Wat is omgevingslicht Hoe het te gebruiken in uw fotografie

Omgevingslichtfotografie is het eerste type belichtingstechniek dat we als fotografen gebruiken, of we ons er nu bewust van zijn of niet.

Omgevingslicht is immers vrij, veelzijdig en kan bij correct gebruik flatterend zijn.

Dit betekent niet dat het gebruik van omgevingslicht eenvoudig is – als fotograaf moet je leren hoe je het beschikbare licht kunt regelen en in je voordeel kunt gebruiken.

In dit artikel vind je veel voorbeelden van verschillende omgevingslichttechnieken en hoe je deze kunt gebruiken om je fotografie te verbeteren.

Laten we er dus eerst in duiken met een snelle definitie.

Inhoudsopgave

Wat is omgevingslicht?

Omgevingslicht is het beschikbare licht op locatie voordat de fotograaf een flitser of extra licht toevoegt. Houd er rekening mee dat de definitie van omgevingslicht verandert afhankelijk van het veld.

Voor lichtontwerpers in het theater wordt omgevingslicht allemaal expres voor de show samengesteld en creëert het een specifieke sfeer waar de actie plaatsvindt.

Omgevingslicht is ook de algehele verlichting van een kamer of een ruimte in architectonisch lichtontwerp en interieurontwerp. Taakverlichting en accentverlichting worden afzonderlijk beschouwd. In de fotografie zijn deze allemaal opgenomen in de definitie van omgevingslicht.

Aangezien Shotkit een website voor fotografen is, zal ik verwijzen naar de definitie die wordt gebruikt op het gebied van fotografie. Dit betekent dat de verlichting er al is wanneer je aankomt voor de fotoshoot.

(Ik wilde je alleen laten weten dat er andere interpretaties van de term omgevingslicht zijn voor het geval je ze tegenkomt.)

Wat is het verschil tussen omgevingslicht en natuurlijk licht?

Elke lichtbron die u niet hebt toegevoegd voordat u de foto maakte, wordt beschouwd als omgevingslicht. Het maakt niet uit of het natuurlijk of kunstmatig is.

In plaats daarvan is natuurlijk licht een soort omgevingslicht dat afkomstig is van een natuurlijke lichtbron, bijvoorbeeld zonlicht of maanlicht.

7 soorten sfeerverlichting

1. Zonlicht in de buitenlucht

Bron: Khanh Le

Als je aan sfeerverlichting denkt, is het eerste dat waarschijnlijk in je opkomt zonlicht – dit is ook natuurlijk licht.

Omdat de zon vrij is en bijna altijd beschikbaar, is het ook het meest voorkomende type licht dat je in de fotografie kunt gebruiken.

Dit betekent niet dat het altijd hetzelfde is, en het zal je saaie of voorspelbare resultaten geven. U kunt verschillende stemmingen creëren, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Een ander ding dat je kunt controleren is de intensiteit van de schaduwen. Als je in de schaduw of tijdens een bewolkte dag fotografeert, heb je zachte schaduwen – terwijl de directe zon harde en diepe schaduwen creëert.

2. Zonlicht binnenshuis

Bron: Haley Black

Voor een indoor fotoshoot kun je nog steeds natuurlijk sfeerlicht gebruiken als er een raam op je locatie is. Afhankelijk van hoeveel ramen er zijn en hoe groot ze zijn, kan de verlichting intens zijn om de hele kamer te vullen of te dimmen.

Als je je onderwerp kunt verplaatsen – zoals in een stilleven of portretfotografie – plaats ze dan zo dicht mogelijk bij het raam. U kunt indien nodig een reflector toevoegen.

In plaats daarvan, als je de hele omgeving moet belichten of het onderwerp te groot is – bijvoorbeeld bij het fotograferen van meubels – moet je misschien HDR-fotografie gebruiken.

Soms is omgevingslicht niet genoeg voor deze situaties. In dat geval moet u een flitser toevoegen om de donkere gebieden in te vullen – pas alleen op dat u het omgevingslicht niet overweldigt, zodat u de stemming niet verliest.

3. Maanlicht

Credit: Dreamlens Productie

Als je ’s nachts fotografeert, kun je nog steeds natuurlijk licht als omgevingslicht hebben. Natuurlijk heb ik het over het licht van de maan.

Het is misschien niet meteen duidelijk, maar de maan kan een krachtig licht zijn dat een hele scène kan verlichten.

Een volle maan geeft meer licht dan een halve maan, maar je zult nog steeds lange (lange) sluitertijden moeten gebruiken , vooral als je de ISO-waarden niet wilt verhogen Te erg.

Het is dus beter om een stabiel statief te gebruiken voor je nachtopnames als je alleen omgevingslicht gebruikt.

4. Vuur

Bron: Tomáš Malík

Hoewel niet veel mensen het overwegen, is vuur een natuurlijk licht dat je kunt gebruiken voor sfeerverlichting. Het kan het hoofdlicht van de shoot zijn als het sterk genoeg is, of het kan een warme omgeving of een specifieke stemming creëren.

Een paar voorbeelden van het opnemen van vuur als omgevingslicht kunnen kaarsen, open haarden of vreugdevuren zijn (als ze buiten zijn). Strikt genomen, als het echt omgevingslicht is, heb je het vuur niet aangestoken voor de foto – het was er al in de scène.

Natuurlijk moet je nog steeds alle voorzorgsmaatregelen nemen als er brand is, zelfs als je het niet hebt gestart omdat je geen ongelukken wilt.

5. Binnen kunstlicht

Bron: Rodnae Productions

Bijna elke kamer of binnenomgeving heeft kunstmatige verlichting – of het nu gaat om wandlampen, plafondlampen, neonlichten, enz.

Het is essentieel om rekening te houden met de kleurtemperatuur van de lampen. Tegenwoordig zijn de meeste lampen in verschillende tinten, van koel licht tot warm, maar dit hangt ook af van het type lampen, of het LED’s, wolfraam, enz. Zijn.

Vergeet niet om ervoor te zorgen dat u uw witbalans dienovereenkomstig aanpast.

6. Buiten kunstlicht

Bron: Aleksandar Pasaric

Er zijn ook veel kunstlicht buiten. Denk aan winkelborden, straatnaamborden, straatlantaarns, etc. Als je stadsgezichten maakt, heb je te maken met dit soort verlichting.

Je kunt dit type omgevingslicht echter ook gebruiken voor sommige creatieve portretten zonder je onderwerp afzonderlijk te belichten.

7. Kunstmatig en natuurlijk licht

Bron: Rachel Claire

Je zult vaak omgevingslicht vinden dat kunstmatig en natuurlijk licht combineert, vooral als je binnenshuis fotografeert.

Het kan ook buiten gebeuren – bijvoorbeeld op het gouden of blauwe uur wanneer het natuurlijke licht niet sterk genoeg is, dus de straatverlichting kan nog steeds branden.

Er zijn twee dingen die je in deze situaties onder de knie moet krijgen – witbalans en belichting – je kunt hier meer lezen over de belichtingsdriehoek.

Het is niet eenvoudig om te doen, maar u kunt vertrouwen op HDR en andere nabewerkingstechnieken om de beste resultaten te bereiken. Het idee is om een laatste foto te maken waarbij het omgevingslicht zowel aangenaam als realistisch is.

Omgevingslicht gebruiken voor betere foto’s

Elke keer dat je een telefoon of een camera pakt en een foto maakt zonder flitser of extra lampen, doe je omgevingslichtfotografie.

Dit betekent niet dat alles wat u met sfeerverlichting kunt doen eenvoudige snapshots zijn – hier zijn enkele tips om het echt in uw voordeel te gebruiken.

  • Als u natuurlijk omgevingslicht gebruikt, begrijp dan hoe het zonlicht gedurende de dag en het hele jaar door verandert. Check ook het weerbericht voor de fotoshoot.
  • Als u vensterlicht gebruikt, plaatst u uw onderwerp er dicht bij en kijkt u in die richting.
  • Leer meer over verschillende kleurtemperaturen en hoe je ze in balans kunt brengen.
  • Doe HDR-fotografie wanneer er veel contrast is.
  • Gebruik een reflector om donkere gebieden op te vullen. Gebruik in plaats daarvan diffusers wanneer het licht te hard is.
  • Gebruik een statief wanneer je ’s avonds fotografeert of bij weinig licht.
  • Leer flitsen en omgevingslicht in balans te brengen om portretten te maken die de sfeer en sfeer van de kamer vastleggen.

Laatste woorden

Zoals u kunt zien, kunt u omgevingsverlichting voor elk onderwerp gebruiken , of u nu stillevenfotografie, landschappen, portretten of evenementen doet.

Als je echter wilt groeien als fotograaf, moet je weten hoe je ermee moet werken en het op de beste manier kunt gebruiken om professionele resultaten te bereiken.

Ik hoop dat deze tips en voorbeelden nuttig zijn. Als je vragen hebt of meer suggesties wilt delen, doe dat dan in de comments.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer