8 handposes voor portretfotografie

Heb je je ooit afgevraagd wat je met handen moet doen bij het poseren voor foto’s?

Of het nu je handen zijn of die van je onderwerp, handposes zijn een lastig onderwerp voor portretfotografen!

In deze gids laten we je een paar trucs zien om handhoudingen er natuurlijk uit te laten zien, inclusief hoe modellen hun handen poseren om de aandacht op hun gezicht te vestigen of hun lichaam te accentueren.

Je zult ook een aantal geweldige tips oppikken bij het aansturen van mensen die vragen wat ze met hun handen moeten doen als ze staan.

Over het algemeen denk ik dat je het echt een handig leiden… dus laten we ons erin vastbijten!

Inhoudsopgave

8 tips voor het poseren van handen voor foto’s

1. Ontspan

Een van de belangrijkste regels voor handhoudingen is dat je ze moet ontspannen – dit verwijst naar de hele hand, van de pols tot de vingers.

Als je spieren iets doen wat ze normaal niet doen, dan ziet het er ongemakkelijk uit. Hier zijn enkele tips om je handen er natuurlijk uit te laten zien.

 • Laat de handen op een natuurlijke manier hangen

Bron: Laura Chouette / Susanne Neumair

Als je geen specifieke actie doet met je armen en handen, laat ze dan op natuurlijke wijze aan de zijkant hangen.

Laat wat ruimte tussen de arm en het lichaam, hierdoor kan de elleboog enigszins worden gebogen. Dit vertaalt zich helemaal naar je hand en vingers die een natuurlijke curve moeten hebben, zodat je er niet uitziet als een soldaat die de wacht houdt.

Deze regel is zelfs van toepassing als het slechts één arm is die hangt en de andere iets vasthoudt of op een andere manier poseert.

 • Houd de handen niet stevig vast

Bron: Rohit Rao

Soms is het het beste om iets bij de hand te hebben om het iets te doen te geven en afleiding te voorkomen. Ik zal je later in het artikel enkele voorbeelden geven van wat je kunt gebruiken voor dit soort handhoudingen.

Wat het ook is dat je besluit vast te houden, doe het niet te strak. Gebalde vingers (of enige vorm van spanning in de vingers helemaal) zouden een weggever zijn dat je nerveus bent voor de camera – in tegenstelling tot hoe je eruit zou moeten zien, wat ontspannen en zelfverzekerd is.

Deze tip is zo eenvoudig, maar zal een enorm effect hebben bij het poseren van mensen voor foto’s – blijf ze eraan herinneren om hun handen en vingers te ontspannen.

 • Raak het lichaam aan – pak het niet vast

Bron: Artem Kniaz

Andere portretposes suggereren dat je je hand op verschillende delen van je lichaam plaatst – ik zal in de volgende sectie enkele van deze poses voorstellen.

Wanneer je dit doet, zorg er dan voor dat je zachtjes het lichaam borstelen. Als je het te sterk vastpakt, afgezien van er gespannen uit te zien, kun je bultjes van de huid creëren of het te rood maken of andere onflatteuze bijwerkingen.

2. Markeer verschillende lichaamsdelen

Tenzij je een close-up van de handen van het model maakt, probeer je ze niet echt te markeren. Je probeert ze er hooguit natuurlijk uit te laten zien of ervoor te zorgen dat ze niet de aandacht trekken.

In plaats van iets te zijn dat onopgemerkt zou moeten blijven, waarom zou je de handen niet in je voordeel gebruiken en de aandacht van de kijker trekken.

Het is niet zo dat je wilt dat mensen specifiek naar de handen kijken, maar eerder dat je ze wilt gebruiken als een gids naar andere delen van het lichaam.

Hier zijn enkele voorbeelden van handhoudingen en hoe u de handen kunt gebruiken om verschillende andere lichaamsdelen te benadrukken.

 • Hand op de kin

Bron: Julian Myles

Met deze handhouding geef je niet alleen je hand iets te doen , je richt ook de aandacht op het gezicht van het model.

Om te voorkomen dat de hand er gespannen of ongemakkelijk uitziet, kun je proberen wat zachte bewegingen aan te moedigen.

Plaats bijvoorbeeld de rechterhand tegen de linkerwang. Schuif het vervolgens langzaam naar beneden, alsof het de wang streelt en stop dan wanneer uw model de kin bereikt.

Op die manier bevindt de hand zich al in een natuurlijke positie zoals hij de bewegingsstroom volgde.

Een andere manier om te gaan is om de duim onder de kin te plaatsen, de wijsvinger op de wang te strekken en de andere drie vingers te buigen – zoals geïllustreerd op de foto hierboven.

Dit sluit aan bij het idee om de handen altijd iets te geven dat te maken heeft met je handhoudingen – het model hun kin laten aanraken slaat twee vliegen in één klap – je benadrukt hun mooie gezicht en je geeft de hand (en) iets te doen.

 • Omlijst je gezicht met je handen

BEELD: Zulmaury Saavedra / Oladimeji Odunsi

Een variatie van de handen op de kin is om de handen op de wangen te hebben. Dit is perfect om je gezicht in te kaderen en het het middelpunt van het portret te maken.

Als alternatief kunt u beide posities mengen en één hand op de wang en de andere op de kin hebben. Hoe dan ook, je vestigt de aandacht op het gezicht.

 • Leg je hand op je middel

Bron: Matt Moloney

Dit is een van de meest bekende handhoudingen – vooral voor vrouwen. Wanneer je je hand op je middel legt, markeer je de natuurlijke rondingen van je lichaam.

Er zijn verschillende variaties van deze pose. Je kunt beide handen op de taille leggen of slechts één. Ook zijn er enkele modellen die liever vier vingers aan de voorkant en de duim aan de achterkant hebben, terwijl anderen het liever andersom hebben.

Kies degene waar je je meer op je gemak bij voelt – of maak verschillende foto’s door alle verschillende handhoudingen uit te proberen die hierboven zijn beschreven en kies de best uitziende aan het einde.

Een andere manier om het te doen, of je nu een man of een vrouw bent, is door de hand op de taille te leggen met de duim die door de riemlus gaat. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de vingers lang worden, wat vooral aantrekkelijk kan zijn bij het poseren van vrouwtjes.

 • Voor zwangerschapsfoto’s leg je je handen rond de baby bump

Bron: Mel Elias

Wanneer je een zwangerschapsfotoshoot doet, is er één deel van het lichaam waar je je op wilt concentreren: de baby bump. Daarom kun je de handen gemakkelijk gebruiken om het te markeren.

Als je bijvoorbeeld één hand op de bovenkant legt en de andere op de onderkant, lijkt het alsof je de baby knuffelt. Je kunt er ook maar één hand op leggen, of je partner vragen om je te knuffelen en de buik met de handen te omringen.

Een woord van waarschuwing – wanneer je koppels poseert voor verlovingsfoto’s, wees dan vooral voorzichtig wanneer het mannetje het vrouwtje van achteren omhelst. De natuurlijke neiging is om beide armen om zich heen te wikkelen, waarbij de handen op de buik van het vrouwtje rusten… en raad eens?! Je hebt er net een zwangerschapsshoot van gemaakt!

 • Familie fotoshoot pose ideeën

3. Gebruik je kleding

Wanneer je de handen iets te doen wilt geven, maar je wilt geen extra item aan de foto toevoegen, kun je gebruiken wat je al tot je beschikking hebt – je kledingkast.

Ben je ooit nerveus geweest tijdens een interview of presenteren in de klas? In dit soort situaties waarin we niets anders te gebruiken hebben, beginnen we vaak met een ring te spelen of onze shirts te repareren.

