13 Ongelooflijke foodfotografie trucs en geheimen onthuld

Ooit afgevraagd hoe sommige foto’s van eten er zo heerlijk uitzien… misschien zelfs te mooi om waar te zijn? Nou, misschien wel.

Het fotograferen van voedsel is niet eenvoudig en het is nog moeilijker om voedsel te fotograferen op een manier die de kijker doet watertanden.

Daarom roepen de top foodfotografen de hulp in van stylisten met verschillende trucs en hacks.

In dit artikel trekken we de gordijnen terug voor enkele van de grootste geheimen van de voedingsindustrie als het gaat om het maken van de beste foto’s.

  • Hoe schieten professionals voedselfoto’s?
  • Beste lens voor voedselfotografie

Inhoudsopgave

13 Food Photography Trucs en geheimen onthuld!

1. Nep-ijs met realistische druppels

IJs is een van de meest ‘gehackte’ voedingsmiddelen in de industrie. Dit komt omdat het snel smelt (vooral onder fotografieverlichting!), Dus het hebben van een duurzame versie die er net zo goed uitziet, is essentieel bij het maken van foto’s.

Er zijn een paar verschillende recepten om nepijs te maken. De gemakkelijkste vereist dat je ijs vervangt door aardappelpuree en vervolgens wat voedselkleurstof toevoegt, afhankelijk van de smaak van het ijs dat je wilt nabootsen.

Een ander recept is om glazuur te mengen met wat poedersuiker. Met behulp van deze basis kunt u ijsscheppen maken.

Wat dacht je van die druppels smeltend ijs die er zo lekker uitzien? Gebruik gewoon wat Elmer’s lijm!

Vergeet niet dat fotografen dit kunnen doen voor redactionele fotografie, maar nooit voor een commerciële foto.

(Als u reclame maakt voor een specifiek merk ijs, moet u echt ijs gebruiken.)

2. Rekbare pizzakaas – lijm of geen lijm?

Bron: Nicolas Perondi

Laten we eerst beginnen met een truc van het vak als het gaat om het krijgen van de meest verrukkelijke gesmolten kaaslook op je pizzafoto’s.

Als je zo natuurlijk mogelijk wilt blijven met je voedselfotografie, moet je beginnen met het gebruik van de juiste kaas.

Voor elke stringy melt shot, wil je mozzarella kaas gebruiken. Volgens foodfotograaf Joanie Simon is de ultieme kaas voor een cheese pull part-skim mozzarella.

Maar hoe zit het met enkele andere tips voor het krijgen van de perfecte ‘lifted pizza’ shot zoals hierboven?

Je moet de korst van tevoren snijden voor de kaastrek op een pizza. Na het koken van de pizza moet je de kaas ook snijden. Duw het vervolgens weer in elkaar terwijl het nog warm is.

Op deze manier zal het opnieuw smelten met de rest om de snaar te creëren. Dankzij de voorgesneden krijgt het echter niet zoveel weerstand.

Nu moet je langzaam optrekken en wegrijden. Vergeet niet dat je slechts één kans hebt op de perfecte kaastrek per pizza.

En nu voor de vervelende hack die je een mooie cheesy slice pull op een pizza zal geven … zet je schrap.

Je hebt deze voedselhack waarschijnlijk al gezien op TikTok of Instagram – meng gesmolten mozzarella met wat lijm en leg het op de randen van de voorgesneden plak.

Als je het dan uittrekt, heb je tonnen plakkerige touwtjes aan de pizza bevestigd…. eet de pizza gewoon niet na de fotoshoot als je deze eettruc gebruikt!

3. Luchtige pannenkoeken en de perfecte stapel

Bron: Vlada Karpovich

Platte pannenkoeken zijn niet erg uitnodigend, hoe heerlijk ze ook smaken. Je hebt luchtige pannenkoeken nodig die op een hoge stapel standhouden.

Laten we beginnen met hoe je een luchtigere echte pannenkoek krijgt.

In plaats van alleen melk te gebruiken voor het beslag, gebruik je half melk en half yoghurt. Hierdoor zullen de pannenkoeken nog meer rijzen als je aan het koken bent. Bovendien smaken ze ook lekkerder!

Nu laten we verder gaan met de stapel, en het is tijd voor wat voedsel-hackery!

Leg tussen elke pannenkoek een kartonnen cirkel. Het moet dik karton zijn – zoals het soort dat wordt gebruikt in verpakkingsdozen. Zorg ervoor dat de diameter ongeveer een centimeter kleiner is dan de pannenkoeken – op deze manier wordt het karton niet weergegeven.

