Photoshop Elements: rechtzetten, bijsnijden en schalen

Foto’s bewerken met Photoshop Elements: rechtzetten, bijsnijden en schalen

Als je een passie hebt voor fotografie en je wilt je foto’s naar een hoger niveau tillen, dan is Photoshop Elements een geweldige tool om mee te werken. Met deze software kun je verschillende bewerkingen uitvoeren, zoals het rechtzetten, bijsnijden en schalen van je foto’s. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze specifieke bewerkingstechnieken en hoe je ze kunt toepassen in Photoshop Elements.

Rechtzetten van foto’s

Het rechtzetten van een foto is een veelvoorkomende bewerking die kan worden toegepast als je foto’s hebt genomen met een scheve horizon. Dit komt vaak voor bij landschapsfotografie of bij het fotograferen van gebouwen. Met Photoshop Elements kun je deze scheve horizon rechtzetten en je foto een professionele uitstraling geven.

Om een foto recht te zetten in Photoshop Elements, volg je de volgende stappen:

 1. Open de foto in Photoshop Elements en selecteer het “Rechtzetten” gereedschap.
 2. Trek een lijn langs een horizontaal of verticaal element in de foto dat recht zou moeten zijn.
 3. Photoshop Elements zal automatisch de foto rechtzetten op basis van de getrokken lijn.
 4. Controleer het resultaat en pas indien nodig de instellingen aan.
 5. Sla de foto op.

Bijsnijden van foto’s

Het bijsnijden van een foto is een effectieve manier om de compositie van je foto te verbeteren. Met Photoshop Elements kun je ongewenste delen van de foto verwijderen en de focus leggen op het belangrijkste onderwerp.

Volg deze stappen om een foto bij te snijden in Photoshop Elements:

 1. Open de foto in Photoshop Elements en selecteer het “Bijsnijden” gereedschap.
 2. Trek een rechthoek rond het deel van de foto dat je wilt behouden.
 3. Pas indien nodig de grootte en positie van de rechthoek aan.
 4. Klik op “Toepassen” om de foto bij te snijden.
 5. Sla de foto op.

Schalen van foto’s

Het schalen van een foto is handig als je de afmetingen van de foto wilt aanpassen zonder de verhoudingen te verliezen. Met Photoshop Elements kun je een foto vergroten of verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Volg deze stappen om een foto te schalen in Photoshop Elements:

 1. Open de foto in Photoshop Elements en selecteer het “Schalen” gereedschap.
 2. Trek aan de hoekpunten van de foto om de gewenste grootte te bereiken.
 3. Houd de Shift-toets ingedrukt om de verhoudingen van de foto te behouden.
 4. Klik op “Toepassen” om de foto te schalen.
 5. Sla de foto op.

Conclusie

Met Photoshop Elements kun je op een eenvoudige en effectieve manier je foto’s rechtzetten, bijsnijden en schalen. Deze bewerkingstechnieken kunnen je foto’s naar een hoger niveau tillen en ze een professionele uitstraling geven. Experimenteer met deze technieken en ontdek de mogelijkheden van Photoshop Elements voor het bewerken van je foto’s.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een foto in Photoshop Elements rechtzetten?

Om een foto recht te zetten in Photoshop Elements, selecteer je het “Rechtzetten” gereedschap en trek je een lijn langs een horizontaal of verticaal element in de foto dat recht zou moeten zijn. Photoshop Elements zal automatisch de foto rechtzetten op basis van de getrokken lijn.

Hoe kan ik een foto bijsnijden in Photoshop Elements?

Om een foto bij te snijden in Photoshop Elements, selecteer je het “Bijsnijden” gereedschap en trek je een rechthoek rond het deel van de foto dat je wilt behouden. Pas indien nodig de grootte en positie van de rechthoek aan en klik op “Toepassen” om de foto bij te snijden.

Kan ik de afmetingen van een foto aanpassen zonder de verhoudingen te verliezen in Photoshop Elements?

Ja, in Photoshop Elements kun je de afmetingen van een foto aanpassen zonder de verhoudingen te verliezen. Selecteer het “Schalen” gereedschap, trek aan de hoekpunten van de foto en houd de Shift-toets ingedrukt om de verhoudingen van de foto te behouden.

Zijn er andere bewerkingstechnieken beschikbaar in Photoshop Elements?

Ja, naast het rechtzetten, bijsnijden en schalen van foto’s, biedt Photoshop Elements nog veel meer bewerkingsopties. Je kunt bijvoorbeeld ook kleurcorrecties, retouches en filters toepassen op je foto’s.

Is Photoshop Elements geschikt voor zowel beginners als gevorderden?

Ja, Photoshop Elements is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De software biedt een gebruiksvriendelijke interface en eenvoudige bewerkingstools, maar heeft ook geavanceerdere functies voor de meer ervaren gebruikers.

Met deze informatie kun je aan de slag met het rechtzetten, bijsnijden en schalen van je foto’s in Photoshop Elements. Experimenteer en ontdek de vele mogelijkheden van deze krachtige software!