Je kunt dezelfde techniek gebruiken als je voor de camera staat en je ongemakkelijk voelt over je handen. Ik zal u enkele voorbeelden geven.

 • Houd de kraag vast

Bron: James Balensiefen

Dit is een zeer nuttige handhouding als je de aandacht op het gezicht wilt vestigen zonder het daadwerkelijk aan te raken.

De hand zal heel dicht bij de kin zijn, dus je krijgt hetzelfde effect als ik eerder noemde met de lichaamsdelen.

Het is ook een veelzijdige handhouding omdat het kan worden gebruikt door mannen en vrouwen modellen en verschillende soorten tops hebben kragen die kunnen worden opgevouwen en uitgevouwen. Het kan zo casual zijn als een hoodie of zo formeel als een jas.

 • Steek je handen in je zakken

Bron: Tyler Nix

Dit is een andere hand poserende tip die super veelzijdig is omdat je de voorzakken, de achterzakken, de jaszakken kunt gebruiken – het kan de hele hand binnenin zijn, alleen een vinger, het kan casual of formeel zijn, voor mannen of vrouwen …

Ik zeg je, het is een redder in nood in elke portretfotoshoot! Zorg er wel voor dat je geen storende bulten of plooien op de kleding creëert.

Een andere tip is om ervoor te zorgen dat uw model de heupen niet te veel naar voren duwt wanneer u hun handen in hun achterzakken plaatst.

 • Bevestig je mouwen

Bron: Heng Films

Een andere manier om je kleding te gebruiken als je een shirt met lange mouwen of een jas draagt, kun je je handen vermaken door te doen alsof je de mouwen bevestigt.

Dit is een populaire huwelijkspose bij het werken met mannen, vooral tijdens de voorbereidingen van de bruidegom. Meestal is de bruidegom nerveus, dus de handen iets geven om hier te doen dient een dubbel doel.

4. Armen omhoog

 • Handen achter het hoofd

Bron: Ayo Ogunseinde

Je armen opheffen is altijd flatterend voor je figuur. Het creëert ook dynamische lijnen om de foto interessanter te makenNg.

Het is echter vaak lastig om iets met je handen te doen, omdat dit geen veel voorkomende houding is in je dagelijks leven – behalve misschien een grote geeuw in de ochtend.

Dus een manier om de voordelen te behouden terwijl je het probleem van de handen oplost, is door ze achter je hoofd te plaatsen.

Door dat te doen, ziet je romp er nog steeds slanker uit, leiden de armen de kijkers naar je gezicht en zijn je handen weggestopt – je kunt het hoofd zelfs een beetje naar achteren leunen in de handen om er meer casual en ontspannen uit te zien.

Vaak zullen dit soort poses ertoe leiden dat de elleboog rechtstreeks naar de camera wijst, wat niet altijd flatterend is, vooral voor mannen die de neiging hebben om een droge huid op hun ellebogen te hebben!

Probeer het model in een positie te hengelen waarbij de elleboog in een lichte hoek wijst, of als alternatief, maak dingen glad in de postproductie.

 • Eén hand in de nek

Bron: Matheus Ferrero

Als het iets te ontspannen is om beide handen op je achterhoofd te leggen voor het type portret dat je maakt, probeer dan slechts één hand in de nek te plaatsen.

Zorg ervoor dat de hand ‘licht’ blijft – niet naar beneden trekken aan de achterkant van de nek, wat onnodige spanning in het lichaam kan veroorzaken, om nog maar te zwijgen van het gevoel ongemakkelijk te zijn voor het model!

Deze handposes zijn vooral goed voor het toevoegen van de handen aan de foto in een landschapsoriëntatiefoto, waarbij de handen meestal worden ‘afgesneden’.

 • Doe de handen van de danser

Bron: David Hofmann

Is het je ooit opgevallen dat professionele dansers hun handen gebruiken als onderdeel van de choreografie? Ze bewegen ze met dezelfde stroom als de rest van het lichaam.

Eigenlijk zijn er enkele dansen waarbij de handen zo essentieel zijn dat ze een verhaal vertellen – bijvoorbeeld Hula-dansen en Bollywood-dansen.

Ik zeg niet dat je moet leren dansen, maar je kunt online kijken naar foto’s van dansers en zien hoe ze hun handen zo sierlijk poseren en dat proberen te imiteren.

Let vooral op de wijsvinger in elke foto – meestal is deze uitgebreid om kracht en kracht over te brengen, of gekruld en zacht om kwetsbaarheid of introspectie aan te geven.

 • Speel met je haar

Dit is een uitstekend gebruik van je handen op een portret, het werkt vooral goed als je lang haar hebt.

Deze pose vinkt veel van de handpose selectievakjes aan: je hebt je armen omhoog, je vestigt de aandacht op je gezicht en je geeft je handen iets te doen. Zorg ervoor dat je het toevoegt aan je repertoire of handhoudingen!

Wat als het model kaal is? Nou, je kunt ze nog steeds vragen om hun handen door denkbeeldig haar te laten lopen – dit kan het extra voordeel hebben van het creëren van wat natuurlijke lach voor je portretfoto!

5. Gebruik rekwisieten

Wanneer je een voorwerp vasthoudt of vastpakt, geef je je handen een rol in de foto.

Je kunt stoppen met je zorgen te maken over hoe ze eruit zien, omdat je gewend bent om dingen vast te houden – daarom kan het toevoegen van rekwisieten erg handig zijn voor handhoudingen.

 • Houd een glas vast

Credit: Oog voor Ebony

De handen iets te doen geven is altijd een goede oplossing om ze er natuurlijk uit te laten zien wanneer je poseert voor een portretfoto.

Een glas is geweldig omdat het een object is dat we elke dag gebruiken, dus we voelen ons erg op ons gemak met een op onze handen. Bovendien is het zo veelzijdig dat het past bij verschillende soorten portretten en stemmingen.

Een champagneglas past bijvoorbeeld goed in een portret met kunstlicht en een elegante kledingkast; terwijl een kopje coffee-to-go er heel natuurlijk uitziet in een casual, stedelijk portret.

 • Houd een sigaret vast

Bron: Caroline Hernandez

Deze moet met oordeel worden gebruikt omdat het afhangt van de leeftijd van het model en de uiteindelijke uitvoer van de foto.

Als u een boek maakt om uw modelleringsdiensten te promoten, moet u ook weten wie uw doelwit is – veel merken hebben geen goede associatie met ongezonde gewoonten.

Wat het poseren met de hand betreft, is het echter een geweldig rekwisiet. Vanwege de slanke vorm kunt u uw vingers op natuurlijke wijze strekken zonder te reiken.

Andere rekwisieten met een vergelijkbare vorm zijn ook handig zoals een pen of een potlood, het hangt af van de stemming die je in je foto wilt hebben.

 • Pak een rugzak

Bron: Andrew Neel

Het vasthouden van de riem van de rugzak is een heel natuurlijke beweging – denk er eens over na, vooral als je hem op een enkele schouder legt, krijg je de riem dan niet te pakken?

Misschien is het een verdedigingsmechanisme om diefstal te voorkomen of te voorkomen dat het naar beneden valt, hoe dan ook, we doen het allemaal zodat het geen afleiding op de foto veroorzaakt.

Als u geen rugzak gebruikt, kunt u dit doen met een tas of bretels – het hangt af van yonze outfit.

 • Controleer de tijd

Bron: Shamim Nakhaei

Een ander ding om te doen met je handen terwijl je poseert voor een lifestyle-portret is om je horloge te controleren.

(Dit zou er natuurlijk niet goed uitzien voor een headshot of een traditioneel portret waarin je naar de camera zou moeten kijken.)

In scènes waarin je je natuurlijk gedraagt – alsof de camera er niet is, is dit echter een perfect acceptabele handpose.

 • Bespeel een instrument

Bron: Daniel Wirtz

Als je weet hoe je een instrument moet bespelen, is dit een geweldige manier om je op je handen te concentreren.

Als je het instrument echter alleen als rekwisiet gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je de echte handplaatsing bestudeert alsof je weet hoe je moet spelen.

Anders, als een muzikant je foto ziet, is het enige waar ze aan kunnen denken hoe je het verkeerd doet. Natuurlijk is dit advies van toepassing op elk rekwisiet dat speciale behandeling nodig heeft.

6. Gebruik je hand voor ondersteuning

 • Leun op een muur

Credit: Oog voor Ebony

Ergens tegenaan leunen, of dit nu een muur, een kolom of je partner is, is over het algemeen een flatterende pose.

Als je het met je hand aanraakt, zonder er daadwerkelijk al je gewicht in te stoppen, maakt het een aangenaam effect.

 • Laat je hand(en) ergens op rusten

Bron: Noah Buscher

Een andere manier om jezelf te ‘ondersteunen’ met je hand is door ze op een voorwerp te laten rusten, bijvoorbeeld de rugleuning van een stoel.

Als er iemand anders bij je is, kun je je hand op hun schouder leggen – dit hangt natuurlijk af van de relatie – je zou het niet doen als het een bedrijfsportret is en de andere persoon je baas is. Het kan er echter geweldig uitzien bij het poseren van beste vrienden of naaste familie

In ieder geval laat je door dit te doen de handspieren ontspannen en je vingers op een natuurlijke manier buigen.

7. Algemene tips voor handfotografie

Deze tips zijn meer gericht op de fotograaf dan op het model. Modellen kunnen er echter ook baat bij hebben om deze dingen te kennen en ze te overwegen bij het poseren.

 • Pas op voor waar u bijsnijdt

Bron: Jordan Whitfield

De beste praktijk is om de hand op te nemen of niet – het bijsnijden op een aangename manier is een beetje lastig. Als je absoluut de hand moet bijsnijden, vermijd het dan in een van de kruispunten.

Snijd dus niet bij de pols of de knokkels – over het algemeen, als het vouwt, moet je daar niet bijsnijden.

 • Hoeken gebruiken

Bron: Jonathan Sanchez

Dit advies is afgeleid van het poseren van het lichaam, maar werkt op dezelfde manier voor de handen. Wanneer de hand recht naar de camera is gericht, ziet deze er omvangrijk uit en kan deze te veel aandacht trekken.

Laat in plaats daarvan de hand op de een of andere manier een beetje kantelen om een deel van de zijkant te laten zien, dit geeft diepte en maakt het aangenamer.

Een hoek van 45 graden is een klassieker in portretfotografie, maar je kunt flexibeler zijn als je handen poseert.

 • Houd de handen ver van de camera

Krediet: Nadine Shaabana

Alles wat dichter bij de camera staat, ziet er groter uit. Tenzij je voor een specifiek effect gaat waarbij je de hand wilt benadrukken – bijvoorbeeld signalering om te stoppen – moet je voorkomen dat de handen te dicht bij de lens staan.

 • Gebruik de regel van spatie bij het aanwijzen

Credit: Oog voor Ebony

Als een van de handhoudingen van uw model is om de wijsvinger uit te strekken – alsof deze naar iets wijst – wees dan voorzichtig met de compositie.

De regel van de ruimte is een compositieregel die suggereert dat je voldoende ruimte moet laten voor een bewegend onderwerp. Hoewel een wijzende hand niet bepaald een bewegend onderwerp is, suggereert het wel een denkbeeldige lijn die de kijker zal proberen te volgen.

Net als in het echte leven, als je iemand naar de hemel ziet wijzen, kijk je omhoog en zoek je naar waar ze naar wijzen. Hetzelfde principe geldt voor fotografie.

Als de vinger te dicht bij de rand van het frame zit, zal dit een gevoel van onbehagen bij de kijker veroorzaken.