Vergeet aan het einde van de fotoshoot niet om het karton eruit te halen voordat je je pannenkoeken eet… tenzij je ze taai vindt, natuurlijk :p

4. Langdurige glazuur- en condensdruppels

Op een warme zomerdag zie je een drankje met condensdruppels en weet je dat het koud is. Dit zorgt er meteen voor dat je het wilt drinken, toch?

Daarom hebben commerciële dranken deze ijzige look nodig. Het ziet er niet alleen natuurlijker uit, maar ook om van te watertanden. Helaas smelten de condensatiedruppels in het echte leven heel snel.

Je kunt dus een vloeistof maken die half water en half glycerine is. Gebruik vervolgens een kleine spritzer om het op de fles of het glas te steriliseren. Voor een meer gedetailleerde look kunt u wax of matting spray gebruiken om de frosting te vervalsen.

Nu we het toch over het faken van koude dranken hebben, wist je dat voedselfotografen nepijs gebruiken?

Nepijs kan worden gemaakt van hars of acryl, maar het is behoorlijk duur. Het gebruik van nepijs betekent dat voedselfotografen zeker kunnen zijn van de vorm en transparantie van het ijs in hun drankfoto’s.

Wat natuurlijk nog belangrijker is, het ‘ijs’ zal niet smelten of water geven in de drank, waardoor de kleur verandert.

5. Houd verse groenten er vers uit

Krediet: Pixabay

Onnodig te zeggen dat je de meest verse groenten moet gebruiken die je kunt vinden voor de beste resultaten voor voedselfotografie.

Ga naar de lokale markt op de ochtend van de fotoshoot en kies je producten met de hand.

Om kruiden en groenten vers te houden, moet je ze vaak met water spritzen. Je kunt de druppeltjes op het moment van de foto bewaren als je de kijker die extra aanwijzing wilt geven die ‘frisheid’ zegt.

U kunt hetzelfde mengsel van water en glycerine gebruiken dat wordt gebruikt voor koude dranken.

6. De perfecte schuimkraag voor bier

Credit: Elevate

Is je bierkop te snel plat? Voeg gewoon zout toe! Die eenvoudige truc zorgt ervoor dat het bierschuim stijgt en er perfect uitziet.

Het is niet nodig om vervelende hacks te gebruiken, zoals het toevoegen van zeep. Wat belangrijk is, is dat je eerst wat experimenteert. Leer hoe het bier reageert om te begrijpen hoeveel zout je nodig hebt.

Ook zullen verschillende zouten verschillende reacties veroorzaken, net als verschillende soorten bier. Neem het zout dus mee naar de fotoshoot en gebruik degene die je kent.

Als u niet op zoek bent naar een hack, maar naar een meer professionele oplossing, kunt u iets kopen dat Foam Booster wordt genoemd voor een super schuimig effect. Het kan een beetje duur zijn, maar het is de moeite waard als je dit professioneel doet.

7. Dampend hete fotografie? Maak uw keuze uit de vele, vele hacks

Krediet: Pixabay

Er zijn zoveel hacks om stomend heet eten en drinken te fotograferen dat ik er niet maar één kon kiezen.

In plaats daarvan geef ik je een lijst met de meest populaire – dan kun je degene kiezen die gemakkelijker voor je is om te vinden en aan te passen aan je foto.

  • Tampons bevochtigd in kokend water.
  • Wierook.
  • Sigaretten.
  • Elektronische sigaretten.
  • Kledingijzer met stoomspritzer.
  • Stoompistool.
  • Zoutzuur en ammoniak. Wees heel voorzichtig met het gebruik van deze chemicaliën en drink of eet nooit wat je hebt gefotografeerd als je deze hack gebruikt.

8. Accent Flavor Enhancer is een must-have

Bron: Nicole Harris

Accent smaakversterker is een product dat is ontworpen om de smaak van een voedingsmiddel te verbeteren.

Waarom zou je geven om de smaak van voedsel dat je alleen maar moet fotograferen? Nou, dat doe je niet.

Accent smaakversterker is niets anders dan mononatriumglutamaat. Deze chemische stof voorkomt dat voedsel oxideert, wat betekent dat er geen verwelkende of bruine sla meer is!

Dus als je fruit of groenten moet fotograferen die bruin worden zodra je ze snijdt, kun je deze hack gebruiken.

9. Bestaat de perfecte hamburger?

Bron: Ilja Masjkov

Ja, vaker wel dan niet, de hamburgers die je op foto’s ziet, zijn echt.

Ze doen er echter ongeveer 20 minuten tot een half uur over om te bouwen door een ervaren foodstylist.

Deze voedseltovenaars kiezen elk ingrediënt zo dat het perfect is. Plaats vervolgens elk element zorgvuldig – vaak met behulp van veel pinnen, spiesjes en die ronde kartonnen schijven die we eerder zagen.

Enkele andere trucs van het vak zijn het smelten van de kaas op zijn plaats met een hittepistool of het borstelen van wat olie in het vlees om het te laten glanzen.

De morele of het verhaal? Neem nooit een hap uit een perfect uitziende hamburger op een fotografieset!

10. Heb je melk?

Krediet: Pixabay

Meestal is de melk die je op een graanfoto ziet eigenlijk lijm. Om te beginnen heeft de lijm een helderder wit dan echte melk.

Dit kan echter een eenvoudige oplossing zijn in Photoshop, dus waarom geven stylisten nog steeds de voorkeur aan lijm boven echte melk?

De belangrijkste reden dat lijm beter werkt dan melk is dat de ontbijtgranen (of welk ander voedsel de melk ook is gefotografeerd) het niet zo snel zullen absorberen. Op deze manier heb je langer knapperigere en knapperigere ontbijtgranen.

Dit is een andere voedselhack die voedsel oneetbaar achterlaat na de opname!

11. Perfecte soep en garnering… maar hoe zweeft het?

Krediet: Foodie Factor

Laten we zeggen dat je niet genoeg soep hebt om je gekozen kom volledig te vullen, hoe krijg je dan de foto?

Als je minder soep wilt gebruiken en toch een volle kom wilt hebben, is dit het geheim: plaats voordat je de soep giet een ramekin of een kleinere kom ondersteboven in de soepkom.

Dit zal ook helpen om eventuele garnituren perfect gerangschikt te houden bovenop de soep.

12. Nepdrankjes smaken nog steeds goed

Bron: Gustavo Borges

De drankjes in voedselfotografie zijn heel vaak nep. Dit is vooral om het budget van een fotoshoot laag te houden, want zoals de meesten van ons weten, lopen de kosten van alcoholische dranken snel op!

Het gebruik van nepdrankjes is ook handig voor film en theater, waar de artiesten na een paar takes dronken kunnen zijn!

Je kunt Kitchen Bouquet of Worcester Sauce aan water toevoegen als je whisky, bourbon of andere brown spirits wilt maken. Een andere techniek is om thee of verbrande suiker met water te gebruiken.

Gebruik voor champagne bruisend water met voedselkleurstof. En voor witte wijn? U kunt verdund limoensap of wit druivensap gebruiken. Rode wijn kan worden gedaan met cranberrysap.

Je kunt online veel nep-drankrecepten vinden, afhankelijk van het drankje dat je nodig hebt. Vergeet niet: als je reclame maakt voor een merk voor commerciële fotografie, moet je de echte drank gebruiken.

13. Overvloedig feest… of is het gewoon een vulmiddel?

Bron: Melanie Dompierre

Voor sommige voedselfoto’s is de minimale gastronomische look geweldig. Anderen hebben een overvloedig feest nodig… maar moet je al dat voedsel echt gebruiken?

Nee, vooral als je een hack moet gebruiken die het oneetbaar maakt. Je wilt geen voedsel verspillen, dus als je een vol of overlopend bord nodig hebt, kun je het grootste deel ervan vullen met wat deeg.

Meng gewoon bloem en water om genoeg deeg te maken om je gerecht te vullen. Bedek het vervolgens met het echte gerecht erop.

Wie weet levert het in de oven zetten van dit gerecht wel iets lekkers op!

Heb je genoten van deze trucs die adverteerders gebruiken om eten er heerlijk uit te laten zien?!

Daar heb je het – een paar trucs achter de schermen om je voedselfotografie er watertandend uit te laten zien.

Zoals ik in het begin al zei, zien de meeste ervaren foodfotografen en stylisten niet echt ‘vervelende’ hacks.

In plaats daarvan besteden ze veel tijd aan het zoeken naar de perfect uitziende ingrediënten. Ze hebben ook een team van stylisten die zich toeleggen op het maken van eten er op zijn best uit te laten zien.

Andrew Scrivani is een zeer succesvolle foodfotograaf. Als ethische richtlijn en een integraal onderdeel van zijn fotografiestijl gebruikt hij nooit nepvoedsel.

Wel heeft hij een uitstekend team dat met hem samenwerkt. Op een workshop hoorde ik hem ooit zeggen dat hij een stylist heeft die gespecialiseerd is in een werveling gemaakt met slagroom en soortgelijke producten.

Dat geeft je een idee van hoeveel tijd en toewijding er achter een perfect gerecht zit. We hebben die bronnen echter niet altijd bij de hand – dat is wanneer deze hacks voor voedselfotografie van pas komen.

Ik hoop dat deze lijst nuttig was en dat je het kunt gebruiken om je voedselfotografie te blijven verbeteren. Als je andere hacks of trucs voor voedselfoto’s kent, deel ze dan met ons in de reacties.

  • Wat zijn enkele coole fotohacks en trucs?
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer