Alle tips voor Urbex-fotografie

Alle tips voor Urbex-fotografie

Welkom bij ons artikel waarin we je alle tips en trucs geven voor het beoefenen van urbex-fotografie. Urbex-fotografie, ook bekend als urban exploration-fotografie, is een fascinerende en uitdagende vorm van fotografie waarbij verlaten gebouwen en locaties worden verkend en vastgelegd. In dit artikel zullen we je begeleiden bij het verkennen van urbex-fotografie en je voorzien van waardevolle tips om geweldige foto’s te maken.

Wat is urbex-fotografie?

Urbex-fotografie is het verkennen en fotograferen van verlaten gebouwen en andere verwaarloosde locaties. Het is een unieke vorm van fotografie waarin de schoonheid en vergankelijkheid van deze verlaten plekken worden vastgelegd. Urbex-fotografen gaan op zoek naar verlaten fabrieken, ziekenhuizen, scholen, kerken en andere gebouwen die de tand des tijds hebben doorstaan. Het vastleggen van de vervallen staat van deze locaties geeft de foto’s een mysterieuze en melancholische sfeer.

De juiste uitrusting

Voordat je op pad gaat voor urbex-fotografie, is het belangrijk om de juiste uitrusting bij je te hebben. Hier zijn enkele essentiële items die je moet meenemen:

 • Een digitale spiegelreflexcamera of een geavanceerde systeemcamera
 • Meerdere lenzen, waaronder een groothoeklens voor het vastleggen van de ruimtes en een telelens voor close-ups
 • Een statief voor stabiele opnamen in omgevingen met weinig licht
 • Een zaklamp voor het verkennen van donkere ruimtes
 • Extra batterijen en geheugenkaarten

Veiligheid voorop

Veiligheid is van het grootste belang bij urbex-fotografie. Verlaten gebouwen kunnen gevaarlijk zijn en het betreden ervan kan risico’s met zich meebrengen. Hier zijn enkele veiligheidstips om in gedachten te houden:

 • Verken nooit alleen. Ga altijd met een groep of een andere fotograaf.
 • Draag stevige schoenen en beschermende kleding om jezelf te beschermen tegen scherpe voorwerpen en puin.
 • Controleer de stabiliteit van de vloeren en structuren voordat je erop stapt.
 • Respecteer de locatie en neem niets mee. Laat alles zoals je het hebt gevonden.

Belichting en compositie

Een goede belichting en compositie zijn essentieel voor het maken van indrukwekkende urbex-foto’s. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Gebruik natuurlijk licht wanneer mogelijk. Urbex-locaties hebben vaak prachtige lichtinval door kapotte ramen en gaten in het dak.
 • Experimenteer met lange sluitertijden om beweging en een gevoel van verlatenheid vast te leggen.
 • Let op lijnen, vormen en patronen in de verlaten ruimtes. Ze kunnen interessante composities creëren.
 • Probeer verschillende perspectieven en standpunten uit om je foto’s uniek te maken.

Post-processing

Na het maken van je urbex-foto’s is het tijd om ze te bewerken. Post-processing kan je foto’s naar een hoger niveau tillen en de sfeer van de verlaten locaties versterken. Hier zijn enkele populaire bewerkingstechnieken voor urbex-fotografie:

 • Verhoog het contrast en de verzadiging om de kleuren te versterken.
 • Voeg vignettering toe om de aandacht naar het centrum van de foto te trekken.
 • Gebruik zwart-wit om de nadruk te leggen op de vormen en texturen van de verlaten ruimtes.
 • Experimenteer met filters en effecten om een unieke sfeer te creëren.

Conclusie

Urbex-fotografie is een spannende en uitdagende vorm van fotografie waarbij verlaten gebouwen en locaties worden verkend en vastgelegd. Met de juiste uitrusting, aandacht voor veiligheid, belichting en compositie, en een beetje post-processing, kun je geweldige urbex-foto’s maken. Vergeet niet om altijd respect te tonen voor de locaties die je bezoekt en laat ze achter zoals je ze hebt gevonden. Veel plezier met het verkennen van de verborgen schoonheid van verlaten plaatsen!

FAQs

1. Is urbex-fotografie legaal?

Ja, urbex-fotografie is over het algemeen legaal zolang je geen eigendommen betreedt zonder toestemming. Het is belangrijk om de wetten en regels met betrekking tot eigendomsrechten en toegang tot verlaten locaties in jouw regio te kennen en te respecteren.

2. Hoe vind ik verlaten locaties voor urbex-fotografie?

Er zijn verschillende manieren om verlaten locaties te vinden. Je kunt online onderzoek doen, lid worden van urbex-gemeenschappen en forums, en lokale fotografen en explorers raadplegen. Het is echter belangrijk om altijd de toegangsregels te respecteren en toestemming te vragen indien nodig.

3. Welke camera-instellingen zijn het beste voor urbex-fotografie?

De beste camera-instellingen kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden en het gewenste effect. Over het algemeen raden we aan om te spelen met belichtingstijden, diafragma’s en ISO-waarden om de gewenste sfeer en scherptediepte te bereiken. Een statief kan ook handig zijn om stabiele opnamen te maken in omgevingen met weinig licht.

4. Is het nodig om ervaring te hebben met fotografie voor urbex-fotografie?

Nee, ervaring hebben met fotografie is niet noodzakelijk, maar het kan wel helpen bij het begrijpen van camera-instellingen en compositie. Urbex-fotografie is ook een geweldige manier om je fotografische vaardigheden te verbeteren en nieuwe technieken uit te proberen.

5. Kan ik urbex-foto’s verkopen?

Ja, je kunt urbex-foto’s verkopen, maar het is belangrijk om rekening te houden met auteursrechten en eigendomsrechten. Zorg ervoor dat je toestemming hebt om een bepaalde locatie te fotograferen en respecteer de regels en richtlijnen met betrekking tot het delen en verkopen van je foto’s.