8. Kies je momenten voor handvormen

Credit: Ziektekiemen

Het maken van vormen met handen en vingers kan zeer effectief zijn of kan een beetje cheesy zijn omdat het al vaak is gedaan.

Een van de geweldige dingen van deze handhoudingen is dat je ze kunt gebruiken met één, twee of meerdere modellen. Het belangrijkste is om creatief te zijn om er je eigen draai aan te geven en natuurlijk je momenten te kiezen.

Harthanden op een zwangerschapsfotoshoot kunnen bijvoorbeeld een mooie foto zijn als je voor een klassieke look gaat.

Om het te gebruiken op een fotosessie met beste vrienden, gebruik het misschien alleen op kinderen en jonge modellen.

Ideeën voor paar handhoudingen

paar-handen

Credit: Melyssah6.stock

Als u op zoek bent naar ideeën voor handposes om te gebruiken met koppels, is de bovenstaande afbeelding een nuttige referentie.

Zoals je kunt zien, creëren de verschillende plaatsingen van de hand en vingers in elke handhouding een ander gevoel – sommige zijn teder, terwijl andere dominant of speels zijn.

Gebruik het als een gids bij het poseren van uw onderwerpen voor natuurlijk ogende portretfoto’s.

Hier is wat meer advies voor het poseren van de hand van een paar.

 • Wees zachtaardig

Of je nu elkaars hand vasthoudt of je partner streelt – maak zachte bewegingen en knijp nooit te strak. Vergeet niet dat de handen ontspannen moeten zijn om er natuurlijk uit te zien.

 • Wijs niet met elkaar verbonden vingers naar de camera

Ik zei al eerder dat je handen onder een hoek moet fotograferen – dit wordt vooral belangrijk als het paar handen vasthoudt met geïntermeerde vingers.

Dit komt omdat de handen een zwaar element worden dat te veel aandacht trekt en de kijker vingers zal gaan tellen omdat ze te veel lijken.

 • Op een natuurlijke manier communiceren

Een van de beste manieren om je handen op een natuurlijke manier te poseren, is door ze te vergeten. Wanneer je in de fotoshoot van een stel zit, is het de relatie die in de beelden moet schitteren.

Moedig het paar dus aan om de camera te vergeten en gewoon te praten, lachen en knuffelen zoals ze gewoonlijk doen. In de tussentijd moet u klaar zijn om de foto’s te maken zonder opdringerig te zijn en de stroom te onderbreken.

 • Handkus

Dit is een zeer romantische pose die je kunt gebruiken voor de fotoshoot van een paar – het kan een verlovingssessie, trouwfotoshoot, moederschap, enz. Zijn.

Een van hen kan zachtjes de hand van de ander pakken en zachtjes kussen. Het is een pose die de handen in het middelpunt van de aandacht laat staan en vol emotie zit.

 • Loop hand in hand

Dingen doen in plaats van poseren is altijd een winnende truc. Als je handen vasthoudt en voor de camera gaat staan, begin je je te fixeren op wat je moet doen en vraag je je af of je de vingers moet interliniëren, of wie de hand op de andere moet zijn, enz.

Als je gewoon je handen vasthoudt en begint te lopen zoals je in je dagelijks leven doet, zullen de dingen er veel natuurlijker uitkomen.

Als fotograaf kun je de burst-modus op de camera gebruiken om de beste momenten vast te leggen wanneer de modellen bewegen.

Laatste woorden over handhoudingen

Ik weet dat het poseren van handen een van de moeilijkste onderdelen is van het maken van portretfotografie. Er zijn echter tal van manieren om het probleem op te lossen en de handen er bij elke opname geweldig uit te laten zien.

Ik hoop dat je deze gids nuttig vond. Als je nog andere hand hebt met het poseren van tips, trucs of ideeën die je met ons wilt delen, doe dat dan in de comments sectie. We horen graag van je!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer