoegen.

11. Maak een lensflare in Photoshop

Hoe maak je een kunstmatige zonnevlam in Photoshop.

In Adobe Photoshop kunt u uw eigen lensflare-effect maken door naar het menu Filter, Render, Lensflare te gaan. Dit simuleert een echt overstralingseffect en u kunt zelfs kiezen welke lens u wilt (onthoud dat verschillende cameralenzen een andere vorm en type overstraling genereren).

U kunt ook de positie en helderheid regelen. Ik stel voor dat je je laag omzet in een slim object, zodat je het effect zo vaak mogelijk kunt aanpassen zoals je nodig hebt.

Als u uw nabewerking op uw smartphone uitvoert, heeft Photoshop Express ook een reeks overstralingen die u aan uw foto’s kunt toevoegen. Je vindt ze in het menu onder de naam Light-Leaks.

Laatste woorden

Kortom, een lensflare kan een goede of een slechte zaak zijn in je foto – en daarom moet je weten hoe je het kunt besturen.

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen te begrijpen hoe u een lensflare-effect kunt voorkomen wanneer het de kwaliteit van uw afbeelding verlaagt en hoe u het kunt maken wanneer het een welkome aanvulling is op uw creatieve weergave.

Als je vragen of tips hebt over lensflare, laat ons dan hieronder een reactie achter en bekijk ons artikel over lichtlekken voor meer vergelijkbare creatieve inspiratie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer