5 tips om de blauwe heikikker te fotograferen

5 tips om de blauwe heikikker te fotograferen

De blauwe heikikker, ook bekend als de Rana arvalis, is een prachtige amfibie die in Nederland voorkomt. Het is een uitdaging om deze kikker op de juiste manier te fotograferen vanwege zijn schuwe karakter en verborgen leefomgeving. In dit artikel delen we vijf handige tips om de blauwe heikikker op een professionele manier vast te leggen met je camera. Of je nu een beginnende fotograaf bent of al ervaring hebt, deze tips zullen je helpen om adembenemende foto’s te maken van deze unieke kikkersoort.

Hoe vind je de blauwe heikikker?

De eerste stap bij het fotograferen van de blauwe heikikker is het vinden van hun leefgebied. Deze kikkersoort komt voornamelijk voor in moerassen, vennen en heidegebieden. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en onderzoek te doen naar de specifieke locaties waar je de blauwe heikikker kunt vinden. Praat met lokale natuurliefhebbers en vraag naar hun ervaringen en tips. Daarnaast zijn er ook diverse websites en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste plekken.

Welke uitrusting heb je nodig?

Om de blauwe heikikker op een professionele manier te fotograferen, heb je de juiste uitrusting nodig. Hier zijn enkele essentiële items die je niet mag vergeten:

 • Een camera met een goede zoomlens. Het liefst met een minimale brandpuntsafstand van 200mm.
 • Een statief om je camera stabiel te houden tijdens het fotograferen.
 • Een teleconverter kan handig zijn om nog dichter bij de kikkers te komen zonder ze te verstoren.
 • Een polarisatiefilter om schittering op het water te verminderen en kleuren te verbeteren.
 • Een waterdichte hoes of regenhoes om je camera te beschermen tegen vocht en vuil.

De juiste instellingen

Wanneer je de blauwe heikikker wilt fotograferen, is het belangrijk om de juiste instellingen op je camera te gebruiken. Hier zijn enkele tips:

 • Stel je camera in op de handmatige modus, zodat je volledige controle hebt over de belichting, sluitertijd en ISO-waarde.
 • Gebruik een lage ISO-waarde om ruis in je foto’s te verminderen.
 • Stel je sluitertijd in op een snelle instelling om bewegingsonscherpte te voorkomen.
 • Experimenteer met verschillende diafragma-instellingen om de gewenste scherptediepte te bereiken.

Benader de blauwe heikikker voorzichtig

De blauwe heikikker is een schuwe kikker en zal snel wegvluchten als hij zich bedreigd voelt. Het is daarom belangrijk om de kikkers voorzichtig te benaderen en ze niet te verstoren in hun natuurlijke omgeving. Houd rekening met de volgende tips:

 • Beweeg langzaam en maak geen abrupte bewegingen.
 • Probeer je zo min mogelijk opvallend te gedragen.
 • Gebruik de zoomlens om dichterbij te komen zonder de kikkers te storen.
 • Respecteer de natuur en blijf op de paden.

Conclusie

Het fotograferen van de blauwe heikikker is een uitdagende maar zeer bevredigende ervaring. Met de juiste voorbereiding, uitrusting en benadering kun je prachtige foto’s maken van deze unieke amfibie. Volg de bovenstaande tips en vergeet niet om geduldig te zijn. De natuur laat zich niet altijd voorspellen, maar met doorzettingsvermogen zul je uiteindelijk beloond worden met adembenemende beelden van de blauwe heikikker.

FAQs

1. Wat is de levensduur van een blauwe heikikker?

De levensduur van een blauwe heikikker kan variëren, maar gemiddeld leven ze ongeveer 5 tot 7 jaar in het wild.

2. Hoe groot kan een blauwe heikikker worden?

Een volwassen blauwe heikikker kan een lengte bereiken van ongeveer 5 tot 7 centimeter.

3. Wat is de beste tijd van het jaar om de blauwe heikikker te fotograferen?

De beste tijd om de blauwe heikikker te fotograferen is tijdens het paarseizoen, dat meestal plaatsvindt in de lente. Dit is wanneer de kikkers actiever zijn en gemakkelijker te vinden zijn.

4. Zijn blauwe heikikkers giftig?

Nee, blauwe heikikkers zijn niet giftig voor mensen. Ze scheiden geen giftige stoffen af en zijn over het algemeen ongevaarlijk.

5. Kan ik blauwe heikikkers houden als huisdier?

Het is niet toegestaan om blauwe heikikkers als huisdier te houden. Deze kikkersoort staat onder bescherming en mag niet gevangen of gehouden worden zonder de juiste vergunningen.