14 geheimen van mooie fotografie

Het begrip ‘mooie fotografie’ is natuurlijk nogal subjectief – wat voor de een mooi is, is dat voor de ander misschien niet.

Als we onze individuele smaak echter opzij zetten, is één ding zeker: alle mooie foto’s delen vergelijkbare kwaliteiten die ze uitstekend maken.

Deze gids introduceert 14 voorbeelden van prachtige fotografie en de fundamentele principes erachter, zodat je zelf iets geweldigs kunt maken.

Wat maakt fotografie mooi? Laten we het eens van dichterbij bekijken!

Inhoudsopgave

14 geheimen voor het maken van prachtige fotografie

1. Leg iets vast dat JIJ mooi vindt

Credit: Chevanon Fotografie

Fotografie is een subjectief medium dat de kijk van de maker op een specifiek onderwerp of moment weerspiegelt. Als je iets niet mooi vindt, zal het heel moeilijk zijn om er een mooie foto van te maken.

Landschapsfotografie is bijvoorbeeld een zeer populair genre om mooie foto’s te maken. Het zal moeilijker voor je zijn om de juiste plek te vinden, je erdoor geïnspireerd te voelen en het geduld te hebben om te wachten op het juiste moment om het te fotograferen als je een stadsmens bent.

Als dit het geval is, heb je misschien betere resultaten met straatfotografie of stadsgezichten. Hetzelfde geldt voor elk onderwerp – sommige mensen vinden schoonheid in gebreken, anderen geven de voorkeur aan perfectie.

Ga op je gevoel af en volg je passies – het belangrijkste is de manier waarop het wordt uitgevoerd. Daarvoor kun je enkele van de volgende tips volgen voor het maken van je eigen versie van prachtige fotografie.

2. Beheers je techniek

Bron: Gilberto Olimpio

Het maakt niet uit of je onderwerp het mooiste ter wereld is. Als de foto onderbelicht is of wazig is door camerabewegingen of onbedoeld onscherp is, zal het geen mooie foto zijn!

Het schot moet dus goed gedaan zijn, maar dat is niet alles.

Hoewel de meeste digitale camera’s tegenwoordig foto’s van goede kwaliteit leveren met een juiste belichting, kunt u zeker niet bepalen wat u maakt, tenzij u leert hoe u de camera-instellingen in uw voordeel kunt bedienen en gebruiken.

Drie factoren bepalen de belichting van je foto: diafragma, sluitertijd en ISO. Dit staat bekend als de belichtingsdriehoek omdat je ze in evenwicht moet brengen om een foto te maken.

Niet alleen dat, elk heeft invloed op uw foto op een andere manier. Diafragma is ook gerelateerd aan de scherptediepte – met andere woorden, hoeveel er in focus is.

Door de sluitertijd zien bewegende onderwerpen er bevroren of wazig uit. Tot slot kan de ISO digitale ruis creëren, wat een ‘korrelige’ uitstraling geeft in je foto’s.

Een vaak over het hoofd gezien hulpmiddel is de belichtingsmodus van uw camera. Hiermee kun je je camera vertellen hoe je het licht in de scène moet lezen. Dit is cruciaal als u foto’s wilt maken in low key of high key, voor silhouetfotografie en meer.

Andere instellingen die u mogelijk kunnen helpen, zijn de focusmodi en de burst-modus. Het hangt af van het onderwerp dat je gebruikt voor je prachtige fotografie.

3. Vind het beste licht om je meesterwerk te maken

Credit: Pixabay

Is het je opgevallen hoe sommige foto’s er heel intiem uitzien, andere een industriële uitstraling hebben, of misschien zien ze er humeurig en ander etherisch uit? Dat komt omdat licht je helpt de sfeer in een foto te creëren.

Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het kiezen van het licht. De eerste is om te bepalen of je kunst- of natuurlijk licht wilt. Als het kunstlicht is, ga je dan je eigen licht toevoegen of het omgevingslicht in de kamer gebruiken?

Als u uw eigen licht toevoegt, moet u rekening houden met de mogelijke verlichtingsopstellingen. Dit verwijst naar het aantal lichtbronnen en hoe ze worden geplaatst.

Gaan ze bijvoorbeeld vanaf de zijkant, de achterkant of de voorkant naar je onderwerp wijzen?

De kwaliteit van het licht is ook erg belangrijk. Hard licht creëert intense schaduwen en kan worden geïnterpreteerd als dramatisch of humeurig. In plaats daarvan werpt zacht licht minder intense schaduwen en is het gelijkmatiger.

Tot slot speelt lichte kleur een grote rol bij het creëren van een sfeer. Denk aan een foto genomen in een kantoor of een commerciële ruimte en vergelijk deze met een foto van een slaapkamer of een woonkamer.

De kou in de ene tegen het warme gevoel in de andere is te wijten aan de kleurtemperatuur.

Dit gebeurt ook met natuurlijk licht. Veel buitenfotografen geven er dus de voorkeur aan om foto’s te maken bij zonsondergang omdat het licht warmer is – fotograferen op golden hour is een geweldige manier om prachtige fotografie van landschappen te produceren.

4. Gebruik de compositieregels

Bron: Johannes Plenio

Compositie is de manier waarop je de elementen in je foto rangschikt. De compositieregels zijn ontworpen om die elementen op een aangename manier te rangschikken die de aandacht van de kijker trekt. Dus als je compositie onder de knie hebt, ga je aan de slag.

Vergeet niet dat compositieregels eigenlijk geen regels zijn – ze zijn meer als richtlijnen. Dat komt omdat er niet één is die noodzakelijkerwijs absoluut of beter is dan de andere – sommigen van hen spreken elkaar zelfs tegen.

Terwijl een landschap met symmetrische compositie een heel mooi beeld kan maken, kan een asymmetrisch landschap net zo aantrekkelijk zijn.

De meest voorkomende regel om mee te beginnen is de regel van derden (zie gids). Dit komt omdat de meeste camera’s en telefoons een overlay hebben met dit raster om beginnende fotografen te helpen hun foto’s samen te stellen.

Het verdeelt het frame in negen gelijke delen door twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen te tekenen. Het idee is dat je het hoofdonderwerp langs die lijnen plaatst – vooral op de punten waar de lijnen elkaar kruisen.

Een andere regel die bekend staat als het phi-raster verdeelt de ruimte ook in negen delen. Ze zijn echter niet even groot als het de gulden snede volgt.

Verschillende composities kunnen dus even effectief zijn. Het is een kwestie van degene vinden waarvan je denkt dat die het beste bij de situatie past en beter bij je stijl past.

Wanneer u probeert prachtige fotografie te produceren, begin dan met het gebruik van de regels en experimenteer vervolgens met het breken ervan. Het is tenslotte allemaal een leerproces.

5. Ontwikkel een stijl

Bron: Olya Kobruseva

Wanneer je door afbeeldingen op Instagram of een andere fotografiesite scrolt, zie je dan ooit foto’s waarvan je de fotograaf herkent, voordat je zelfs maar ziet welk account het heeft geplaatst?

Dat komt omdat die fotograaf een goed gedefinieerde stijl had.

Het ontwikkelen van een stijl heeft te maken met verschillende aspecten van fotografie; het begint met het genre fotografie – bijvoorbeeld eten. Dan de onderwerpen, zoals rauwe groenten of moderne gerechten en ten slotte de aanpak en esthetiek van het afgewerkte beeld.

Je weet dat je mooie fotografie wilt doen. Dat is een begin – het betekent dat je niet op zoek bent naar iets provocerends of politieks, maar het is nog steeds heel breed.

Vanaf hier moet je je vakgebied blijven beperken en vervolgens een stijl ontwikkelen. Dit zal je helpen om te oefenen en te verbeteren.

6. Vind inspiratie in kunst

Krediet: Pixabay

Laat ik beginnen met te zeggen dat kunst en schoonheid geen synoniemen zijn. Kunst is niet per se mooi om naar te kijken, soms is het zelfs ongemakkelijk bedoeld om je te laten nadenken of vooroordelen uit te dagen.

Dat gezegd hebbende, kunnen veel mooie kunstwerken u als inspiratie dienen, zoals deze schilderijen die digitale afbeeldingen inspireerden.

Natuurlijk kan schoonheid een persoonlijke mening zijn, maar het verandert ook door de tijd en tussen culturen.

Esther Honing maakte een zeer interessant project waarbij ze haar portret naar freelance fotoretoucheerders over de hele wereld stuurde – de instructies waren om haar er mooi uit te laten zien, met opmerkelijk verschillende interpretaties in de resultaten.

U kunt ga naar een museum, pak een kunsthistorisch boek of zoek online naar bronnen om inspiratie op te doen bij verschillende auteurs, landen en tijdsperioden.

Als je meer wilt weten over de ideeën over schoonheid die de kunst door de geschiedenis heen hebben beïnvloed, raad ik het boek Over schoonheid van Umberto Eco aan.

7. Neem de tijd

Bron: Emiliano Arano

Het is belangrijk dat je je onderwerp goed leert kennen om foto’s te maken die hun schoonheid weerspiegelen. Het zou helpen als je ook zou leren hoe andere auteurs het hadden weergegeven.

Daarom moet je iets fotograferen waar je gepassioneerd over bent – omdat het tijd en toewijding kost om er goed in te worden.

Je denkt misschien dat portretten mooi zijn, maar als je geen mensenmens bent, zul je het moeilijk hebben om ze te doen. Kies je onderwerpen verstandig en neem de tijd.

Raak niet gefrustreerd als je foto’s vanaf het begin niet mooi zijn – deze dingen vergen oefening. Het is ook handig om meerdere foto’s te maken.

In filmfotografie had je vroeger 12, 24 of 36 foto’s per rol – elke rol en vervolgens was het ontwikkelen en afdrukken van de foto’s duur.

Met digitale technologieën kunt u zoveel foto’s maken als u nodig hebt – maak gebruik van dat voordeel. In zeer zeldzame gevallen krijg je het beste resultaat vanaf de eerste opname.

8. Kleurenpaletten gebruiken

Bron: Amy Shamblen

Kleur is een essentieel element in alle vormen van kunst – fotografie is geen uitzondering. Je kunt kleuren gebruiken om een uitgebalanceerde compositie te creëren of om een specifieke emotie bij de kijker op te roepen.

Het kennen en begrijpen van kleurentheorie kan je helpen om mooie beelden te maken. U kunt bijvoorbeeld complementaire kleuren gebruiken om dingen op te laten vallen in de afbeelding.

Je kunt een monochrome foto maken om emoties op te wekken – de kleur blauw wordt bijvoorbeeld geassocieerd met de lucht en de zee. Veel mensen associëren het dan met natuur en sereniteit – het heeft natuurlijk ook een culturele connotatie die kan veranderen.

Monochrome paletten helpen de kijker ook om zich te concentreren op vormen en texturen. Er zijn veel manieren om kleur te gebruiken in je fotografie. Adobe Color is een geweldige gratis tool die u kunt gebruiken, zelfs als u geen Photoshop of Lightroom hebt.

U kunt een afbeelding uploaden op de website en een kleurenpalet genereren – u kunt dit gebruiken om uw foto’s op te splitsen en te begrijpen hoe u kleur gebruikt.

U kunt ook kleurenpaletten genereren met behulp van het kleurenwiel, zoeken naar trends en zelfs zien welke kleuren specifieke concepten en ideeën vertegenwoordigen.

9. Probeer zwart-wit

Krediet: FG

Hoewel kleur een geweldige manier is om verbluffende foto’s te maken, kan het verwijderen van ze uit kleur ook een krachtig hulpmiddel zijn.

Zwart-witfotografie bestaat immers al veel langer, en grote meesters uit de kunstgeschiedenis hebben het gebruikt om prachtige fotografie te maken.

Een goede techniek die ik je aanraad te gebruiken (vooral als je begint) is om je afbeeldingen in kleur te maken en ze vervolgens in de nabewerking om te zetten in zwart-wit.

Om te beginnen geeft dit u de keuze om de kleurenversie te gebruiken als u dat liever hebt. Het tweede en belangrijkste is dat je veel meer controle hebt over de grijswaarden en het contrast van de uiteindelijke foto.

10. Pas de regel ‘minder is meer’ toe

Credit: Ksenia Chernaya

Wanneer uw afbeelding te druk is, weet het oog van de kijker niet waar het zich moet concentreren, wat zich niet vertaalt als een prachtige foto.

Je hoeft niet per se minimalistische fotografie te doen – hoewel het geweldig kan zijn. Het verwijderen van afleidende elementen kan echter van hulp zijn.

Een manier om dit te bereiken is om dichterbij te komen – je kunt dit doen door fysiek te bewegen of te veranderen naar een langere brandpuntsafstand.

Er is een beroemd citaat van Robert Capa dat zegt: “Als je foto’s niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg”. Gebruik dit om omringende objecten te elimineren die u niet nodig hebt.

In plaats daarvan, als je de compositie maakt – bijvoorbeeld in een stillevenfoto – heb je meer controle.

Plaats of haal de verschillende elementen eruit om verschillende mogelijkheden uit te proberen. Wees objectief bij het kiezen welke dingen daadwerkelijk waarde geven aan je foto en welke gewoon rommelig zijn.

11. Experimenteren in Key

Bron: Engin Akyurt

Dit is een belangrijke tip die nuttig kan zijn gedurende je hele carrière als fotograaf. Als je een beginner bent, zal dit je helpen om je passies te vinden en je stijl te ontwikkelen, wat leidt tot het produceren van mooiere fotografie.

In plaats daarvan, als je al goed ingeburgerd bent, blijf dan niet in je comfortzone. Blijf de grenzen verleggen en krijg creatiVe. Dit zal op de lange termijn ongetwijfeld zijn vruchten afwerpen.

12. Post-produceer uw afbeeldingen tot in de perfectie

Bron: Sergey Katyshkin

Sommige fotografen zijn puristisch en geloven dat fotografie in de camera wordt gedaan. Dit is niets nieuws – zelfs in filmfotografie waren er ideeën tegen manipulatie van de donkere kamer – zelfs bijsnijden was niet toegestaan.

In de digitale fotografie bestaat deze trend ook en staat bekend als SOOC (straight out of the camera). Ik respecteer natuurlijk de fotografen die dit doen, maar ik denk niet dat er minder verdienste is in post-productie.

Zelfs in filmfotografie zou je het resultaat na de opname beïnvloeden wanneer je het type ontwikkelaar kiest of het tijdstip van verwerking bepaalt.

Welnu, in digitale fotografie kun je dit doen wanneer je onbewerkte afbeeldingen maakt en ze op je computer ‘ontwikkelt’.

U kunt de aanpassingen pushen om een krachtiger resultaat te bereiken en zelfs surrealistische dingen maken met fotocomposieten.

Dus ik moedig je ten zeerste aan om je fotografische vaardigheden en je foto-retoucheervaardigheden te leren en onder de knie te krijgen. We hebben veel geweldige tutorials over fotobewerking hier op Shotkit, dus zorg ervoor dat je profiteert!

13. Vermijd letterlijk te zijn

Bron: Jill Burrow

Om je te onderscheiden van de zee van beelden die de wereld bevolken, wil je misschien een subtiele benadering van een onderwerp proberen in plaats van het op een letterlijke manier te doen die iedereen heeft gedaan.

Wanneer je een mooi model hebt, is het maken van mooie fotografie niet zo moeilijk als proberen schoonheid te vinden in het dagelijks leven. Probeer dit deel van je hersenen te oefenen en je zult zien hoeveel je kunt verbeteren.

Je kunt ook proberen abstracte concepten weer te geven – zoals schoonheid zelf of vreugde en liefde. Het zijn mooie ideeën – hoe zou je ze vastleggen in een foto?

14. Investeer in uitrusting

Bron: Tom Fisk

Het is al duizend keer herhaald dat de camera de foto niet maakt – de fotograaf wel. Dat is natuurlijk waar en je kunt geweldige foto’s maken met elke apparatuur.

Het is echter ook realistisch om te zeggen dat bepaalde dingen alleen met bepaalde uitrusting kunnen worden gedaan – of beter kunnen worden gedaan.

Om bijvoorbeeld fotografie met lange belichtingstijd te doen, heb je een statief nodig; om macrofotografie te doen, heb je een macrolens nodig – of op zijn minst verlengbuizen, enzovoort.

Ik zeg niet dat je moet wachten met het maken van mooie fotografie totdat je dit of dat apparaat koopt, maar het is nog steeds een goed idee om wat investeringen te doen om je creatieve potentieel uit te breiden.

Koop echter alleen wat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt. Ik weet dat het verleidelijk is om elke lens en elke gadget die je ziet te kopen – geloof me, we krijgen allemaal de jeuk om het te doen. Maar tenzij je een onbeperkt budget hebt, wees er slim mee.

Laatste woorden

Ik hoop dat je van dit artikel hebt genoten en dat je je geïnspireerd voelt om erop uit te gaan en een aantal prachtige fotografie te maken.

Vergeet niet dat experimenteren met uw afbeeldingen, zowel in de camera als met behulp van bewerkingssoftware, allemaal deel uitmaakt van het plezier. Mooie beelden zijn het bijproduct dat voortkomt uit het hebben van een goede tijd om te doen waar je van houdt.

Vergeet niet om je eigen tips te delen in de comments – we horen graag van je!

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer